2022. december 2. péntek
Ma Melinda, Vivien, Aranka névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

A Vatikán 166. sz. közleménye

Ma tették közé a Szentszék állásfoglalását. >

Tovább

A hűséges Hachiko története

Hachiko 1923 novemberében látta meg a napvilágot Japánban, Odate városában. Alig két hónapos volt, amikor >

Tovább

Amerika felfedezése annak köszönhető, hogy Kolumbusz nőtlen volt

Kolumbusz Kristóf kizárólag azért fedezhette fel Amerikát, mert nőtlen volt – jelenti kanadai tudósítónk. Tudniillik ha >

Tovább

Hogyan szaporodnak a rendőrök?

Dublinban elszabadult egy rendőrségi ló. Utóbb a termetes állatból előtört a párzási ösztön, és majdnem >

Tovább

A fasiszták zászlaja alatt

A fasiszták zászlaja alatt1 A filozófus bevásárolt és már majdnem hazaért a lakásába. Fényes nappal, Budapest szívében. >

Tovább

Okosabb vagy, mint egy ötödikes?

– Budapest melyik európai ország fővárosa? – így hangzott az amerikai iskolákban a harmadikos földrajz tananyagnak >

Tovább

Motivált zsírégetés

Végre egy szellemes hirdetés a reklámok sivárságában: >

Tovább

Úrvezetők Kínában

A felvételek gyűjteménye gyakorlatilag egyetlen sarkon készült. >

Tovább

Előkerült az egyik legijesztőbb felvétel a Japánt sújtó szökőárról

Néhány napja tűnt fel a videómegosztókon a döbbenetes amatőr felvétel. >

Tovább

Mosdók a világ minden tájáról

A leleményesség határtalan. >

Tovább

Balla László esete Tito marsallal

Balla László* mérnök, a szabadkai Műszaki Iskola igazgatója, neves sportoló, Szabadka város díszpolgára, az egykori Jugoszlávia >

Tovább

Távol Nigériától

Közel tíz éve, amikor először jártam Nigériában, ellenállhatatlanul magával ragadott a földrész gyönyörűsége. Megismerni egy másik, >

Tovább

Napi ajánló

A választás után erősebbnek látszik Amerika és a demokrácia

A választás után erősebbnek látszik Amerika és a demokrácia

Közben Trump azzal tetézi korábbi melléfogásait, hogy sorozatban veszít. A legfontosabb fejlemény éppen az, hogy a politikus meggyengülve került ki a csatározásból. Ez kiábrándítja mindazokat, ideértve a moszkvai és pekingi autokratákat, akik a jelre várnak, hogy hanyatlik az Egyesült Államok. Elvileg a félidős erőpróba ajándék a republikánusoknak, noha a pártnak nincs ötlete, miként lehetne jobban csinálni a dolgokat, egy-két elképzelése viszont csak rontana a helyzeten. Több tisztségviselője is kibújt az alól, hogy szembeszálljon a volt elnök vádjaival a két évvel ezelőtti választás kapcsán. Ily módon azonban megfosztották a pártot attól a lehetőségtől, hogy újra építse önmagát a fiaskó után. Trump vaskézzel fogja a radikális szárnyat, de most még megsebzettebbnek látszik, mint tavaly január 6. óta bármikor... Amerika és a republikánusok érdeke, hogy túllépjenek Trumpon. Viszont kérdéses, hogy maradnia kell-e Bidennek a demokraták élén. Az volna a legjobb, ha felülvizsgálná a terveit. Mert ha lelép a színről, az oldhatja az ellenzék megszállottságát a Kongresszusban. Megvan rá a lehetősége, hogy ő szabja meg távozása feltételeit. Élnie kellene az alkalommal.

FT

 

A vezércikk szerint a vártnál gyengébbnek bizonyult a republikánus hullám az amerikai időközi választáson. Az USÁ-ban politikai alapszabálynak számít, hogy ilyen alkalmakkor leszerepel az elnök pártja, épp ezért annál feltűnőbb, hogy a demokraták veszteségei ezúttal korlátozottak, függetlenül az inflációtól és Biden hanyatló népszerűségétől.

De most így is kétéves borzasztó és megosztott időszak következik, ám az eredmény egyértelműen kudarc Trump számára. Ugyanakkor okot ad némi fellélegzésre a tengerentúli demokráciát fenyegető veszélyek láttán. De a republikánus előretörés azt jelenti, hogy a Képviselőházban befellegzett a kormányzat törvényhozási programjának. Véget ér a január 6-i eseményeket vizsgáló bizottság ténykedése, ellenben várhatóan eljárás indul pl. az elnök családja ellen.

Úgyhogy a demokratáknak még az új alsóház januári megalakulása előtt ki kell rukkolniuk a Kongresszus ostromáról szóló jelentéssel, gazdasági intézkedéseket kell keresztülverniük, illetve meg kell szavaztatniuk Ukrajna további támogatását. Viszont minden törzsi csatározás ellenére az látszik, hogy az amerikai választópolgár pragmatikus. Nem csupán az üzemanyag és az élelmiszerár, valamint az erősödő bűnözés foglalkoztatja, hanem a demokrácia jövője és az abortusztilalom is.

Ez az egyik fő oka, hogy az ellenzék nem tudott áttörni, továbbá, de az is, hogy a mérsékelt republikánusoknak nem ízlik Trump és a trumpizmus szélsőségessége. A volt elnök több támogatottja simán lebőgött, mint ahogy azok közül is sokan, akik kétségbe vonják a két évvel ezelőtti elnökválasztás eredményét. Ezért ők a jövőben csak korlátozott szerepet tudnak játszani a kulcsállamokban a választások felügyelete során.

Teljesen egyértelmű, hogy a republikánusok szereplésének ártott a jelzés, mármint hogy a korábbi elnök ismét meg akarja pályázni a Fehér Házat. Csakhogy most jelentős ellenfele lett a floridai kormányzó személyében. Az csak örvendetes, ha Trump befolyása gyengül a pártban, de DeSantis tekintélyelvűsége, konzervatív kulturkampfja szintén rejt kockázatot.

 

A törzsi hadakozás aligha ér véget az Egyesült Államokban, de azt látni, hogy kedden a kimerült amerikai többség visszariadt attól, amit a szakadék mélyére pillantva tapasztalt. De a legrosszabb félelmek akár már a következő választásokon beigazolódhatnak. Egyelőre azonban a demokrácia ellenfeleinek kevesebb okuk van kukorékolni.

 

Economist

 

A választás után erősebbnek látszik Amerika és a demokrácia, miközben Trump azzal tetézi korábbi melléfogásait, hogy sorozatban veszít. A legfontosabb fejlemény éppen az, hogy a politikus meggyengülve került ki a csatározásból. Ez kiábrándítja mindazokat, ideértve a moszkvai és pekingi autokratákat, akik a jelre várnak, hogy hanyatlik az Egyesült Államok.

Elvileg a félidős erőpróba ajándék a republikánusoknak, noha a pártnak nincs ötlete, miként lehetne jobban csinálni a dolgokat, egy-két elképzelése viszont csak rontana a helyzeten. Több tisztségviselője is kibújt az alól, hogy szembeszálljon a volt elnök vádjaival a két évvel ezelőtti választás kapcsán. Ily módon azonban megfosztották a pártot attól a lehetőségtől, hogy újra építse önmagát a fiaskó után. Trump vaskézzel fogja a radikális szárnyat, de most még megsebzettebbnek látszik, mint tavaly január 6. óta bármikor.

Viszont csak erősödik a gyanú, hogy ő igazából egy lúzer. Ezt bizonyítja az eddigi mérlege. Ugyanakkor az rajzolódik ki, hogy a tengerentúli szavazópolgároknál a józanész időnként felülírja a pártos reflexeket. Ily módon az amerikai demokrácia egészségesebbnek és biztosabbnak tűnik, bár a következő két évben kemény csaták jönnek a törvényhozásban és nem lesz megoldás az ország igazi gondjaira.

Amerika és a republikánusok érdeke, hogy túllépjenek Trumpon. Viszont kérdéses, hogy maradnia kell-e Bidennek a demokraták élén. Az volna a legjobb, ha felülvizsgálná a terveit. Mert ha lelép a színről, az oldhatja az ellenzék megszállottságát a Kongresszusban. Megvan rá a lehetősége, hogy ő szabja meg távozása feltételeit. Élnie kellene az alkalommal.

 

Szelestey Lajos

2022. november 11.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

Putyin visszahozza a szovjet típusú ideológiát, hogy eladja a népnek a háborút

Megtiltotta a nem heteroszexuális kapcsolatok nyilvános bemutatását, célja ezzel is az, hogy elfedje a valóságot. Miközben >

Tovább

Meloni védekező hadállásban

A főnökasszony nem tudja leplezni ellenszenvét a nemszeretem médiával szemben, amely nem éri be az első >

Tovább

Bajban van a nagyobbik osztrák kormánypárt

Ezért próbálja magyar-szerb segédlettel Brüsszelre tolni a felelősséget a migrációért. Karl Nehammer kancellár szerint az Orbán >

Tovább

Trumpot nem a második elnökség vagy Amerika érdekli, hanem az, hogy magára vonja a figyelmet

A Guardian kommentátora, Simon Tisdall ítéli ezt így meg. Azt állítja ugyan, hogy képes nyerni 2024-ben, >

Tovább

A kert és az őserdő

Teljesen jogos a foci VB kapcsán a bírálat Katarral szemben, ám gyakran önteltség van mögötte – >

Tovább

Mire szavazott félidőben Amerika?

A várakozásokkal ellentétben november 8-án az amerikai választókat nem csak a pénztárcájuk érdekelte. Fontos volt számukra >

Tovább

Joe Biden Ukrajna-politikája mesteri és megérdemli a támogatást

Most meg kell őriznie ezt a kiegyensúlyozott megközelítést. El kell hárítania az ukrán államfő heveskedését, mert >

Tovább

A republikánusoknak lőttek

A Süddeutsche Zeitung a legnépszerűbb német lap elemzése úgy ítéli meg, hogy a végét járja Amerikában >

Tovább

A választás után erősebbnek látszik Amerika és a demokrácia

Közben Trump azzal tetézi korábbi melléfogásait, hogy sorozatban veszít. A legfontosabb fejlemény éppen az, hogy a >

Tovább

Herszon – Putyin legmegalázóbb veresége

Kijev és Harkiv után Moszkva már harmadszor szerepel le, csak ez most minden eddiginél fájóbb Putyin >

Tovább

A holnapi választás nemcsak Bidenről, hanem a demokráciáról is szól

A Guardian szerkesztőségi véleménye szerint az amerikai időközi választások nem csupán arról határoznak, mit tehet az >

Tovább

Vége annak az Izraelnek, amelyet idáig ismertünk

Ezt állapítja meg Thomas Friedland, a New York Times külpolitikai elemzője, aki 40 éve foglalkozik a >

Tovább