2021. november 30. kedd
Ma András, Andor, Andrea névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

A Vatikán 166. sz. közleménye

Ma tették közé a Szentszék állásfoglalását. >

Tovább

A hűséges Hachiko története

Hachiko 1923 novemberében látta meg a napvilágot Japánban, Odate városában. Alig két hónapos volt, amikor >

Tovább

Amerika felfedezése annak köszönhető, hogy Kolumbusz nőtlen volt

Kolumbusz Kristóf kizárólag azért fedezhette fel Amerikát, mert nőtlen volt – jelenti kanadai tudósítónk. Tudniillik ha >

Tovább

Hogyan szaporodnak a rendőrök?

Dublinban elszabadult egy rendőrségi ló. Utóbb a termetes állatból előtört a párzási ösztön, és majdnem >

Tovább

Okosabb vagy, mint egy ötödikes?

– Budapest melyik európai ország fővárosa? – így hangzott az amerikai iskolákban a harmadikos földrajz tananyagnak >

Tovább

A fasiszták zászlaja alatt

A fasiszták zászlaja alatt1 A filozófus bevásárolt és már majdnem hazaért a lakásába. Fényes nappal, Budapest szívében. >

Tovább

Motivált zsírégetés

Végre egy szellemes hirdetés a reklámok sivárságában: >

Tovább

Úrvezetők Kínában

A felvételek gyűjteménye gyakorlatilag egyetlen sarkon készült. >

Tovább

Előkerült az egyik legijesztőbb felvétel a Japánt sújtó szökőárról

Néhány napja tűnt fel a videómegosztókon a döbbenetes amatőr felvétel. >

Tovább

Mosdók a világ minden tájáról

A leleményesség határtalan. >

Tovább

Távol Nigériától

Közel tíz éve, amikor először jártam Nigériában, ellenállhatatlanul magával ragadott a földrész gyönyörűsége. Megismerni egy másik, >

Tovább

Balla László esete Tito marsallal

Balla László* mérnök, a szabadkai Műszaki Iskola igazgatója, neves sportoló, Szabadka város díszpolgára, az egykori Jugoszlávia >

Tovább

Napi ajánló

Cecília, Kata és Tímea Clevelandben

“Döbbenetes és leírhatatlan a pusztítás, amit a Tea Party és az ördögöt állami erővel üldözni akaró evangéliumi keresztény fanatizmus előidézett Amerikában.” Amerikai Népszava:

Clevelandben, a republikánus konvenció első napján, az est fő szónoka Kelet-Európa leánya, a szlovén Melania Trump volt, akinek az lett volna a szerepe, hogy bemutassa Donald Trump "emberi arcát". Hogy Donald Trump-nak van-e emberi arca, azt nem tudtuk meg, mert ebből a beszédből az nem derült ki. A First Lady babérjaira pályázó volt modell képtelen volt akár egyetlen őszinte szót mondani Trump "emberi oldaláról". Az előző feleség korábban megtette ezt, állítása szerint Trump őt verte.

Közvetve azért sok mindent megtudhattunk Donald Trumpról, ahogy ott állt a 70 éves milliárdos a 46 éves volt szupermodell harmadik feleség oldalán, aki First Lady szeretne lenni, és élete legjobb döntésével a kifutókról bemasírozna a Fehér Házba. Ez a kép mindent elmond a szereplőkről, anélkül, hogy a demokratákhoz hasonlóan ribancnak neveznénk a potenciális First Ladyt és kurafinak a pénzével csajozó Trump-ot.

Az egész beszéd közvetítésének a leggyönyörűbb részei azok voltak, amikor közben bevetítettek arcokat. Például Trump előző házasságából származó gyermekeinek tekintetét, miközben a velük majdnem egyidős szlovén mostohaanya a morális értékekről beszélt. Egy ilyen pillantás leleplezte az egész alpári képmutatást, ami a színpadon zajlott, és tapinthatóvá tette azt a gyűlölködést, ami ebben a családban a színfalak mögött lehet. Ezt nem enyhítette az a hideg üdvözlés, amellyel Trump a feleségét a beszéde után köszöntötte, pedig valami puszifélét is kicsikartak magukból a közönség kedvéért. Ilyen hűvös és hideg viszonyt elnökaspiráns még nem produkált.

De az egész program legragyogóbb pillanata az volt, amikor a kivénhedt milliárdos és a pénzen vett modell felesége erkélyjelenete közben bevágták az alelnökjelöltet, Mike Pence újjászületett keresztény kormányzót, amint tapsol a harmadik feleséget taposó Trump és Melania kettősének. Pence úgy került Trump mellé, hogy a középkori katolikus egyháztól semmiben nem különböző amerikai neoprotestáns evangéliumi pásztorok lobbizták be Trump támogatása fejében. Azzal a küldetéssel, hogy ő legyen majd az inkvizitor és állami erővel üldözze a bűnt, mindenekelőtt a homoszexuálisokat.

A sors fintora, hogy a teológiai tévelygések és a fundamentalista fanatizmus hogyan képes gúnyt űzni magukat "szentnek" képzelő emberekből, akik a szabadság Istene nevében üldözik a szabadságot, és egy olyan morális csődtömeget támogatnak, mint Donald Trump, akihez képest egy kiegyensúlyozott homoszexuális kapcsolatban élő ember egy arkangyal a mennyei seregekből. A vallási fanatizmus nemcsak az iszlám vallásban fasizál, hanem a keresztény vallásosok között is. Ez a Pence nevű ember, ahogy a Trump házaspárnak tapsol, szimbóluma az újjászületett evangéliumi keresztény romlásnak, fanatizmusnak és képmutatásnak, mindannak, ami miatt káromoltatik az Isten neve.

Maga a szépség a szörnyeteg oldalán olyan beszédet mondott, amit a gyűlölt ellenféltől lopott. Melania Trump, akit nem a szlovén tudományos akadémia fog eltemetni, Michelle Obama korábbi beszédéből vett át szinte szó szerinti részleteket. Ez a pitiánerség pontosan mutatja Trump és felesége színvonalát. Mindezzel betetőzte azt a képmutató hazug és kocsmai színvonalú rendezvényt, ahol egyes felszólalók beszéde után még valóságos fizikai félelmet is kellett érezni. Ma már nem nagyon lehet olyat mondani, hogy annál mélyebbre nem lehet süllyedni, ha Amerika ezt a totálisan alkalmatlan immorális szörnyeteget megválasztja elnöknek, mert mindig kiderül, hogy mindennél van lejjebb. De azért az egy mérföldkő, amikor Melania Trump szól az erkölcsről és a magas emberi értékekről az amerikai néphez. Ehhez képest Monica Lewinsky fehér házi alkalmazása semmiféle kivetnivalót nem jelent.

Melania Trump beszédének legmeghatóbb része az volt, hogy őt mi minden jóra és erkölcsösre megtanították a szülei, és ő milyen kemény munkát végzett Milánótól Párizsig, Párizstól New York-ig. S eközben mindig a legmagasabb erkölcsi értékek vezették, amelyeket ő First Lady-ként továbbadna a következő generációknak, természetesen az újjászületett evangéliumi keresztények lelkes tapsa és támogatása mellett. Nekik nincs fontosabb, mint a buzizás, az erkölcs kimerül a homofóbiában. Rogán Cecília és Sarka Kata után újabb erkölcsi nagyság, egy dolgozó nő állt a világ elé, aki ugyanúgy ékszerekkel foglalkozik, mint a mi szintén szerelemtől elbűvölt Vajna Tímeánk. Mondhatnánk, Melania Trump Cecília, Kata és Tímea sajátos keveréke, akire az utóbbiak irigykedve nézhetnek. Tóniból és Andyből nem lesz amerikai elnök.

A legjobb rész sajnos elmaradt. Az előzetes hírverés arról szólt, hogy Melania Trump beszél majd az illegális bevándorlókról is. A CNN műsorában már előre mondták, hogy az nagyon érdekes lesz, ha a szépséges Melania a férje bevándorlásellenes politikáját hirdeti meg erős szlovén akcentussal, miközben az amerikai állampolgárságot annak köszönheti, hogy hozzáment a harminc évvel idősebb Donald Trumphoz, nyilvánvalóan a szépsége miatt szerelemből. Az utolsó pillanatban az erről szóló felejthetetlen fejtegetést kivették a beszédből, így az nem hangzott el.

Döbbenetes és leírhatatlan a pusztítás, amit a Tea Party és az ördögöt állami erővel üldözni akaró evangéliumi keresztény fanatizmus előidézett Amerikában. Trump csak egy vicc volt évekkel ezelőtt, mint potenciális elnökjelölt. Olyannyira, hogy el sem mert indulni korábban, pedig szeretett volna. Nagyjából a Times Square híres alsógatyás gitárosával azonos értéken kezelték. Ma minden esélye megvan rá, hogy akár elnök legyen, mert az ellenfele ráadásul egy olyan nő, aki képtelen volt 70 évesen önmérsékletet tanúsítani, és nem ragaszkodni ahhoz, hogy a Clinton-klán még újabb négy évet eltöltsön a Fehér Házban. Miközben bengázi védhetetlen, a minisztersége csődtömeg, köze nincs az amerikaiak gondjaihoz, és megtestesít mindent, ami ellen az amerikaiak lázadnak.

Mindehhez hozzájárul, hogy ahol gyengekezű, határozatlan, következetlen és lusta liberális vezető kormányoz, a liberalizmust a semmittevéssel, a sodródással, a határozatlansággal keveri, mint Barack Obama (akiről nem lehet tudni, hogy létező személy, vagy csak fogalom, mert olyan, mintha Amerikának ma nem is lenne elnöke), ott a hatalmi vákuumba benyomulnak a szélsőségek és jönnek a fasiszták. Bárhol a világon.

2016. július 19.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

Indul a német hatalmi póker

Teljesen mindegy, hogy Laschet vagy Scholz lép-e Merkel örökébe, mert a németeknek erős kancellár kell. A >

Tovább

Hogyan kezelni Netanjahu mérgező örökségét

A Financial Times vezércikk szerint az új izraeli kormány legsürgősebb teendője az, hogy megszabaduljon Netanjahu mérgező >

Tovább

Maradhat-e kancellár Kurz?

A miniszterelnök drámai botrány kereszttüzébe került, egyértelmű, hogy ő és klikkje, a felkapaszkodók, célzatosan meghódították a >

Tovább

Putyin önkényuralma meggátol minden változást Oroszországban

Meg kell érteni, hogy Moszkva a gazdaságot a politika eszközének tekinti. Az üzleti életben csak az >

Tovább

Ózdon az állapotok rosszabbak, mint Bergamóban tavaly tavasszal?

Egész Közép- és Kelet-Európa tovább szigorít, csak Magyarország nem, noha igen súlyosan érinti a koronaválság. A >

Tovább

Valami bűzlik Ausztriában

Már látszik, hogy nem csupán a szélsőjobbos FPÖ, hanem a nagyobbik kormánypárt is erősen hajlik a >

Tovább

Kinek kell európai diplomácia

Navalnij ügye is jól mutatta, hogy szavakban nincs hiány, az ellenzéki vezető bebörtönzését egyöntetűen elítélték a >

Tovább

„Miért veszített Donald Trump”

Ezzel a címmel közölte a CNN vezető elemzője, David Axelrod elemzését, amelyet igen sok amerikai orgánum >

Tovább

Európa jövője dőlhet el a lengyel elnökválasztáson

Ha Trzaskowski kerekedik felül, akkor ő testesítheti meg a fékek és ellensúlyok rendszerét, amelyet Kaczynski javában >

Tovább

Vučić már nem tartja fontosnak az EU-tagságot

Vučić viszonya az EU-hoz gyakran ellenmondásos, időnként teljesen ellenséges. Az unió az eltelt két évtizedben 3,6 >

Tovább

Putyin mint kockázat

A közvélemény kutatások azt igazolják, hogy fokozódik az elégedetlenség, és egyre többen készek tiltakozni. Egy elemző >

Tovább

Trump és a kisördög

A rasszista populizmus olyan ősi, mint maga az emberi civilizáció. Evolúciós kihívást jelent, hogy túl tudjuk-e >

Tovább