2023. szeptember 23. szombat
Ma Tekla, Líviusz, Ila névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

A Vatikán 166. sz. közleménye

Ma tették közé a Szentszék állásfoglalását. >

Tovább

A hűséges Hachiko története

Hachiko 1923 novemberében látta meg a napvilágot Japánban, Odate városában. Alig két hónapos volt, amikor >

Tovább

Hogyan szaporodnak a rendőrök?

Dublinban elszabadult egy rendőrségi ló. Utóbb a termetes állatból előtört a párzási ösztön, és majdnem >

Tovább

Amerika felfedezése annak köszönhető, hogy Kolumbusz nőtlen volt

Kolumbusz Kristóf kizárólag azért fedezhette fel Amerikát, mert nőtlen volt – jelenti kanadai tudósítónk. Tudniillik ha >

Tovább

A fasiszták zászlaja alatt

A fasiszták zászlaja alatt1 A filozófus bevásárolt és már majdnem hazaért a lakásába. Fényes nappal, Budapest szívében. >

Tovább

Okosabb vagy, mint egy ötödikes?

– Budapest melyik európai ország fővárosa? – így hangzott az amerikai iskolákban a harmadikos földrajz tananyagnak >

Tovább

Motivált zsírégetés

Végre egy szellemes hirdetés a reklámok sivárságában: >

Tovább

Úrvezetők Kínában

A felvételek gyűjteménye gyakorlatilag egyetlen sarkon készült. >

Tovább

Előkerült az egyik legijesztőbb felvétel a Japánt sújtó szökőárról

Néhány napja tűnt fel a videómegosztókon a döbbenetes amatőr felvétel. >

Tovább

Mosdók a világ minden tájáról

A leleményesség határtalan. >

Tovább

Balla László esete Tito marsallal

Balla László* mérnök, a szabadkai Műszaki Iskola igazgatója, neves sportoló, Szabadka város díszpolgára, az egykori Jugoszlávia >

Tovább

Távol Nigériától

Közel tíz éve, amikor először jártam Nigériában, ellenállhatatlanul magával ragadott a földrész gyönyörűsége. Megismerni egy másik, >

Tovább

Napi ajánló

Az első vő, aki miatt az elnök feje fő (trumpizmusok)

Százmilliókért „koldulva” politizált az ifjú főtanácsos-milliárdos

Ha már istent emlegettük a fentiekben, zárjuk azzal, hogy isten malmai lassan őrölnek – ám Donald Trump idegei lassan, de biztosan mégiscsak felőrlődni látszanak, amint azt tapasztalja, hogy legközelebbi munkatársai kopnak ki közvetlen környezetéből az egyre dagadó botránytömeg, valamint az elnökhöz egyre közelebb gyűrűző vizsgálatok következtében. Szó szerint nem maradt más „eredeti megbízható elem” az Ovális Iroda körül, mint Ivanka, az „elnöki királykisasszony” és Jared, az Első Vő. És az utóbbi is egyre nagyobb bajban, mert a fején hatalmas adag vaj van. Purger Tibor (Szabad Magyar Szó):

Jared Kushner úgy csöppent bele főtanácsosként a világpolitikába, ahogy előtte kevesen. Közönséges politikai ignoramus létére, a Fehér Házba 2017 januárjában bevonuló dilettáns elnök Első Vejeként azonnal akkora feladatkört kapott, amilyet a legtapasztaltabb és legmunkabíróbb miniszterek, utazó nagykövetek, külkereskedelmi képviselők és rendkívüli megbízottak összesen nem szoktak. Apósa azzal a néhány „aprósággal” bízta meg, hogy teremtsen békét a Közel-Keleten, irányítsa az átalakítandó kapcsolatokat Kínával meg Mexikóval, és mellesleg átfogó reformokkal zabolázza meg a szövetségi közigazgatást. Mindezt egyetlen perc politikai tapasztalat nélkül – ami Donald Trump szemében nyilvánvalóan a legfontosabb alkalmassági tényező volt. A családi kötelék mellett.

Csakhogy az akkor 36 éves, bébiarcú ingatag ingatlanmilliárdosnak (aki adócsalásért, tanú-befolyásolásért és illegális politikai adományokért 18 vádpontban elítélt, 2005-ben börtönbe vonuló apjától kapta készen cégét és vagyonát) azonban más, privát dolga is akadt a világbéke megteremtése, illetve a bel- és külföldi „ellenség” (azaz a szövetségi kormány, valamint Kína meg Mexikó) megrendszabályozása mellett: százmilliókért „koldulhatott” külföldi tárgyalópartnereinél, mert cége óriási bajban van.

Kushnernek és feleségének (Ivanka Tumpnak, az elnök lányának, aki férje kedvéért betért az ortodox judaizmusba) példátlan főtanácsosi kinevezése azonnal felborzolta a kedélyeket, hiszen a Kennedy-kormányzat óta nem volt rá példa, hogy egy elnök a rokonait állítsa fontos posztokra. (Robert Kennedy mellesleg nem amatőrként került a politikába, hanem tengerésztiszti, majd jogi képzés után ügyészi, kongresszusi jogászi és sokéves választási kampánymenedzseri tapasztalatok után lett igazságügyminiszter.)

Fel is merült nyomban a szövetségi etikai előírásokkal való konfliktus gyanúja: Kushner ugyan névleg átadta cége irányítását öccsének meg anyjának, ám jelentős tulajdonrészt tartott meg a családi ingatlankezelő társaság legingatagabb ingatlanjában: a Manhattan közepén húzódó Ötödik sugárút 666. (talán éppen a sátán jelével, a fenevad számával egyező cím hozhatta a bajt…) alatti irodaépület megvásárlását éppen Jared kényszerítette rá a vállalatra. Az ötvenéves felhőkarcolót 1,8 milliárd dollárért vették meg és kétharmadrészt hitelből fizették ki – egy évvel a 2008-as gazdasági válság kitörése előtt. Az 1,2 milliárdos adósság azóta másfél milliárdra nőtt, miközben az épület értéke jelentősen megcsappant és nem sikerült sem tatarozni, sem lebontani, sem jó pénzért kiadni. Ráadásul a hitelt 2019 februárjában törleszteni kell. Nem csoda, hogy globális „koldulásra” kényszerült az ifjú titán, amihez jól jött a gigantikus elnöki megbízatás – hacsak nem eleve ez volt a célja.

Miután a Fehér Ház káosza és dilettáns botránykezelési tevékenysége következtében a közelmúltban kiderült, hogy Kushnernek csak ideiglenes titokkezelési felhatalmazása van, és miután Donald Trump környezetéből két tucat fontos beosztott távozott vagy került kirúgásra, a különleges ügyészi, kongresszusi és sajtóvizsgálódás egyre inkább reflektorfénybe hozta az elnök legbelsőbb, családi körét, így az ifjú „elnöki herceget” is. A héten egész csomó sötét üzleti és politikai körülményre derült így fény, amelyek már nemcsak az etikai normák és a nepotizmus elleni törvény megcsorbulását vetítik ki, hanem „fehérgalléros” bűntények, sőt nemzetbiztonsági kockázatok egész sorát is.

A kérdés ma már nem az, hogy Jared Kushner kihasználta-e az apósa által lehetővé tett hazai és nemzetközi kapcsolatait saját gazdagodására, hanem az, hogy vajon direkt úgy alakította-e az Egyesült Államok kül- és belpolitikáját, hogy az saját malmára hajtsa a – dollár-százmilliókat.

Méretes megbízatásai keretében – a nemlétező infrastruktúra-terv kidolgozása végett – Kushner a Fehér Házban találkozott Joshua Harrisszel, az Apollo Global Management cégnek, a világ egyik legnagyobb beruházási alapjának a vezetőjével – és mit ad isten, az Apollo novemberben 184 milliós hitelt hagyott jóvá a Kushner Társaságnak, háromszor akkorát, mint az óriás-Apollo szokásos átlaga.

Kushner továbbá tanácskozott Michael Corbattel, a Citigroup vezérigazgatójával is a pénzügyi és kereskedelmi politikáról – és mit ad isten, a Citigroup rövidesen 325 milliós hitelt hagyott jóvá a Kushner Társaságnak, annak a cégnek, amely már így is alig-alig törleszthető másfél milliárdos adóssággal küszködik.

Talán mondani sem kell, hogy mindezekről a tranzakciókról nem tájékoztatták eleve a közvéleményt, valamint, hogy Kushnerék meg a Fehér Ház természetesen cáfolja, hogy a politikai eszmecserék alatt felmerültek volna a magáncég ügyletei. No persze – talán már az átlagpolgár sem képzeli, hogy az ilyesmit még netán jegyzőkönyvezik is.

Újságírók oknyomozása vezetett el annak bizonyításáig is, hogy Kushner nem elégedett meg a belföldi hitelekkel. Elnöki főtanácsosi irodájában meg világjáró utai során – természetesen az amerikai adófizetők pénzén, valamint a hétvégi repüléseket tiltó ortodox hitszabályait kikerülendő rabbinátusi engedéllyel röpködve a világban – beruházói hitelek után érdeklődött Dél-Koreában, Franciaországban, Katarban, Szaúd-Arábiában és természetesen Izraelben. De tárgyalt oroszokkal és kínaiakkal is.

Harmadszor ismételjük, hogy „mit ad isten”: amikor a katari kormány elutasította Kushner „megsegítését”, az amerikai külpolitika „kieszközölte”, hogy Rijád vezetésével öt arab ország blokád alá vegye a kis arab-félszigeti monarchiát a Perzsa-öböl partján, és még Trump is nagyokat mondott Katar „bűneiről”. Rex Tillerson külügyminiszter és Jim Mattis védelmi miniszter hiába magyarázta a Trump-klánnak, hogy Katar ad otthont a világ legnagyobb hadi kikötőjének, ahol több mint tízezer amerikai katona és haditengerész állomásozik – talán mégsem kéne kiközösíteni és megbüntetni.

Nem csoda hát, hogy az amerikai titkosszolgálatok élénk figyelemmel követték, hogyan vélekednek külföldi kormányok Kushner tevékenységéről. Ennek keretében derült fény arra (a Washington Poston keresztül), hogy legalább négy ország – Kína, Mexikó, Izarel és az Egyesült Arab Emirátusok – illetékesei foglalkoznak azzal, hogy aknázhatnák ki (értsd: hogyan fordíthatnák saját javukra) Kushner „komplex üzleti ügyeit, pénzügyi nehézségeit és külpolitikai tapasztalatlanságát”.

Az sem csoda továbbá, hogy John Kelly kabinetfőnök már egy ideje belviszályban áll Kushnerrel és feleségével, Ivankával, ami közvetlenül vezetett az elmúlt néhány nap lemondásaihoz.

Ha már istent emlegettük a fentiekben, zárjuk azzal, hogy isten malmai lassan őrölnek – ám Donald Trump idegei lassan, de biztosan mégiscsak felőrlődni látszanak, amint azt tapasztalja, hogy legközelebbi munkatársai kopnak ki közvetlen környezetéből az egyre dagadó botránytömeg, valamint az elnökhöz egyre közelebb gyűrűző vizsgálatok következtében. Szó szerint nem maradt más „eredeti megbízható elem” az Ovális Iroda körül, mint Ivanka, az „elnöki királykisasszony” és Jared, az Első Vő. És az utóbbi is egyre nagyobb bajban, mert a fején hatalmas adag vaj van.

 

2018. március 3.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

Még Trump sem állhat a törvény felett

Őt is megilleti persze a tisztességes tárgyalás és az ártatlanság vélelme. Ám nem szabad semmiféle kiváltságot >

Tovább

Európa új frontvonalai

Az olasz Külpolitikai Intézet igazgatónője szerint új határok alakulnak ki Európában, mert a háború bebizonyította, hogy >

Tovább

A szaudi-iráni megállapodásról

Persze, van még egy ismerős ismeretlen ebben s közel-keleti egyenletben, aki nem is olyan háttérszereplő, különösen, >

Tovább

Putyin határtalan étvágya – Moldova, Koszovó és Bosznia

Moszkva meg akarja buktatni a kisinyovi kormányt, hogy az ország orosz befolyás alá kerüljön, és ezzel >

Tovább

Léggömb, vagy csak egy lufi?

Az aligha új, hogy két állam kémkedik egymás ellen, amióta világ a világ, ez az egyik >

Tovább

Az olasz miniszterelnök jobb, mint a híre

A Die Welt korábbi főszerkesztője nem ért egyet azokkal, akik félreverik a vészharangot az olasz miniszterelnök >

Tovább

Mi a gond a kínai lakosság csökkenésével

Paul Krugman kétségbe vonja a hivatalos kínai adatokat, mármint hogy tavaly váratlanul fogyni kezdett a lélekszám, >

Tovább

Netanjahu Izrael legnagyobb ellensége, miért nem száll vele szembe a Nyugat?

Hiszen a keményen jobbos vallási koalíció nekimegy a polgári szabadságjogoknak, külföldön pedig megbízhatatlan partnernek ígérkezik. Netanjahu >

Tovább

Ha Putyin belebukik a kalandba, egy jó ideig káosz áll be

Viszont kiaknázhatja Magyarország, Lengyelország és Románia, hogy megkaparintson olyan tartományokat, amelyekről 1919 és 45 között volt >

Tovább

Babiš nyomul az elnökségért

A megosztó populista milliárdos, Andrej Babiš nyomul az elnökségért a választás tegnap kezdődött és ma záruló >

Tovább

Ha rosszul sül el a háború, Oroszország akár szét is eshet

A jelenlegi elnök az elnyomásra és a központosításra épített, azaz nem követte Gorbacsov demokratikus reformjait. De >

Tovább

A következő 10 évben az orosz állam megbukik

A világ legjelentősebb külpolitikai szakértőinek nagyjából a fele igen borúlátó Oroszország és Kína jövőjét illetően. Az >

Tovább