2020. július 10. péntek
Ma Amália, Engelbert, Ulrika névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

A Vatikán 166. sz. közleménye

Ma tették közé a Szentszék állásfoglalását. >

Tovább

A hűséges Hachiko története

Hachiko 1923 novemberében látta meg a napvilágot Japánban, Odate városában. Alig két hónapos volt, amikor >

Tovább

Amerika felfedezése annak köszönhető, hogy Kolumbusz nőtlen volt

Kolumbusz Kristóf kizárólag azért fedezhette fel Amerikát, mert nőtlen volt – jelenti kanadai tudósítónk. Tudniillik ha >

Tovább

A fasiszták zászlaja alatt

A fasiszták zászlaja alatt1 A filozófus bevásárolt és már majdnem hazaért a lakásába. Fényes nappal, Budapest szívében. >

Tovább

Okosabb vagy, mint egy ötödikes?

– Budapest melyik európai ország fővárosa? – így hangzott az amerikai iskolákban a harmadikos földrajz tananyagnak >

Tovább

Hogyan szaporodnak a rendőrök?

Dublinban elszabadult egy rendőrségi ló. Utóbb a termetes állatból előtört a párzási ösztön, és majdnem >

Tovább

Motivált zsírégetés

Végre egy szellemes hirdetés a reklámok sivárságában: >

Tovább

Úrvezetők Kínában

A felvételek gyűjteménye gyakorlatilag egyetlen sarkon készült. >

Tovább

Előkerült az egyik legijesztőbb felvétel a Japánt sújtó szökőárról

Néhány napja tűnt fel a videómegosztókon a döbbenetes amatőr felvétel. >

Tovább

Mosdók a világ minden tájáról

A leleményesség határtalan. >

Tovább

Balla László esete Tito marsallal

Balla László* mérnök, a szabadkai Műszaki Iskola igazgatója, neves sportoló, Szabadka város díszpolgára, az egykori Jugoszlávia >

Tovább

Távol Nigériától

Közel tíz éve, amikor először jártam Nigériában, ellenállhatatlanul magával ragadott a földrész gyönyörűsége. Megismerni egy másik, >

Tovább

Terror-differenciáció (Trumpizmusok)

Trump az elkövetők kiléte alapján reagál a támadásokra és politikai poénokat próbál learatni

A terrortámadások differenciálása – annak alapján, hogy fehér amerikai-e az elkövető, vagy éppen muzulmán – csak az egyik vetülete ennek a félelemkeltésre és gyűlöletszításra alapozó politikának, amelyet már a Republikánus Pártból is egyre többen tartanak kényelmetlennek. Egyelőre mégis eltűrik, mert rettegnek Trump fehér szuprematista bázisától, amelyet a Fehér Házból nyáron kilépett Steve Bannon volt elnöki főstratéga egyre élénkebben hangol a mérsékelt konzervatív politika ellen. Purger Tibor (Szabad Magyar Szó):

Most, hogy a terrorizmus „visszatért” New Yorkba (a keddi támadás volt a leghalálosabb 2001. szeptember 11-e óta), az amerikai elnök is visszatért jólismert magatartásához: tehetetlen dühvel csapkod maga körül, alaptalanul támadva és pocskondiázva mindent és mindenkit, ami és aki az útjában áll. Miután az 58+1 halálos áldozatot és 546 sebesültet követelő Las Vegas-i tömeggyilkosság után első üzenete az volt, hogy „nem kell elpolitizálni a történteket” és feleségével együtt a helyszínre sietett „elnök módra viselkedni”, addig a nyolc halálos áldozatot követelő New York-i tragédia után azonnal politikai poénok learatására használta ki a szituációt. Persze most nem egy fehér amerikai ontott golyózáport a tömegbe, hanem Trump nem is egy kedvenc ellenségképének a megtestesítője, egy muzulmán bevándorló szórta a halált.

Az összeesküvéselméleteket lelkesen terjesztő-gerjesztő Donald Trump számára tökéletes időzítéssel történt a nyilvánvalóan Halloweenre beütemezett október 31-ei borzalom, mert éppen előző nap robbant a hír, hogy volt kampányfőnökét, Paul Manafortot, valamint annak helyettesét, Rick Gatest házi őrizetbe vették pénzmosás, hazaárulás és még egy tucat súlyos váddal, amelyekért akár több tíz év börtönbüntetést is kaphatnak. Manafort és Gates ártatlannak vallotta magát, ám Trump választási stábjának egy harmadik, alacsonyabb rangú tagja (akit viszont maga a jelölt nevezett meg elsőként mint „kivételesen jó” külpolitikai tanácsadóját), George Papadopoulos (akit még júliusban letartóztattak) október elején elismerte bűnösségét a Szövetségi Nyomozó Irodának tett hazug vallomása ügyében. Úgy tűnik, ő az első volt Trump-segéd, akit Robert Mueller rendkívüli ügyész csapatának, megdönthetetlen bizonyítékok birtokában, sikerült rávennie az együttműködésre.

Mivel az amerikai politikában az győz, aki a hírciklust uralja, Trump soha nem riadt vissza a legelvetemültebb kijelentésektől sem, csak hogy folyamatosan a nyilvánosság előtt szerepelhessen. Így a New York-i terrortámadást is arra használta fel, hogy – részben már kora reggel a Twitteren, részben pedig komor, dühös arccal a szerdai kabinetülés kezdetén kamerák előtt – nagyokat mondjon. Íme a lista:

Trump először Chuck Schumer New York-i szenátornak ment durván neki, mondván, hogy annak a „gyöngyszeme” volt a változatossági vízumlutri, amelyen keresztül az üzbég elkövető hét évvel ezelőtt letelepedési engedélyt nyert az Egyesült Államokban. Az elnöki aranyköpésben csak az a baj, hogy éppen Schumer demokrata kisebbségi vezető volt az, aki a Barack Obama elnöksége alatt kétpárti összefogással megkísérelt bevándorlási reform keretében belegyezett a vízumlutri eltörlésébe – ám a republikánus többség azt nem fogadta el. Schumer méltóságteljesen válaszolt, arra kérve az elnököt, hogy foglalkozzon inkább az állam vezetésével, mint valótlanságok terjesztésével.

A kabinetülés előtti tirádájában Trump „tréfának” meg „közröhejnek” nevezte az amerikai igazságszolgáltatást és sokkal gyorsabb meg sokkal szigorúbb büntetéseket követelt, valamint azzal dicsekedett, hogy nemsokára több, mint száz új, neki tetsző konzervatív bírót ültet a szövetségi és fellebbviteli bíróságok padjára – és akkor majd más lesz a helyzet. Ezzel ismét sokak méltóságába taposott bele, hiszen az igazságszolgáltatás emberei rendkívül büszkék arra, hogy eddig minden egyes terrorcselekményt felgöngyölítettek és a tettükbe bele nem halt elkövetőket utolérték és megbüntették.

Ezzel együtt a narancssárga lakkozott hajú államfő nyilván úgy érezte, hogy még mindig nem mondott eleget, mert azonnal hozzáfűzte, hogy most pedig kezdődik a kabinetülés, amelyen „nagyon fontos dolgokat fognak megbeszélni”, így például „az ország történetének legnagyobb adócsökkentését”. Ebben a vastagon lelakkozott koponyában minden a legnagyobb és legcsodálatosabb, amihez az ő neve fűződik. Ha az nem felel meg a valóságnak, akkor a valóság vessen magára.

Trump azt is bejelentette, hogy már aznap reggel lépéseket tett a változatossági vízumlutri megszüntetésére (miközben nem tudta kiolvasni a „változatossági” szót, s így egy hasonló hangzású, de nem létező szót mondott helyette), ami „jól hangzik, de nem jó, nem jó, régóta ellene voltunk, ellene vagyok”. Fel kell számolni a „láncbevándorlást” is, mondta, mert „ez az ember – vagy aminek szólítani akarják (Trump később állatnak nevezte az elkövetőt) – másokat is magával hozott”. Sietett hozzátenni, hogy „már sok törvényjavaslat van a láncbevándorlás leállítására, és nagyon sok jó törvényjavaslat van ott (sic!), de a demokraták megállítottak bennünket, mert obstruálnak. És mert, őszintén, nem akarják azt, ami hazánknak jó.”

Ennek az elnöknek annyira nincs fogalma az amerikai politikáról és történelemről – a jó ízlésről és tisztességről nem is beszélve –, hogy csak úgy odavet valamit, amit abban a pillanatban „ütősnek” érez, s így kerül folyton-folyvást ellentétbe a tényekkel, a valósággal. Az meg különösen elfogadhatatlan sokak számára, hogy tragikus pillanatokban nem egységet próbál kovácsolni, hanem azonnal belerúg politikai ellenfeleibe.

Miután már többször befejezte prédikációját, Trump a távozó újságírók egyikének kérdésére még háromszor megerősítette, hogy ő bizony „meggondolná, ne küldjék-e a New York-i terroristát a guantanamói fogolytáborba”. Ennek az elnöknek mit sem számít, hogy az amerikai törvények értelmében ez teljességgel lehetetlen. Mint ahogy az sem számít, hogy éppen saját pártja akadályozta meg, hogy a Kubában még mindig fogva tartott 41 nem-hadifogoly hadifoglyot amerikai bíróságok elé állítsák.

Szinte lehetetlen egy másik nyilvánosság számára ecsetelni azokat a félrevezető, bizarr vonulatokat, amelyekkel Donald Trump folyamatosan manipulálja az amerikai társadalmat. A terrortámadások differenciálása – annak alapján, hogy fehér amerikai-e az elkövető, vagy éppen muzulmán – csak az egyik vetülete ennek a félelemkeltésre és gyűlöletszításra alapozó politikának, amelyet már a Republikánus Pártból is egyre többen tartanak kényelmetlennek. Egyelőre mégis eltűrik, mert rettegnek Trump fehér szuprematista bázisától, amelyet a Fehér Házból nyáron kilépett Steve Bannon volt elnöki főstratéga egyre élénkebben hangol a mérsékelt konzervatív politika ellen.

 

2017. november 2.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

Európa jövője dőlhet el a lengyel elnökválasztáson

Ha Trzaskowski kerekedik felül, akkor ő testesítheti meg a fékek és ellensúlyok rendszerét, amelyet Kaczynski javában >

Tovább

Vučić már nem tartja fontosnak az EU-tagságot

Vučić viszonya az EU-hoz gyakran ellenmondásos, időnként teljesen ellenséges. Az unió az eltelt két évtizedben 3,6 >

Tovább

Putyin mint kockázat

A közvélemény kutatások azt igazolják, hogy fokozódik az elégedetlenség, és egyre többen készek tiltakozni. Egy elemző >

Tovább

Trump és a kisördög

A rasszista populizmus olyan ősi, mint maga az emberi civilizáció. Evolúciós kihívást jelent, hogy túl tudjuk-e >

Tovább

Pánikreakció

A világtól való félelmükben fegyverükbe kapaszkodó demonstrálók megpróbálnak jogvédő demokratának látszani, de ez elég nehezen megy >

Tovább

Válságos idők Oroszországban

Az ország nehéz helyzet előtt áll. A következő két-három hétben fog eldőlni, hogy a járvány milyen >

Tovább

Amerikai szoci

Amerika még mindig nagyon jó munka- és életlehetőségeket kínál, ám mostanra jórészt kimerítette a csupán az >

Tovább

A német elbizonytalanodás

Ami már csak azért is kockázatos, mert Trump destabilizálja a nemzetközi rendet. Azon kívül a populista >

Tovább

Útban a banánköztársaság felé (trumpizmusok)

Az Egyesült Államok veszélyesen csúszik lefelé a demokratikus jogállamiság lejtőjén. A leváltási tárgyaláson felmentett Trump valóban >

Tovább

Teheránt és az Iszlám Államot is kisegítette Trump a Szulejmáni-merénylettel

Annyi bizton állítható, hogy Szulejmáni likvidálása nem egy átgondolt, a tanácsadókkal alaposan megtárgyalt döntés eredménye volt, >

Tovább

Trump ukránokkal akarta megismételni, amit az oroszokkal megcsinált

Trump szokásos módon boszorkányüldözést emleget, de az ügy kirobbanása után tartott első sajtótájékoztatóján szokatlanul megszeppent, visszafogott >

Tovább

WP: A NATO-nak ideje megválni Törökországtól

A Nyugatnak meg kell határoznia: a NATO sima biztonsági szerveződés, vagy pedig a tagoknak egyben igazodniuk >

Tovább