2022. december 2. péntek
Ma Melinda, Vivien, Aranka névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

A Vatikán 166. sz. közleménye

Ma tették közé a Szentszék állásfoglalását. >

Tovább

A hűséges Hachiko története

Hachiko 1923 novemberében látta meg a napvilágot Japánban, Odate városában. Alig két hónapos volt, amikor >

Tovább

Amerika felfedezése annak köszönhető, hogy Kolumbusz nőtlen volt

Kolumbusz Kristóf kizárólag azért fedezhette fel Amerikát, mert nőtlen volt – jelenti kanadai tudósítónk. Tudniillik ha >

Tovább

Hogyan szaporodnak a rendőrök?

Dublinban elszabadult egy rendőrségi ló. Utóbb a termetes állatból előtört a párzási ösztön, és majdnem >

Tovább

A fasiszták zászlaja alatt

A fasiszták zászlaja alatt1 A filozófus bevásárolt és már majdnem hazaért a lakásába. Fényes nappal, Budapest szívében. >

Tovább

Okosabb vagy, mint egy ötödikes?

– Budapest melyik európai ország fővárosa? – így hangzott az amerikai iskolákban a harmadikos földrajz tananyagnak >

Tovább

Motivált zsírégetés

Végre egy szellemes hirdetés a reklámok sivárságában: >

Tovább

Úrvezetők Kínában

A felvételek gyűjteménye gyakorlatilag egyetlen sarkon készült. >

Tovább

Előkerült az egyik legijesztőbb felvétel a Japánt sújtó szökőárról

Néhány napja tűnt fel a videómegosztókon a döbbenetes amatőr felvétel. >

Tovább

Mosdók a világ minden tájáról

A leleményesség határtalan. >

Tovább

Balla László esete Tito marsallal

Balla László* mérnök, a szabadkai Műszaki Iskola igazgatója, neves sportoló, Szabadka város díszpolgára, az egykori Jugoszlávia >

Tovább

Távol Nigériától

Közel tíz éve, amikor először jártam Nigériában, ellenállhatatlanul magával ragadott a földrész gyönyörűsége. Megismerni egy másik, >

Tovább

Napi ajánló

Mikor jön Trump vissza?

Mikor jön Trump vissza?

Donald Trump akár már holnapután felbukkanhat a twitteren, miután Elon Musk átvette a közösségi portált. A milliárdos ugyanis igen szabados, libertárius nézeteket vall a szólásszabadságról és nála bőven belefér, hogy zöld utat adjon a volt elnöknek, ám ily módon veszélyben van az amerikai demokrácia. Éppen akkor vásárolta meg az USA legfőbb politikai vitafórumát, amikor minden érintettnek fokozott felelősségtudatot kellene tanúsítania, csakhogy ez semmi jót nem ígér.  Csupán emlékeztetőül: Trump a platform segítségével építette ki mozgalmát, amely azután meghódította a Republikánus Pártot. A puccskísérlet során a twitteren keresztül utasította követőit. Ezek után zárták az oldalról – a demokrácia védelmében. Szelestey Lajos nemzetközi sajtószemléje:

FAZ

 

Az újság kiadója úgy látja, hogy a német államfő a jó irányt jelölte ki a nemzet és a világ helyzetéről tartott beszédében. Merthogy Frank-Walter Steinmeier arra intette a német polgárokat, hogy nehéz idők jönnek, de az ország képes lesz jól vizsgázni, ha az emberek kellő ellenálló képességgel vannak felvértezve.

Azaz mint egykor Churchill, gyakorlatilag ő is azt mondta, hogy nem ígérhet mást, csak vért, verítéket és könnyet. Ami gyakorlatilag ellenszelet, szakítópróbát és lemondást jelent, egy olyan korszakban, amikor Putyin miatt korszakváltás következik be. Véget ért az újraegyesítés óta tartó aranykorszak.

Ám nem lett volna méltó tisztségéhez, ha nem plántál reményt a közvéleménybe. De majd meglátjuk, hogy a németek mennyire lesznek hajlandóak a lemondásra, amikor az övet jó pár lyukkal beljebb kell állítani. Idáig ha baj volt, mindig jött Merkel meg az állam és segített. Ezt példát követte idáig a hármas koalíció is, ám nem tud minden gondot kivédeni és nyakló nélkül eladósodni.

Ezért sok függ attól, van-e elegendő polgár, aki hajlandó az áldozatra. Ha igen, akkor az országnak nem kell tartania sem Putyintól, sem Hszitől. Akkor a demokrácia veszi az akadályt, amelyet egy diktátor állított. Moszkva ura egy nappal korábban egészen más világnézetet tett ki közszemlére, mint Steinmeier. Az orosz vezető beszéde kísérteties volt.  Úgyhogy a német államfő is csak annyit tudott mondani: Oroszország elbúcsúzhat régi álmaitól.

 

Washington Post

 

Amerika jelenleg a kisebbség zsarnoksága – figyelmeztet Fareed Zakaria, a tekintélyes újságíró. Háttérként vázolja, hogy a Képviselőház várhatóan átkerül republikánus ellenőrzés alá a jövő hónapban esedékes időközi választások eredményeként, akkor pedig leáll a kormányzás, viszont beindul egy sor vizsgálat, az igazságügyi tárcától kezdve egészen Biden fiáig. Csaknem bizonyos, hogy feloszlatják a január 6. ügyében nyomozó bizottságot, és még az sem elképzelhetetlen, hogy alkotmányos jogsértési eljárás kezdődik az elnökkel szemben.

A fő ok az, hogy az amerikai politikában az utóbbi évtizedekben egyre nagyobb jogkörhöz jutott a szélsőség. Az előválasztásokon egy harcos és hangos kisebb, a jogosultak kb. 20 %-a dönt a sokszor igencsak szélsőséges jelöltekről – nem ritkán a többségi nézet ellenében. Ehhez jön hozzá a szavazó körzetek átrajzolása és az, hogy ezek az emberek általában biztosnak tekinthető kerületekben állnak rajthoz. És ők többnyire olyanok, akik elfogadják Trump vádjait, mármint hogy a demokraták elcsalták a legutóbbi választást.

Pedig közvélemény kutatások bizonyítják, hogy nézetüket a lakosság többsége nem osztja. Ám az ellenzék egyre csak fokozza a retorikát. És a közösségi média tovább fokozza a feszültséget, mert felerősíti a Republikánus Párt legharagosabb hangjait, jóllehet itt még kisebb rétegről van szó, mint azok esetében, akik határoznak az előválasztások kimeneteléről.

Nem véletlen, hogy Németországot és Franciaországot stabil centrista erők irányítják – a populizmus időszakában. A többségi elven alapuló demokráciát választották. Az USÁ-ban és bizonyos fokig a briteknél is viszont a demokrácia immár a kisebbség döntő befolyásával egyenlő, pedig ez a csoport nem reprezentatív, dühös és mind radikálisabb.

 

https://www.washingtonpost.com/opinions/2022/10/27/america-primaries-driving-polarization-radicalization/?itid=hp_opinions_p001_f006 

 

Süddeutsche Zeitung

 

Donald Trump akár már holnapután felbukkanhat a twitteren, miután Elon Musk átvette a közösségi portált. A milliárdos ugyanis igen szabados, libertárius nézeteket vall a szólásszabadságról és nála bőven belefér, hogy zöld utat adjon a volt elnöknek, ám ily módon veszélyben van az amerikai demokrácia.

Éppen akkor vásárolta meg az USA legfőbb politikai vitafórumát, amikor minden érintettnek fokozott felelősségtudatot kellene tanúsítania, csakhogy ez semmi jót nem ígér.  Csupán emlékeztetőül: Trump a platform segítségével építette ki mozgalmát, amely azután meghódította a Republikánus Pártot. A puccskísérlet során a twitteren keresztül utasította követőit. Ezek után zárták az oldalról – a demokrácia védelmében. 

Musk azonban haladéktalanul eltörli a tilalmat. Már tegnap ismét nyilvánossághoz jutottak olyanok, akikre idáig tilalom volt érvényben, mert pl. tagadják a járvány létét vagy gyűlölik a meleget. Azt azonban nem tudni, hogy a korábbi elnök előtt mikor nyílik meg ismét a pálya: már az időközi választások előtt, vagy csak azután, hogy bejelenti újabb indulását a Fehér Ház visszaszerzésére. De a biztos, hogy tombolni, sértegetni és hazudni fog. 

A twitter új gazdája idáig nem sok tiszteletet árult el a demokrácia iránt. Kétséges, hogy hajlandó-e ilyen hosszas és összetett folyamattal foglalkozni. De mindenképpen növeli a hőmérsékletet a politikai rendszerben, mert azt várja, hogy az előnyös lesz a cége számára.

 

Bloomberg

 

Brutális választás előtt állnak a brazilok a választás holnapi, 2. fordulója előtt. Mert vagy megtartják hivatalában Jair Bolsonarót, vagy visszahozzák a korábbi elnököt, Luis Inacio Lula da Silvát, noha egyikük sem képes megoldani a legnagyobb latin-amerikai demokráciát fenyegető bajokat. Csak abban bízhatnak az emberek, hogy a dolgok nem fordulnak még rosszabbra – hangsúlyozza a vezércikk.

Ha a hatalmon lévő államfő veszít és kétségbe vonja az eredményt, az megbéníthatja a gazdaságot, tovább ronthat a társadalom megosztottságán és eleve megrendíti az új kormány helyzetét.

Hogy Bolsonaro ekkora támogatottságot élvez, az megdöbbentő, hiszen elszúrta a járvány kezelését, a betegségbe 700 ezren haltak bele. Ennél rosszabb mérlege csak az Egyesült Államoknak van. De a többi területen is kudarcot kudarcra halmozott. Ideértve, hogy meggyengítette a demokráciát.

Ha újrázni tud, az még inkább felbátorítaná, hogy szakítsa két táborra a társadalmat, folytassa a kulturális háborút és támadja a jogállami intézményeket. Pont akkor, amikor ki kellene húzni a gazdaságot a csávából, ám nem bizonyította, hogy képes rá.

Mégis nyerhet, mert Lula nem jó alternatíva. Nem tudta megnyerni a középosztályokat, kizárólag a szegényeket. Márpedig bárki is nyer, gyorsan véget kell vetnie a kampányszólamoknak és szövetségeseket kell találnia a saját bázisán túl. Hogy sikerül-e, azon Brazília jövője és az egész térség stabilitása múlik.

 

2022. október 29.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

Putyin visszahozza a szovjet típusú ideológiát, hogy eladja a népnek a háborút

Megtiltotta a nem heteroszexuális kapcsolatok nyilvános bemutatását, célja ezzel is az, hogy elfedje a valóságot. Miközben >

Tovább

Meloni védekező hadállásban

A főnökasszony nem tudja leplezni ellenszenvét a nemszeretem médiával szemben, amely nem éri be az első >

Tovább

Bajban van a nagyobbik osztrák kormánypárt

Ezért próbálja magyar-szerb segédlettel Brüsszelre tolni a felelősséget a migrációért. Karl Nehammer kancellár szerint az Orbán >

Tovább

Trumpot nem a második elnökség vagy Amerika érdekli, hanem az, hogy magára vonja a figyelmet

A Guardian kommentátora, Simon Tisdall ítéli ezt így meg. Azt állítja ugyan, hogy képes nyerni 2024-ben, >

Tovább

A kert és az őserdő

Teljesen jogos a foci VB kapcsán a bírálat Katarral szemben, ám gyakran önteltség van mögötte – >

Tovább

Mire szavazott félidőben Amerika?

A várakozásokkal ellentétben november 8-án az amerikai választókat nem csak a pénztárcájuk érdekelte. Fontos volt számukra >

Tovább

Joe Biden Ukrajna-politikája mesteri és megérdemli a támogatást

Most meg kell őriznie ezt a kiegyensúlyozott megközelítést. El kell hárítania az ukrán államfő heveskedését, mert >

Tovább

A republikánusoknak lőttek

A Süddeutsche Zeitung a legnépszerűbb német lap elemzése úgy ítéli meg, hogy a végét járja Amerikában >

Tovább

A választás után erősebbnek látszik Amerika és a demokrácia

Közben Trump azzal tetézi korábbi melléfogásait, hogy sorozatban veszít. A legfontosabb fejlemény éppen az, hogy a >

Tovább

Herszon – Putyin legmegalázóbb veresége

Kijev és Harkiv után Moszkva már harmadszor szerepel le, csak ez most minden eddiginél fájóbb Putyin >

Tovább

A holnapi választás nemcsak Bidenről, hanem a demokráciáról is szól

A Guardian szerkesztőségi véleménye szerint az amerikai időközi választások nem csupán arról határoznak, mit tehet az >

Tovább

Vége annak az Izraelnek, amelyet idáig ismertünk

Ezt állapítja meg Thomas Friedland, a New York Times külpolitikai elemzője, aki 40 éve foglalkozik a >

Tovább