2023. szeptember 30. szombat
Ma Jeromos, Honória, Hunor névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

A Vatikán 166. sz. közleménye

Ma tették közé a Szentszék állásfoglalását. >

Tovább

A hűséges Hachiko története

Hachiko 1923 novemberében látta meg a napvilágot Japánban, Odate városában. Alig két hónapos volt, amikor >

Tovább

Hogyan szaporodnak a rendőrök?

Dublinban elszabadult egy rendőrségi ló. Utóbb a termetes állatból előtört a párzási ösztön, és majdnem >

Tovább

Amerika felfedezése annak köszönhető, hogy Kolumbusz nőtlen volt

Kolumbusz Kristóf kizárólag azért fedezhette fel Amerikát, mert nőtlen volt – jelenti kanadai tudósítónk. Tudniillik ha >

Tovább

A fasiszták zászlaja alatt

A fasiszták zászlaja alatt1 A filozófus bevásárolt és már majdnem hazaért a lakásába. Fényes nappal, Budapest szívében. >

Tovább

Okosabb vagy, mint egy ötödikes?

– Budapest melyik európai ország fővárosa? – így hangzott az amerikai iskolákban a harmadikos földrajz tananyagnak >

Tovább

Motivált zsírégetés

Végre egy szellemes hirdetés a reklámok sivárságában: >

Tovább

Úrvezetők Kínában

A felvételek gyűjteménye gyakorlatilag egyetlen sarkon készült. >

Tovább

Előkerült az egyik legijesztőbb felvétel a Japánt sújtó szökőárról

Néhány napja tűnt fel a videómegosztókon a döbbenetes amatőr felvétel. >

Tovább

Mosdók a világ minden tájáról

A leleményesség határtalan. >

Tovább

Balla László esete Tito marsallal

Balla László* mérnök, a szabadkai Műszaki Iskola igazgatója, neves sportoló, Szabadka város díszpolgára, az egykori Jugoszlávia >

Tovább

Távol Nigériától

Közel tíz éve, amikor először jártam Nigériában, ellenállhatatlanul magával ragadott a földrész gyönyörűsége. Megismerni egy másik, >

Tovább

Napi ajánló

Máris polgárháború fenyeget

A populista demagógia, lopakodó fasizmus a kősziklához érkezett. Ezen a sziklán vagy megtörik vagy összetörik. Amerikában nem lehet a demokráciát úgy felszámolni, mint Pesten. Különben elsüllyed a világ. Bartus László (Amerikai Népszava):

Az amerikai városokban spontán tüntetések kezdődtek Trump ellen. A többségében fiatal tüntetők azt kiabálják Trumpra, hogy "Not my president". "Nem az elnököm". Ez azt jelenti, hogy nem fogadják el Trump legitimitását. Ha valamelyik fél nem enged, ez a helyzet bármikor polgárháborúval fenyeget.

Márpedig a protestálók nem engedhetnek, mert ha engednek, Trump felszámolja az amerikai alkotmányos demokráciát. Nézzük meg az erővonalakat, s öntsük tiszta vizet a fejekbe.

A tüntetők nem azért tiltakoznak, mert nem ismerik el a választás törvényességét. Nem a választás eredményét vitatják. Nem azért tiltakoznak, mert nem azt választotta a többség, akit ők szerettek volna. Ezért Amerikában nem tör ki lázongás, ahogy ilyen eddig sem történt. A megválasztott elnök legitimitását azért nem fogadják el, mert az elvei és a programja ellentmond az amerikai alkotmánynak, a diszkrimináció tilalmának, az emberi méltóság, a velünk született jogok tiszteletének. (…)

Amikor Trump az amerikai társadalom egyes kisebbségeit a bűnözéssel azonosítja, faji alapon megkülönbözteti, ellenük a kollektív bűnösség elve alapján szankciókat ígér, az illegális feketemunkásokat gyilkosokkal azonosítja, akkor az alkotmányos alapjogokat sérti. Trump ezt tette a mexikóiakkal, a spanyolajkúakkal, a feketékkel, a muszlimokkal, a melegekkel, legutóbbi kampányfilmjében a zsidó világ-összeesküvés taglalásával a zsidókkal, a nőkkel, hogy csak a legfontosabbakat említsük. (…)

Ezek miatt a nép joggal vonja meg az elnök legitimitását. Joggal mondja azt, hogy aki a kisebbségeket támadja, aki rasszista, aki faj, vallás, bőrszín, származás és nem alapján megkülönböztet, bűnözéssel azonosít, annak nem engedelmeskedem, mert sérti az alkotmányos jogaimat és az emberi méltóságomat. Ha a nép egy része ezt a legitimitást megvonja és azt a megválasztott elnök nem veszi tudomásul, vagy nem tesz olyan lépéseket, amellyel a legitimáció helyreállítható, akkor polgárháborús helyzet áll fenn.

Mindezért a felelősség kizárólag a republikánus pártot terheli, hogy nem hívta vissza Trumpot, mint a párt elnökjelöltjét abban a pillanatban, amikor az alkotmányellenes megnyilvánulásai miatt a legitimáció kérdése felmerülhet. A republikánus párt a saját szélsőjobboldali többsége, a Tea Party mozgalom foglya, amelynek elvei nem állnak távol Trumptól, ezért a republikánus párt saját elfajzott szavazótáborával találta volna magát szemben. De Trumpot ennek ellenére vissza lehetett volna hívni, és elfogadták volna. Különösen a nőügyek után, amikor a pártvezetés is elhatárolódott tőle. (…)

A tiltakozások addig fognak tartani, amíg Trump nem ad garanciát arra, hogy amit a megválasztása után mondott, az úgy lesz. Nevezetesen, hogy megkülönböztetés nélkül minden amerikai elnöke lesz. Ez üres szólam addig, amíg a latinók gyerekei sírnak és félnek, hogy Trump a szüleikre küldi a rendőrséget, és kitoloncolja őket, míg a muszlim amerikaiak szankcióktól tartanak, a feketék fenyegetve érzik magukat, a mexikóiak rettegnek, a melegek üldözésre számíthatnak stb..

Jó esetben a tiltakozások elcsendesülnek, ha Trump nem önt olajat a tűzre. De azonnal fellángolnak és Amerika-szerte milliós tüntetések kezdődnek, amelyek erőszakossá is válhatnak, ha Trump a legkisebb mértékben sérteni akarja az amerikai alkotmányt, és ha bármelyik kisebbség ellen kirekesztő, diszkriminatív és az egyenlő jogokat sértő lépéseket tervez. Ezt nem fogják hagyni, még akkor sem, ha összecsapások lesznek, vagy amitől tartani lehet, Trump is utcára küldi a maga "békemeneteseit", s ezzel a meleg polgárháború veszélye teremtődik meg.

Ha Trump nem enged, ha meg akarja valósítani alkotmányellenes programját, ha nem csak beszélt, hanem tettekre akarja váltani bármely kisebbséggel szembeni üldözést, akkor az amerikaiak nem fogják magukra hagyni ezeket a kisebbségeket. Fellépnek a muszlimok, feketék, melegek, spanyolok, nők, ateisták és más vallásúak jogaiért. De a kritikus helyzet az lesz, ha a republikánus szélsőjobb visszaél a helyzetével, hogy a kongresszus mindkét házában többségben vannak, és elkezdik leépíteni a fékek és az ellensúlyok rendszerét, elkezdik felépíteni az "Amerikai Együttműködés Rendszerét".

Ebben az esetben az amerikai népnek nem marad más választása, mint a tiltakozás, a legitimáció megvonása, az engedelmesség felmondása. Ha Trump belemelegszik az elnökösdibe, és azt hiszi, hogy bármit megcsinálhat, és nem enged, az polgárháborút jelent. Akkor Trump ugyanolyan zsarnok lesz, mint Asszad vagy akármelyik diktátor. (…)

Ha Trump megelégszik azzal, hogy amerikai elnök lehet, játszhatja az eszét, golfozhat és kurvázhat kedvére, reprezentálhat, s megelégszik azzal, hogy mindent alkotmányos keretek között tesz, akkor lesz egy szégyellni való ostoba fajankó amerikai elnök, és a polgárháború megúszható. Ha azt a sok aljasságot, ami a fejében van, tűzön-vízen, és alkotmányon átgázolva végbeviszi, akkor elkerülhetetlennek látszik a polgárháború. (…)

Érdekes időszak következik. A polgárháború nem szükségszerű, ha Trump enged, és nem sérti az alkotmányos alapjogokat. A populista demagógia, lopakodó fasizmus a kősziklához érkezett. Ezen a sziklán vagy megtörik vagy összetörik. Amerikában nem lehet a demokráciát úgy felszámolni, mint Pesten. Különben elsüllyed a világ.

2016. november 10.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

Még Trump sem állhat a törvény felett

Őt is megilleti persze a tisztességes tárgyalás és az ártatlanság vélelme. Ám nem szabad semmiféle kiváltságot >

Tovább

Európa új frontvonalai

Az olasz Külpolitikai Intézet igazgatónője szerint új határok alakulnak ki Európában, mert a háború bebizonyította, hogy >

Tovább

A szaudi-iráni megállapodásról

Persze, van még egy ismerős ismeretlen ebben s közel-keleti egyenletben, aki nem is olyan háttérszereplő, különösen, >

Tovább

Putyin határtalan étvágya – Moldova, Koszovó és Bosznia

Moszkva meg akarja buktatni a kisinyovi kormányt, hogy az ország orosz befolyás alá kerüljön, és ezzel >

Tovább

Léggömb, vagy csak egy lufi?

Az aligha új, hogy két állam kémkedik egymás ellen, amióta világ a világ, ez az egyik >

Tovább

Az olasz miniszterelnök jobb, mint a híre

A Die Welt korábbi főszerkesztője nem ért egyet azokkal, akik félreverik a vészharangot az olasz miniszterelnök >

Tovább

Mi a gond a kínai lakosság csökkenésével

Paul Krugman kétségbe vonja a hivatalos kínai adatokat, mármint hogy tavaly váratlanul fogyni kezdett a lélekszám, >

Tovább

Netanjahu Izrael legnagyobb ellensége, miért nem száll vele szembe a Nyugat?

Hiszen a keményen jobbos vallási koalíció nekimegy a polgári szabadságjogoknak, külföldön pedig megbízhatatlan partnernek ígérkezik. Netanjahu >

Tovább

Ha Putyin belebukik a kalandba, egy jó ideig káosz áll be

Viszont kiaknázhatja Magyarország, Lengyelország és Románia, hogy megkaparintson olyan tartományokat, amelyekről 1919 és 45 között volt >

Tovább

Babiš nyomul az elnökségért

A megosztó populista milliárdos, Andrej Babiš nyomul az elnökségért a választás tegnap kezdődött és ma záruló >

Tovább

Ha rosszul sül el a háború, Oroszország akár szét is eshet

A jelenlegi elnök az elnyomásra és a központosításra épített, azaz nem követte Gorbacsov demokratikus reformjait. De >

Tovább

A következő 10 évben az orosz állam megbukik

A világ legjelentősebb külpolitikai szakértőinek nagyjából a fele igen borúlátó Oroszország és Kína jövőjét illetően. Az >

Tovább