2021. június 15. kedd
Ma Jolán, Vid, Viola névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

A Vatikán 166. sz. közleménye

Ma tették közé a Szentszék állásfoglalását. >

Tovább

A hűséges Hachiko története

Hachiko 1923 novemberében látta meg a napvilágot Japánban, Odate városában. Alig két hónapos volt, amikor >

Tovább

Amerika felfedezése annak köszönhető, hogy Kolumbusz nőtlen volt

Kolumbusz Kristóf kizárólag azért fedezhette fel Amerikát, mert nőtlen volt – jelenti kanadai tudósítónk. Tudniillik ha >

Tovább

Hogyan szaporodnak a rendőrök?

Dublinban elszabadult egy rendőrségi ló. Utóbb a termetes állatból előtört a párzási ösztön, és majdnem >

Tovább

Okosabb vagy, mint egy ötödikes?

– Budapest melyik európai ország fővárosa? – így hangzott az amerikai iskolákban a harmadikos földrajz tananyagnak >

Tovább

A fasiszták zászlaja alatt

A fasiszták zászlaja alatt1 A filozófus bevásárolt és már majdnem hazaért a lakásába. Fényes nappal, Budapest szívében. >

Tovább

Motivált zsírégetés

Végre egy szellemes hirdetés a reklámok sivárságában: >

Tovább

Úrvezetők Kínában

A felvételek gyűjteménye gyakorlatilag egyetlen sarkon készült. >

Tovább

Előkerült az egyik legijesztőbb felvétel a Japánt sújtó szökőárról

Néhány napja tűnt fel a videómegosztókon a döbbenetes amatőr felvétel. >

Tovább

Mosdók a világ minden tájáról

A leleményesség határtalan. >

Tovább

Balla László esete Tito marsallal

Balla László* mérnök, a szabadkai Műszaki Iskola igazgatója, neves sportoló, Szabadka város díszpolgára, az egykori Jugoszlávia >

Tovább

Távol Nigériától

Közel tíz éve, amikor először jártam Nigériában, ellenállhatatlanul magával ragadott a földrész gyönyörűsége. Megismerni egy másik, >

Tovább

Napi ajánló

Akkora pofont kapott Argentínában a latin-amerikai baloldal, hogy az egész kontinens beleremeg

„Volt ő már Buenos Aires-i polgármester is, ami pedig ennél is fontosabb, az ország legnépszerűbb focicsapatának, a Boca Juniorsnak az elnöke is.” Bede Márton (444.hu):

12 év balos-populista kirchnerizmus után piacpárti, jobbközép kormánya lesz Argentínának. Az elnökválasztás vasárnapi második fordulójában Mauricio Macri 51,5-48,5 arányban legyőzte a jelenlegi kormány jelöltjét, Daniel Sciolit. Macri hatalomra kerülése, az argentin irányváltás nemcsak az országban, hanem Latin-, vagy legalábbis Dél-Amerikában is történelmi fordulópont lehet. (…)

Néhány éve már sejteni lehetett: az argentinok nem lesznek olyan hülyék, hogy még egy esélyt adjanak ennek a korrupt, az országot a gazdasági összeomlás szélére vezető garnitúrának. Argentína Dél-Amerika második, és Latin-Amerika harmadik legnagyobb gazdasága (az első Mexikó, a második Brazília), viszont növekedése évek óta elmarad a kontinens szinte összes többi országétól, sőt, a legutóbbi megbízható adatok szerint már egyenesen zsugorodott.

Megbízható adatokat egyébként nehéz szerezni az argentin gazdaságról, köszönhetően az unortodoxnál is unortodoxabb gazdaságpolitikának, és a számok rendszeres kozmetikázásának. Persze nem az argentin kormány az egyetlen a világon, amely szeret trükközni a számokkal, de Cristináék ezt odáig vitték, hogy ma már az ország bankautomatái rendszeresen kifogynak a pénzből, amerikai dollárt pedig csak a feketepiacon érdemes váltani.

A gazdasági ügyetlenkedést és hazudozást, valamint a számtalan korrupciós ügyet a kormány az utóbbi években egyre hangosabb nacionalista és “antiimperialista” retorikával igyekezett fenntartani. A Malvinas néven ismert Falkland-szigetek ügyét például egyre gyakrabban rángatták elő, és lebegtették meg, hogy lesz az még argentin föld. Ami pedig még ennél is fárasztóbb és feleslegesebb volt, Cristináék Irántól Oroszországig mindenkivel barátkoztak és boltoltak, aki csak a világban egy kicsit is keresztbe tett a Nagy Sátán Amerikának.

A kormány mocskos ügyeinek szimbólumává végül Alberto Nisman januári halála vált. A zsidó származású ügyészt néhány órával azelőtt találták holtan lakásában, hogy a Buenos Aires-i parlamentben beszámolhatott volna a városban 1994-ben felrobbantott izraeli kulturális központ elleni merénylet körüli mocsokról - különös tekintettel Kirchnerék és a terroristákat irányító iráni rezsim összefonódásáról. Nisman halála hónapok óta rejtély, és természetesen sokszor volt is róla szó a választási kampányban.

Amelynek főszereplője egy másik ember volt, akire szintén nem lehetett szavazni: Cristina.

Cristina Fernández de Kirchner 2007-ben férjétől, Néstor Kirchnertől vette át a hatalmat. Politikai ellenfeleik szerint azért, hogy a Putyin-Medevegyev cseréhez hasonlóan egymás között adogathassák az elnöki tisztséget, amelyet az argentin alkotmány két, egymást követő négyéves ciklusban maximalizál. Néstor azonban 2010-ben meghalt, így nem derült ki, hogy tényleg ez volt-e a terv. Cristina egyedül maradt, amit a 2011-es újraválasztásakor nem is félt kihasználni: a férjét sirató elegáns özvegy jellegzetesen latin szerepe bizonyosan sok szavazatot hozott a Frente para la Victoria-nak.

A “Front a Győzelemért” (FPV) nem párt, hanem választási szövetség, és ez a distinkció nagyon fontos az argentin politikai élet megértéséhez. Az erős elnöki rendszerben működő országban a hagyományos pártoknak nincs olyan nagy szerepe, inkább egy egy jelölt vagy program mögött szokott felsorakozni egy rakás egyébként nem feltétlenül aktív párt és mozgalom. Így történt ez 2015-ben is, amikor Macri a több párt által gründolt Cambiemos (“Váltsunk”) szövetség jelöltje volt, Scioli pedig azé az FPV-é, amelynek legfőbb támogatója a Juszticialista Párt (PJ), de nem az egész Juszticialista Párt.

Ne vesszünk el teljesen az unalmas részletekben. Már csak azt kell megérteni, hogy a Juan és Evita Perón által alapított PJ akkora párt, hogy egészen különböző ideológiák is megférnek a perónizmus gyűjtőernyője alatt. A balos-populista szárnyat ma már inkább kirchneristának nevezik, ez támogatta Cristinát és most a helyette indított Sciolit. A jobbosabb-populista szárny magát az igazi perónizmus örökösének tartja, és a 2015-ös első fordulóban bronzérmes Sergio Massa mögé állt be.

A vesztesként is a szavazatok közel felét megszerző kirchnerizmuson belül is vannak különbségek, Sciolit például kevésbé balosnak tartja a közvélemény, mint Cristinát, és ez is hozzájárulhatott a vesztéhez. Az FPV szavazóbázisát jelentő vidékieket és nagyvárosi szegényeket nem tudta úgy lázba hozni, mint a ma már Evita emlékét is elhomályosító, a népet anyaként keblére ölelő Cristina. (…)

Macri a kirchnerizmushoz képest valóban piacpárti és jobboldali, populizmusért viszont neki sem kell a szomszédba mennie - ami nagy szerencséje, hiszen anélkül Latin-Amerikában lehetetlen választást nyerni. Volt ő már Buenos Aires-i polgármester is, ami pedig ennél is fontosabb, az ország legnépszerűbb focicsapatának, a Boca Juniorsnak az elnöke is. Az utóbbit Argentínában félig komolyan sokkal nehezebb melónak szokás tartani, mint az ország vezetését.

Bármennyire elegük volt most az argentinoknak a gazdaságuk tragikus állapotából, azt azért nem felejtették el, hogy amikor 2002-ben az ország tényleg teljesen csődbe ment, ki volt a legfőbb felelős. Perónisták, de Amerika-barát és legalábbis papíron jobbos-liberális-piacpárti perónisták, akiknek korruptságából, érzéketlenségéből a rohamosan elszegényedő rétegek iránt mindenkinek elege lett. Macri a kampányban ezért is igyekezett minél kevesebbet beszélni arról, hogy milyen, Cristina által visszaállamosított cégeket szeretne vissza-visszaprivatizálni, és hogy ő személyesen is mennyire jómódú. Felesége például ugyanazokat a több ezer dolláros táskákat preferálja, amikkel a nép anyja, Cristina is mutatkozott.

Ahogy az viszonylag közismert, egy dolog a kampány és egy másik a kormányzás, és ahhoz azért nem fér kétség, hogy Macri győzelme merre mozdítja Argentínát. A piacbarátabb gazdaságpolitika mellett minden bizonnyal kevesebb kardcsörgetés lesz Malvinas-ügyben, és Buenos Aires kevésbé fog puszta Amerika-ellenes trollkodásból haverkodni mindenkivel, aki egy kicsit is szeret Washington felé köpni.

Ami pedig Latin-Amerika szempontjából még fontosabb, vége lehet a nagy bolivariánus-chávezista-antiimperialista koalíciónak is.

Az utóbbi évtized Latin-Amerikában arról a baloldalról szólt, amelynek Cristina volt az egyik vezéralakja. A másik pedig az a venezuelai Hugo Chávez, akinek 2013-as halála óta a latin baloldal egyik csapást szenvedi el a másik után. Brazíliában hatalmas korrupciós botrány veszélyezteti Dilma Rousseff kormányát, Kuba lassan teljesen Amerika barátjává szelídül, Nicaraguában a szandinisták eladták az országot a kínaiaknak, Bolíviában pedig Evo Morales koldusszegény lámapásztor indián kisfiúból a tőke szövetségese lett.

Dél-Amerika két sikertörténete jelenleg a jobboldali vezetésű Kolumbia, és az a Chile, amelyet ugyan baloldali, de nem flúgos-baloldali kormány vezet. Látják ezt a kontinens szavazói is, mint ahogy azt is, hogy az argentinnál már csak a venezuelai gazdaság zsugorodik jobban: a chávezi álomból annyi maradt, hogy a hiánygazdaságnak köszönhetően már vécépapír sincs a boltokban. (…)

 

2015. november 24.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

Hogyan kezelni Netanjahu mérgező örökségét

A Financial Times vezércikk szerint az új izraeli kormány legsürgősebb teendője az, hogy megszabaduljon Netanjahu mérgező >

Tovább

Maradhat-e kancellár Kurz?

A miniszterelnök drámai botrány kereszttüzébe került, egyértelmű, hogy ő és klikkje, a felkapaszkodók, célzatosan meghódították a >

Tovább

Putyin önkényuralma meggátol minden változást Oroszországban

Meg kell érteni, hogy Moszkva a gazdaságot a politika eszközének tekinti. Az üzleti életben csak az >

Tovább

Ózdon az állapotok rosszabbak, mint Bergamóban tavaly tavasszal?

Egész Közép- és Kelet-Európa tovább szigorít, csak Magyarország nem, noha igen súlyosan érinti a koronaválság. A >

Tovább

Valami bűzlik Ausztriában

Már látszik, hogy nem csupán a szélsőjobbos FPÖ, hanem a nagyobbik kormánypárt is erősen hajlik a >

Tovább

Kinek kell európai diplomácia

Navalnij ügye is jól mutatta, hogy szavakban nincs hiány, az ellenzéki vezető bebörtönzését egyöntetűen elítélték a >

Tovább

„Miért veszített Donald Trump”

Ezzel a címmel közölte a CNN vezető elemzője, David Axelrod elemzését, amelyet igen sok amerikai orgánum >

Tovább

Európa jövője dőlhet el a lengyel elnökválasztáson

Ha Trzaskowski kerekedik felül, akkor ő testesítheti meg a fékek és ellensúlyok rendszerét, amelyet Kaczynski javában >

Tovább

Vučić már nem tartja fontosnak az EU-tagságot

Vučić viszonya az EU-hoz gyakran ellenmondásos, időnként teljesen ellenséges. Az unió az eltelt két évtizedben 3,6 >

Tovább

Putyin mint kockázat

A közvélemény kutatások azt igazolják, hogy fokozódik az elégedetlenség, és egyre többen készek tiltakozni. Egy elemző >

Tovább

Trump és a kisördög

A rasszista populizmus olyan ősi, mint maga az emberi civilizáció. Evolúciós kihívást jelent, hogy túl tudjuk-e >

Tovább

Pánikreakció

A világtól való félelmükben fegyverükbe kapaszkodó demonstrálók megpróbálnak jogvédő demokratának látszani, de ez elég nehezen megy >

Tovább