2020. május 31. vasárnap
Ma Angéla, Petronella névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Vajdasági magyar-magyar szótár

Remélhetőleg segítségével jobban megértjük egymást. >

Tovább

“Hálát adunk, hogy Erdély Romániához tartozik”

„Ordítani Kárpátia koncerteken és hullarészegen üvölteni, dögölj meg büdös zsidó.” Ille István ( Kanadai Magyar Hírlap): >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (18.)

Megőrültem. Ezt már kezdem felfogni, de lehet, hogy csak hülyülök. Tizenöt éve nem engedem Sára lányomnak >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (22.)

Simor Márton a becsületes neve. 1975-ben született. Szegedi szobrász és tanár. Mivel vallom, hogy az emberiség >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (20.)

Mondhatnám azt is, gyerekkori pajtások vagyunk, de ez nem igaz, hisz Robi egy tízessel fiatalabb, és >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (12.)

Zsozsó! Őt szinte mindenki így ismeri. Zentai lány, asszony, akinek vadregényes élete valahol mostanság tisztult le. >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (21.)

Ifjúság Mikor Kolumbusz a zsivajgó partra lépetts követték társai, az ittas tengerészek,szagos szél támadt s lábához hullt >

Tovább

Újra itt a Napló! - hozzászólások

A Napló újraindulása alkalmából megjelent cikkhez több hozzászólás érkezett. Meggyőződésünk, hogy egyes vélemények tájékozatlanságnól fakadnak. Megpróbáltuk közölni >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (1.)

Valamelyik nap a múlt héten megcsörren a telefonom, és Árpád közli velem, hogy 19-év után újra >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (13.)

Magamnak ezeket a kérdéseket írtam fel. Olyan emlékeztetőnek, miután vasárnap délután rám csörgött: >

Tovább

Madárdal

Jó magyarnak lenni. Tudom ezt már rég óta, de most szombaton valahogy különösen jó volt, sok >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (8.)

Ma egy könyvről szeretnék szólni. Ez a gondolat már vagy fél éve érik bennem, de most, >

Tovább

Napi ajánló

Az ötvenedik évforduló után 1956 hatvanadik évfordulóját is ellopják a magyar néptől

Mert 1956 üzenete nem az, hogy legyőzzük a menekülteket, vagy legyőzzük a komcsikat, vagy legyőzzük az EU-t. 1956 üzenete az, hogy összefogva tudunk a legnagyobb bajból, elnyomásból is kitörni, és elindulni egy igazságosabb társadalom felé! Jámbor András (Kettős Mérce):

Vasárnap akár arra is készülhetne az ország, hogy lerója a tiszteletet önmaga és 1956 hősei előtt. De nem ez fog történni. Ugyanis 1956 emlékezete biztosan nem arról szól, hogy az emlékezés csúcspontjaként az országot végletekig megosztó miniszterelnök beszéljen. Persze nem az a gond, ha egy miniszterelnök beszél egy állami ünnepségen, de hogy ő legyen a fő beszélő, rajta kívül csak egy másik államfő beszéljen, megemlékező ne legyen, és a 60. évfordulóról szóló hirdetések csak a miniszterelnök fellépését reklámozzák, nem ünneplés, hanem propaganda.

Amikor 1956-ról beszélünk, egy forradalomról és egy szabadságharcról beszélünk, és a hozzá kapcsolódó rengeteg szörnyűségről is, de beszélünk a pátoszról is, amely elengedhetetlen, ha egy ország vagy egy közösség közösen akarja megélni történelmét, és töltődni akar belőle.

1956 kapcsán emlékezünk a mártírként meghalt miniszterelnökre, Nagy Imrére és társaira, emlékezünk a pesti srácokra, a kórházakban dolgozó orvosokra és ápolókra, a munkásokra, és mindenkire, aki vérét vagy személyes jövőjét adta a forradalomért, vagy hazája elhagyására kényszerült.

Pontosan ezért 1956 egyszerre baloldali és jobboldali forradalom is, hiszen azokon a napokon minden párt és ideológia képviselői ott voltak az utcán, még ha a forradalom intézményeinek vezetői szinte kizárólag baloldaliak, sőt legfőképp maguk a kommunisták voltak, még úgy is, hogy az előző évtizedben nem kevés bűnt követtek el. Ettől függetlenül ők is a közös országunk mártírjai.

Csakhogy erre a közös országra idén, a 60. évfordulón nem emlékezik a hivatalos állami propaganda.

A milliárdos kampányból, amit a 60. évfordulóra költenek, úgy tűnik, csupán 1956 hősei maradnak ki. Wittner Mária és Pongrácz Gergely még csak-csak megjelenik, meg valami utalás a pesti srácokra, de más nem nagyon.

Hol vannak 1956 hősei? A halk szavú Magyarország kampánydalból, amire milliókat költöttek? Hol van a közös emlékezetünk abban, hogy Ákos és Nagy Feró hakniznak egyet az évforduló napján? Hol van 1956 pátoszos egysége abban, hogy október 23-a csúcseseménye az, hogy Orbán Viktor mond beszédet a Kossuth téren? Hol van 1956 tisztelete akkor, amikor a miniszterelnök saját, menekültekkel kapcsolatos politikáját méri 56-hoz. Akkor, amikor Orbán 1956 és 1989, illetve 2015 között mer párhuzamot húzni? Hol van az 1956-ban létező baloldal akkor, amikor Bayer Zsolt beszélget állami pénzen, önkormányzattól kapott ingyen térre felhúzott Pesti Srácok portál parkjában arról, hogy 1956 a baloldal bűne volt?

Sehol nincsenek ezek. Marad a pőre hatalomszerzés, a gyenge propaganda, amelyben Orbán azt próbálja elmagyarázni, hogy ő 1956 örököse. Ennyi maradt: a vasárnapi Fidesz-beszédre (lófaszt állami ünnepség) felhívó filmbe bevágták Orbán képét Nagy Imre újratemetésén.

Ellopták ezt is, és gyenge propagandává tették, amelybe csupán 1956 hősei és 1956 eszméi nem férnek bele.

Tíz éve a jobbos értelmiség jogosan mondta, hogy az 50. évforduló elveszett az őszödi beszéddel, a tüntetésekkel, a rendőri erőszakkal. Most mit mondhatunk, amikor a Szabad Nép igáját levető, 1956 november 24-én még sztrájkoló Népszabadságot (amelyet később valóban átállítottak a pártállam szolgálatába), épp most szünteti meg Orbán, újabbat rúgva ezzel a sajtószabadságba.

Megérdemlik a füttyszót október 23-án.

Lehet-e velük ünnepelni? Ünnepelhetik-e egyáltalán ők 1956-ot? És hogy merészeli bármelyik hatalom is 1956-ot saját képére kisajátítani, amikor az pont a nép lázadása volt a hatalom ellen?

Ma a magyar nép semmit nem kaphat abból, ami valóban 1956 volt, semmit nem kaphat abból, ami a mostani évforduló jelmondata is: amikor egy nép azt mondta, elég. Mert a nép nem csupán Rákosira mondott nemet 1956-ban, hanem igent mondott egy igazságos társadalomra. Tudta a kőműves, a munkás, a paraszt és az értelmiségi, mi az érdeke abban, ha elkergeti a zsarnokokat. Nem véletlenül alakultak a munkás- és értelmiségi tanácsok, amelyek kezükbe vették az önigazgatást, kezükbe vették saját sorsukat!

Mára semmi sem maradt a közösség szabadságából, amiért az egyén feláldozhatja magát. Ezt a pátoszt pedig vasmarokkal igyekeznek elfojtani most is.

Mert 1956 üzenete nem az, hogy legyőzzük a menekülteket, vagy legyőzzük a komcsikat, vagy legyőzzük az EU-t. 1956 üzenete az, hogy összefogva tudunk a legnagyobb bajból, elnyomásból is kitörni, és elindulni egy igazságosabb társadalom felé!

 

Erről kell beszélni, és nem arról, a hatalmasok hogy facsarják maguk képére a magyarok forradalmát.

2016. október 20.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

Járvány után, választás előtt

Tűzoltó leszel s katona, vadakat terelő juhász… J. Attila ezt ma úgy írná, közmunkás leszel s >

Tovább

Egy Orbán-utód

Naponta teszik ki a közösségi oldalra, miként pattan be a helikopterébe – úgy használja, mintha a >

Tovább

Orbán Viktor avagy a hatalom megkeményedése

Orbán 10 éves uralkodása után Magyarország minden eddiginél jobban megosztott. Bíró-Nagy szerint a politikus a vidéki, >

Tovább

Mi forog kockán?

A Covid-19 olyan humanitárius katasztrófa, amelyet 1945 óta nem látott a világ. Egyben éles fényben mutatta >

Tovább

Orbán Viktor mint ma született bárány

Magyarország mint vegytiszta jogállam? Budapest most ezt a képet igyekszik terjeszteni magáról, ám igazából rossz bohózatot >

Tovább

A német kétszínűség

Németországban a Telekom lengeti a szivárványszínű zászlót, Magyarországon azonban hallgat, mert így kívánják az üzleti érdekei, >

Tovább

„Orbánnal szoros kötelékben”

Ez a címe a Frankfurter Rundschau cikkének a szlovén kormányfőről, miután Ljubljanában az ellenzék 10 ezres >

Tovább

Orbán mint modell Vučić számára

Szerbia is tovább illiberalizálódik, Orbán módszerének felhasználásával, ám az ország így aligha lesz alkalmas jelölt az >

Tovább

Merkel európai fordulata

A német kancellár már megnyerte az 500 milliós gazdasági segélycsomagnak a V4-eket, mert egy hete arról >

Tovább

Bill Gates lenyúlta Soros szerepét

Ezért valószínűleg azon sóhajtozik: „ilyen az, amikor az embert elhagyják egy fiatalabbért”. Közben pedig bánatosan egy >

Tovább

Irodalmi nemzet a magyar

Mert hát nem ugyanazt mondja a nemzeti testtel és lélekkel egylényegű legfőbb jogforrás, mint a szépíró, >

Tovább

Szabad a gazda

Az ellenzék két helyszínen érezheti magát félig-meddig otthonosan, a Hit Gyülekezete ATV-s stúdiójában és az EMIH >

Tovább