2020. április 1. Szerda
Ma Hugó, Agád névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Végre egy örömhír: a kvótareferendumon a határon túli magyar állampolgárok is részt vehetnek

És ez még jobb: akinek nincs magyarországi lakcíme, levélben adhatja le szavazatát. >

Tovább

Szeles Mónika exkluzív

1986-ban Mónika valahol Dél-Amerikában megnyerte a korosztályos világbajnokságot, s amikor hazajött, akkor készítettem vele ezt >

Tovább

The Orbán family’s enrichment with a little government help

„Azt hiszem elképednénk a jelenlegi magyar miniszterelnök korrumpáltságának mélységétől.” Hungarian Spectrum: >

Tovább

Európa, a vén kurva

E sorok írójának csak az a törté­nelmi tapasztalat jutott osztályrészéül, hogy hintalovazás közben hallgassa végig az >

Tovább

Churchill és Bódis békés szivarozása helyett jaltai konferencia

Tulajdonképpen egy farsangi szivarozáson kellett volna találkoznia a krími félszigeten Churchillnek és Bódisnak 1945 februárjában – >

Tovább

A gyertyák csonkig égnek

„Az ember lassan öregszik meg: először az élethez és az emberekhez való kedve öregszik.” Márai Sándor >

Tovább

Egyik gyakornokunk szülinapját ünnepeltük

A bohókás ünnepeltet a kezében tartott tábláról lehet felismerni, amelyik egyben az életkorát is jelzi. Még fiatal, >

Tovább

A kiválasztott nép ilyennek látja Európát

Spitzertől: >

Tovább

A Napló Naplója

Kissé élcelődve azt meséltük, hogy minden a Magyarzó Pistike bálján kezdődött, amikor Árpád a söntésnél találkozott >

Tovább

A fehér kabát

Gabor,I like your white coat.Your pal,Tony Curtis >

Tovább

Kik vagyunk, mit akarunk

Egy rossz hírű könyvnek van hasonló címe. A szerzőpáros ezzel akarta lejáratni az 1956-os magyarországi forradalom >

Tovább

Szeretet

Amíg egy férfi új autóját fényezte, a kisfia felvett egy követ, és vonalakat karcolt az autó >

Tovább

Napi ajánló

Mit ír az újság?

J. Garai Béla
J. Garai Béla

Micsoda szörnyűség, ha belegondolunk, hogy állig felfegyverzett montenegrói meg macedón fegyveresek készülnek lerohanni Szerbiát! Mind a százötvenen, a két hadsereget egybe véve. J. Garai Béla (Vajdaság Ma):

(...) Az sem okozott kevesebb izgalmat az olvasók körében, hogy Horvátország el akarja szakítani Szerbiától Apatint. Erről is címoldalon értesülhettünk Miroslav Lazanski, ismert patrióta beállítottságú katonai szakértő tollából. A két ország viszonyát, mint tudjuk, többek között határvita is bonyolítja, és a felek álláspontja meglehetősen távol van egymástól. Szerbia a Duna középvonalát tekinti határnak, amit a horvátok elutasítanak, mivel a folyamszabályozás után jelentős horvát területek – mintegy száz négyzetkilométer – a Duna bal partjára kerültek, s ezeket mind Szerbia, mind Horvátország magáénak tekinti. Így többek között Apatin néhány külvárosi részére is igényt tartanak a horvátok.

Hogy itt is tankokkal oldjuk-e meg a viszályt, még nem tudni.

Általában a nyugatiak összeesküvéseivel riogatják a jónépet, ez most a trendi a belgrádi bulvármédiában. Így megtudhatjuk, hogy a NATO vezérkara tervet dolgozott ki Szerbia lerohanására. Szörnyű, ez még Apatin elrablásánál is borzasztóbb! A lehetséges fejleményt így jelentették be: „A NATO csapást készül mérni Szerbiára”. Méghozzá „minden irányból”, beleértve Montenegrót és Macedóniát is.

Aha, kap észbe a gyanútlan olvasó, ezért kellett Montenegrót sürgősen felvenni a NATO-ba! És ezért fáradozik a szkopjei kormány is a NATO-tagság elnyerésén, hogy bekapcsolódhasson a Szerbia elleni akcióba. Micsoda szörnyűség, ha belegondolunk, hogy állig felfegyverzett montenegrói meg macedón fegyveresek készülnek lerohanni Szerbiát! Mind a százötvenen, a két hadsereget egybevéve.

Hogy Magyarország és Románia is bekapcsolódna az ellenünk indított offenzívába, erre nem térnek ki.

De ez még nem minden a nyugati fondorlatokból! Washington ugyanis nem hagy fel a haladópárti kormányzat elleni egyéb aljas cselszövésekkel sem. A napokban értesülhettünk arról, hogy 9 millió dollárral támogatják a szerb ellenzéki sajtót, hogy lejárató kampányt folytasson a belgrádi kormány közismerten oroszbarát miniszterei ellen. Hogy miért csak kilenc és nem tízmillióval próbálják megvesztegetni őket, nem derül ki. A lefizetett ellenzéki firkászoknak az lenne a feladatuk, hogy afférokat kreáljanak, aláássák e megbecsült és minden gyanú felett álló állami vezetők jó hírnevét, a nép körében élvezett bizalmukat. S tennék ezt azzal a galád célzattal, hogy gyengítsék az orosz befolyást. A célba vettek között van a putyinimádó Vulin, továbbá az orosz testvérekért nem kevésbé rajongó Nebojša Stefanović belügyminiszter, Bratislav Gašić, a BIA, a titkosszolgálatok első embere és még mások is.

Valószínűleg eme nyugati bérencek eszelték ki és tulajdonították a közismerten békeszerető védelmi tárcavezetőnek azokat a nagy felháborodást kiváltó felvetéseket is, hogy a nőket is be kell vonni a honvédelembe, a tartalékosokat pedig gyakorlatra kell kötelezni súlyos pénzbírság vagy háromhavi elzárás terhe alatt. Nem is tudott róla, csak a sajtóból értesült, hogy milyen eszement ötleteket tulajdonítanak neki lejáratás céljából!

Ám a déli szomszédok felől más veszély is fenyeget bennünket: a Večernje novosti egy olyan szövevényes történettel borzolta olvasói idegeit, amely hollywoodi akciófilmek forgatókönyvíróinak is becsületére válna. Megtudta, hogy több ezer fegyveres koszovói albán gerilla arra készül, hogy szerb egyenruhát öltve behatoljon Macedónia területére, hogy ott lefényképezzék őket, olyan látszatot keltve, mintha szerb csapatok lépték volna át a macedón határt. A képeket ez után eljuttatnák a hírügynökségekhez, hogy megtévesszék a nemzetközi közvéleményt. Zoran Zaev macedón miniszterelnök és a pristinai albán vezetők által kifőzött pokoli terv szerint Szkopje emiatt agresszióval vádolná meg Belgrádot, hogy befeketítse a világ előtt, és meghiúsítsa az ország uniós csatlakozását.

A szerb hírszerzés azonban szerencsére idejében leleplezte a galád tervet, írja az újság, és az egész akció vízbe esett. Hogy mi lett a több ezer gerillával meg a ki tudja honnan szerzett szerb katonai egyenruhával, arról nem számoltak be.

Mindeme veszélyek közepette sem szabad azonban csüggednünk, mert van kiút: a katonai szövetség Oroszországgal. Erről is hírt adtak a belgrádi lapok. Nem hiába utazott hát agilis védelmi miniszterünk Moszkvába a hónap elején, és tárgyalt Szergej Sojgu orosz kollegájával. Azt a szívélyes ajánlatot kapta tőle, hogy a két ország kössön katonai szövetséget. Az értesülésnek máris pozitív visszhangja van itteni patrióta körökben, erről árulkodik a szomszéd ház tűzfalán megjelent grafitti ezzel a szöveggel: „Nas i rusa 300 miliona” (Mi és az oroszok 300 millióan vagyunk). Igaz, a szerző kissé elszámította megát, vagy Oroszország vagy Szerbia lélekszámát becsülte némileg túl, mert mindent összeadva legfeljebb 150 millió jön ki.

Mindegy, a lényeg az, hogy a szövetség megkötése esetén bizton számíthatunk a híres-hírhedt S-300-as légelhárító rakétákra, még ha egyelőre senki sem tudja a kormányban, hogy miből tudnánk kifizetni őket. Legfeljebb úgy, hogy újabb tíz százalékkal megkurtítják a nyugdíjakat. Ez ellen talán az idősebb korosztálynak sem lenne kifogása, ha belegondolnak, hogy mennyire megnyugtató érzés lenne számukra, hogy orosz rakéták árnyékában sakkozhatnának a parkban!

Mi több, a keleti testvérek azt is megígérték, hogy az év végéig elküldik az egy éve megígért hat ajándék MÍG-harcigépet. De most már tényleg, becsszóra. Mindösszesen csak a hozzá tartozó felszerelést kell megvásárolnunk és megfizetnünk a nagyjavításukat. Akkor aztán jöhetnek az albán gerillák, az Apatint elrabolni készülő horvátok, továbbá az agresszív terveket szövögető macedónok és góracok! Jól megnézhetik magukat!

Eközben a belső gondok is aggodalmat keltenek. Nem elég a külföldről érkező fenyegetés, belülről is folyik az aknamunka áldozatos munkát végző és a haza védelméről gondoskodó vezetőségünk ellen. Vagyis forró ősz elé nézünk, tudjuk meg a fent idézett sajtótermékekből. Az ellenzék ugyanis utcai zavargásokra és a Vučić-kormányzat erőszakos megdöntésére készül. Elsősorban a volt kormányzó párt, a demokraták és Saša Janković volt jogvédő és Szerbia Szabad Polgárai nevű mozgalma szervezkedik. Igaz, a DS csupán tiltakozó nagygyűléseket emleget, de e lapokban már azt is tudják, hogy nagyobb felfordulást terveznek. Janković pedig egyenesen erőszakot hirdet! Jó, igazából azt mondta, hogy Vučićot utcai megmozdulás nélkül nem lehet megbuktatni, de mi tudjuk, hogy e közveszélyes felforgató mire gondol: véres zavargásokra!

Ám áthúzhatja az ellenzék számításait, ha Donald Trump elfogadja Aleksandar Vučić meghívását és még az idén felkeresi Szerbiát. Erről is olvashattunk az elmúlt napokban. Az amerikai elnök azzal húzná át terveiket, hogy beszédet mond Belgrádban százezer ember előtt, és kiáll a haladópárti vezetés mellett. Hálából, amiért egész Európában csak a szerbek támogatták őt a legutóbbi elnökválasztási kampányban.

Hogy ez az információ szöges ellentétben áll a NATO Szerbia ellenes fellépéséről szóló összeesküvés elméletekkel? Hogy akkor az amcsik mégse akarják megbuktatni Vučićot? Ugyan már, ki emlékszik arra, hogy tegnap mit írt az újság?

 

2017. augusztus 21.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

A nemzeti egység kompromisszumok nélkül csonka

Semmi sem kártékonyabb, mint az embereket nemzetpolitikai kínai csizmába kényszeríteni. A vajdasági magyar politikusoknak sem ártana >

Tovább

A jövő sem lesz a régi

A pestissel együtt terjedt az antiszemitizmus, Dél-Franciaországban elterjedt a hír, hogy a zsidók megmérgezték a kutakat, >

Tovább

Felemelt kezekkel menekülünk, de nem tudjuk, hogy pontosan hova

Most már mindenki tisztában van vele, elvesztettük az ismeretlen ellenséggel szembeni háborút. Berendezkedtünk a megalázó védekezésre. >

Tovább

Orbán és Vučić – több mint barátság

Ahol viszont egészen döbbenetes a két ország politikai berendezkedése közötti hasonlóság, az egyértelműen a média, itt >

Tovább

Centrális erőtereket mindenhova

Nézzük csak meg például, hogy mi történt a Magyar Szóval az elmúlt 9 évben, hogyan lett >

Tovább

Földrengés Zágrábban

Látom az ismert utcákat, óváros romos épületeit, az utcák tele törmelékkel, az az utcára menekült embereket, >

Tovább

Nemzet a pártok csapdájában

A jelenlegi szörnyű magyar szakadék felett csak akkor épülhetnek hidak, ha a szakadék mindkét partján elmélyült >

Tovább

A bekötött szemű pilóták

Vesztegzár alatt az újságíró kénytelen más jegyzetfüzetébe belelesni, lévén, hogy a sajátja üres. Olyanéba, aki még >

Tovább

Nyomunkban a Nagy Testvér

Félő, hogy a járványveszélyben felerősödő globális félelem a diktatúrába sodorja a tömegeket. Végel László: >

Tovább

Nem a fölhatalmazási törvényre

A válság kellős közepén összetörni az alkotmányos államrendet: ez shakespeare-i jelzőkért kiált. De még van néhány >

Tovább

Róka fogta csuka

A harminc évvel ezelőtti marosvásárhelyi március arra kényszerített minket, hogy kétségbeesetten kapaszkodjunk a politikai párbeszéd eszközeibe, >

Tovább

Zágráb, földrengés, Karmelita kolostor, hajnali vásárlás

Március 22. Tovább növekedett a fertőzöttek a halálos áldozatok száma is a környezetünkben. Ebben Horvátország vezet és >

Tovább