2022. december 2. péntek
Ma Melinda, Vivien, Aranka névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Vajdasági magyar-magyar szótár

Remélhetőleg segítségével jobban megértjük egymást. >

Tovább

“Hálát adunk, hogy Erdély Romániához tartozik”

„Ordítani Kárpátia koncerteken és hullarészegen üvölteni, dögölj meg büdös zsidó.” Ille István ( Kanadai Magyar Hírlap): >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (18.)

Megőrültem. Ezt már kezdem felfogni, de lehet, hogy csak hülyülök. Tizenöt éve nem engedem Sára lányomnak >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (22.)

Simor Márton a becsületes neve. 1975-ben született. Szegedi szobrász és tanár. Mivel vallom, hogy az emberiség >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (12.)

Zsozsó! Őt szinte mindenki így ismeri. Zentai lány, asszony, akinek vadregényes élete valahol mostanság tisztult le. >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (21.)

Ifjúság Mikor Kolumbusz a zsivajgó partra lépetts követték társai, az ittas tengerészek,szagos szél támadt s lábához hullt >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (20.)

Mondhatnám azt is, gyerekkori pajtások vagyunk, de ez nem igaz, hisz Robi egy tízessel fiatalabb, és >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (1.)

Valamelyik nap a múlt héten megcsörren a telefonom, és Árpád közli velem, hogy 19-év után újra >

Tovább

Újra itt a Napló! - hozzászólások

A Napló újraindulása alkalmából megjelent cikkhez több hozzászólás érkezett. Meggyőződésünk, hogy egyes vélemények tájékozatlanságnól fakadnak. Megpróbáltuk közölni >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (13.)

Magamnak ezeket a kérdéseket írtam fel. Olyan emlékeztetőnek, miután vasárnap délután rám csörgött: >

Tovább

Madárdal

Jó magyarnak lenni. Tudom ezt már rég óta, de most szombaton valahogy különösen jó volt, sok >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (8.)

Ma egy könyvről szeretnék szólni. Ez a gondolat már vagy fél éve érik bennem, de most, >

Tovább

Napi ajánló

Az amerikai külügyi szóvivő cáfolja Németh Zsolt hazugságát

Mark Toner az amerikai külügyminisztérium nevében kijelentette, hogy ”sürgetjük a magyar kormányt, hogy függessze fel a törvény végrehajtását”.

Németh Zsolt azt állította a HírTV-ben, hogy az amerikai külügyi helyettes államtitkár szavai nem a hivatalos washingtoni álláspontot tükrözi. Németh Zsolt szerint az amerikai diplomata a magánvéleményét fogalmazta meg hivatalos budapesti útján. Különben is, csak helyettes államtitkárról van szó, aki az előző ciklusban is hivatalban volt, ezért az Orbán-rezsim várja a jelenlegi adminisztráció álláspontját, hogy a CEU-ról megállapodást köthessen vele. (...)

Hoyt Brian Yee elmondta magyar kormányzati képviselőknek azt, hogy az Egyesült Államok szövetségi kormánya nem köthet megállapodást egy másik országgal egy egyetem ügyében, mert ez nem szövetségi hatáskör, és az egyetemi autonómiát sértené. Ezért Orbánék csak az egyetemmel tudnak tárgyalni, és legfeljebb New York állammal megállapodást kötni, de ilyen megállapodás már van. A törvény nem határozta meg, mi lenne egy új megállapodás tartalma, ami nincs a mostaniban.

Orbán Viktornak ez nagy koppanás, mert azt remélte, hogy a CEU betiltásával jó pontokat szerez Trumpnál, és Németh Zsolt hazugsága azt tükrözi, hogy ők mlg mindig abban bíznak, hogy Trump másképp ítéli meg a CEU betiltását, mint a külügyminisztere. Orbán így próbált Trump közelébe férkőzni, esetleg egy Fehér Ház-i meghívást kiprovokálni. Csakhogy fordítva sült el a magyar csavaros észjárás, mert ezzel a húzásával végleg letehet arról, hogy a lábát valaha beteheti a Fehér Házba. Különösen, ha a CEU-t tényleg kinyírják.

Németh Zsolt arcátlan és orbitális hazugságát még ezen a napon cáfolta az amerikai külügyi szóvivő. A tegnapi sajtótájékoztatóján egy kérdésre válaszolva azt mondta, hogy tisztában van azzal, amit Hoyt Brian Yee helyettes államtitkár Budapesten elmondott. Ő ugyanilyen tartalmú nyilatkozatot adott ki erről néhány nappal korábban. Ezután megismételte Mark Toner külügyi szóvívő ugyanazt, amit Hoyt Brian Budapesten elmondott.

“Mi nagyon aggódunk amiatt a törvény miatt, amit a magyar Országgyűlés elfogadott, és amit az elnök aláírt ez a héten. És hisszük, hogy ez veszélyezteti a Közép-európai Egyetem folyamatos működését, amely a világ egyik vezető tudományos intézménye. Ez egy fontos szellemi és kulturális csatorna Magyarországon és az Egyesült Államok között. És őszintén szólva, ez a szabadgondolkodás és a kutatás központja” – mondta.

Mark Toner szeint a jogszabály veszélyezteti más amerikai egyetemek, doktori programok működését Magyarországon, így túlmutat a CEU-n. “Tudom, hogy több tízezer magyar már békésen tiltakozik, támogatja a CEU-t, ahogy kutatók és tudósok és mások szerte a világon is kiálltak az egyetem védelmében” – tette hozzá.

Toner megerősítette, hogy a politikai ügyekért felelő államtitkár, Tom Shannon találkozott a múlt héten a CEU rektorával, Michael Ignatieff-el, hogy megvitassák a törvény hatását az egyetem szempontjából. Mark Toner az amerikai külügyminisztérium nevében kijelentette, hogy ”sürgetjük a magyar kormányt, hogy függessze fel a törvény végrehajtását. Szeretnénk látni, hogy felülvizsgálatot és párbeszédet az egyetemmel és más érintett intézményekkel a jövőre nézve”.

Ez egyértelmű felszólítás a CEU-ellenes törvény felfüggesztésére. Ez tartalmilag ugyanaz, amit a helyettes államtitkár Budapesten elmondott.

Itt olvasható a külügyi szóvivő nyilatkozata eredetiben is:

“I do want to move to Hungary quickly. Sorry. I did issue a statement – I’m aware of Deputy Assistant Secretary Yee’s remarks as well. I did issue a statement on those, I think a few weeks ago, as well. We are very concerned about this legislation that was passed by Hungary’s parliament last week that was signed into law by the president this week, I think. And we believe it threatens the continued operations of Central European University, which is a leading academic institution. It’s an important conduit for intellectual and cultural exchanges between Hungary and the United States. And frankly, it’s at the center of freethinking and research. The legislation, we believe, can also similarly threaten the operations of other American universities with degree programs in Hungary, so it goes beyond just Central European University.

I know that tens of thousands of Hungarians have been peacefully protesting in support of the CEU, and researchers and academics and others from around the world have also spoken out in its defense. And I know that – or I can say that Under Secretary of State for Political Affairs Tom Shannon met last week with the president and rector of the CEU, the Central European University, Michael Ignatieff, to discuss the effect of this law on this university. So we’re urging the Government of Hungary to suspend implementation of the law. We want to see a review and discussion in order to address any concerns through dialogue with the university itself and other affected institutions going forward.”

(Amerikai Népszava)

 

2017. április 12.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

Orbán elszámította magát

Brüsszellel birkózott és ez még sokba kerülhet neki. Mivel vonakodik végrehajtani a reformokat, veszélybe kerül az >

Tovább

Putyin szőnyegbombázásba kezd, ha a nyugat nem lép

A légi hadviselésben az oroszok vannak fölényben. Legelőször is igen sok gépet tudnak bevetni és Szíriában >

Tovább

Szorul a hurok Orbán Viktor körül

A Bizottság ma várhatóan azt kezdeményezi, hogy vonjanak meg sok-sok milliárdnyi szubvenciót Magyarországtól, habár a végső >

Tovább

Megbosszulta magát a kínai vakcina-nacionalizmus

A kormány nem volt hajlandó hatékony szereket beszerezni külföldről, a hazai gyártmányokról viszont bebizonyosodott, hogy csak >

Tovább

Méltóság és szabadság 2.0

Azt hiszem, elértük a mélypontot, de hosszú út vezetett idáig, és a gödörásásban sokan kivették a >

Tovább

Oroszország csak nyer azzal, ha veszít Ukrajnában

A Yale egyetem Közép- és Kelet-Európára szakosodott történész professzora Timothy Snyder úgy látja, hogy az ország >

Tovább

Nehammer Kurz nyomdokain

Nagyon úgy néz ki, hogy az osztrák kancellár az előd, Sebastian Kurz nyomába szegődik, mert újra >

Tovább

Katalin Volodimirnél

A magyar kormány maga ellen fordította NATO-szövetségeseit, mivel fenntartja baráti kapcsolatait a Kremllel, ám tegnap Novák >

Tovább

Hívei azt mondják, Orbán csak játszik

A biztosok következetesen fel akarnak lépni az urambátyám-rendszer ellen, illetve érvényt kívánnak szerezni a bíróságok függetlenségének. >

Tovább

A magyar határzárnak hála, virágzik az embercsempészet

A legtöbb delikvens Indiából és Tunéziából érkezik Belgrádba, nem is kell nekik beutazási engedély. Ezért az >

Tovább

Viktor, téged hidegre tettek, a brüsszeli bürokraták megkésve, de legyűrtek

Ezt hangsúlyozza a kommentár, miután több hónapos huzavona után a Bizottság elnöke úgy döntött, hogy szembeszáll >

Tovább

Infláció Magyarországon: helyszíni riport

Magyarországon az árak nap mint nap emelkednek, az üzletekben szüntelenül átírják az árcédulákat. Ezzel tért haza >

Tovább