2021. június 14. hétfő
Ma Vazul, Elizeus, Herta névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

A Vatikán 166. sz. közleménye

Ma tették közé a Szentszék állásfoglalását. >

Tovább

A hűséges Hachiko története

Hachiko 1923 novemberében látta meg a napvilágot Japánban, Odate városában. Alig két hónapos volt, amikor >

Tovább

Amerika felfedezése annak köszönhető, hogy Kolumbusz nőtlen volt

Kolumbusz Kristóf kizárólag azért fedezhette fel Amerikát, mert nőtlen volt – jelenti kanadai tudósítónk. Tudniillik ha >

Tovább

Hogyan szaporodnak a rendőrök?

Dublinban elszabadult egy rendőrségi ló. Utóbb a termetes állatból előtört a párzási ösztön, és majdnem >

Tovább

Okosabb vagy, mint egy ötödikes?

– Budapest melyik európai ország fővárosa? – így hangzott az amerikai iskolákban a harmadikos földrajz tananyagnak >

Tovább

A fasiszták zászlaja alatt

A fasiszták zászlaja alatt1 A filozófus bevásárolt és már majdnem hazaért a lakásába. Fényes nappal, Budapest szívében. >

Tovább

Motivált zsírégetés

Végre egy szellemes hirdetés a reklámok sivárságában: >

Tovább

Úrvezetők Kínában

A felvételek gyűjteménye gyakorlatilag egyetlen sarkon készült. >

Tovább

Előkerült az egyik legijesztőbb felvétel a Japánt sújtó szökőárról

Néhány napja tűnt fel a videómegosztókon a döbbenetes amatőr felvétel. >

Tovább

Mosdók a világ minden tájáról

A leleményesség határtalan. >

Tovább

Balla László esete Tito marsallal

Balla László* mérnök, a szabadkai Műszaki Iskola igazgatója, neves sportoló, Szabadka város díszpolgára, az egykori Jugoszlávia >

Tovább

Távol Nigériától

Közel tíz éve, amikor először jártam Nigériában, ellenállhatatlanul magával ragadott a földrész gyönyörűsége. Megismerni egy másik, >

Tovább

Napi ajánló

Rövid az út a szépségversenytől a hazaárulásig (Trumpizmusok)

Ifj. Donald Trump elhallgatta, most meg bagatellizálni próbálja, hogy miért is találkozott az “orosz koronaügyésszel”, amikor azeri ex-diktátorvő barátja bizalmas információt kínált Hillary ellen. Purger Tibor (Szabad Magyar Szó):

Szombat óta szorul egy újabb hurok a Trump-klán nyaka körül, de ami kedd reggel történt, arra senki sem számított: Ifjabb Donald Trump beismerte, hogy a kampány során találkozott egy moszkvai ügyvédnővel, aki az orosz kormány magas szintű segítségét kínálta fel az idősebb Donald Trump megválasztása érdekében, méghozzá az állítólag Hillary Clintont kompromittáló dokumentumok formájában.

Az elnök legidősebb fia közzétette azokat az emaileket, amelyek beismeréssel egyenlők – legalábbis arra nézve, hogy készen állt a hazaárulásra. Richard Nixon Watergate-botránnyal kapcsolatos magnószalagjai óta nem történt ilyen szenzációs önleleplezés az amerikai politikában. Ifj. Donald Trump levelezését érdemes végigolvasni – de először lássuk röviden a bombahírig vezető utat.

Szombat, július 8.: A New York Times (NYT) bizalmas kormányforrásokra hivatkozva közzétette, hogy ifj. Donald Trump 2016. június 9-én apja New York-i főhadiszállásán (aki két héttel azelőtt biztosította magának a republikánus elnökjelöltséget) találkozott egy Kreml-közeli ügyvédnővel. A megbeszélésen részt vett még Jared Kushner, az elnök veje (ma pedig egyik legközelebbi tanácsadója), valamint Paul Manafort, a Trump-kampány akkori főnöke (akit később éppen orosz kapcsolatai miatt menesztettek). Korábban mindegyikük tagadta, hogy valaha is találkozott oroszokkal a kampány során, de a lap megkeresésére ifj. Trump és Kushner aznap elismerte a találkozó tényét. Az elnök fia azonban még azt állította, hogy orosz árvák amerikai örökbe fogadásáról volt szó.

Vasárnap, július 9.: Másnap a NYT már azt jelentette, hogy a találkozó előtt annak szervezői olyan információt ígértek ifj. Trumpnak, ami állítólag súlyosan kompromittálta Hillary Clintont. A lap ezt három fehér házbeli és két hírszerzési forrásra hivatkozva állította. A kiszivárgott értesüléssel szembesülve ifj. Trump beismerte, hogy valóban ilyesmit kínáltak neki, de mihelyt találkozott az orosz nővel, látta, hogy annak semmilyen valódi információ nincs a kezében. Ezért a találkozó további része az örökbe fogadásról meg az ún. Magnyickij-törvényről szólt. (Az utóbbit 2002-ben fogadta el az amerikai kongresszus azzal a céllal, hogy megbüntesse azokat az orosz milliárdosokat, akiknek az üzelmeit felfedő Szergej Magnyickij könyvvizsgálót tárgyalás nélkül börtönbe vetette a Putyin-hatalom, ahol titokzatos körülmények között 2009-ben szívrohamban meghalt.)

Hétfő, július 10.: A NYT további részleteket közölt arról, hogyan került sor a tavaly júniusi találkozóra. A kapcsolatok szálai legalább 2013 januárjára nyúlnak vissza Las Vegasba, ahol az id. Trump tulajdonában lévő világszépe-választáson megjelent Arasz Agalarov azeri származású moszkvai ingatlanmilliárdos (akit nem sokkal azután Putyin magas állami kitüntetésben részesített), és Trump bejelentette, hogy neki adja a következő évi szépségverseny megrendezési jogát. Nem mellékes azonban, hogy az ifj. Trump már 2008-ban úgy nyilatkozott, hogy „a világ összes városa közül Moszkvát helyezi az első helyre”. Ifj. Trumpot baráti szálak fűzik Emin Agalarov népszerű orosz—azeri popsztárhoz, az ingatlanmágnás fiához, aki nem mellesleg Ilham Alijev azeri diktátor lányának első férje volt, és akinek az egyik zenés klipjében az id. Trump is személyesen fellépett. A New York-i találkozó létrejöttét ifj. Trump aznap azzal próbálta magyarázni, hogy arra Rob Goldstone, Emin londoni impresszáriója (egykori tabloid-zsurnaliszta) kérte fel emailen „barátságból”. Az elnök fia szerint neki fogalma sem volt arról, hogy az orosz kormánnyal kapcsolatban álló személyt fogad az irodájában, és hozzátette: „örömmel találkozik a kongresszusi bizottságokkal, hogy átadja, amit tud”.

Kedd, július 11.: Miután ifj. Trump addig már kétszer módosította saját verzióját a történtekről, az igazi hírbomba kedd reggel robbant: a NYT bejelentette, hogy birtokába került az egész emailes levelezés, amely megelőzte a találkozót és egyértelműen bizonyítja, hogy ifj. Donald Trump pontosan tudta, ki és miért javasolja neki a megbeszélést. Az elnök fiának nem maradt más hátra, mint hogy – kommentár helyett, hiszen a lap publikálás előtt megkereste őt a válaszért – közzé tegye az emaileket. Ez a levelezés egyértelműen megmutatja, hogy a Trump-klán választási stábja legalábbis nem riadt vissza attól, hogy elfogadja az orosz kormány segítségét a klánvezér hatalomra juttatásához.

Ezzel elérkeztünk az oroszokkal való összejátszás Trump-féle botránysorozatának arra a pontjára, amikor már a törvény értelmében is egyértelművé válik a bűnügyi vizsgálat elkerülhetetlensége, politikailag pedig a hazaárulás ki nem zárható volta. Az előbbi azért, mert a választási kampányok finanszírozásáról szóló törvény értelmében nemcsak a közvetlen anyagi támogatást tilos kérni vagy elfogadni külföldi állampolgártól, hanem minden olyasmit, ami értéknek számít a kampányban. Márpedig a kompromittáló információt minden valószínűség szerint kampányértéknek tekintené a bíróság. Az utóbbi pedig azért, mert nemcsak a jobboldali elnökjelölt fia és veje, hanem kampánystábjának főnöke is kész volt arra, hogy a magát az orosz kormány képviselőjének kiadó, általuk korábban nem ismert személlyel találkozva együttműködjenek vele az amerikai belpolitikai színtéren folyó harcban.

De lássuk a dicstelen levelezést, amelyet a NYT bejelentésére ifj. Donald Trump személyesen tett közzé a Twitteren. (A fordítás igyekszik követni az eredeti – hányaveti – központozást.)

 

Rob Goldstone üzenete ifj. Donald Trumpnak, 2016. június 3, 10:36

Jó reggelt

Emin most telefonált és megkért, hogy lépjek veled kapcsolatba egy nagyon érdekes ügyben. Oroszország koronaügyésze [sic!] ma reggel találkozott [Emin] apjával, Arasszal, és felkínálta, hogy a Trump-kampánynak átadna valamilyen hivatalos iratokat meg információt, amelyek kompromittálják Hillaryt az Oroszországgal való kapcsolatain keresztül, és amelyek nagyon hasznosak lennének apádnak.

Ez nyilvánvalóan nagyon magas szintű és érzékeny információ, de részét képezi annak a támogatásnak, amelyet Oroszország és kormánya nyújt Trump úrnak – Arasz meg Emin segítségével.

Mit gondolsz, mi a legjobb módja, hogy ezt az információt kezeljük, és tudnál-e Eminnel közvetlenül beszélni erről?

Apádnak is el tudom ezt küldeni Rhonán [?] keresztül, de ultraérzékeny [dologról lévén szó] először neked akartam megküldeni.

Üdvözlet,

Rob Goldstone

 

Donald Trump válasza Rob Goldstone-nak, 2016. június 3., 10:53

Kösz, Rob, méltányolom ezt. Éppen úton vagyok, de talán először beszélek Eminnel. Úgy tűnik, lesz időnk, és ha valóban az, amit mondasz, akkor szeretni fogom, különösen majd később a nyár folyamán. Beszélhetünk rögtön a jövő hét elején, amikor visszajövök?

Üdvözlet,

Don

 

Rob Goldstone ifj. Donald Trumpnak, 2016. június 6., 12:40

Szia Don

Szólj, mikor érsz rá Eminnel beszélni erről a Hillary-infóról – említetted a hét elején, hogy megpróbálod beütemezni. Üdv neked és a családnak Rob Goldstone

 

Donald Trump Rob Goldstone-nak, 2016. június 6., 15:03

Rob beszélhetünk most?

 

Rob Goldstone ifj. Donald Trumpnak, 2016. június 6., 12:40

Megkeresem Moszkvában

Melyik számon hívhat?

 

Donald Trump Rob Goldstone-nak, 2016. június 6., 15:38

A mobilomon [a telefonszám szándékosan kihagyva] kösz

 

Rob Goldstone ifj. Donald Trumpnak, 2016. június 6., 15:43

Ok most éppen színpadon van Moszkvában de 20 percen belül szabad lesz és biztos vagyok benne, hogy tud hívni Rob

 

Donald Trump Rob Goldstone-nak, 2016. június 6., 16:38

Rob kösz a segítséget

 

Rob Goldstone ifj. Donald Trumpnak, 2016. június 7., 16:20

Don

Remélem minden rendben

Emin kéri hogy tervezzek be egy találkozót közted és Az Orosz kormányjogász között aki evégett repül ide csütörtökön Moszkvából.

Azt hiszem te már tudsz a találkozóról – ezért vajon csütörtök du 3 vagy később megfelel?

Feltételezem, hogy a te irodádban lesz.

Üdv

Rob Goldstone

 

Donald Trump Rob Goldstone-nak, 2016. június 7., 17:16

Mondjuk 3-kor az irodáinkban? Kösz rob méltányolom hogy segítettél összehozni.

 

Rob Goldstone ifj. Donald Trumpnak, 2016. június 7., 17:19

Tökéletes nem fogok beülni a találkozóra, de felhozom őket du 3-kor hogy bemutassam stb.

Majd később amikor megkapom a biztonság végett elküldöm a két ember nevét akikkel találkozni fogtok.

üdv

Rob

 

Donald Trump Rob Goldstone-nak, 2016. június 7., 18:14

Remek. Valószínűleg Paul Manafort (kampányfőnök) az én sógorom és én leszünk, Ötödik sugárút 725, 25. emelet

 

Rob Goldstone ifj. Donald Trumpnak, 2016. június 8., 10:34

Téma: Re: Oroszország – Clinton – privát és bizalmas

Jó reggelt

El lehetne halasztani a holnapi találkozót du 4-re mert az orosz ügyvéd 3-ig a bíróságon van most szóltak

Üdv

Rob

 

Donald Trump Rob Goldstone-nak, 2016. június 8., 11:18

Igen Rob nekem jó de akár ma 3 is jó lenne helyette… majd szólj és véglegesítem akármelyiket.

 

Rob Goldstone ifj. Donald Trumpnak, 2016. június 8., 10:34

Ma nem tudnak mert [a hölgy] még nem szállt le Moszkvából holnap du 4 az jó

Üdv

Rob

 

Donald Trump Rob Goldstone-nak, 2016. június 8., 12:03

Találkozó holnap du 4-re halasztva az én irodáimban

Üdv,

Don

 

Ifj. Donald Trump még hozzátette a következőket a Twitteren közölt email-levelezéséhez:

Mindenkinek, a teljes átláthatóság érdekében, közzéteszem a teljes email levelezésemet Rob Goldstone-nal, amit a 2016. június 9-ikei találkozóról folytattam. Az első email Robtól jött 2016. június 3-án, aki egy Emintől származó kérést továbbított. [Emint] a 2013-as Moszkva környéki Miss Universe versenyről ismerem. Eminnek és apjának nagy tekintélyű cége van Moszkvában. A Hillary Clintonról szóló információt, amiről azt üzenték, hogy megvan nekik, Politikai Ellenfél-kutatásnak tartottam. Először csak telefonon akartam velük beszélni, de amikor az nem sikerült, azt mondták, hogy a nő New Yorkban lesz és kérdezték, hogy találkoznék-e vele. Úgy döntöttem, hogy elfogadom a találkozót. A nő, mint ahogy maga is mondta nyilvánosan, nem kormánytisztségviselő. És, mint már jeleztük, nem tudott semmilyen információt, hanem az örökbefogadási politikáról és a Magnyickij-törvényről akart beszélni. Hogy szövegkörnyezetbe helyezzem mindezt, az egész még az előtt történt, hogy a jelenlegi Oroszország-láz divatba jött volna. Mint ahogy Rob Goldstein mondta ma a sajtóban, az egész találkozó „a legostobább képtelenség volt, amit valaha hallottam. Valójában fel is dühített engem.”

 

Tegyük hozzá a háromszor módosított „vallomáshoz”, hogy az említett hölgy Natálija Veszelnyickaja (aki állítólag csakugyan nem áll az orosz kormány közvetlen alkalmazásában, de volt férje miniszterhelyettes) mai tévéinterjújában éppen az ellenkezőjét állította, hogy ti. a Trump-stáb képviselői „akarták nagyon az információt”.

A Trump-mozaik további kockákra vár.

 

2017. július 12.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

Maradhat-e kancellár Kurz?

A miniszterelnök drámai botrány kereszttüzébe került, egyértelmű, hogy ő és klikkje, a felkapaszkodók, célzatosan meghódították a >

Tovább

Putyin önkényuralma meggátol minden változást Oroszországban

Meg kell érteni, hogy Moszkva a gazdaságot a politika eszközének tekinti. Az üzleti életben csak az >

Tovább

Ózdon az állapotok rosszabbak, mint Bergamóban tavaly tavasszal?

Egész Közép- és Kelet-Európa tovább szigorít, csak Magyarország nem, noha igen súlyosan érinti a koronaválság. A >

Tovább

Valami bűzlik Ausztriában

Már látszik, hogy nem csupán a szélsőjobbos FPÖ, hanem a nagyobbik kormánypárt is erősen hajlik a >

Tovább

Kinek kell európai diplomácia

Navalnij ügye is jól mutatta, hogy szavakban nincs hiány, az ellenzéki vezető bebörtönzését egyöntetűen elítélték a >

Tovább

„Miért veszített Donald Trump”

Ezzel a címmel közölte a CNN vezető elemzője, David Axelrod elemzését, amelyet igen sok amerikai orgánum >

Tovább

Európa jövője dőlhet el a lengyel elnökválasztáson

Ha Trzaskowski kerekedik felül, akkor ő testesítheti meg a fékek és ellensúlyok rendszerét, amelyet Kaczynski javában >

Tovább

Vučić már nem tartja fontosnak az EU-tagságot

Vučić viszonya az EU-hoz gyakran ellenmondásos, időnként teljesen ellenséges. Az unió az eltelt két évtizedben 3,6 >

Tovább

Putyin mint kockázat

A közvélemény kutatások azt igazolják, hogy fokozódik az elégedetlenség, és egyre többen készek tiltakozni. Egy elemző >

Tovább

Trump és a kisördög

A rasszista populizmus olyan ősi, mint maga az emberi civilizáció. Evolúciós kihívást jelent, hogy túl tudjuk-e >

Tovább

Pánikreakció

A világtól való félelmükben fegyverükbe kapaszkodó demonstrálók megpróbálnak jogvédő demokratának látszani, de ez elég nehezen megy >

Tovább

Válságos idők Oroszországban

Az ország nehéz helyzet előtt áll. A következő két-három hétben fog eldőlni, hogy a járvány milyen >

Tovább