2023. február 7. kedd
Ma Tódor, Rómeó, Richárd névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

A Vatikán 166. sz. közleménye

Ma tették közé a Szentszék állásfoglalását. >

Tovább

A hűséges Hachiko története

Hachiko 1923 novemberében látta meg a napvilágot Japánban, Odate városában. Alig két hónapos volt, amikor >

Tovább

Amerika felfedezése annak köszönhető, hogy Kolumbusz nőtlen volt

Kolumbusz Kristóf kizárólag azért fedezhette fel Amerikát, mert nőtlen volt – jelenti kanadai tudósítónk. Tudniillik ha >

Tovább

Hogyan szaporodnak a rendőrök?

Dublinban elszabadult egy rendőrségi ló. Utóbb a termetes állatból előtört a párzási ösztön, és majdnem >

Tovább

A fasiszták zászlaja alatt

A fasiszták zászlaja alatt1 A filozófus bevásárolt és már majdnem hazaért a lakásába. Fényes nappal, Budapest szívében. >

Tovább

Okosabb vagy, mint egy ötödikes?

– Budapest melyik európai ország fővárosa? – így hangzott az amerikai iskolákban a harmadikos földrajz tananyagnak >

Tovább

Motivált zsírégetés

Végre egy szellemes hirdetés a reklámok sivárságában: >

Tovább

Úrvezetők Kínában

A felvételek gyűjteménye gyakorlatilag egyetlen sarkon készült. >

Tovább

Előkerült az egyik legijesztőbb felvétel a Japánt sújtó szökőárról

Néhány napja tűnt fel a videómegosztókon a döbbenetes amatőr felvétel. >

Tovább

Mosdók a világ minden tájáról

A leleményesség határtalan. >

Tovább

Balla László esete Tito marsallal

Balla László* mérnök, a szabadkai Műszaki Iskola igazgatója, neves sportoló, Szabadka város díszpolgára, az egykori Jugoszlávia >

Tovább

Távol Nigériától

Közel tíz éve, amikor először jártam Nigériában, ellenállhatatlanul magával ragadott a földrész gyönyörűsége. Megismerni egy másik, >

Tovább

Napi ajánló

Oroszország elhúzódó háborúra ássa be magát

Oroszország elhúzódó háborúra ássa be magát

Minden jel arra utal, hogy Putyin és csapata hosszadalmas hadműveletre készül. Amint megfagy a talaj, az ukránok két lehetőség közül választhatnak: vagy támadást indítanak délen, hogy megszakítsák a Krímbe vezető szárazföldi hidat, vagy pedig északkeleten Luhanszkra összpontosítanak. Mindegyikhez azonban jelentős nyugati fegyverszállításokra van szükség. Sőt arra az esetre is, ha Kijev védekezésre kényszerülne. Ugyanakkor az látszik, hogy a másik oldal ellenoffenzívát készít elő, amihez 200 ezer újoncot mozgósít. Ez akkora szám, hogy hiába képzetlen vagy motiválatlan ez az erő, mégis jelentős hatást érhet el. Ezzel szemben az ukránok csupán 30 ezer újonnan csatasorba állított embert tudnak felmutatni, ez pedig kellőképpen aggasztja az ukrán illetékeseket. De hogy az oroszok milyen taktikai célokat követnek, és hogy milyen tanulságokat vontak el az eddigi harcokból, az egyelőre nem világos. Mint ahogy az is, honnan szedik a szükséges hadianyagot. Nyugati elemzők abból indulnak ki, hogy a Kreml Donyeck, Harkiv, Luhasznk, valamint Zaporizzsja térségében rendel el rohamot. Emellett megindulhat Belarusz felől is, bár erre egyelőre nincsenek megbízható jelek. Szelestey Lajos nemzetközi sajtószemléje:

 Die Welt

 

Az idén, e hónap közepéig Európán belül Németországban nyújtották be a legtöbb menedékkérelmet. Összesen 190 ezret, ami 57 %-os emelkedést jelent az egy évvel korábbi adathoz képest. A legtöbben illegálisan jutottak be német földre, odáig pedig elsősorban két úton vergődtek el. Ez derül ki a Bizottság, illetve az EU Külügyi Szolgálatának bizalmas jelentéséből, amelyet megszerzett a lap.

Utána a sorrend: Franciaország (115 820), Spanyolország (111 200), Ausztria (105 554) és Olaszország (78 897) a sorrend. Legkevesebben Magyarországon próbálkoztak – írd és mondd: 43-an. Majd Szlovákia (382) és Észtország (548) következik. Ebben a listában az ukránok nincsenek benne.

A kérelmezők többsége, 27 %-a szír, utánuk 17 %-kal az afgánok, 10 %-kal a törökök és 6,9 %-kal az irakiak jönnek. Hogy Magyarország ennyire nem népszerű a migránsok között, annak az az oka, hogy a magyar hatóságok nem kívánják összeírni ezeket az embereket, hát, még hogy befogadni őket. Egyszerűen tovább engedik őket. Ezzel persze a hatóságok megsértik az európai menedékjogot, de ugyanez elmondható pl. Görögországról és Olaszországról is.

 

Politico

 

Oroszország elhúzódó háborúra ássa be magát, minden jel arra utal, hogy Putyin és csapata hosszadalmas hadműveletre készül. Amint megfagy a talaj, az ukránok két lehetőség közül választhatnak: vagy támadást indítanak délen, hogy megszakítsák a Krímbe vezető szárazföldi hidat, vagy pedig északkeleten Luhanszkra összpontosítanak. Mindegyikhez azonban jelentős nyugati fegyverszállításokra van szükség. Sőt arra az esetre is, ha Kijev védekezésre kényszerülne.

Ugyanakkor az látszik, hogy a másik oldal ellenoffenzívát készít elő, amihez 200 ezer újoncot mozgósít. Ez akkora szám, hogy hiába képzetlen vagy motiválatlan ez az erő, mégis jelentős hatást érhet el. Ezzel szemben az ukránok csupán 30 ezer újonnan csatasorba állított embert tudnak felmutatni, ez pedig kellőképpen aggasztja az ukrán illetékeseket.

De hogy az oroszok milyen taktikai célokat követnek, és hogy milyen tanulságokat vontak el az eddigi harcokból, az egyelőre nem világos. Mint ahogy az is, honnan szedik a szükséges hadianyagot. Nyugati elemzők abból indulnak ki, hogy a Kreml Donyeck, Harkiv, Luhasznk, valamint Zaporizzsja térségében rendel el rohamot. Emellett megindulhat Belarusz felől is, bár erre egyelőre nincsenek megbízható jelek.

 

Le Monde

 

A Német Külkapcsolati Tanács igazgatója úgy véli, hogy Közép- és Kelet-Európa energiabiztonsága kulcsfontosságú az egész földrész gazdasági jövője szempontjából. Guntram Wolff emlékeztet arra, hogy az érintett államok, Németországot is ideértve valóságos energiasokkot éltek át a háború kezdete óta, hiszen szinte teljesen kiesett a szállítók sorából addigi legfőbb forrásuk, Oroszország.

A kontinens azonban visszaverte, hogy Moszkva fegyverként vesse be az energiahordozókat, egy-két kivételt leszámítva nem engedett a zsarolásnak. Éppen ellenkezőleg: átalakítja energiarendszerét, de ettől még az energiaárak megugrása versenyhátrányba hozza az EU-t. Márpedig az ipar használja fel a földgáz 27 %-át, sőt keleten még magasabb az arány.

Középtávon a megújuló energiaforrások, illetve az atomerőművek segíthetnek. Elsődleges cél azonban az, hogy gondoskodni kell az energiapiac zavartalanságról, és arról, hogy külföldről továbbra is érkezzen gáz és olaj. A Valutaalap egyik tanulmánya szerint ezen a vonalon leginkább Magyarország, Csehország és Szlovákia a legsebezhetőbb, ők függnek leginkább Moszkvától.

Az orosz szállítmányok kiváltásában alapvető szerep jut Norvégiából kiinduló vezetéknek. Ezért nagyon kell rá vigyázni, ez elsőrendű feladat a hadseregek és az elhárítás számára. Viszont évek kellenek hozzá, hogy a megújuló energia beléphessen az orosz gáz helyébe. A zöld hidrogén ott segíthet majd, ahol magas hő kell az ipari műveletekhez. Viszont azt is számításba kell venni, hogy a megújulók kapcsán függőség alakulhat ki Kínával szemben.

A következő két esztendő még nehezebb lesz, mint a mostani. A cseppfolyósított gázért éles harc folyik, és ez tovább bonyolítja, illetve drágítja a beszerzést. Még akkor is, ha Európában megvan hozzá az infrastruktúra. Ennélfogva változatlanul igen lényeges a takarékos hasznosítás. A dolog úgy áll, hogy minden eddiginél nagyobb szükség van a közös fellépésre az Unióban.

 

MSN News

 

Szokatlan szállítmányt foglaltak le az ukrán hatóságok a minap a magyar határon: egy szovjet gyártmányú Ka-26-os könnyű katonai helikoptert, amelyet egy teherautó platóján, hamis papírokkal próbáltak meg áthozni magyar területre. A jármű 1985-ben készült, de ezt a típust annak idején csak elvétve állították hadrendbe. Viszont a jelek szerint kitűnően alkalmas mezőgazdasági célokra, Magyarországon még mindig használják növényvédő szerek kiszórására. Lehet, hogy pont ilyen célokra akarták értékesíteni a határ túloldalán, de az is belefér, hogy tulajdonosa csupán próbálta kimenteni a háborús övezetből.

 

2022. december 25.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

Az olasz miniszterelnök jobb, mint a híre

A Die Welt korábbi főszerkesztője nem ért egyet azokkal, akik félreverik a vészharangot az olasz miniszterelnök >

Tovább

Mi a gond a kínai lakosság csökkenésével

Paul Krugman kétségbe vonja a hivatalos kínai adatokat, mármint hogy tavaly váratlanul fogyni kezdett a lélekszám, >

Tovább

Netanjahu Izrael legnagyobb ellensége, miért nem száll vele szembe a Nyugat?

Hiszen a keményen jobbos vallási koalíció nekimegy a polgári szabadságjogoknak, külföldön pedig megbízhatatlan partnernek ígérkezik. Netanjahu >

Tovább

Ha Putyin belebukik a kalandba, egy jó ideig káosz áll be

Viszont kiaknázhatja Magyarország, Lengyelország és Románia, hogy megkaparintson olyan tartományokat, amelyekről 1919 és 45 között volt >

Tovább

Babiš nyomul az elnökségért

A megosztó populista milliárdos, Andrej Babiš nyomul az elnökségért a választás tegnap kezdődött és ma záruló >

Tovább

Ha rosszul sül el a háború, Oroszország akár szét is eshet

A jelenlegi elnök az elnyomásra és a központosításra épített, azaz nem követte Gorbacsov demokratikus reformjait. De >

Tovább

A következő 10 évben az orosz állam megbukik

A világ legjelentősebb külpolitikai szakértőinek nagyjából a fele igen borúlátó Oroszország és Kína jövőjét illetően. Az >

Tovább

A lengyel minden vagy semmi

Legalábbis ez tét a Lengyel Jog és Igazságosság számára a Politico szerint. A nacionalista párt számára >

Tovább

Világban jelenleg 20 éve nem éltek olyan kevesen populista uralom alatt, mint napjainkban

Főként a brazil és amerikai választás eredményeként két év alatt 800 millióval csökkent a szám, de >

Tovább

Putyint a vádlottak padjára!

Gordon Brown elengedhetetlennek nevezte, hogy a háború után a vádlottak padjára ültessék Putyint és brancsát, ám >

Tovább

Globális vezetői válság

Henry Kissinger szerint a világgal az az egyik alapvető baj, hogy nemigen vannak igazi államférfiak, ezért >

Tovább

Oroszország elhúzódó háborúra ássa be magát

Minden jel arra utal, hogy Putyin és csapata hosszadalmas hadműveletre készül. Amint megfagy a talaj, az >

Tovább