2020. január 22. Szerda
Ma Vince, Artúr névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

A Vatikán 166. sz. közleménye

Ma tették közé a Szentszék állásfoglalását. >

Tovább

A hűséges Hachiko története

Hachiko 1923 novemberében látta meg a napvilágot Japánban, Odate városában. Alig két hónapos volt, amikor >

Tovább

Amerika felfedezése annak köszönhető, hogy Kolumbusz nőtlen volt

Kolumbusz Kristóf kizárólag azért fedezhette fel Amerikát, mert nőtlen volt – jelenti kanadai tudósítónk. Tudniillik ha >

Tovább

A fasiszták zászlaja alatt

A fasiszták zászlaja alatt1 A filozófus bevásárolt és már majdnem hazaért a lakásába. Fényes nappal, Budapest szívében. >

Tovább

Okosabb vagy, mint egy ötödikes?

– Budapest melyik európai ország fővárosa? – így hangzott az amerikai iskolákban a harmadikos földrajz tananyagnak >

Tovább

Hogyan szaporodnak a rendőrök?

Dublinban elszabadult egy rendőrségi ló. Utóbb a termetes állatból előtört a párzási ösztön, és majdnem >

Tovább

Motivált zsírégetés

Végre egy szellemes hirdetés a reklámok sivárságában: >

Tovább

Úrvezetők Kínában

A felvételek gyűjteménye gyakorlatilag egyetlen sarkon készült. >

Tovább

Mosdók a világ minden tájáról

A leleményesség határtalan. >

Tovább

Előkerült az egyik legijesztőbb felvétel a Japánt sújtó szökőárról

Néhány napja tűnt fel a videómegosztókon a döbbenetes amatőr felvétel. >

Tovább

Távol Nigériától

Közel tíz éve, amikor először jártam Nigériában, ellenállhatatlanul magával ragadott a földrész gyönyörűsége. Megismerni egy másik, >

Tovább

Balla László esete Tito marsallal

Balla László* mérnök, a szabadkai Műszaki Iskola igazgatója, neves sportoló, Szabadka város díszpolgára, az egykori Jugoszlávia >

Tovább

Napi ajánló

Nem kizárt, hogy összeomlik a liberális világrend - külföldi lapok

A volt svéd külügyminiszter szerint Trump beiktatási beszéde több ponton is felzaklatta az európaiakat - számol be a Washington Post. Sötét jövőt vázolt a Spiegelben Ann Applebaum történész. A Le Monde volt főszerkesztője azt elemzi, milyen is lesz a Trump által ígért új világ. Szelestey Lajos lapszemléje.

A volt svéd külügyminiszter szerint Trump beiktatási beszéde három területen is felzaklatta az európaiakat - írja a Washington Post. Az egyik, hogy Amerika mindenekelőtt, mert az öreg földrész ezt jól ismeri a saját történelméből, errefelé évszázadokon át rengeteg igazi vérontást okozott ez a felfogás. Épp ezért a politikai vezetésnek tanulnia kellene a múltból, ösztönöznie kellene a tömegeket, hogy lépjenek túl a nyers érzelmeken. A második a civilizált világ. Globális összefüggésben Trump egy szóval sem említette a szabadságot, noha a földkerekség számára alapvető, hogy az Egyesült Államok milyen szerepet vállal a szabadság elérésében, fennmaradásában. A harmadik a gazdasági protekcionizmus. Mintha a történelem éppen az ellenkezőjét bizonyítaná, mint amit az új elnök ez ügyben mondott, tehát hogy a bezárkózás éppen nem hoz fellendülést és ad erőt. Ráadásul jelen esetben az igen szoros európai-amerikai kapcsolatokat fenyegeti. A három téma együtt pedig különösen fenyegető. És Carl Bildt nagy bajnak tartja, hogy nem lehet tudni, a beiktatási beszéd a kampány vége volt-e, vagy netán a kormányzati munka kezdete.

 

Financial Times

 

A Koblenzben tartott hét végi csúcskonferencia után ’hazafias tavaszt’ ígérnek Európában a vezető jobboldali-populista pártok, mondván, hogy a Brexit és Trump hivatalba lépése kedvező politikai hullámról tanúskodik, csak éppen hiába nyilvánították ki az egységet, túl sok minden osztja meg őket. Mindenesetre abban bíznak, hogy az elitellenes, nacionalista széljárás őket is hatalomra segíti. Ám túl sok ellentét választja el egymástól mindenekelőtt a francia Nemzeti Frontot, illetve a német AfD-t. A találkozón nem volt szó közös politikáról, vagy szövetségről, viszont a részvevők igyekeztek egy olyan, szélesebb nemzetközi mozgalom részeként beállítani magukat, amely maga mellett tudhatja a történelem támogatását. Saját sikerüket jósolták az idei választások előtt. Csakhogy mind a kilenc párt túlságosan is a nemzeti ügyekre összpontosít, és nem sok jelét mutatja a szolidaritásnak.

 

Daily Telegraph

 

Óv a populizmus világméretű megerősödésétől a pápa. Az El Pais c. spanyol lapnak adott nyilatkozatban Ferenc arra a veszélyre is felhívta a figyelmet, hogy sokan kereshetik a megváltót, ám ez olyan diktátorokat hozhat felszínre, mint egykor Hitler volt. Az egyházfő ugyanakkor korainak nevezte, hogy véleményt mondjon Trumpról, előbb meg akarja várni, hogy mit csinál az újdonsült amerikai elnök. Azt viszont kiemelte, hogy a válságok félelmet keltenek, és ennek legékesebb példája az, ami 1933-ban, Németországban történt. A Führer nem lopta a hatalmat, a nép választotta meg, majd a diktátor megsemmisítette a saját népét, és ez a veszély napjainkban is fennáll. Éppen a történelmi tanulságok miatt alapvető a párbeszéd. Mint emlékezetes, a pápa a beiktatás napján arra szólította fel Trumpot, hogy az kövesse a szellemi és erkölcsi értékeket. Egyúttal igyekezett a politikus eszébe vésni, hogy Amerika jelentősége mindig is azon múlt, mennyire állt ki a szegényekért, a kirekesztettekért, a bajbajutottakért.

 

Der Spiegel

 

Nem sok jót lát az elkövetkező időkben a világ számára Ann Applebaum. A történész, aki egyben a Washington Post szemleírója, arra számít, hogy alapvetően megváltozik a hideg háború után kialakult világrend, meggyengülnek a békét és a szabad kereskedelmet szavatoló intézmények, az EU és a NATO. Azon kívül elképzelhetőnek tartja, hogy Oroszország újabb területeket foglal el Kelet-Európában, továbbá kampányt indít a demokrácia meggyengítésére a földrészen. Félő ugyanakkor, hogy fegyveres viszály robbanhat ki, mivel az Egyesült Államok várhatóan kereskedelmi háborút indít Kína ellen. Odahaza ugyanakkor Trump nekironthat több olyan intézménynek, amely ellenőrző funkciót lát el, így a sajtónak és a köztisztviselői karnak.

 

Ami Európát illeti, a szakértő tart attól, hogy a földrész, és elsősorban Németország nem tesz semmit a megrendült biztonság megerősítésére. Pedig hozzá kellene látni a közös védelem megtervezéséhez. Ugyanakkor az is látnivaló, hogy jelentéktelenné vált a hagyományos jobb- és baloldal harca, ezt a nacionalisták és a populisták már korábban felismerték. Utóbbiakban közös vonás, hogy gyűlölik az uniót és a NATO-t, ellenzik a szabad kereskedelmet és csodálják Oroszországot. Nem kizárt, hogy összeomlik a liberális világrend. Mindehhez járul, hogy az orosz rendszer kiszámthatatlanabb, összetettebb, mint az egykori Szovjetunió volt. Sokkal nagyobb az esélye annak, hogy a hatalmat gyakorló kicsiny csoport téves döntést hoz. De a demokráciának túl kell élnie a bajokat és túl is fogja élni azokat.

 

Le Monde

 

A lap volt főszerkesztője azt elemzi, milyen is lesz a Trump által ígért új világ, miután egy multimilliárdos nacionalista és protekcionista költözött be a Fehér Házba, ezzel párhuzamosan Nagy-Britannia bejelentette uniós kilépési tervét, ugyanakkor a kínai államfő a globalizáció mellett állt ki. Sylvie Kauffmann rámutat, hogy az Egyesült Államok elnökének világképe egyszerű: Amerika mindenek fölött és a világ több részének érdekei másodlagosak. Az eddigi szövetségesek szintén a háttérbe szorulnak, mert visszaéltek az USA nagyvonalúságával. Az biztos, hogy itt a Pax Americana vége. Viszont Kína egyértelműen nemzetközi szereplő lett, még ha egyhamar nem is áll a világ élére. Ugyanakkor Putyinnak sikerült visszacsempésznie Oroszországot a nemzetközi aréna középére. Tudja, hogy ezúttal Washingtonból nem kell bírálatokra felkészülnie. Európának ellenben nem csupán a Brexit miatt kell nyugtalankodnia, hanem azért is, mert Moszkva igyekszik destabilizálni, Trump pedig ostorozza, és azt szeretné, ha mások is kiválnának az unióból a britek után. Ilyen szándékot egyetlen tagállam sem nyilvánított ki, de Magyarország és Lengyelország kvázi-lázadónak számít. Az idei három kulcsfontosságú választás politikai káoszba billentheti az EU-t, de meg is erősítheti. Az említett erőpróbák közül is a francia eredmény a legfontosabb.

 

Neue Zürcher Zeitung

 

Az újság reménysugárnak nevezi a magyar szocialisták számára Botka Lászlót, ám arra is rámutat, hogy változatlanul nagyok a véleménykülönbségek a demokratikus ellenzéken belül. Az MSZP-n belül sokak számára ő az ideális jelölt Orbán Viktor ellenfeleként, de már látszik, hogy a baloldal megismétli a legutóbbi választásokon elkövetett hibákat és újabb csattanós vereségtől kell tartania. A baj az, hogy pártja nyomja a szegedi polgármestert, csak éppen nem egyeztetett róla a többi erővel. Miközben az MSZP egyfolytában azt hangoztatta, hogy kizárólag pártokon átnyúló összefogással képzelhető el a hatalomváltás. Most Botka kapott megbízást a párbeszéd lefolytatására, ám azonnal a DK orrára koppintott, amikor bírálta Gyurcsány Ferencet. Utóbbit ugyan lejáratta az őszödi beszéd, de ő továbbra is magát tekinti Orbán legesélyesebb kihívójának. A következő hetek mutatják meg, hogy ezek után milyenek a kilátások a megállapodásra. Az érintettek tisztában vannak azzal, hogy egyedül nem megy, csakis közösen. Ám Hunyadi Bulcsú a Political Capitaltől úgy ítéli meg, hogy a baloldal ismét magával van elfoglalva, jóllehet épp ez volt a 2014-es kudarc egyik fő oka. A kormányoldal ugyanakkor kihasználja azt az ötletet, hogy a baloldali pártok fogjanak össze a Jobbikkal.

(Klubrádió/Szelestey Lajos)

2017. január 23.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

Teheránt és az Iszlám Államot is kisegítette Trump a Szulejmáni-merénylettel

Annyi bizton állítható, hogy Szulejmáni likvidálása nem egy átgondolt, a tanácsadókkal alaposan megtárgyalt döntés eredménye volt, >

Tovább

Trump ukránokkal akarta megismételni, amit az oroszokkal megcsinált

Trump szokásos módon boszorkányüldözést emleget, de az ügy kirobbanása után tartott első sajtótájékoztatóján szokatlanul megszeppent, visszafogott >

Tovább

WP: A NATO-nak ideje megválni Törökországtól

A Nyugatnak meg kell határoznia: a NATO sima biztonsági szerveződés, vagy pedig a tagoknak egyben igazodniuk >

Tovább

A nemzetközi sajtó von der Leyen esélyeiről

Elvileg 374 voks elegendő a megválasztáshoz, de ha nem szed össze legalább 400 szavazatot, akkor igencsak >

Tovább

Lendvai: a csúcsjelölti rendszer igazából nem demokratikus

Weber cseppet sem tett volna jót a Bizottságnak, hiszen 2010 óta pátyolgatta Orbánt és lehetővé tette, >

Tovább

Nem rossz, de nem is az igazi

Von der Leyen hatalmas meglepetés, rá senki sem gondolt volna előzőleg Juncker utódjaként. Róla Németországban úgy >

Tovább

Bohócorr

Kezdettől látszott, hogy egy bohóc, de mostanra a saját karikatúrájává vált. Donald Trump oszakai ámokfutásán már >

Tovább

Palotaforradalom a Néppártban

Timmermans-szal szemben nagy az ellenállás az új tagállamok között. Ám ha mégis ő futna be, nos, >

Tovább

Putyin pechje

Tény, hogy a demokrácia egy ideje sok helyütt gyengül, de ez gyorsan változhat, ha az egyre >

Tovább

A nyugati gátlástalanság találkozása a közel-keleti gátlástalansággal

„Kelet-Európában is tanácsos lenne megtanulni: fehérházi perspektívából a térség sem ér többet egy messzi porfészeknél, melyre >

Tovább

Ha nem Weber, akkor ki?

Egyre több hír jön arról, hogy Merkel hiába próbálta keresztülnyomni Webert. Macron kezdettől fogva ellenezte, hogy >

Tovább

Weber helyett Timmermans?

Úgy hírlik, hogy fájdalomdíjként a bajor vezető az Európai Parlament élére kerülne. Ez viszont megnövelné a >

Tovább