2021. december 5. vasárnap
Ma Vilma, Ünige, Csaba, Sebőrella névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

A Vatikán 166. sz. közleménye

Ma tették közé a Szentszék állásfoglalását. >

Tovább

A hűséges Hachiko története

Hachiko 1923 novemberében látta meg a napvilágot Japánban, Odate városában. Alig két hónapos volt, amikor >

Tovább

Amerika felfedezése annak köszönhető, hogy Kolumbusz nőtlen volt

Kolumbusz Kristóf kizárólag azért fedezhette fel Amerikát, mert nőtlen volt – jelenti kanadai tudósítónk. Tudniillik ha >

Tovább

Hogyan szaporodnak a rendőrök?

Dublinban elszabadult egy rendőrségi ló. Utóbb a termetes állatból előtört a párzási ösztön, és majdnem >

Tovább

Okosabb vagy, mint egy ötödikes?

– Budapest melyik európai ország fővárosa? – így hangzott az amerikai iskolákban a harmadikos földrajz tananyagnak >

Tovább

A fasiszták zászlaja alatt

A fasiszták zászlaja alatt1 A filozófus bevásárolt és már majdnem hazaért a lakásába. Fényes nappal, Budapest szívében. >

Tovább

Motivált zsírégetés

Végre egy szellemes hirdetés a reklámok sivárságában: >

Tovább

Úrvezetők Kínában

A felvételek gyűjteménye gyakorlatilag egyetlen sarkon készült. >

Tovább

Előkerült az egyik legijesztőbb felvétel a Japánt sújtó szökőárról

Néhány napja tűnt fel a videómegosztókon a döbbenetes amatőr felvétel. >

Tovább

Mosdók a világ minden tájáról

A leleményesség határtalan. >

Tovább

Távol Nigériától

Közel tíz éve, amikor először jártam Nigériában, ellenállhatatlanul magával ragadott a földrész gyönyörűsége. Megismerni egy másik, >

Tovább

Balla László esete Tito marsallal

Balla László* mérnök, a szabadkai Műszaki Iskola igazgatója, neves sportoló, Szabadka város díszpolgára, az egykori Jugoszlávia >

Tovább

Napi ajánló

A Kreml ideges

„Egyszerűen nem fogadja el, hogy az orosz hadsereg szíriai beavatkozása vezetett a tragédiához, inkább a Nyugatra támad.” 444.hu:

Egyre durvább a médiaháború az orosz utasszállító lezuhanása körül.

Londonból és Washingtonból szinte naponta jönnek elemzések, amik szerint terrortámadás végzett a Sínai-félszigeten lezuhant géppel, de Putyinékat meg egyre jobban idegesíti ez.

A Kreml nem hajlandó nyilvánosan elfogadni, hogy áldozattal járhat az orosz hadsereg beavatkozása a szíriai polgárháborúba.

Október 31-én reggel az egyiptomi légiirányítás elvesztette a kapcsolatot az orosz Kogaljmavia (másik nevén Metrojet) légitársaság Sarm es-Sejkből Szentpétervárra tartó járatával. Nem sokkal később kiderült, hogy a gép a Sínai-félsziget északi részén a földbe csapódott. Az egyiptomi és az orosz kormány is vizsgálóbizottságot állított fel, és szakértőket küldött a helyszínre, hogy kivizsgálják a tragédia okait.

November 1-jén a főleg Szíriában és Irakban tevékenykedő ISIS helyi sejtje magára vállalta, hogy merényletet hajtott végre az utasszállító ellen, több mint 220 ember, többségében orosz turisták halálát okozva ezzel. Az egyiptomi és az orosz hatóságok jelezték, hogy a vizsgálat több hétig is eltarthat, és csak ennek végén lehet majd biztosan meghatározni a baleset okát.

Azonban néhány nappal a gép lezuhanása után David Cameron brit miniszterelnök kijelentette, hogy

az Egyesült Királyság szakértői szerint bomba okozta a repülő vesztét, ez robbant fel a levegőben, és a gép már a magasban darabjaira hullott.

Az esetleges terrorveszély miatt több európai légitársaság már az orosz gép lezuhanásának napján úgy döntött, hogy elkerüli a vidéket.

Barack Obama amerikai elnök másnap közölte, hogy az amerikai szakértők is hasonló eredményre jutottak, november 11-én pedig a CNN már arról közölt videóriportot, hogy az amerikai hatósági szakértők 99,9 százalékig biztosak abban, hogy időzített bomba robbant a Metrojet-járaton.

Az amerikaiakkal és a britekkel Moszkva nem osztott meg semmilyen tárgyi bizonyítékot, az nyugati szakértők műhold- és radarképek alapján dolgoztak, és felhasználtak terroristagyanús személyek titkosszolgálati megfigyelése és lehallgatása során készített anyagokat meg a gép roncsairól készült felvételeket is. A nyugati szakértők szerint a bombát a Sarm es-Sejk-i reptéren telepíthette egy olyan dolgozó, aki kapcsolatban áll a merényletért felelős terrorszervezettel.

Közben viszont a Kremlből egyre erősebben megfogalmazott közlemények érkeztek arról, hogy a vizsgálat ilyen korai fázisában még korai bármilyen következtetést is levonni a baleset okára vonatkozóan, sőt, az oroszok mintha afelé szerették volna tolni a közvéleményt, hogy

a tragédia oka műszaki meghibásodás lehetett.

Moszkvából csak egy olyan üzenet érkezett, ami ellentétes ezzel az iránnyal, a Metrojet légitársaság egyik vezetője a baleset után rögtön kizártnak nevezte, hogy valami elromolhatott a gépen.

Propaganda mindenek felett

Mostanra az ügyből durva kommunikációs háború kerekedett. Az orosz állami média már olyan összeesküvés-elméletekkel jön, hogy

a gépet a brit titkosszolgálat robbantotta fel, és hogy a CIA lefizette az Iszlám Állam terroristáit,

közben az amerikai és a brit kormány ragaszkodik a bombás verzióhoz, és szinte minden nap kiadnak valamilyen ezzel kapcsolatos dokumentumot vagy nyilatkozatot annak ellenére, hogy Putyinékat ez láthatóan baromira idegesíti.

A szembenállás forrása az orosz hadsereg beavatkozása a szíriai polgárháborúba.

Az elmúlt 40 napban, mióta Oroszország légicsapásokkal és katonákkal támogatja legfontosabb közel-keleti szövetségesét, Bassár al-Aszad elnököt a polgárháborúban, az orosz állami média úgy állítja be a hadműveletet, hogy az semmilyen lényegi áldozattal nem jár Oroszországnak, mégis nemzeti büszkeségre ad okot. (…)

Ha az orosz utasszállító lezuhanásához tényleg terroristamerénylet vezetett - méghozzá egy olyan csoport merénylete, amelyik a szíriai szerepe miatt akart bosszút állni Oroszországon - akkor rögtön romba dől az a kép, hogy a katonai beavatkozás nem követel fontos áldozatokat az oroszoktól. A putyinista állami média pedig nagyon vigyáz erre a látszatra, hiszen ha a 220 ártatlan halála összekapcsolódna a szíriai beavatkozással, az orosz társadalom nagyobb eséllyel kérdőjelezné meg a szíriai hadművelet szükségességét. Ezt pedig a Kreml nem engedheti meg.

A kézivezérelt orosz média ezért inkább visszatámadt, és azt csinálta, ami az utóbbi pár évben is a feladata volt: a Nyugatra kente a történteket.

MI6, a CIA és az ISIS együtt az orosz turisták ellen

Az összeesküvés-elméletek gyártását az orosz állami finanszírozású Sputnik News kezdte november 6-án, ebben a hosszú cikkben. Szerintük nagyon furcsa, hogy a nyugati szakértők ilyen hamar rájöttek, hogy bomba robbant a gépen, és furcsa az is, hogy erről a brit és az amerikai kormány legmagasabb rangú tagjai, azaz a miniszterelnök és az elnök beszéltek nagy nyilvánosság előtt.

A BBC megírta, hogy a brit titkosszolgálat (MI6) más 10 hónapja figyelmeztette az egyiptomi kormányt, hogy szigorítsanak a biztonsági ellenőrzéseket a Sarm es-Sejk-i reptéren, mert terroristagyanús személyek ólálkodnak a térségben. A Sputnik erre azzal jön, hogy ha a brit titkosszolgálatnak valóban voltak értesülései arról, hogy terrormerénylet készülhet Egyiptomban, akkor azt diszkréten meg kellett volna osztaniuk az oroszokkal, nem pedig az orosz utasszállító lezuhanása után világgá kürtölni, hogy biztosan terrortámadás okozta a repülő vesztét.

Sőt, a Sputnik odáig megy, hogy (nem tudni, milyen források alapján) Sarm es-Sejket az MI6 egyik legfontosabb közel-keleti bázisának állítja be, és

arra utalgat, hogy a merényletet akár az MI6 ügynökei is szervezhették.

Az Atlantic gyűjtése kiemeli azt is, hogy a Sputnik cikkével egy napon egy konteókkal foglalkozó weboldalon megjelent egy cikk arról, hogy az oroszok elfogtak két CIA-ügynököt, akik a gyanú szerint kitervelték a Metrojet-járat elleni merényletet. Ennek a forrásnak persze kár nagy jelentőséget tulajdonítani, az ilyen oldalak csak arra jók, hogy a világ többi konteóoldala felkapja az adott elméleteket, igazán nagy tömegeket ezek a posztok ritkán érnek el. Ráadásul az sem bizonyított, hogy az orosz államnak bármilyen köze lenne ehhez a híreszteléshez.

Ez azonban nem mondható el Dmitrij Kiszeljovról, aki nemcsak az egyik legnagyobb orosz hírügynökség vezetője, de egy esti politikai tévéműsor házigazdája is. A tévéműsor november 8-i adásában arról beszélt (persze csak feltételes módban), hogy

a CIA támogathatta a terroristákat legalább annyiban, hogy nem akadályozta meg a tervüket. (…)

Az orosz gép lezuhanásával kapcsolatos médiaháborúban az már kiderült, hogy az oroszok is egyre kevésbé kételkednek abban, hogy a Metrojet-járaton bomba robbant, viszont azt a narratívát, hogy az orosz hadsereg szíriai beavatkozása vezetett a tragédiához, a Kreml egyszerűen nem fogadja el, inkább a Nyugatra támad.

Ez rövid távon valóban hozhat politikai hasznot Putyin elnöknek, hosszú távon azonban még mélyebbre ássa az árkot Oroszország és a Nyugat között.

2015. november 12.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

Putyin kockázatos ukrán játszmája

A háború óta eltelt 7 év nagy változásokat hozott az ukránoknál: a lakosság nemzeti tudata erősödött, >

Tovább

Indul a német hatalmi póker

Teljesen mindegy, hogy Laschet vagy Scholz lép-e Merkel örökébe, mert a németeknek erős kancellár kell. A >

Tovább

Hogyan kezelni Netanjahu mérgező örökségét

A Financial Times vezércikk szerint az új izraeli kormány legsürgősebb teendője az, hogy megszabaduljon Netanjahu mérgező >

Tovább

Maradhat-e kancellár Kurz?

A miniszterelnök drámai botrány kereszttüzébe került, egyértelmű, hogy ő és klikkje, a felkapaszkodók, célzatosan meghódították a >

Tovább

Putyin önkényuralma meggátol minden változást Oroszországban

Meg kell érteni, hogy Moszkva a gazdaságot a politika eszközének tekinti. Az üzleti életben csak az >

Tovább

Ózdon az állapotok rosszabbak, mint Bergamóban tavaly tavasszal?

Egész Közép- és Kelet-Európa tovább szigorít, csak Magyarország nem, noha igen súlyosan érinti a koronaválság. A >

Tovább

Valami bűzlik Ausztriában

Már látszik, hogy nem csupán a szélsőjobbos FPÖ, hanem a nagyobbik kormánypárt is erősen hajlik a >

Tovább

Kinek kell európai diplomácia

Navalnij ügye is jól mutatta, hogy szavakban nincs hiány, az ellenzéki vezető bebörtönzését egyöntetűen elítélték a >

Tovább

„Miért veszített Donald Trump”

Ezzel a címmel közölte a CNN vezető elemzője, David Axelrod elemzését, amelyet igen sok amerikai orgánum >

Tovább

Európa jövője dőlhet el a lengyel elnökválasztáson

Ha Trzaskowski kerekedik felül, akkor ő testesítheti meg a fékek és ellensúlyok rendszerét, amelyet Kaczynski javában >

Tovább

Vučić már nem tartja fontosnak az EU-tagságot

Vučić viszonya az EU-hoz gyakran ellenmondásos, időnként teljesen ellenséges. Az unió az eltelt két évtizedben 3,6 >

Tovább

Putyin mint kockázat

A közvélemény kutatások azt igazolják, hogy fokozódik az elégedetlenség, és egyre többen készek tiltakozni. Egy elemző >

Tovább