2021. január 26. kedd
Ma Vanda, Paula, Timóteusz névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Végre egy örömhír: a kvótareferendumon a határon túli magyar állampolgárok is részt vehetnek

És ez még jobb: akinek nincs magyarországi lakcíme, levélben adhatja le szavazatát. >

Tovább

Szeles Mónika exkluzív

1986-ban Mónika valahol Dél-Amerikában megnyerte a korosztályos világbajnokságot, s amikor hazajött, akkor készítettem vele ezt >

Tovább

Európa, a vén kurva

E sorok írójának csak az a törté­nelmi tapasztalat jutott osztályrészéül, hogy hintalovazás közben hallgassa végig az >

Tovább

The Orbán family’s enrichment with a little government help

„Azt hiszem elképednénk a jelenlegi magyar miniszterelnök korrumpáltságának mélységétől.” Hungarian Spectrum: >

Tovább

Churchill és Bódis békés szivarozása helyett jaltai konferencia

Tulajdonképpen egy farsangi szivarozáson kellett volna találkoznia a krími félszigeten Churchillnek és Bódisnak 1945 februárjában – >

Tovább

A gyertyák csonkig égnek

„Az ember lassan öregszik meg: először az élethez és az emberekhez való kedve öregszik.” Márai Sándor >

Tovább

Egyik gyakornokunk szülinapját ünnepeltük

A bohókás ünnepeltet a kezében tartott tábláról lehet felismerni, amelyik egyben az életkorát is jelzi. Még fiatal, >

Tovább

A kiválasztott nép ilyennek látja Európát

Spitzertől: >

Tovább

A Napló Naplója

Kissé élcelődve azt meséltük, hogy minden a Magyarzó Pistike bálján kezdődött, amikor Árpád a söntésnél találkozott >

Tovább

Egy „Széchenyi-idézet” nyomában

„Minden nemzetnek olyan kormánya van, aminőt érdemel. Ha valami oknál fogva ostoba vagy komisz emberek >

Tovább

A fehér kabát

Gabor,I like your white coat.Your pal,Tony Curtis >

Tovább

Szeretet

Amíg egy férfi új autóját fényezte, a kisfia felvett egy követ, és vonalakat karcolt az autó >

Tovább

Napi ajánló

Mibe is lépett bele a VMSZ?

Mert hogy „Kereszténydemokrata Internacionálé” nem létezik

Az igazi kérdés azonban az, hogy a VMSZ tudja-e vajon, mibe is lépett bele – vagy csak teljesített egy újabb feladatot a milliárdokért cserébe. Attól tartunk, hogy nem: mert ha tudná, legalább a szervezet nevét ellenőrizte volna, amibe „beválasztották“. Purger Tibor (Szabad Magyar Szó):

„Figyelmeztetem azonban magunkat, a függetlenségünk most megvan, de az nem olyan, mint a lekvár. Nem áll el a polcon, időről időre meg kell védeni. Ezért, kérem, ne feledjék: nem szabad az ország sorsát internacionalisták kezébe adni.” (Orbán Viktor, Budapest, 2018. február 18.)

Egyértelmű és fontos figyelmeztetés hangzott el a Fidesz-elnök vasárnapi évértékelőjében: a függetlenség nem lekvár, és ezért – ízlelgessük csak! – „nem szabad az ország sorsát internacionalisták kezébe adni”!

Két nappal korábban, úgyszintén Budapesten, ugyanaz a pártelnök (al)elnökölt a Centrista Demokrata Internacionálé (CDI) végrehajtó bizottságának ülésén, és nem kevesebb, mint négy csatlóspártot vetetett fel az Internacionáléba: a Vajdasági Magyar Szövetségét, a Romániai Magyar Demokrata Szövetséget, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetséget, valamint saját belső zsebpártját, a KDNP-t.

Vagyis az internacionalisták csak akkor számítanak ellenségnek, ha nem az Ő internacionalistáiról van szó. Jól csinálja ezt a pártelnök úr: minél több csatlósszavazattal rendelkezik, annál nagyobb hatalmat gyakorolhat az ernyőszervezetben. Slobodan Milošević is úgy próbálta megpuccsolni a volt Jugoszláviát, hogy sajátja mellé még három szavazatot erőszakolt ki a szövetségi elnökségben: Vajdaságét, Koszovóét és Montenegróét. A többséget jelentő negyedik extra viszont nem jött be neki, mert a montenegrói nemzetiségű Bogić Bogićević azt mondta, hogy ő mégiscsak Boszniát képviseli, nem a „nemzetpolitikát”.

Az igazi kérdés azonban az, hogy a VMSZ tudja-e vajon, mibe is lépett bele – vagy csak teljesített egy újabb feladatot a milliárdokért cserébe. Attól tartunk, hogy nem: mert ha tudná, legalább a szervezet nevét ellenőrizte volna, amibe „beválasztották“. De az is lehet, hogy attól tartottak a párt urai, hogy a fenti Orbán-intés összezavarja a tagságot: jobb lesz hát, ha „megédesítik“ a belépést egy kis kereszténydemokráciával.

A világhálón ugyanis könnyen megállapítható, hogy „Kereszténydemokrata Internacionálé” nem létezik, ahogy az újonc VMSZ közleménye négyszer is elnevezte a pártszövetséget. Az is mosolyra készteti az embert, hogy míg a közlemény szerint a vajdasági magyar pártot „tagszervezetévé választotta” az Internacionálé, addig az ernyőszervezet saját közleményében a felvett pártok „csatlakozási kérvényük” alapján kerültek a tagságba. A szavaknak jelentőségük van – leaglábbis egyes helyeken.

Mit érdemes tudni a Centrista Demokrata Internacionáléról? Az 1961-ben Chiléből kezdeményezett Kereszténydemokraták Világszövetsége 1982-ben vált Kereszténydemokrata Internacionálévá, majd 1999 és 2001 között játszadozott el az újabb névváltással: különböző források más-más dátumot adnak meg a névváltozásokra.

Előtörténetileg csakugyan kereszténydemokrata, sőt kifejezetten katolikus pártok 1925 óta folyó nemzetközi (internacionalista!) dialógusa alakítgatta az együttműködést – II. világháborús hiátussal, hiszen a Vatikán nem volt képes vagy hajlandó szembeszállni a fasizmussal meg a nácizmussal.

A Centrista Demokrata Internacionálé (CDI-IDC, az elnevezés rövidítése angolul és spanyolul egyszerre használatos) ma is elsősorban latin (spanyol-portugál) irányítás alatt működik, de a 14 alelnök között – tíz latin mellett – ott szerepel Orbán Viktor és börtönviselt volt szlovén kollégája, Janez Janša is. Hivatalból alelnökök még a magyar kormánypropaganda által sokat gúnyolt Jean-Claude Juncker európai bizottsági elnök és Donald Tusk európai tanácselnök is. De a szervezetet csupa latinok vezetik az elnöki, főtitkári, valamint a hasonló tiszteletbeli posztokon egyaránt. (Szerbiából megfigyelőként szerepel a pártok listáján Vojislav Koštunica – tudtunkkal nemlétező – „Szerb Kereszténydemokrata Pártja” is.)

Az Internacionálé legutóbbi „kikeresztelkedése” (a kereszténydemokrata jelző elhagyása) abból eredt, hogy egyre több olyan párt érdeklődött az együttműködés iránt, amely nem keresztény. Míg a VMSZ közleménye szerint a CDI „a kereszténydemokrata elvek népszerűsítésén” fáradozik, addig a szervezet egyetlen elérhető programdokumentumában erre egyetlen szó sem utal, kivéve az előtörténet keretében.

A budapesti ülésről kiadott közleményükben egyébként a davosi internacionalista-globalista gazdasági fórumra hivatkozva támogatják a munkaerő szabad vándorlását, az egyenlő bért és a hosszú távú munkaviszonyt. Ugyanakkor egekig magasztalják a spanyol kormányt amiatt, ahogyan az (el)bánt a katalóniai függetlenségi törekvésekkel és sikerült

„példás módon megvédeni[e] a jog hatalmának elveit és értékeit a volt [katalón kormány] alkotmányellenes kihívásával szemben”

Magyarul: ezektől a „centrista demokrata internacionalistáktól” sem várhatjuk a kisebbségekkel szembeni nagyobb megértést. A belépő pártok függetlensége pedig nem olyan, mint a lekvár. Mint ahogyan Orbán Viktor mondotta:

„[N]em szabad az ország sorsát internacionalisták kezébe adni!”

 

2018. február 20.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

„Élvezettel ütötték…”

Józsit, azt a vékonyka, 160 centis fiatalembert, az engedetlensége miatt a katonai rendőrök, brutálisan összeverték. Élvezettel >

Tovább

Az iróniáról

Jöveteléről telefonon beszélgettünk, hangja már nem volt a régi, de örömmel fogadta a meghívást.  Volt egy >

Tovább

A kisebbségi magyar író a beszűkülő magyar világ hűséges foglya lett

Nem veszem észre, hogy az új nemzedék érdeklődését leköti a jelenlegi európai dráma, sorsát és világát >

Tovább

Kovács-jelentés: „Van még mit tenni”!?

Mivel a jelentésben, amely egy fontos regionális nemzetközi szervezet elé kerül, a Szerbiában élő magyar közösségről >

Tovább

Fideszes/véemeszes vezetőkből nem lesz hiány…

Deli Andor asszisztensei között néhány ismerős név is van: Abel PASZTOR (Pásztor István fia?), Fanni TERNOVACZ >

Tovább

Nem lehetünk kisebbségi politikai rezervátumba bezárkózó indiánok

Könnyű azoknak a kisebbségben élőknek, akik kozmopolita buborékba menekülve elegáns gesztussal túlteszik magukat a trianoni történeten, >

Tovább

Újfajta vírus terjed köztünk: a fake news vírusa

A legkényelmesebb olyasmivel vádolni az embert, amire még álmában sem gondolt. Ezzel kapcsolatban jut eszembe egy >

Tovább

„Szerbia nem ért el felmutatható előrehaladást”!

Kit és mit képvisel Deli Andor? 1. A hatalom részét képező magyar párt dicstelen szerepet játszott >

Tovább

Bethlen Gábor a főtéren

Aki Marosvásárhelyre látogat, nézze meg feltétlenül Bernády György szobrát a Teleki-ház előtt és a Bethlen Gábor-szobrot >

Tovább

Az ironikus kontrapunkt

Az életébe több ilyen patetikus esemény játszódott le, vallotta be, de az említettek miatt, nem írt >

Tovább

A legnagyobb távozott

Kihalt a bosszú vágya, csak romlott kompromisszumok léteznek, magyarázta. A társadalom manapság megveti Elektrát, aki itt >

Tovább

Az ég dörög, de a zivatar elmarad

Anikóval a teraszon ácsorogva szkeptikusan bámultuk az újvidéki mesterséges boldogságot és fényáradatot. Szabó Lőrinc verssorát ismételgettem: >

Tovább