2018. május 20. vasárnap
Ma Bernát, Bernardin, Felícia névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Végre egy örömhír: a kvótareferendumon a határon túli magyar állampolgárok is részt vehetnek

És ez még jobb: akinek nincs magyarországi lakcíme, levélben adhatja le szavazatát. >

Tovább

The Orbán family’s enrichment with a little government help

„Azt hiszem elképednénk a jelenlegi magyar miniszterelnök korrumpáltságának mélységétől.” Hungarian Spectrum: >

Tovább

Szeles Mónika exkluzív

1986-ban Mónika valahol Dél-Amerikában megnyerte a korosztályos világbajnokságot, s amikor hazajött, akkor készítettem vele ezt >

Tovább

Európa, a vén kurva

E sorok írójának csak az a törté­nelmi tapasztalat jutott osztályrészéül, hogy hintalovazás közben hallgassa végig az >

Tovább

Churchill és Bódis békés szivarozása helyett jaltai konferencia

Tulajdonképpen egy farsangi szivarozáson kellett volna találkoznia a krími félszigeten Churchillnek és Bódisnak 1945 februárjában – >

Tovább

A gyertyák csonkig égnek

„Az ember lassan öregszik meg: először az élethez és az emberekhez való kedve öregszik.” Márai Sándor >

Tovább

Egyik gyakornokunk szülinapját ünnepeltük

A bohókás ünnepeltet a kezében tartott tábláról lehet felismerni, amelyik egyben az életkorát is jelzi. Még fiatal, >

Tovább

A kiválasztott nép ilyennek látja Európát

Spitzertől: >

Tovább

A Napló Naplója

Kissé élcelődve azt meséltük, hogy minden a Magyarzó Pistike bálján kezdődött, amikor Árpád a söntésnél találkozott >

Tovább

A fehér kabát

Gabor,I like your white coat.Your pal,Tony Curtis >

Tovább

Szeretet

Amíg egy férfi új autóját fényezte, a kisfia felvett egy követ, és vonalakat karcolt az autó >

Tovább

Kik vagyunk, mit akarunk

Egy rossz hírű könyvnek van hasonló címe. A szerzőpáros ezzel akarta lejáratni az 1956-os magyarországi forradalom >

Tovább

Napi ajánló

Vihar II

Ágoston András szerint nem Veternik fontos. A VMDK viszont ezt mondja: Ahhoz, hogy ezt valaki megértse és észrevegye  ki kell menni az utcára, beszélgetni kell az emberekkel,  el kell hagyni a négy fal által nyújtott kényelmet, valós terepi információkhoz kell jutni. Nem elegendő a Kossuth Rádióból és az Echo TV-ből való tájékozódás. 

A VMDK közleménye:

Úgy látjuk a horvátországi Vihár hadművelet veterniki megemlékezése kapcsán kiadott közleményünk  egyes köröket igen érzékenyen érintett. Fogadatlan prókátoruk  leplezheti ezt butázással, balliberálisozással  és sok minden mással, de akkor is marad az a tény, hogy a jelenlegi szerbiai vezetés Veternikben megismételte a kilencvenes évekből  jól ismert  uszításos matricákat, és előrukkoltak egy új Nagy-Szerbia tervezettel. Ha ehhez hozzáadjuk a szerbiai társadalom militarizálását szorgalmazó intézkedéseket, akkor nyugodt szívvel azt lehet mondani van okunk az aggodalomra.

Értjük mi a csíziót és azt is miért pánikolnak!  Hiszen a téma kényes, de a kormányzati felelősség ezzel jár. Nem lehet csak a javakat ropogtatni, a kényes kérdésekről nem nyilatkozni és úgy tenni mintha az égvilágon minden a legnagyobb rendben van.  Pedig nincs.

Veternikben ott volt Szerbia legfelsőbb vezetése, az a kormány ahol az egypárt is az asztalnál ül. Mondtak, amit mondtak, a kamerák felvettek mindent. Az idő múlásával meg egyre jobban beigazolódik, hogy nem tudták/akarták levetkőzni a nagyszerb nacionalista eszmét.

Tehát, az egypártnak intézett  kérdés jogos: támogatják vagy nem támogatják az ott  elhangzott mondatokat  és a bejelentett nagyszerb deklarációt?

Történelmi prókátorunk azt állítja ennek nincsen semmi jelentősége. Csakhogy a napi tapasztalatok mást mutatnak. Az egypárt baklövéses politizálása miatt országos és tartományi szinten jogaink sorvadnak, önkormányzataink irányítását átvették a pár mandátummal rendelkező radikális haladók, alulképzett kádereik pedig  szétrombolják mindazt amit eddig felépítettünk. Folyamatos a magyar szavazók haladók általi bedarálása, egyre több azon magyarok száma, akik a haladóknál folytatja "pályafutását".

Közben az épületek homlokzatairól eltűnnek  jelképeink ( pld. a MNT által elfogadott címeres magyar zászló), helyette kitűzik a szerb Vajdaság lobogóját, vagy délben felzúgnak a Vihar áldozataira emlékeztető szirénák.

Termőföldünket átjátszák araboknak, németeknek, hazai oligarcháknak. Falvainkba, városainkban migránsokat és koszovói romákat telepítenek.  A délvidéki magyarokra gazdaságilag, lélektanilag egyre nagyobb nyomás nehezedik, ami miatt sokan a távozás mellett döntenek.

De ahhoz, hogy ezt valaki megértse és észrevegye  ki kell menni az utcára, beszélgetni kell az emberekkel,  el kell hagyni a négy fal által nyújtott kényelmet, valós terepi információkhoz kell jutni. Nem elegendő a Kossuth Rádióból és az Echo TV-ből való tájékozódás.

Ágoston András ezt megelőző írása:

Nem Veternik a fontos

Az újvidéki Magyar Szó szerkesztőségében a 60-as 70-es években sokat emlegettük a századelőn tevékenykedő szabadkai, vagy éppen nagybecskereki vezércikkíró Óva intjük Angliát címmel közölt agyszüleményét. A szerző nevét már akkor sem tudtuk, de a földhözragadt szemléletű vidéki lapszerkesztő címe, akkoriban a Magyar Szó szerkesztőségében afféle szállóigévé vált. A szakmai nagyzolás mintapéldájává.

Húsz-harminc évvel később a történelmi VMDK-ban szintén nehéz történelmi körülmények között, ezt a hibát már nem követtük el.

A múlt század 90-es éveiben Milosevic és a rezsim emberei a titói, akkor már rég nem érvényes testvériség-egység elvének hangoztatásával akarták a vajdasági magyarokat bevonni a szocialista Jugoszlávia véres széteséséhez vezető konfliktusba. A történelmi VMDK-ban deklaráltuk: a vajdasági magyarok nem kívánnak részt venni a délszláv népek történelmi konfliktusában. Ebből kifolyólag elleneztük a magyarok körében megkezdődött erőszakos mozgósítást. Lett is haddelhadd mind a szerb, mind a vajdasági magyar politikai színtéren.

Ebben az időben váltak el egymástól az autonómiakövetelő nemzeti érzelmű és a megalkuvó, a hatalomhoz simuló magyarok. Ez utóbbiak ekkor csatlakoztak a Nenad Canak vezette Vajdasági Szociáldemokrata Ligához (LSV). Amiről majd a fiatal történészek egyszer többet mondanak.

A hosszú bevezetőre egyetlen okból van szükség. Hogy megérthessük, mekkorát téved a Csonka-féle VMDK, amikor más történelmi körülmények között a szerbiai balliberálisok harmatgyenge álláspontját igyekszik rátukmálni a vajdasági magyar vezetőkre.

A gond az, hogy a Csonka-féle VMDK, mai közleményében „vigyázó szemét” egyik Újvidékhez tartozó településre, Veternikre veti, csak nem úgy, mint  a költő Batsányi. Mivel az „odafigyelésnek”, de a konklúziónak sem, a Kárpát-medencében élő magyarok integrációja szempontjából nincs jelentősége.

A legnagyobb vajdasági magyar párt blamálása a szerbiai hatalmat nem érdekli. S a párt balliberális irányultságából eredő lamentáció még a szerbiai elvtársak harmatgyenge tömörüléseinek ingerküszöbét sem éri el. Holott az egyetlen valódi nyugati kapcsolatokkal rendelkező szerb balliberális, Sasa Jankovic pártalapító legelső támogatója éppen ez a magyar kispárt volt.

Végül fel kell tenni a kérdést: kinek szurkol a Csonka-féle VMDK, amikor a demokrácia tragédiáját vizionálva a veterniki felhajtásban, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnökétől követel butaságot. Azt, hogy „határolódjon el Aleksandar Vučić és Milorad Dodik kijelentéseitől és a Nagy-Szerbia újracsomagolt tervezetétől.

Ugyan már! Kit érdekel, hogy a szerb (egyelőre határmódosítás nélküli) nemzeti egység miben nyilvánul meg ma, holnap, vagy holnapután?

A vajdasági magyarság alapérdeke a magyar autonómia. Jó lenne, ha ezt képviselné minden vajdasági magyar párt. Hogy ezt nem teszik az külön téma. Ezen túlmenően lévén, hogy a nyakunkon a migránsveszély, szükség van a jelenlegi háromszereplős magyar-szerb viszonyrendszerre. Ez a politikai konstelláció erősíti a kezdettől fogva hasznosnak bizonyult kerítést. Ebben a nemzeti érdekekre alapuló sokágú politikai tevékenységben, tetszik ez Csonkáéknak, vagy sem, helye van a VMSZ vezetőjének is.

Itt az ideje, hogy az eddigi Csonka-féle politikai téblábolást kövesse már végre a nemzeti irányultságú tevékenység, mellyel ez a párt is bekapcsolódhatna a nemzeti oldal kampányába. Hogy jövőre a Fidesz – KDNP pártszövetség újra megalakíthassa az eddigieknél is erősebb kétharmados Orbán-kormányt.

Ez a fontos, nem Veternik.

 

 

2017. augusztus 10.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

MagyarZó Pistike messéi

Az anyósom már megint perlekedik a kormánnyal. Pontosabban a Bernabics Annával, akinek szeretné személyesen megmagyarázni az >

Tovább

Naplójegyzetek – Fragmentumok

Ha jobban meggondolom, akkor az apám ennek a bohózatnak volt az életveszélyes tanúja. Egy egész nemzedék >

Tovább

Biciklis

Mert az utcai közvilágítás sem épp a legjobb mindenhol… Rosszak a látási viszonyok. A te érdeked >

Tovább

A hálaadás napja

Vučić Orbánnak is hálálkodott, holott a magyar miniszterelnök bármit megígérhet minden következmény nélkül. Legfeljebb nem jön >

Tovább

Fapados

Ülök a Svédországba tartó fapadoson, köröttem a magyar valóság. Jobbról egy magyarországi építőmester, balról egy erdélyi >

Tovább

„Érvényesül a magyarság akarata”?

Mindez annak a – megalkuvó, de a megalázkodás elemeitől sem mentes – politikának a következménye, amit >

Tovább

Büntetlenül?

Nem igaz, hogy nem létezik törvény, amely szankcionálná az ilyen kijelentéseket!  Halált lehet kiáltani egy gyermekre? >

Tovább

Ha én egyszer megértem...

Estére majd valamelyik rezsimhű csatornán megjelenik a nagyfőnök, és könnyes szemmel, dagadt szájjal elmeséli, hogy ő >

Tovább

Kérem, könyörgöm, segítsen már valaki!

Most, amikor a csúcson vannak a szerb-magyar kapcsolatok, nem igaz, hogy valaki nem tudna intézkedni. Nem >

Tovább

Koszovóra nincs jó megoldás

„Mutassatok nekem egyetlen szerbet, aki erre hajlandó lenne gyermekeivel együtt. Ha mutattok egyet, akkor sózhatjátok az >

Tovább

Martonos, mi lesz veled?

Vagyis, Pásztor szavai szerint olyan munkát vállalnak el a délvidéki magyarok nyugaton, ami itthon esetleg „büdös >

Tovább

Eurovízió: sikerrecept a sablon nélküli eredetiség

Elmaradtak a határon túli magyarok szavazatai is a magyar versenyzőre, sem Romániából, sem Szerbiából nem kaptunk >

Tovább