2020. május 28. csütörtök
Ma Emil, Csanád, Vilmos névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

A Vatikán 166. sz. közleménye

Ma tették közé a Szentszék állásfoglalását. >

Tovább

A hűséges Hachiko története

Hachiko 1923 novemberében látta meg a napvilágot Japánban, Odate városában. Alig két hónapos volt, amikor >

Tovább

Amerika felfedezése annak köszönhető, hogy Kolumbusz nőtlen volt

Kolumbusz Kristóf kizárólag azért fedezhette fel Amerikát, mert nőtlen volt – jelenti kanadai tudósítónk. Tudniillik ha >

Tovább

A fasiszták zászlaja alatt

A fasiszták zászlaja alatt1 A filozófus bevásárolt és már majdnem hazaért a lakásába. Fényes nappal, Budapest szívében. >

Tovább

Okosabb vagy, mint egy ötödikes?

– Budapest melyik európai ország fővárosa? – így hangzott az amerikai iskolákban a harmadikos földrajz tananyagnak >

Tovább

Hogyan szaporodnak a rendőrök?

Dublinban elszabadult egy rendőrségi ló. Utóbb a termetes állatból előtört a párzási ösztön, és majdnem >

Tovább

Motivált zsírégetés

Végre egy szellemes hirdetés a reklámok sivárságában: >

Tovább

Úrvezetők Kínában

A felvételek gyűjteménye gyakorlatilag egyetlen sarkon készült. >

Tovább

Előkerült az egyik legijesztőbb felvétel a Japánt sújtó szökőárról

Néhány napja tűnt fel a videómegosztókon a döbbenetes amatőr felvétel. >

Tovább

Mosdók a világ minden tájáról

A leleményesség határtalan. >

Tovább

Balla László esete Tito marsallal

Balla László* mérnök, a szabadkai Műszaki Iskola igazgatója, neves sportoló, Szabadka város díszpolgára, az egykori Jugoszlávia >

Tovább

Távol Nigériától

Közel tíz éve, amikor először jártam Nigériában, ellenállhatatlanul magával ragadott a földrész gyönyörűsége. Megismerni egy másik, >

Tovább

Helyzet, jelentés

Abcúg

És igen, Amerikában verik a négereket. Illetve a republikánusokat. (Rebublikánus négereket.) Pontosabban a republikánusok egymást.

Tessék csak megnézni, hogy az amerikai elnökválasztási kampányban aztán van minden, ezek a mekdonaldsjenkik mégsem bírnak a világcsendőrhetnékjükkel, és az ötezer mérföldes karosszékükből kritizálnak bennünket a rosszindulat talaján, pedig minket a magyar emberek akaratának elsöprő gyümölcseként választottak meg a kétharmad erejével.

Nem is csoda, hogy a diplomáciatörténet vélhetőleg valaha volt legtrendibb séróját viselő illető egyenesen „nonszensznek” nevezte a Freedom House legújabb, Nations in Transit c. beszámolóját, mert ez a riport valahogy nem kvadrál a NER-propaganda öntömjénező diadaljelentéseivel.

Ráadásul van másik, mert szintén a minap jelent meg az Amerikai Egyesült Államok külügyminisztériumának Country Reports on Human Rights Practices for 2015 című, a világ majd valamennyi országát górcső alá vevő, igen részletes analízise. És láss csodát, ez a riport sem zengi a kormány dicséretét.

Úgyhogy tolmácsot kérünk!

Sima fordításban az amerikai külügyminisztérium ekként foglalja össze a lényeget: „Az elmúlt évben az emberi jogok terén a legszámottevőbb probléma az volt, ahogyan az országon nagy számban áthaladni kívánó migránsokat és menedékkeresőket kezelte a kormány, idegengyűlölő retorikával megbélyegezve őket, miközben nem nyújtottak nekik humanitárius segítséget. Ráadásul a 2014-ben kétharmados többséggel megválasztott Fidesz-KDNP folytatta a jogi környezet és az államszerkezet átfogó átalakítását, nagyrészt társadalmi viták, illetve az ellenzékkel való konzultáció nélkül. Nemzetközi szervezetek, nem kormányzati emberjogi szervezetek folyamatosan kritizálták a jogrendszer, a fékek és ellensúlyok, a demokratikus intézmények szisztematikus elbontását, illetve az átláthatóság hiányát, a független civil társadalom hatalom általi megfélemlítését.”

A Freedom House hangszerelésében ez így hangzik: „A menekültválság uralta évben mind az európai színtéren, mind hazai vonatkozásban a demokratikus kormányzás tovább romlott Magyarországon. A Fidesz-KDNP kormányzó koalíció ádáz migránsellenes kampányt folytatott, és visszanyerte népszerűségét a 2014-es csökkenés, illetve a kétharmad 2015-ös elvesztése után”.

Szó esik továbbá természetesen „az előző évek alkotmányügyi mesterkedéseinek következtében előállt önfenntartó rendszerről”, amelyben már „sem az Alkotmánybíróság sem az alapjogok biztosa nem képez ellensúlyt”. És itt is említik, hogy „az elmúlt év civilszervezetek elleni agresszív kormányzati retorikája folytatódott, bár enyhült valamelyest 2015-ben, és az adminisztratív intézkedések nagyrészt abbamaradtak”. (Dicséret!)

Milyen kísértetiesen hasonló a két jelentés problémafelvetése és értékelése!

Jó, persze tudjuk, ezt a koholmányáriát valójában a Soros pennájával írták a baloldal kottájából harsonázó idegenszívű gyíkemberek.

Pedig bizonyos területeken a jelentések szerzői vagy tájékozatlanok, vagy nagyon megengedőek.

A külügyminisztérium jelentése például a Kultúra és a tudomány szabadsága című, rendkívül fontos témát egyetlen mondattal intézi el: „Nem voltak kormányzati korlátozások a tudományos élet, illetve a kulturális események terén.” Hacsak azt nem tartjuk a kulturális szabadság non plusz ultrájának, hogy a minden hatalmat az MMA-nak programja mentén egyre terebélyesednek a kultúra „Fekete-foltjai”, s a bőséges állami források felett kegyencek diszponálnak. (Miközben az alternatív művészeti kezdeményezéseket vagy kiéheztetik, vagy vegzálják. Vagy mindkettő.)

A sajtószabadságról mindkét szervezetnek elég rossz véleménye van, de azért a Freedom House hazánkat „részben szabadnak” minősíti. És hát nem kell ezt annyira zokon venni, az olaszok sem kaptak jobbat (legfeljebb pontszámban). Viszont mondjuk Mali vagy Mongólia is ebben a fachban virít.

A Freedom House persze így is kiosztotta nekünk a rendszerváltás után évek legrosszabb „demokráciaszorzóját”.

De most – a szokásos badarságokon túl – nincs olyan nagy kormányzati hiszti a jelentések miatt. Még egy Békemenetet sem ér az egész. Végül is mit tudnak csinálni ezek a hamburgerdemokraták? Kitiltják az Árpit Las Vegasból?

A száraz tény viszont az, hogy a Freedom House értékelésében Szlovákia például már lényegesen magasabb demokrácia-pontszámot érdemelt ki nálunk.

2016. április 17.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

Pánikreakció

A világtól való félelmükben fegyverükbe kapaszkodó demonstrálók megpróbálnak jogvédő demokratának látszani, de ez elég nehezen megy >

Tovább

Válságos idők Oroszországban

Az ország nehéz helyzet előtt áll. A következő két-három hétben fog eldőlni, hogy a járvány milyen >

Tovább

Amerikai szoci

Amerika még mindig nagyon jó munka- és életlehetőségeket kínál, ám mostanra jórészt kimerítette a csupán az >

Tovább

A német elbizonytalanodás

Ami már csak azért is kockázatos, mert Trump destabilizálja a nemzetközi rendet. Azon kívül a populista >

Tovább

Útban a banánköztársaság felé (trumpizmusok)

Az Egyesült Államok veszélyesen csúszik lefelé a demokratikus jogállamiság lejtőjén. A leváltási tárgyaláson felmentett Trump valóban >

Tovább

Teheránt és az Iszlám Államot is kisegítette Trump a Szulejmáni-merénylettel

Annyi bizton állítható, hogy Szulejmáni likvidálása nem egy átgondolt, a tanácsadókkal alaposan megtárgyalt döntés eredménye volt, >

Tovább

Trump ukránokkal akarta megismételni, amit az oroszokkal megcsinált

Trump szokásos módon boszorkányüldözést emleget, de az ügy kirobbanása után tartott első sajtótájékoztatóján szokatlanul megszeppent, visszafogott >

Tovább

WP: A NATO-nak ideje megválni Törökországtól

A Nyugatnak meg kell határoznia: a NATO sima biztonsági szerveződés, vagy pedig a tagoknak egyben igazodniuk >

Tovább

A nemzetközi sajtó von der Leyen esélyeiről

Elvileg 374 voks elegendő a megválasztáshoz, de ha nem szed össze legalább 400 szavazatot, akkor igencsak >

Tovább

Lendvai: a csúcsjelölti rendszer igazából nem demokratikus

Weber cseppet sem tett volna jót a Bizottságnak, hiszen 2010 óta pátyolgatta Orbánt és lehetővé tette, >

Tovább

Nem rossz, de nem is az igazi

Von der Leyen hatalmas meglepetés, rá senki sem gondolt volna előzőleg Juncker utódjaként. Róla Németországban úgy >

Tovább

Bohócorr

Kezdettől látszott, hogy egy bohóc, de mostanra a saját karikatúrájává vált. Donald Trump oszakai ámokfutásán már >

Tovább