2021. október 21. csütörtök
Ma Orsolya, Zsolt névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Végre egy örömhír: a kvótareferendumon a határon túli magyar állampolgárok is részt vehetnek

És ez még jobb: akinek nincs magyarországi lakcíme, levélben adhatja le szavazatát. >

Tovább

Szeles Mónika exkluzív

1986-ban Mónika valahol Dél-Amerikában megnyerte a korosztályos világbajnokságot, s amikor hazajött, akkor készítettem vele ezt >

Tovább

Európa, a vén kurva

E sorok írójának csak az a törté­nelmi tapasztalat jutott osztályrészéül, hogy hintalovazás közben hallgassa végig az >

Tovább

The Orbán family’s enrichment with a little government help

„Azt hiszem elképednénk a jelenlegi magyar miniszterelnök korrumpáltságának mélységétől.” Hungarian Spectrum: >

Tovább

Churchill és Bódis békés szivarozása helyett jaltai konferencia

Tulajdonképpen egy farsangi szivarozáson kellett volna találkoznia a krími félszigeten Churchillnek és Bódisnak 1945 februárjában – >

Tovább

A gyertyák csonkig égnek

„Az ember lassan öregszik meg: először az élethez és az emberekhez való kedve öregszik.” Márai Sándor >

Tovább

Egyik gyakornokunk szülinapját ünnepeltük

A bohókás ünnepeltet a kezében tartott tábláról lehet felismerni, amelyik egyben az életkorát is jelzi. Még fiatal, >

Tovább

Egy „Széchenyi-idézet” nyomában

„Minden nemzetnek olyan kormánya van, aminőt érdemel. Ha valami oknál fogva ostoba vagy komisz emberek >

Tovább

A kiválasztott nép ilyennek látja Európát

Spitzertől: >

Tovább

A Napló Naplója

Kissé élcelődve azt meséltük, hogy minden a Magyarzó Pistike bálján kezdődött, amikor Árpád a söntésnél találkozott >

Tovább

A fehér kabát

Gabor,I like your white coat.Your pal,Tony Curtis >

Tovább

Szeretet

Amíg egy férfi új autóját fényezte, a kisfia felvett egy követ, és vonalakat karcolt az autó >

Tovább

Napi ajánló

Hága, az igazságtalan...

...avagy: Tényleg elmúlt a szégyenkezés ideje?

J. Garai Béla
J. Garai Béla

Vulin első számú patriótává lépett elő: ezekben a napokban többet szerepel a tévéhíradóban, mint gyámolítója, Aleksandar Vučić. És nemcsak példás patrióta, hanem a túlélés bajnoka is: ki hitte volna, hogy Miloševićné udvaroncából rezsimük bukása után huszonvalahány évvel még hadügyminiszter lesz? J. Garai Béla (Vajdaság Ma):

Hágában igazságtalanság érte a háborús bűnökért elítélt szerb főtiszteket, s ezt azzal hozhatjuk helyre, ha megtesszük őket előadóvá a katonai akadémián. Gazdag háborús tapasztalataik birtokában ugyanis sok értékes információt adhatnak át tisztnövendékeinknek és ifjabb tiszttársaiknak.

Nem, a hágai Nemzetközi Bíróság „igazságtalan” ítéleteire utaló megjegyzés nem egy szélsőséges bulvárlap elvakult jegyzetírójától, nem is az ultranacionalista radikálisok valamelyik főkolomposától származik, hanem személyesen a szerb védelmi minisztertől, Aleksandar Vulintól! Ő nyilatkozott így annak az „új szabálynak” a meghirdetése kapcsán, hogy az elmúlt háborúk kiemelkedő parancsnokait előadóként alkalmazzák a szerb katonai akadémián. Tőle tudtuk meg azt is, hogy köztük lesz a Koszovóban elkövetett háborús bűncselekmények miatti parancsnoki felelősség címén 15 év börtönre ítélt (és büntetése kétharmadának letöltése után tavalyelőtt szabadult) Vladimir Lazarević tábornok, az egykori pristinai hadtest parancsnoka is.

Hogy az igazságtalanságot elszenvedett hágai elítéltek alkalmazásának új szabálya magának Vulinnak a fejéből pattant ki, vagy a nagyfőnök sugallatára cselekedett így, nem tudhatjuk. Gyanítható azonban, hogy a védelmi tárcavezető patrióta magánbuzgalmáról van szó, hiszen már Lazarević Scheweningenből való hazaérkezésekor is ott jeleskedett a repülőtéren (Bratislav Gašić akkori védelmi miniszter társaságában), és meleg szavakkal méltatta a tábornok hazafias érdemeit. Nem kevesebbet állítva, mint azt, hogy rajta múlott az ország fennmaradása. „Ha nem lettek volna ilyen parancsnokok, akkor ma Szerbia sem lenne”, hangoztatta Vulin.

Ha valaki eddig nem fogta volna fel, akkor most Vulintól megtudhatta, hogy mit tettek a szerb tábornokokkal a Hágában székelő nemzetközi tribunál ellenszenvünkre alaposan rászolgált bírái: igazságtalanul elítélték és tömlöcbe vetették őket! Ezt állítja, ha némileg burkoltan is, a szerb kormány minisztere. Ezt a nézetét erősítette meg azzal a kijelentésével is, hogy „elmúlt a szégyenkezés ideje, most a csendes büszkeség ideje jött el”.

Lazarević mellett Božidar Delić nyugalmazott tábornok, a Szerb Radikális Párt vezetőségi tagja és Ljubiša Diković tábornok, jelenlegi vezérkari főnök is előadók lesznek a katonai akadémián – Vulinnak köszönhetően. Mindhárman a koszovói háború aktív résztvevői voltak, a felelősségük alá tartozó egységek részt vettek a hírhedt etnikai tisztogatásokban és a koszovói civil lakosság elleni kegyetlen megtorlásokban.

Érdemes felidézni a Lazarević elleni vádiratot, amely többek között azzal terheli őt, hogy az általa vezényelt pristinai hadtest felelős 6.200 civil meggyilkolásáért, ő maga pedig azért, mert semmit sem tett e bűncselekmények kivizsgálása, az elkövetők megbüntetése érdekében. Lazarević idejében történtek a gyalázatos hullaáthelyezések, amikor is a NATO és a nemzetközi közvélemény megtévesztése végett úgy próbálták eltüntetni a tömeggyilkosságok nyomait, hogy a tetemeket kiásták a koszovói tömegsírokból, és az éjszaka leple alatt hűtőkamionokkal Szerbia belsejébe szállították, ahol titkos tömegsírokba temették vagy a Dunába dobták őket. Egy hűtőkocsit, hetven valahány holttesttel a rakterében, a Vaskapu közelében levő Tekija mellett süllyesztettek a folyóba 1999. márciusában, amit néhány hét múlva a halászok fedeztek fel, miután apadás következett be, s ezzel a művelet kitervelői nem számoltak.

Az esetet a Milošević rezsim államtitkokká nyilvánította, de már nem lehetett eltitkolni a nyilvánosság elől. Az óriási botrány heteken át nem került le a lapok címoldaláról.

Lazarević és társai ilyen fajta előléptetése nagy felháborodást keltett főleg az emberi jogokkal foglalkozó civil szervezetek körében. „Ugyan miről fognak előadást tartani eme háborúban edzett tábornokok a mai tisztnövendékeknek?”, teszi fel a kérdést Nemanja Stepanović, az Emberi Jogok Alapítvány képviselője a Szabad Európa Rádiónak adott nyilatkozatában. Arról, hogy miként kell eltüntetni a bűncselekmények nyomait, hogyan kell megvédeni katonáikat, akik emberiesség elleni bűnöket követtek el? Vagy arról, hogy miként kell elűzni szülőföldjükről nyolcszázezer embert?

Natasa Kandić, a szervezet alapítója a Reutersnek nyilatkozva Vulin lépését veszélyes üzenetnek nevezte. „Ez már nem is a történelem revíziója, hanem a bűncselekmények dicsőítése”, vélekedik az ismert jogvédő aktivista. Szerinte ezek után kérdésessé válik Szerbia európai integrációja és a jószomszédi kapcsolatok is.

(...) Ám hiába a civilek, az ellenzék és a külföld háborgása, Vulin pozíciója szilárdabbnak tűnik, mint bármikor. A szerb vezetőségben betöltött szerepét nem ingatta meg sem lakásvásárlási botránya, sem az ezzel kapcsolatos pénzmosás gyanúja, sem az őt bíráló újságírók rágalmazása (amikor a KRIK főszerkesztőjét narkománnak és szerbgyűlölőnek bélyegezte), sem pedig a hágai elítéltek dicsőítése. Sőt, első számú patriótává lépett elő: ezekben a napokban többet szerepel a tévéhíradóban, mint gyámolítója, Aleksandar Vučić. És nemcsak példás patrióta, hanem a túlélés bajnoka is: ki hitte volna, hogy Miloševićné udvaroncából rezsimük bukása után huszonvalahány évvel még hadügyminiszter lesz? Tanulhatnak tőle a feltörekvő ifjú pártkáderek, hogy hogyan kell minden viszontagsággal dacolva nyeregben maradni.

Például úgy, hogy javasolja a Vučić-portré kifüggesztését a hadsereg hivatali helyiségeiben… Vagy úgy, hogy Moszkva leghűségesebb belgrádi hívének szerepében tetszeleg. El sem képzelhető, hogy szóba kerüljön menesztése az ellenzék követelésére, amikor a Belgrád felszabadítására rendezett múlt heti ünnepségen ő volt Szergej Sojgu orosz véderőminiszter vendéglátója. És ő volt az is, aki határtalan boldogságát hangoztatta az orosz hadsereg Sztrizsi nevű légi akrobata alakulat fellépése miatt.

Állítólag az egyik mutatvány során a gépek mögötti füstcsíkokból Vulin neve volt kiolvasható a Belgrád feletti égen…

 

 

2017. október 22.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

Szép csendben kiléptem a közéletből

Legfeljebb az újonnan megjelent könyveim megjelenésekor lépek fel egyik-másik rendezvényen, vagy nyilatkozom egyik vagy a másik >

Tovább

Támogatjuk Márki-Zay Pétert!

„A Magyar Mozgalom partnere kíván lenni azoknak a magyarországi erőknek, amelyekkel közösen elérhetjük, hogy valóban minden >

Tovább

Az Édentől balra

Csak annyi erőm maradt még, hogy eldadogjam egy régi 1968 után írt esszém címét. Előtte is, >

Tovább

„Mikor megy már nyugdíjba?”

A „csaknem 15 éves pártelnöki munkájának” és a magyar közösségre tett hatásainak az értékelése még várat >

Tovább

Ki kellene lépni abból az értelmiségi buborékból

Néhányan kérdik tőlem, hogy miért nem írok például a VMSZ-ról. Miért? Azért, mert az többé nem >

Tovább

Az utolsó percig nem hittük, hogy ebből háború lesz

És most, amikor hazamegyek, fáj a szívem, mert nem azt a falut látom, ahonnan annak idején >

Tovább

„Úgy hullottak szét a családok, mint Jugoszlávia”

A békéről szeretnék írni, mivel sokat írtam már a háborúról. Most azt szeretném körüljárni, milyen az, >

Tovább

Civilizációs válság

Megbicsaklott a társadalmi önbecsülés és méltóságérzet, megszűnt a szolidaritás. Lepusztult és barbarizálódott a közélet, elhatalmasodott a >

Tovább

„Tűnés, míg a Dunába nem lőlek benneteket!”

Amikor a hídhoz értünk, megköszönte a fuvart, kiszállt a kocsiból, de abban a pillanatban érkezett meg >

Tovább

„БОЛДОГ СЗУЛИНАПОТ МЕГКЕСВЕ КИВАН НЕНА”

Már eddig is, de hat hónap múlva – vagyis éppen a választások után, amikor a törvény >

Tovább

Végtelenül sajnálatos a szabadkai politikusok mosakodása

Remélem, hogy előzőleg legalább a sajtóból értesültek és gondosan áttanulmányozták Dragan kapitány több évtizedes „humanitárius” tevékenységét. >

Tovább

Dvostruka zavisnost medija na mađarskom jeziku

Mediji na mađarskom jeziku se nalaze u dvostruko zavisnom položaju, s jedne strane, zavise od novčane >

Tovább