2019. július 20. szombat
Ma Illés, Margaréta névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

A Vatikán 166. sz. közleménye

Ma tették közé a Szentszék állásfoglalását. >

Tovább

A hűséges Hachiko története

Hachiko 1923 novemberében látta meg a napvilágot Japánban, Odate városában. Alig két hónapos volt, amikor >

Tovább

Amerika felfedezése annak köszönhető, hogy Kolumbusz nőtlen volt

Kolumbusz Kristóf kizárólag azért fedezhette fel Amerikát, mert nőtlen volt – jelenti kanadai tudósítónk. Tudniillik ha >

Tovább

A fasiszták zászlaja alatt

A fasiszták zászlaja alatt1 A filozófus bevásárolt és már majdnem hazaért a lakásába. Fényes nappal, Budapest szívében. >

Tovább

Okosabb vagy, mint egy ötödikes?

– Budapest melyik európai ország fővárosa? – így hangzott az amerikai iskolákban a harmadikos földrajz tananyagnak >

Tovább

Hogyan szaporodnak a rendőrök?

Dublinban elszabadult egy rendőrségi ló. Utóbb a termetes állatból előtört a párzási ösztön, és majdnem >

Tovább

Motivált zsírégetés

Végre egy szellemes hirdetés a reklámok sivárságában: >

Tovább

Úrvezetők Kínában

A felvételek gyűjteménye gyakorlatilag egyetlen sarkon készült. >

Tovább

Mosdók a világ minden tájáról

A leleményesség határtalan. >

Tovább

Előkerült az egyik legijesztőbb felvétel a Japánt sújtó szökőárról

Néhány napja tűnt fel a videómegosztókon a döbbenetes amatőr felvétel. >

Tovább

Távol Nigériától

Közel tíz éve, amikor először jártam Nigériában, ellenállhatatlanul magával ragadott a földrész gyönyörűsége. Megismerni egy másik, >

Tovább

Balla László esete Tito marsallal

Balla László* mérnök, a szabadkai Műszaki Iskola igazgatója, neves sportoló, Szabadka város díszpolgára, az egykori Jugoszlávia >

Tovább

Napi ajánló

Az Unió helyzete (beszéd meg)tarthatatlan (trumpizmusok)

Trump és Pelosi viszályában az elnök pislantott először

Egyelőre nem lesz tehát Unió-beszéd, de nemcsak az vált megtarthatatlanná, a helyzet is egyre tarthatatlanabb. Az ország történetének leghosszabb „kormányeltörését” valahogy helyre kell hozni, mert nemcsak a szemét gyülemlett fel a nemzeti parkokban, hanem a kisfizetésű kényszerszabadságoltak pénze és türelme is fogytán. Az amerikaiak 71 százaléka tartja úgy, hogy a határfal nem éri meg a kormányleállással járó következményeket. Purger Tibor (Szabad Magyar Szó):

Harmincnegyedik napja tart Amerikában a részleges kormányleállás. Pénteken, az ötödik hét utolsó napján második kétheti bérét sem kapja meg 850 ezer alkalmazott, a külső beszállítókról nem is beszélve. Donald Trump elnök továbbra is kitart amellett, hogy a mexikói határfalra követel 5,7 milliárd dollárt, a képviselőházi hatalmat gyakorló demokraták pedig adnának ugyan már annyit is határbiztonságra – de falra, kerítésre nem, mert azt hatékonytalannak és erkölcstelennek tartják. A Szenátus – a republikánus többség ellenére – decemberben egyszer már megszavazta a „falatlan” változatot, de Mitch McConnell munkaelnök (akinek koreai bevándorló felesége Trump kabinetjében közlekedési miniszter) most nem hajlandó ugyanazt napirendre tűzni, hanem beállt az elnök háta mögé.

Tarthatatlan helyzet

Országszerte folynak a tiltakozások a patthelyzet ellen, már a Kongresszus épületében is hangos tüntetéseket rendez a közigazgatási dolgozók szakszervezete. Trump népszerűségi görbéje az eddigi legalacsonyabb szintre süllyedt. Ezt nyilván ő is belátta, mert a kötélhúzás másik szimbolikus „kötelét” szerda este elengedni látszott – pedig korábban éppen azon a vonalon tűnt úgy, hogy sikerül legyőznie Nancy Pelosi kaliforniai demokratát, a Képviselőház elnökét.

Az esély

Trump múlt hétvégi „falbeszédének” úgyszólván semmilyen hatása nem volt, de az elnök arra számított, hogy a január 29-ére kitűzött Unió-beszéddel – és az akörüli szokásos csinnadrattával meg saját pártjának percenként felugráló tapsolóival – majd képes lesz a 30-40 milliós nézősereg körében növelni népszerűségét. (Az eddigi legnépszerűbb beszédet Bill Clinton tartotta még 1993-ban, 66,9 millió néző előtt.)

Az alkotmány kötelezi az elnököt arra, hogy minden év elején jelentést tegyen a Kongresszusnak „az Unió helyzetéről”. Az ország történetének első százhúsz évében ezt írásban tették meg az elnökök, de Woodrow Wilson (aki korábban politikatudományból doktorált, vagyis értett a „szakmához”) 1913-ban személyesen adta elő a jelentést a Kongresszus mindkét házának együttes ülésén – és ez azóta hagyománnyá vált. Jelentős szerepet játszott ebben a sajtó – és különösen a televízió – befolyásának terjedése: az amerikai elnök így tud(ott Trump előtt) legjobban saját elképzeléseihez támogatást szerezni, hiszen ahhoz nincs joga(!), hogy törvénytervezeteket, vagy akár csak költségvetés-tervezetet nyújtson be – azoknak a Kongresszusból kell eredniük.

Megtarthatatlan beszéd

Nos, az amerikai politikai rendszerben még ez sem olyan egyszerű. Az elnök ugyan bármikor ellátogathat a Kongresszusba, de csak akkor szólalhat fel, ha arra külön felhatalmazzák! Mivel a Szenátus ülésterme sokkal kisebb, ezért az Unió-beszédet a képviselőházi ülésteremben szokták tartani, ahol annak az elnöke határozza meg a napirendet.

Nancy Pelosi január 3-án el is küldte Trumpnak a hagyományos meghívót, de 16-án egy újabb levélben felkérte az elnököt, hogy – a kormányleállás miatt – közösen határozzanak meg egy későbbi dátumot, vagy esetleg Trump írásban nyújtsa be jelentését. Pelosi biztonsági okokra is hivatkozott, tekintve, hogy a titkosszolgálat emberei is ingyen dolgoznak.

Ez a példátlan meghívó-visszavonás nyilvánvalóan felbőszítette Trumpot, aki közismerten nem tud mit kezdeni az erős nőkkel, hiszen a „gyengébb nemet” nyilvánvalóan annak is tekinti és elsősorban hivalkodásra, utódszülésre meg szórakozásra használja annak egyes tagjait. A visszavágást tehát eleve borítékolni lehetett.

Trump először azzal a gondolattal kacérkodott, hogy valahol máshol tartja meg az „Unió-beszédet” (ami akkor már nem is lenne az), esetleg a mexikói határon, falminta-díszletek előtt, vagy a Kongresszus körcsarnokában, hogy mégiscsak legyőzhesse Pelosit.

Néhány nap gondolkodás után Trump szerdán levélben válaszolt a képviselőházi elnöknek és kijelentette, hogy „utánanézett”, nincs biztonsági veszély, mégiscsak el fog menni a Kongresszusba megtartani a beszédet: „Ezennel elfogadom az eredeti meghívást” – írta a diadalra számító elnök.

Pelosi azonban meghátrálás helyett azonnal visszavágott, és most már – alternatív javaslat helyett – kerek-perec visszavonta a meghívást és megmondta az elnöknek, hogy amíg a kormányleállás tart, addig nem lesz Unió-beszéd.

Az igazi meglepetés azonban csak ezután következett: Trump még aznap este meghátrált és bejelentette, hogy akkor majd egy későbbi időpontban fog beszédet tartani a Kongresszusban, mert „a képviselőházi elnök előjoga, hogy annak dátumát meghatározza”. Persze még ezt sem tudta megtenni gúnyolódás nélkül, hanem úgy magyarázta a visszakozást, hogy „Nancy Pelosi – vagy ahogy én hívom, Nancy – nem akarja hallani az igazságot.”

Egyelőre nem lesz tehát Unió-beszéd, de nemcsak az vált megtarthatatlanná, a helyzet is egyre tarthatatlanabb. Az ország történetének leghosszabb „kormányeltörését” valahogy helyre kell hozni, mert nemcsak a szemét gyülemlett fel a nemzeti parkokban, hanem a kisfizetésű kényszerszabadságoltak pénze és türelme is fogytán. Az amerikaiak 71 százaléka tartja úgy, hogy a határfal nem éri meg a kormányleállással járó következményeket.

 

2019. január 24.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

WP: A NATO-nak ideje megválni Törökországtól

A Nyugatnak meg kell határoznia: a NATO sima biztonsági szerveződés, vagy pedig a tagoknak egyben igazodniuk >

Tovább

A nemzetközi sajtó von der Leyen esélyeiről

Elvileg 374 voks elegendő a megválasztáshoz, de ha nem szed össze legalább 400 szavazatot, akkor igencsak >

Tovább

Lendvai: a csúcsjelölti rendszer igazából nem demokratikus

Weber cseppet sem tett volna jót a Bizottságnak, hiszen 2010 óta pátyolgatta Orbánt és lehetővé tette, >

Tovább

Nem rossz, de nem is az igazi

Von der Leyen hatalmas meglepetés, rá senki sem gondolt volna előzőleg Juncker utódjaként. Róla Németországban úgy >

Tovább

Bohócorr

Kezdettől látszott, hogy egy bohóc, de mostanra a saját karikatúrájává vált. Donald Trump oszakai ámokfutásán már >

Tovább

Palotaforradalom a Néppártban

Timmermans-szal szemben nagy az ellenállás az új tagállamok között. Ám ha mégis ő futna be, nos, >

Tovább

Putyin pechje

Tény, hogy a demokrácia egy ideje sok helyütt gyengül, de ez gyorsan változhat, ha az egyre >

Tovább

A nyugati gátlástalanság találkozása a közel-keleti gátlástalansággal

„Kelet-Európában is tanácsos lenne megtanulni: fehérházi perspektívából a térség sem ér többet egy messzi porfészeknél, melyre >

Tovább

Ha nem Weber, akkor ki?

Egyre több hír jön arról, hogy Merkel hiába próbálta keresztülnyomni Webert. Macron kezdettől fogva ellenezte, hogy >

Tovább

Weber helyett Timmermans?

Úgy hírlik, hogy fájdalomdíjként a bajor vezető az Európai Parlament élére kerülne. Ez viszont megnövelné a >

Tovább

Putyin: a liberalizmus ideje lejárt

Nem túl hízelgően nyilatkozott a szexuális sokszínűségről sem, mivel az szerint elhalványítja a lakosság döntő hányadának >

Tovább

Mindenki ellenség, de ő még a rákot is kigyógyítja (trumpizmusok)

Amerikában szórakoztatóiparrá vált a politika, de ebben a szakmában csak az maradhat fenn sokáig, aki újra >

Tovább