2022. december 2. péntek
Ma Melinda, Vivien, Aranka névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

A Vatikán 166. sz. közleménye

Ma tették közé a Szentszék állásfoglalását. >

Tovább

A hűséges Hachiko története

Hachiko 1923 novemberében látta meg a napvilágot Japánban, Odate városában. Alig két hónapos volt, amikor >

Tovább

Amerika felfedezése annak köszönhető, hogy Kolumbusz nőtlen volt

Kolumbusz Kristóf kizárólag azért fedezhette fel Amerikát, mert nőtlen volt – jelenti kanadai tudósítónk. Tudniillik ha >

Tovább

Hogyan szaporodnak a rendőrök?

Dublinban elszabadult egy rendőrségi ló. Utóbb a termetes állatból előtört a párzási ösztön, és majdnem >

Tovább

A fasiszták zászlaja alatt

A fasiszták zászlaja alatt1 A filozófus bevásárolt és már majdnem hazaért a lakásába. Fényes nappal, Budapest szívében. >

Tovább

Okosabb vagy, mint egy ötödikes?

– Budapest melyik európai ország fővárosa? – így hangzott az amerikai iskolákban a harmadikos földrajz tananyagnak >

Tovább

Motivált zsírégetés

Végre egy szellemes hirdetés a reklámok sivárságában: >

Tovább

Úrvezetők Kínában

A felvételek gyűjteménye gyakorlatilag egyetlen sarkon készült. >

Tovább

Előkerült az egyik legijesztőbb felvétel a Japánt sújtó szökőárról

Néhány napja tűnt fel a videómegosztókon a döbbenetes amatőr felvétel. >

Tovább

Mosdók a világ minden tájáról

A leleményesség határtalan. >

Tovább

Balla László esete Tito marsallal

Balla László* mérnök, a szabadkai Műszaki Iskola igazgatója, neves sportoló, Szabadka város díszpolgára, az egykori Jugoszlávia >

Tovább

Távol Nigériától

Közel tíz éve, amikor először jártam Nigériában, ellenállhatatlanul magával ragadott a földrész gyönyörűsége. Megismerni egy másik, >

Tovább

Napi ajánló

A Trump család útja a csúcsra

A Trump-birodalom végső soron egy bordélyházzal kezdődött, gyanús állami megrendelésekkel lett igazán naggyá, és elképesztő hazugságokkal teli kampány után lehetett politikai sikerre váltani a gazdagságot. Magyari Péter (444.hu):

A történet 1885-ben indul, amikor Friedrich Trump, a mostani elnök nagyapja 16 évesen megérkezik New Yorkba, a németországi Kallstadtból. A nevét akkor még Trumpf-nak írták, egy szót sem tudott angolul, és egyetlen bőröndben elfért mindene.

Borotvált, futtatott, kopasztott

Borbélyként helyezkedett el, majd hat év után spórolt pénzén vett egy vonatjegyet, átutazta Amerikát, és Seattle-be költözött, az USA észak-nyugati részére, ahol a vadnyugati világ utolsóként tartotta magát. Szerencséjüket kereső gyanús alakok özönlöttek akkoriban a környékre. Friedrich Trump a város vöröslámpás negyedében nyitott fogadót, ami kocsmaként, étteremként és bordélyházként is működött.

Friedrich Trump akkor csinálta meg a szerencséjét, amikor a Kondike folyó partján, északon a hegyek között kitört az aranyláz. Otthagyta Seattle-t, és vendéglőt nyitott a Döglött Ló Ösvény mentén: ez volt az a meredek szakasz, ahol az aranyásók lovai sorra döglöttek meg a cudar hegymenetben. Trump kis fogadója többek között a döglött lovak húsából készített burgereket szolgálta fel. A környéken egyáltalán nem volt konkurenciája, az üzlet nagyon bejött. Az elején sátorban főztek, a végén kétszintes fogadója lett, kurvákkal, szerencsejátékkal és melegkonyhával.

Donald, Fred és Friedrich Trump.

Friedrich Trump pont időben és nagy haszonnal szállt ki az üzletből. Amikor az aranyláz véget ért, és a törvényes is rendet elkezdték erőltetni a vadnyugat ezen utolsó szegletében, akkor Friedrich Trump már otthon volt, Németországban.

Megnősült és szeretett volna letelepedni, ám nem kapta meg a német állampolgárságot. Kérelmeit rendre visszautasították, mert annak idején ellógta a sorkatonai szolgálatát, hiszen éppen Amerikában volt. Így visszatért New Yorkba, ahol fodrászatot nyitott a Wall Streeten, aztán éttermet és szállodát vezetett, és ingatlanokat vásárolt Bronxban. A spanyolnátha járvány egyik első amerikai áldozataként halt meg 1918-ban.

A komrányközeli nagyvállalkozó több tízezer lakást épített

A legidősebb fia, Fred Trump vitte tovább a családi üzletet, kezdetben édesanyjával közösen, hiszen még 13 éves sem volt az apja halálakor. Az egyébként is jómódú család Fred idején vált dúsgazdaggá.

Fred már elég jómódú volt, amikor 1936-ban feleségül vette Mary Anne MacLeod-ot, egy szegény skót család 10. gyermekét, Donald Trump későbbi édesanyja a 18. születésnapja utáni nap érkezett meg egyedül, egyetlen bőrönddel New Yorkba. Cselédként dolgozott, amíg Fred Trump el nem vette feleségül. Később sem feledte, hogy minden fillér számít, előfordult, hogy Rolls-Royce-szal járt összeszedni az aprót a család bérházainak mosógépeiből.

Fred Trump a második világháború idején a haditengerészetnek épített barakkokat, illetve családi házakat a katonáknak, majd a háború után a veteránoknak épített állami támogatással rengeteg lakást New Yorkban. Óriási bérházakat is felhúzott a cége, ahová alsó-középosztálybeli polgárok költözhettek.

Fred Trump óriási építkezésihez remek politikai kapcsolatok kellettek. 1954-ben nagy botrány kerekedett abból, hogy kiderült, a veteránok lakásépítésre kapott állami támogatás egy részét valószínűleg elsikkasztotta. Szenátusi meghallgatás is lett az ügyből, tele volt a sajtó a botránnyal, de Trumpék végül megúszták a vizsgálatot.

A következő nagy botrány 1973-ban érte utol a családot, ekkor már Donald is részt vett a családi cég irányításában. Az igazságügyminisztérium beperelte Trumpékat, mert lakótelepeikbe nem engedték beköltözni a fekete bérlőket. A kormány egyik ügynöksége próbavásárlásokat tartott, és bizonyítani lehetett, hogy az ugyanolyan jövedelemmel és háttérrel jelentkező érdeklődők közül a feketéket elutasították, a fehéreket pedig beengedték a bérházaikba. A Trump család válaszul 100 millió dollárra perelte be az államot hitelrontásért. Két év után megegyezéssel zárult a per, Trumpék vállalták, hogy kifejezetten reklámozzák a lakásiakat kisebbségi érdeklődőknek, a kormány pedig elállt attól, hogy megbüntessék a céget.

Friedrich és Fred Trumpban fontos közös vonás volt, hogy mindketten akkor szakítottak nagyot, amikor sokan bajba kerültek. Friedrich az arany után induló kalandorokon gazdagodott meg, míg Fred a nagy gazdasági világválság elől városba menekülők, és a veteránok lakást kereső ezrein alapozta meg óriási vagyonát, komoly állami segítséggel.

Míg Fred Trump elsősorban Queens-ben építetett rengeteg lakást, a családi céget fokozatosan átvevő Donald Trump Manhattant célozta meg. A városrész a 80-as évek elején eléggé lepukkant volt, a város teljesen eladósodott, így az önkormányzat nagyon olcsón és hatalmas adókedvezményekkel segítette befektetéseit. Az apja által szerzett politikai kapcsolatok saját bevallása szerint is sokat segítettek a terjeszkedésében.

Roy Cohn, a jogász és mentor

Egy ideig úgy tűnt, hogy Donald bátyja, Freddy Trump lesz a cég feje, ám Freddyt az apja alkalmatlannak ítélte, túlságosan puha hozzáállása miatt. Például jobb minőségű, és így drágább ablakokat akart beépíteni egy készülő lakótelep épületeibe, amit az apa teljes bolondériának tartott. Freddy Trump otthagyta a családot, pilóta lett, és 1981-re halálra itta magát.

Donald az apján kívül még egy emberről mondta azt korábbi interjúiban, hogy alapvetően meghatározta az életét: ő Roy Cohn volt.

Az excentrikus ügyvéd egyszerre volt jogi tanácsadója a New York-i alvilágot egymás között felosztó mind az öt nagy maffiacsaládnak, és ő védte Trumpékat a 70-es években az igazságügyi minisztérium elleni perben is. Roy Cohn egyszerre volt homoszexuális és nyilvános szerepléseikor szélsőségesen homofób, például kikelt az ellen, hogy homoszexuálisok tanárok lehessenek. Az 50-es években Joseph McCarthy szenátor tanácsadója volt, így az egyik eszmei szerzője a baloldali elhajlóként számon tartott művészek üldözésének. (Cohnról a Washinton Post írt remek portrét tavaly nyáron.)

Roy Cohn arra tanította Donald Trumpot, hogy ha érvényesülni akar, akkor a fő szabály ennyi: támadni, visszavágni, és sosem sajnálkozni.

Óriásira nőtt a család

Trump az ingatlanokon kívül kaszinókkal kezdett foglalkozni, és majdnem csődbe ment velük, háromszor is csődvédelmet kellett kérnie Atlantic Cityben lévő hatalmas játéktermeire, de végül mindig sikerült úgy sakkoznia, hogy a vállalkozás életben maradjon. Trumpnak inkább látványos, mintsem sikeres befektetései voltak, az apja eredményeit már meg sem tudta közelíteni.

A film szerint Trump három felesége közül leginkább az első, Ivana Zelnickova hasonlított rá a legjobban. A cseh modell legalább olyan törtető és kemény ember, mint Donald Trump, és sokáig nagyon jól kiegészítették egymást, ám végül inkább rivalizálni kezdtek. Később más nőt Trump már nem engedett olyan közel az üzletéhez, mint Ivanát.

A Trumpok egyrészt a klasszikus amerikai álom tökéletes példái. A nincstelen, kamaszként érkező nagyapa megcsinálja a szerencséjét a vadnyugaton, az apa New York legfontosabb ingatlanbefektetőjeként mesés gazdagságra tesz szert, a gyerekből pedig az USA elnöke lesz.

Másrészt viszont arra is emlékeztet, hogy a sikerhez vezető út tele van a bűn és a törvényesség határán ingadozó elemekkel: a Trump-birodalom végső soron egy bordélyházzal kezdődött, gyanús állami megrendelésekkel lett igazán naggyá, és elképesztő hazugságokkal teli kampány után lehetett politikai sikerre váltani a gazdagságot.

Trump egy választási naggyűlésen Michiganben azért sajnálkozott, hogy mostanra az amerikai álomnak befellegzett, de ő majd újra naggyá teszi Amerikát. Ha valaki tudja, hogy mit jelentett ez az álom, akkor az pontosan ő.

2017. február 13.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

Putyin visszahozza a szovjet típusú ideológiát, hogy eladja a népnek a háborút

Megtiltotta a nem heteroszexuális kapcsolatok nyilvános bemutatását, célja ezzel is az, hogy elfedje a valóságot. Miközben >

Tovább

Meloni védekező hadállásban

A főnökasszony nem tudja leplezni ellenszenvét a nemszeretem médiával szemben, amely nem éri be az első >

Tovább

Bajban van a nagyobbik osztrák kormánypárt

Ezért próbálja magyar-szerb segédlettel Brüsszelre tolni a felelősséget a migrációért. Karl Nehammer kancellár szerint az Orbán >

Tovább

Trumpot nem a második elnökség vagy Amerika érdekli, hanem az, hogy magára vonja a figyelmet

A Guardian kommentátora, Simon Tisdall ítéli ezt így meg. Azt állítja ugyan, hogy képes nyerni 2024-ben, >

Tovább

A kert és az őserdő

Teljesen jogos a foci VB kapcsán a bírálat Katarral szemben, ám gyakran önteltség van mögötte – >

Tovább

Mire szavazott félidőben Amerika?

A várakozásokkal ellentétben november 8-án az amerikai választókat nem csak a pénztárcájuk érdekelte. Fontos volt számukra >

Tovább

Joe Biden Ukrajna-politikája mesteri és megérdemli a támogatást

Most meg kell őriznie ezt a kiegyensúlyozott megközelítést. El kell hárítania az ukrán államfő heveskedését, mert >

Tovább

A republikánusoknak lőttek

A Süddeutsche Zeitung a legnépszerűbb német lap elemzése úgy ítéli meg, hogy a végét járja Amerikában >

Tovább

A választás után erősebbnek látszik Amerika és a demokrácia

Közben Trump azzal tetézi korábbi melléfogásait, hogy sorozatban veszít. A legfontosabb fejlemény éppen az, hogy a >

Tovább

Herszon – Putyin legmegalázóbb veresége

Kijev és Harkiv után Moszkva már harmadszor szerepel le, csak ez most minden eddiginél fájóbb Putyin >

Tovább

A holnapi választás nemcsak Bidenről, hanem a demokráciáról is szól

A Guardian szerkesztőségi véleménye szerint az amerikai időközi választások nem csupán arról határoznak, mit tehet az >

Tovább

Vége annak az Izraelnek, amelyet idáig ismertünk

Ezt állapítja meg Thomas Friedland, a New York Times külpolitikai elemzője, aki 40 éve foglalkozik a >

Tovább