2020. december 1. kedd
Ma Elza, Natália, Blanka, Bonita névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Végre egy örömhír: a kvótareferendumon a határon túli magyar állampolgárok is részt vehetnek

És ez még jobb: akinek nincs magyarországi lakcíme, levélben adhatja le szavazatát. >

Tovább

Szeles Mónika exkluzív

1986-ban Mónika valahol Dél-Amerikában megnyerte a korosztályos világbajnokságot, s amikor hazajött, akkor készítettem vele ezt >

Tovább

Európa, a vén kurva

E sorok írójának csak az a törté­nelmi tapasztalat jutott osztályrészéül, hogy hintalovazás közben hallgassa végig az >

Tovább

The Orbán family’s enrichment with a little government help

„Azt hiszem elképednénk a jelenlegi magyar miniszterelnök korrumpáltságának mélységétől.” Hungarian Spectrum: >

Tovább

Churchill és Bódis békés szivarozása helyett jaltai konferencia

Tulajdonképpen egy farsangi szivarozáson kellett volna találkoznia a krími félszigeten Churchillnek és Bódisnak 1945 februárjában – >

Tovább

A gyertyák csonkig égnek

„Az ember lassan öregszik meg: először az élethez és az emberekhez való kedve öregszik.” Márai Sándor >

Tovább

Egyik gyakornokunk szülinapját ünnepeltük

A bohókás ünnepeltet a kezében tartott tábláról lehet felismerni, amelyik egyben az életkorát is jelzi. Még fiatal, >

Tovább

A kiválasztott nép ilyennek látja Európát

Spitzertől: >

Tovább

A Napló Naplója

Kissé élcelődve azt meséltük, hogy minden a Magyarzó Pistike bálján kezdődött, amikor Árpád a söntésnél találkozott >

Tovább

Egy „Széchenyi-idézet” nyomában

„Minden nemzetnek olyan kormánya van, aminőt érdemel. Ha valami oknál fogva ostoba vagy komisz emberek >

Tovább

A fehér kabát

Gabor,I like your white coat.Your pal,Tony Curtis >

Tovább

Szeretet

Amíg egy férfi új autóját fényezte, a kisfia felvett egy követ, és vonalakat karcolt az autó >

Tovább

Napi ajánló

Mi fán terem a szabad sajtó és a függetlenség

Bennünket kizárólag a közbeszéd tisztasága és szabadsága érdekel. Ennek keretében az is, hogy – közzétett médiaelvárásaik mentén – a VMSZ vezetői is megszólaljanak nálunk is. Amivel önmaguknak tennének jó szolgálatot, már csak azért is, mert jelenleg a mi lapunk az egyetlen, amelynek növekszik a példányszáma. Purger Tibor (Szabad Magyar Szó):

Sajtókörökben az járja, hogy ha minden oldalról támadják a médiát, akkor az bizonyára jól működik. Senki nem örül a támadásoknak, így mi sem, de biztató, hogy a vajdasági politikai spektrum ellentétes pontjairól is nekimentek már a Sajtószabadság Alapítvány médiacsaládjának.

Tavaly nyáron egy „árgus szemű” nyugalmazott ágostonista temette el a Családi Kört meg a Szabad Magyar Szót, mert „többet várt” tőlük. Most viszont a VMSZ sajtószolgálata támadta le közéleti portálunkat és – jókora logikai bukfencekkel ugyan, de – kioktatott bennünket, hogyan kell „a lehető legpontosabban, pénzügyi adatokkal és az érintettek megkérdezésével, az újságírás és nem az irányított cikkgyártás szabályai szerint” körüljárni a kérdéseket, megjelentetni „a valós tényeket, adatokat, pénzügyi számokat”.

Ezt üzente a VMSZ, a szerb-magyar hatalmi Párt, miután az (ő koalíciójuk által irányított) Állami Számvevőszék (feltehetően valós tényeken alapuló) adatait és pénzügyi számait tettük közzé – magyarul elsőként, ha már a Párt lapja azt elmulasztotta, elhanyagolva a Párt „körüljárási” elvárásait.

Nem részletezzük újra sem a Sajtószabadság Alapítvány, sem a Szabad Magyar Szó céljait. Olvasóink – és a Párt – fennállásunk első napjától megtalálhatják azokat honlapjainkon. Azt viszont szemmel láthatólag érdemes újra meg újra elismételni, mit értünk függetlenségen meg szabad sajtón: nem is annyira a jó szándékú Olvasónak (aki nyilván érti azt), hanem azoknak a pártvezéreknek, akik minden politikai hatalmat a markukban tartanak, sőt két autokrata kormány soha nem látott szintű támogatását élvezik, de közben ledorongolják azokat, akiknek sem hatalmuk, sem adófizetők pénzéből osztogatott bőséges jövedelmük nincs, és sokmilliós párt- meg médiaházakra sem telik nekik.

A Sajtószabadság Alapítvány társalapítói anyagilag és politikailag is abszolút független vajdasági származású magyarok, akik nem állnak senkinek a szolgálatában, és kizárólag a tisztességes vajdasági magyar közbeszéd megteremtésének a célja vezérli őket. Olyan közbeszédé, amelyet a teljhatalmú Párt sajnálatos módon lerombolt, miközben sajtómunkásait pártközlönygyártásra fogta, sőt névtelen „kibicelésre” meg szánalmas „cigifüstölgésre” készteti – az adófizetők pénzén.

A VMSZ megpróbálja ránk kenni az „ellenérdekeltség”, a „sajtóbosszú” és az „irányított cikkírás” bűnét, miközben éppen a Párt ellenérdekelt a nyílt közbeszéd meglétében (különben saját lapja járta volna körül a saját maguk által társirányított állam adatait). Éppen a Párt folytat sajtóbosszút azok ellen, akik saját fejükkel gondolkodnak. Éppen a pártnapilap játssza az irányított cikkírás szolgálólány-szerepét, amint az a direktori fohászból is kiderül: „Úgy érzem, hogy a Magyar Szó a magyar kormány erejének hála egy jelentős időszakát éli most. Erre kell mindannyiunknak koncentrálnunk, odafigyeléssel, körültekintéssel, és azt hiszem, némi alázattal kell végeznünk a dolgunkat.”

Nos, a szabad sajtó kizárólag az Olvasónak hálás és az igazság előtt alázatos – dehát ezt nem tudhatja a szabad sajtó jelentőségéről mit sem sejtő pártkatona. Ezt a harcot újra meg újra meg kell vívnia a médiának – még Amerikában is –, ha szabadságát megkérdőjelezik.

A sajtó függetlensége pedig nem azt jelenti, hogy a média nem lehet elkötelezett az Olvasó széleskörű tájékozódásának és szellemi épülésének támogatása mellett. Éppen azért, mert a pártfüggővé tett közmédia megvonja az Olvasótól a demokratikus közélethez nélkülözhetetlen szolgáltatásokat.

A Párt megpróbálta a szerinte „csúfos kudarcot” vallott Magyar Mozgalomhoz kötni médiacsaládunkat. Ezt a leghatározottabban elutasítjuk. A társalapítók egyike sem tagja az MM-nek vagy bármely más pártnak, sőt kritikusan viszonyulunk a Mozgalomhoz is. Talán inkább a Párt vallott kudarcot, amikor képtelen volt saját berkeiben feldolgozni az építő jellegű bírálatot, sőt annyira megrettent, hogy Pestre szaladt „pipáért” – hogy kieszközölje a saját kirúgott vezetői által alapított civil szervezet kiátkozását a nemzetből. Ennek nyomán választási sikerekkel büszkélkedni – enyhén szólva ízléstelen. A kül- és belhatalom segítségével tönkretenni próbált MM önmagát is alig képes eltartani – nem hogy sajtót tudna pénzelni. De azt el sem fogadnánk, mert nem pártmédiát támogatunk, hanem a hatalmi Párt által a médiából eltávolított kiemelkedő újságírók szakmai túlélését, valamint a tisztességes közbeszéd újrateremtésének szándékát.

Végül hadd tegyük fel a nem is olyan naiv kérdést: Vajon a VMSZ hol tartana a meg sem kérdezett magyarországi adófizetők (uniós pénzekből is kisajtolt) forint-tízmilliárdjai nélkül, és vajon hol tartana a valós napi eladott példányszámát közzétenni sem merő (közszolgálatiságát ezzel is megcsúfoló) pártnapilap a külföldi adófizetők forint-százmilliói nélkül?

Bennünket kizárólag a közbeszéd tisztasága és szabadsága érdekel. Ennek keretében az is, hogy – közzétett médiaelvárásaik mentén – a VMSZ vezetői is megszólaljanak nálunk is. Amivel önmaguknak tennének jó szolgálatot, már csak azért is, mert jelenleg a mi lapunk az egyetlen, amelynek növekszik a példányszáma.

 

A kommentár a Családi Kör 2018. február 22-i számában jelent meg.

 

2018. február 24.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

Mesterlövészek

Az 1991-ben kirobbant délszláv testvérháborúkban elkövetett szörnyű rombolás gyászos szimbólumaként maradt meg emlékezetünkben két város neve: >

Tovább

„Sokat elvittek, de sokan jönnek”

Így aztán nem lehet megállapítani, hogy közülük bárki is megkérdezte volna a dupla elnök urat, milyen >

Tovább

Lengyel-magyar párbeszéd

Magyar és lengyel berontanak egy korcsmába, s egy óra múlva magyar és lengyel deli táncra lendül.” >

Tovább

Demokrácia vagy posztfasizmus?

Tudom, sokféle válasz lehetséges: bűnös és kevésbé bűnös, de meggyőződésem szerint a legnagyobb bűn úgy élni, >

Tovább

Nyírő Józsefet olvasva

Kiváló részleteket olvastam, egy megrendült és megtört ember életéről, aki nincs tisztában a saját bűneivel. De >

Tovább

„Tizennyolc hónapig voltam katonaruhában”

Csonoplya vegyes lakosú falu. A háború kitörése előtt nem nagyon foglalkoztunk azzal, hogy ki milyen nemzetiségűnek >

Tovább

„Ich habe alles geprüft und erwogen”

Nem tudom eldönteni, nem is szeretném, hogy Orbán Viktor magyar miniszterelnök mai rádiós interjúját a sötét >

Tovább

„Úgy halok meg, hogy nem is láthatom a fiamat…”

Eddig mindig hazaengedték, amikor kértem, pár napra, ha valamilyen ünnep közeledett, vagy ha nagyon szerettem volna >

Tovább

Hiányzik a meghökkentető eredeti eretnekség. A szeszélyes kaland. A melléfogás varázslata

A szocializmusban az apolitikus értelmiségi volt az eszménykép, a posztszocializmusban pedig a valóságból menekülő szűzi pártszimpatizáns. >

Tovább

Kirakat szerződés

A VMSZ és a SNS szerződése csak megerősíti (önkormányzati, tartományi és köztársasági szinten) a két párt, >

Tovább

Erkölcsi kontextus

Természetesen a bíróság dolga kimondani az ítéletet. Feltételezem azonban, hogy ennek a jogi normának van erkölcs >

Tovább

Moslékkoalíció

Napjainkban a forradalmi hitbe vetett remény ugyanúgy elsorvadt, miként a hagyományos hitbe vetett bizalom. Miért? Lehet, >

Tovább