2022. december 2. péntek
Ma Melinda, Vivien, Aranka névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

A Vatikán 166. sz. közleménye

Ma tették közé a Szentszék állásfoglalását. >

Tovább

A hűséges Hachiko története

Hachiko 1923 novemberében látta meg a napvilágot Japánban, Odate városában. Alig két hónapos volt, amikor >

Tovább

Amerika felfedezése annak köszönhető, hogy Kolumbusz nőtlen volt

Kolumbusz Kristóf kizárólag azért fedezhette fel Amerikát, mert nőtlen volt – jelenti kanadai tudósítónk. Tudniillik ha >

Tovább

Hogyan szaporodnak a rendőrök?

Dublinban elszabadult egy rendőrségi ló. Utóbb a termetes állatból előtört a párzási ösztön, és majdnem >

Tovább

A fasiszták zászlaja alatt

A fasiszták zászlaja alatt1 A filozófus bevásárolt és már majdnem hazaért a lakásába. Fényes nappal, Budapest szívében. >

Tovább

Okosabb vagy, mint egy ötödikes?

– Budapest melyik európai ország fővárosa? – így hangzott az amerikai iskolákban a harmadikos földrajz tananyagnak >

Tovább

Motivált zsírégetés

Végre egy szellemes hirdetés a reklámok sivárságában: >

Tovább

Úrvezetők Kínában

A felvételek gyűjteménye gyakorlatilag egyetlen sarkon készült. >

Tovább

Előkerült az egyik legijesztőbb felvétel a Japánt sújtó szökőárról

Néhány napja tűnt fel a videómegosztókon a döbbenetes amatőr felvétel. >

Tovább

Mosdók a világ minden tájáról

A leleményesség határtalan. >

Tovább

Balla László esete Tito marsallal

Balla László* mérnök, a szabadkai Műszaki Iskola igazgatója, neves sportoló, Szabadka város díszpolgára, az egykori Jugoszlávia >

Tovább

Távol Nigériától

Közel tíz éve, amikor először jártam Nigériában, ellenállhatatlanul magával ragadott a földrész gyönyörűsége. Megismerni egy másik, >

Tovább

Napi ajánló

Diplomáciánk 2014 után

Diplomáciánk 2014 után
Külügyminisztérium

„A minisztérium több diplomatától meg kíván szabadulni a már megnyertként elkönyvelt jövő évi választásokat követő átszervezés során.” Ara-Kovács Attila diplomáciai jegyzete (Magyar Narancs):

Tulajdonképpen hosszan lehetne elemezni Martonyi János interjúját a magyar diplomácia állapotáról, amit az MTI december 25-én jelentetett meg. De minek? Vannak ugyan benne szemenszedett igazságok, de a teljes kép pont olyan, mint amilyet a magyar diplomáciai kar legszerencsétlenebb figurái, mondjuk a bécsi vagy a stockholmi nagykövet (meg a belgrádi – a naplo.org megjegyzése) a magyar realitásokról festeni szokott.

Orbán Viktor külföldi útjait diplomáciai sikerként elkönyvelni már önmagában is a teljes kudarc beismerésének ékes jele. Persze, hosszú könyörgés után David Cameron fogadta őt Londonban, ahol sikerült tisztázni, hogy az unióellenes politikán kívül semmilyen további közös pont sincs a két kormányzat szándékaiban. A miniszterelnök Japánba és Indiába is ellátogatott, hasonlóan viszontagságos diplomáciai erőfeszítések eredményeként, hogy aztán az egész vizit tét és értelem, azaz pozitív következmények nélkül maradjon.

Interjújában Martonyi hangsúlyt fektetett annak kidomborítására is, hogy a V4-ek egyre fontosabb szerepet kezdenek betölteni a térségi, sőt az uniós politikában. Csakhogy elfelejtette hozzátenni: 2010 előtt Magyarország még a csoport vezető tagja volt, mára pedig sikerült sereghajtóvá leküzdenie önmagát.

Meglehet persze, hogy ez Martonyi utolsó diplomáciai évértékelője: ha 2014 áprilisában ismét győz a Fidesz, van rá esély, hogy ne ő maradjon a külügyminiszter. A házon belül két szcenáriót tartanak lehetségesnek: egy meglehetősen valószerűtlent s egy másikat, ami nagyon is realisztikusnak tűnik.

Vannak egyesek, akik arra számítanak, hogy Orbánnak sikerül parancsoló szava erejével maradásra bírni Martonyit. Ennek előnye, hogy sugározna egyfajta kontinuitást. 2012-ben egyszer már bekövetkezett egy efféle meglepetés. Akkor azok, akik biztosra vették, hogy Martonyi csak két esztendőre vállalta a tárca vezetését, határozottan állították: a miniszter beteg, ráadásul igen belefáradt abba a példa nélküli hadakozásba, amit vívnia kellett nemzetközi porondon, hogy megvédhesse a demokrácia felszámolására tett védhetetlen kormányzati intézkedéseket, az egészen alacsony színvonalú, de annál arcátlanabb „törvénygyártást”, a Fidesz nyílt színi együttműködését szélsőjobboldali csoportokkal, az antiszemitizmus és a cigányellenesség megtűrését, és így tovább. Martonyi mégis maradt, nem utolsósorban amiatt, hogy ezzel is bizonyítsák a külföld előtt: a kormány nem hátrál meg a kritikák hallatán, 2012 után is hasonló magyar magatartásra számíthat a világ, mint az azt megelőző két esztendőben.

Többen vannak azonban, akik ma már egy másik szcenáriót tartanak valószínűbbnek: ha 2014 tavaszán Orbán megalakíthatja második kormányát, Martonyi nem marad miniszter, sőt a külügyminisztérium státuszát, belső rendjét és feladatkörét illetően számos radikális változtatásra lehet majd számítani. A legesélyesebb jelölt a miniszteri pozícióra Szijjártó Péter, aki a miniszterelnökség államtitkáraként több, addig a külügyminisztériumhoz tartozó területet felügyel 2012-es kinevezése óta.

Maga a minisztérium sem maradna egyben: nagyon sok logisztikai feladatot amúgy is átvett már a tárcától a miniszterelnökség, ezek most végképp kikerülnének a Bem-rakpart felügyelete alól. A gazdasági diplomáciai feladatkörök még az eddigieknél is hangsúlyosabb módon helyeződnének át a gazdasági tárcához, sőt az sincs kizárva, hogy létrehoznak egy Magyarország és az unió kapcsolatait (permanens vitáját?) menedzselő uniós minisztériumot is. Ha ez megtörténne, akkor – rebesgetik külügyi berkekben – Szijjártó mégsem külügyminiszteri, hanem ez utóbbi tárca élére kap majd kinevezést. Martonyi örökébe pedig Fellegi Tamás léphet.

Azzal mindenki tisztában van, hogy a Fidesz rendkívül elégedetlen az eddigi diplomáciai tevékenységgel. Elsősorban nem az ország „megvédését” illető hiábavaló diplomáciai próbálkozások kudarcát tekintik megbocsáthatatlan mulasztásnak, s hogy a nagykövetek képtelenek voltak meggyőzni a nemzetközi sajtót Orbán igazáról. Inkább az a baj, hogy a tárca menedéket adott számos, szerintük liberális elemnek. Rájuk a kormánypárt – s ma már maga Orbán is – mint potenciális árulókra tekint, akik mást mondanak fideszes közegben, s ha a külföldi partnerekkel beszélnek, igyekeznek kifejezni távolságtartásukat mindattól, amit a kormány célként követ.

Ennek megfelelően a fiatalítás jelszavával a korábbi jogosítványaitól amúgy is megfosztott minisztérium több diplomatától kíván megszabadulni a már megnyertként elkönyvelt jövő évi választásokat követő átszervezés során. Csökkentik tehát a létszámot, sokakat, közöttük államtitkárokat, élükön a közigazgatásival, nyugdíjba küldenének. Az a helyettes államtitkár pedig, aki a tárca, sőt a Fidesz „emberi arcát” volt hivatott eddig megjeleníteni külföldön, s olykor a magyarországi ellenzéki médiában is, Bécsben váltaná a magát ott teljesen lejárató magyar nagykövetet.

Egyelőre ekként fest a táj csata előtt – persze, ha hitelt adhatunk diplomatáink félelmeinek. Meg aztán Orbánnak áprilisban még a választásokat is meg kell nyernie.

2014. január 1.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

Putyin visszahozza a szovjet típusú ideológiát, hogy eladja a népnek a háborút

Megtiltotta a nem heteroszexuális kapcsolatok nyilvános bemutatását, célja ezzel is az, hogy elfedje a valóságot. Miközben >

Tovább

Meloni védekező hadállásban

A főnökasszony nem tudja leplezni ellenszenvét a nemszeretem médiával szemben, amely nem éri be az első >

Tovább

Bajban van a nagyobbik osztrák kormánypárt

Ezért próbálja magyar-szerb segédlettel Brüsszelre tolni a felelősséget a migrációért. Karl Nehammer kancellár szerint az Orbán >

Tovább

Trumpot nem a második elnökség vagy Amerika érdekli, hanem az, hogy magára vonja a figyelmet

A Guardian kommentátora, Simon Tisdall ítéli ezt így meg. Azt állítja ugyan, hogy képes nyerni 2024-ben, >

Tovább

A kert és az őserdő

Teljesen jogos a foci VB kapcsán a bírálat Katarral szemben, ám gyakran önteltség van mögötte – >

Tovább

Mire szavazott félidőben Amerika?

A várakozásokkal ellentétben november 8-án az amerikai választókat nem csak a pénztárcájuk érdekelte. Fontos volt számukra >

Tovább

Joe Biden Ukrajna-politikája mesteri és megérdemli a támogatást

Most meg kell őriznie ezt a kiegyensúlyozott megközelítést. El kell hárítania az ukrán államfő heveskedését, mert >

Tovább

A republikánusoknak lőttek

A Süddeutsche Zeitung a legnépszerűbb német lap elemzése úgy ítéli meg, hogy a végét járja Amerikában >

Tovább

A választás után erősebbnek látszik Amerika és a demokrácia

Közben Trump azzal tetézi korábbi melléfogásait, hogy sorozatban veszít. A legfontosabb fejlemény éppen az, hogy a >

Tovább

Herszon – Putyin legmegalázóbb veresége

Kijev és Harkiv után Moszkva már harmadszor szerepel le, csak ez most minden eddiginél fájóbb Putyin >

Tovább

A holnapi választás nemcsak Bidenről, hanem a demokráciáról is szól

A Guardian szerkesztőségi véleménye szerint az amerikai időközi választások nem csupán arról határoznak, mit tehet az >

Tovább

Vége annak az Izraelnek, amelyet idáig ismertünk

Ezt állapítja meg Thomas Friedland, a New York Times külpolitikai elemzője, aki 40 éve foglalkozik a >

Tovább