2022. december 2. péntek
Ma Melinda, Vivien, Aranka névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

A Vatikán 166. sz. közleménye

Ma tették közé a Szentszék állásfoglalását. >

Tovább

A hűséges Hachiko története

Hachiko 1923 novemberében látta meg a napvilágot Japánban, Odate városában. Alig két hónapos volt, amikor >

Tovább

Amerika felfedezése annak köszönhető, hogy Kolumbusz nőtlen volt

Kolumbusz Kristóf kizárólag azért fedezhette fel Amerikát, mert nőtlen volt – jelenti kanadai tudósítónk. Tudniillik ha >

Tovább

Hogyan szaporodnak a rendőrök?

Dublinban elszabadult egy rendőrségi ló. Utóbb a termetes állatból előtört a párzási ösztön, és majdnem >

Tovább

A fasiszták zászlaja alatt

A fasiszták zászlaja alatt1 A filozófus bevásárolt és már majdnem hazaért a lakásába. Fényes nappal, Budapest szívében. >

Tovább

Okosabb vagy, mint egy ötödikes?

– Budapest melyik európai ország fővárosa? – így hangzott az amerikai iskolákban a harmadikos földrajz tananyagnak >

Tovább

Motivált zsírégetés

Végre egy szellemes hirdetés a reklámok sivárságában: >

Tovább

Úrvezetők Kínában

A felvételek gyűjteménye gyakorlatilag egyetlen sarkon készült. >

Tovább

Előkerült az egyik legijesztőbb felvétel a Japánt sújtó szökőárról

Néhány napja tűnt fel a videómegosztókon a döbbenetes amatőr felvétel. >

Tovább

Mosdók a világ minden tájáról

A leleményesség határtalan. >

Tovább

Balla László esete Tito marsallal

Balla László* mérnök, a szabadkai Műszaki Iskola igazgatója, neves sportoló, Szabadka város díszpolgára, az egykori Jugoszlávia >

Tovább

Távol Nigériától

Közel tíz éve, amikor először jártam Nigériában, ellenállhatatlanul magával ragadott a földrész gyönyörűsége. Megismerni egy másik, >

Tovább

Napi ajánló

A Kreml maffiavilágában a gyengeség végzetes

A Kreml maffiavilágában a gyengeség végzetes

Putyin számára öngyilkosságot jelentene, ha megnyomná az atomrakéta indítógombját. Csak abban reménykedhet, hogy meggyengül az európai egység és akkor valamelyest enyhülnek a megtorló intézkedések. Odahaza viszont tovább dagadhat a tömeges behívások elleni tiltakozás. Látszik, hogy lázad az elit is, de a szélsőjobb szintén fenyegetést jelent. A rezsim felületi stabilitása mögött gyilkos versengés és gyűlölet húzódik meg. Putyin a rendszernek nem a vezetője, hanem a terméke és most a legsebezhetőbb. Uralma az erő érzetére épül. Öregnek és fáradnak látszik, lúzer. A Kreml maffiavilágában a gyengeség végzetes. Ha mázlija van, Putyin elvonulhat, mint Jelcin, de járhat úgy is, mint Hruscsov, akit erővel mozdítottak el tisztségéből és élete végéig hátralévő idejét házi őrizetben töltötte.

Die Welt

 

Mihail Hodorkovszkij arra figyelmezteti a Nyugatot: nehogy engedjen Putyin energiazsarolásának, mert ha mégis, akkor az orosz hadsereg már másnap a Nato keleti határán áll és az egykori oligarcha biztos abban, hogy belpolitikai okokból az elnök ki is adja a támadási parancsot. A Jukoszty volt többségi tulajdonosa, aki azért lett kegyvesztett, mert egy idő után szóvá tette a panamákat, sőt tavaly a Kreml 500 ezer dolláros vérdíjat tűzött ki a fejére, Londonban él.

Hogy mi lesz az államfő sorsa, arra úgy válaszolt, hogy a diktátorok nem választások útján szoktak megbukni. Hanem úgy, hogy az emberek kivonulnak az utcára és készek fegyvert fogni. Vagyis a Kreml urát csakis erővel lehet elűzni. És miután egy ilyen mértékben központosított rendszernek mindig szüksége van külső ellenségre, a megoldás csakis parlamentáris szövetségi köztársaság lehet.

Úgy értékelte, hogy Putyin idáig azért óvakodott a mozgósítástól, mert az azt jelenti, hogy fegyvert ad az átlagpolgár kezébe. Hogy az ukránok felülkerekedhetnek-e, az attól függ, hogy mennyire bátrak és milyen, továbbá mennyi fegyvert kapnak. Ha akármelyik tényező kiesik, összedől az egész. Idáig 10 milliárd dollár értékben érkezett hadianyag, amivel meg lehetett mutatni, hogy Putyin meg lehet fékezni.

 

Washington Post

 

A héten mondott beszédével Putyin az eddiginél sokkal veszélyesebb hellyé tette a világot – mutat rá a neves külpolitikai elemző, Fareed Zakaria. Azt tanácsolja, ne vegyük félvállról, ami elhangzott, hiszen a világ legnagyobb atomhatalmának vezetője dobta be a nukleáris fegyver felrobbantásának lehetőségét. De hát a háború igen rosszul alakul számára.

Bizonyítja, hogy részleges mozgósítást rendelt el, noha ilyesmi Oroszországban az utóbbi jó 120 évben csak az 1. világháború előestéjén, illetve akkor történt, amikor a hitleri invázió ellen kellett megvédeni az országot. Ily módon ugyanis veszélybe kerül a társadalommal kötött szerződés, aminek lényege: ne üssétek bele az orrotokat a politikába, ne törődjetek a kleptokráciámmal, cserében nyugalmasan élhettek.

22 éve most először balról és jobbról is ellenállásba ütközik, és ha még rosszabbra fordulnak a dolgok Ukrajnában, akkor keresni fogják a felelőst és hát egy ennyire központosított diktatúrában e célra Putyinon kívül nemigen akad más. Súlyos hiba a tervezett négy regionális népszavazás is, mert megnehezíti a tűzszünetet, illetve a béketárgyalásokat. Viszont még elszántabbá teszi az ukránokat. Ugyanakkor nem állítja le a nyugati fegyverszállításokat és a szankciók is érvényben maradnak.

Hogy mi lesz ezek után, azt talán még az államfő maga sem tudja. A lutri nagyban megy és tisztában van vele a Kreml ura, hogy a következmény katasztrofális lehet. A dráma az, hogy a világ legnagyobb országát egyetlen ember irányítja, ily módon egész életünk legveszedelmesebb politikai időszakába léptünk.

 

The Times

 

A Kremlben már arra készül az elit, hogy megrendül Putyin hatalma. A politikus már uralma utolsó szakaszánál tart, és az utódlás Moszkvában általában zavaros szokott lenni. Hogy pánikba esett, azt jelzi legutóbbi beszéde, amellyel elvileg a nyugaton igyekezett rémületet kelteni. Ám megsokszorozódnak a gondjai katonai, diplomáciai és politikai értelemben egyaránt, egymást követik a kudarcok. Elszakadt a valóságtól, elhagyta a szerencsére és nem maradt választási lehetősége.

Már nem elképzelhetetlen, hogy az ukránok nyernek. Brit földön hetente több száz katonájukat képezik ki, özönlik a nyugati hadfelszerelés. A gyengus orosz utánpótlás viszont lassan a töréspontig jut. A hadsereget rosszul vezetik, a harci morál alacsony, a fegyverzet gyatra és honvédek számára az alternatíva mind inkább a következő: megadás, lázadás, dezertálás vagy halál.

A külpolitikában még nagyobb a veszteség. Moszkva hiába ápolt jó kapcsolatokat Németországgal és Magyarországgal, ez nem akadályozta meg a megtorló intézkedéseket. Ráadásul helyreállt az USA vezető szerepe Európában. Putyin bevetette a gázfegyvert, és elvesztette legnagyobb piacát.  

Ugyanakkor odahaza a valóság mind hangosabban kopogtat az ajtaján, kényelmetlen, megválaszolhatatlan kérdésekkel. De nincs kiút katonai eszközökkel sem, mert ha egy NATO-ország kerülne a célkeresztbe, annak pusztító lenne a visszahatása. Putyin számára öngyilkosságot jelentene, ha megnyomná az atomrakéta indítógombját. Csak abban reménykedhet, hogy meggyengül az európai egység és akkor valamelyest enyhülnek a megtorló intézkedések.

Odahaza viszont tovább dagadhat a tömeges behívások elleni tiltakozás. Látszik, hogy lázad az elit is, de a szélsőjobb szintén fenyegetést jelent. A rezsim felületi stabilitása mögött gyilkos versengés és gyűlölet húzódik meg. Putyin a rendszernek nem a vezetője, hanem a terméke és most a legsebezhetőbb. Uralma az erő érzetére épül. Öregnek és fáradnak látszik, lúzer. A Kreml maffiavilágában a gyengeség végzetes. Ha mázlija van, Putyin elvonulhat, mint Jelcin, de járhat úgy is, mint Hruscsov, akit erővel mozdítottak el tisztségéből és élete végéig hátralévő idejét házi őrizetben töltötte.

 

Washington Post

 

A vezércikk éberséget tanácsol a demokráciáknak, mert egyértelmű, hogy a tekintélyuralmi rendszerek exportálni próbálják modelljüket. Ezt támasztja alá, hogy az amerikai Külügy nem egészen két hete körtáviratot küldött az USA összes nagykövetségének, mert bebizonyosodott, hogy az oroszok nagyban mesterkednek ilyen ügyekben. 8 év alatt Putyinék 300 millió dollárt juttattak külföldi pártoknak és politikusoknak, több mint két tucat országban. És további több száz milliót irányoztak elő hasonló célokra.

Egy washingtoni illetékes szerint a dokumentum azért került nyilvánosságra, mert Amerika minden potenciális és tényleges érintettel tudatni kívánta: leleplezi, ha titokban orosz pénzt fogadnak el. De Kína és más autokráciák is terjeszteni igyekeznek a világban saját módszerüket. A Freedom House szerint Peking két év alatt milliárdokat fordított a külföldi propagandára, de ennél keményebb eszközöket is bevetett az országról alkotott kép fényezésére.

A szerkesztőségi vélemény kiemeli, hogy a demokráciák könnyű célpontot jelentenek, de nem szabad engedniük ezeknek a rosszindulatú fenyegetéseknek.

Szelestey Lajos

 

 

2022. szeptember 24.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

Putyin visszahozza a szovjet típusú ideológiát, hogy eladja a népnek a háborút

Megtiltotta a nem heteroszexuális kapcsolatok nyilvános bemutatását, célja ezzel is az, hogy elfedje a valóságot. Miközben >

Tovább

Meloni védekező hadállásban

A főnökasszony nem tudja leplezni ellenszenvét a nemszeretem médiával szemben, amely nem éri be az első >

Tovább

Bajban van a nagyobbik osztrák kormánypárt

Ezért próbálja magyar-szerb segédlettel Brüsszelre tolni a felelősséget a migrációért. Karl Nehammer kancellár szerint az Orbán >

Tovább

Trumpot nem a második elnökség vagy Amerika érdekli, hanem az, hogy magára vonja a figyelmet

A Guardian kommentátora, Simon Tisdall ítéli ezt így meg. Azt állítja ugyan, hogy képes nyerni 2024-ben, >

Tovább

A kert és az őserdő

Teljesen jogos a foci VB kapcsán a bírálat Katarral szemben, ám gyakran önteltség van mögötte – >

Tovább

Mire szavazott félidőben Amerika?

A várakozásokkal ellentétben november 8-án az amerikai választókat nem csak a pénztárcájuk érdekelte. Fontos volt számukra >

Tovább

Joe Biden Ukrajna-politikája mesteri és megérdemli a támogatást

Most meg kell őriznie ezt a kiegyensúlyozott megközelítést. El kell hárítania az ukrán államfő heveskedését, mert >

Tovább

A republikánusoknak lőttek

A Süddeutsche Zeitung a legnépszerűbb német lap elemzése úgy ítéli meg, hogy a végét járja Amerikában >

Tovább

A választás után erősebbnek látszik Amerika és a demokrácia

Közben Trump azzal tetézi korábbi melléfogásait, hogy sorozatban veszít. A legfontosabb fejlemény éppen az, hogy a >

Tovább

Herszon – Putyin legmegalázóbb veresége

Kijev és Harkiv után Moszkva már harmadszor szerepel le, csak ez most minden eddiginél fájóbb Putyin >

Tovább

A holnapi választás nemcsak Bidenről, hanem a demokráciáról is szól

A Guardian szerkesztőségi véleménye szerint az amerikai időközi választások nem csupán arról határoznak, mit tehet az >

Tovább

Vége annak az Izraelnek, amelyet idáig ismertünk

Ezt állapítja meg Thomas Friedland, a New York Times külpolitikai elemzője, aki 40 éve foglalkozik a >

Tovább