2023. március 28. kedd
Ma Gedeon, Johanna névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Vajdasági magyar-magyar szótár

Remélhetőleg segítségével jobban megértjük egymást. >

Tovább

“Hálát adunk, hogy Erdély Romániához tartozik”

„Ordítani Kárpátia koncerteken és hullarészegen üvölteni, dögölj meg büdös zsidó.” Ille István ( Kanadai Magyar Hírlap): >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (18.)

Megőrültem. Ezt már kezdem felfogni, de lehet, hogy csak hülyülök. Tizenöt éve nem engedem Sára lányomnak >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (22.)

Simor Márton a becsületes neve. 1975-ben született. Szegedi szobrász és tanár. Mivel vallom, hogy az emberiség >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (12.)

Zsozsó! Őt szinte mindenki így ismeri. Zentai lány, asszony, akinek vadregényes élete valahol mostanság tisztult le. >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (21.)

Ifjúság Mikor Kolumbusz a zsivajgó partra lépetts követték társai, az ittas tengerészek,szagos szél támadt s lábához hullt >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (20.)

Mondhatnám azt is, gyerekkori pajtások vagyunk, de ez nem igaz, hisz Robi egy tízessel fiatalabb, és >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (1.)

Valamelyik nap a múlt héten megcsörren a telefonom, és Árpád közli velem, hogy 19-év után újra >

Tovább

Újra itt a Napló! - hozzászólások

A Napló újraindulása alkalmából megjelent cikkhez több hozzászólás érkezett. Meggyőződésünk, hogy egyes vélemények tájékozatlanságnól fakadnak. Megpróbáltuk közölni >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (13.)

Magamnak ezeket a kérdéseket írtam fel. Olyan emlékeztetőnek, miután vasárnap délután rám csörgött: >

Tovább

Madárdal

Jó magyarnak lenni. Tudom ezt már rég óta, de most szombaton valahogy különösen jó volt, sok >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (8.)

Ma egy könyvről szeretnék szólni. Ez a gondolat már vagy fél éve érik bennem, de most, >

Tovább

Napi ajánló

Miért húzza az időt Aleksandar Vučić?

„Talán az az oka, hogy a kormányalakító kézzel írja az expozéját, és néha meg kell pihennie az írásban.” Deutsche Welle/Vajma:

A szerbiai választások már régen lezajlottak, de a kormányalakítás még mindig várat magára. Mi lassítja ezt a folyamatot, a Szerb Haladó Párton belüli egyezkedések, az új szövetséges utáni kutatás, Moszkva, vagy csak így akarnak időt nyerni?

A választások végleges eredményeink kihirdetése és a Szerb Haladó Párt (SNS) igen beszédes győzelme után az volt várható, hogy az új kormányt egyszerűen és gyorsan megalakítják majd, jelenleg azonban semmi jel sem utal arra, hogy ez a közeljövőben megtörténik. A kormány azt hangoztatja, hogy mindent elvégeznek a törvényes határidők lejárta előtt, ami azt jelenti, hogy a köztársasági parlament megalakulása utáni 90 napban, tehát szeptember elejéig.

A parlamentbe bejutott pártok képviselőivel folytatott kezdeti tárgyalások után a kormányalakítással megbízott Aleksandar Vučić mindig új okokra, előbb a kínai elnök látogatására, majd a Brexitre hivatkozva odázta el a kormányalakítást. A mostani hírek szerint a Nemzetközi Valutaalap (IMF) küldöttségének következő látogatásáig, vagyis augusztus 17-éig meg kell alakulnia az új kormánynak.

A párton belüli játszmák lassítják a kormányalakítást

Valóban nehéz megmondani, hogy miért húzódott el ennyire a kormányalakítás, nyilatkozta Vladan Marjanović, a NIN újságírója a DW-nek.

„Talán az az oka, hogy a kormányalakító kézzel írja az expozéját, és néha meg kell pihennie az írásban, vagy talán Dušan Petričićnek a Politikában megjelenő karikatúrái vonják el a figyelmét, de nem látok egyetlen ésszerű magyarázatot sem, úgyhogy csak ilyen értelmetlen okokat tudok kitalálni. Lehet, hogy a kormányalakító bizonytalanságban akarja tartani a közvéleményt és a politikai pártokat, hogy mindenki az ő utolsó szavára várjon. Neki szemmel láthatóan nem jelent gondot, hogy technikai kormányunk van, hiszen itt semmi sem fog megváltozni az új kormány megalakítása után sem. Minden hatalom Aleksandar Vučić kezében összpontosul, ebből a szempontból teljesen mindegy, hogy van-e új kormány‟ – mondta Marjanović.

„Úgy gondolom, hogy a kormányalakítás elodázásának hátterében politikai játszmák állnak, nem látok más okot erre‟ – értékelte Đorđe Pavićević, a Politikai Tudományok Karának tanára. „Amikor politikai játszmát mondok, a párton belüli játszmákra gondolok. Megpróbálnak eleget tenni a különféle érdekeknek és azon gondolkodnak, hogy hogyan húzhatnak minél nagyobb politikai hasznot.‟

Mit szól majd Moszkva?

A kormányalakítás folyamatának elhúzását többen azzal magyarázzák, hogy Vučić nem tud dönteni a koalíciós partnerekről. Az SNS vezetőségének viselkedése is alátámasztja azt az elméletet, miszerint a haladók megszakítanák eddigi együttműködésüket a Szerbiai Szocialista Párttal (SPS), azonban az értékelések szerint az együttműködés folytatása a leglogikusabb döntés.

Nem várt szövetségesek is színre léptek, hiszen tartományi szinten a haladók együttműködnek a Vajdasági Szociáldemokrata Ligával (LSV) és a Liberális Demokrata Párttal (LDP), azonban azt még mindig nem tudni, hogy csak hallgatólagos, vagy pedig hivatalos támogatásról van-e szó.

Vladan Marjanović, a NIN újságírója szerint nem a pártokkal, hanem az egyes emberekkel van gond. „Úgy tűnik, nagyobb gondot jelent az, hogy Vučić eldöntse ki kerüljön egy-egy konkrét helyre a kormányban, mert itt egyensúlyt kell tartania a saját pártjának elvárásai és aközött az elvárás között, hogy változások legyenek a káderek tekintetében. Ha mondjuk megtartaná a jelenlegi kormánytagok 80 százalékát, akkor megint felvetődne a kérdés, hogy miért volt egyáltalán szükség a választásokra‟ – mondta Marjanović, és hozzátette: továbbra is kérdéses az, hogy milyen mértékben elégítik ki Moszkva igényeit.

„Moszkva kifejezett kérése volt, hogy az új kormány mutasson ugyanolyan hajlandóságot az Oroszországgal kötött kapcsolatok fenntartására, mint az előző kormány. Kicsit durván fogalmazva a kérdés az, hogy ki lesz az a személy az új kormányban, aki támogatja majd az oroszbarát politikát‟ – tette hozzá Marjanović.

Hatórás expozé

A kormányalakító bejelentette azt is, hogy hosszadalmas lesz az expozéja. Az első hírek 180 oldalról szóltak, Vučić azonban azt állítja, hogy legalább 200 oldalas lesz. A feltételezések szerint csak az expozé felolvasása hat órán át tart majd.

„Szerintem komolytalan dolog, hogy 200 oldalas legyen az expozéja. Ez pofon a képviselőknek és az egész nyilvánosságnak is‟ – mondta Đorđe Pavićević, egyetemi tanár.

Marjanović szintén szükségtelennek tart egy ilyen terjedelmű expozét, kivéve akkor, ha Vučić megint el szeretné mondani, hogy először történt meg valami az ország történelmében.

„Az expozé tartalmát illetően, szerintem nagyobb része a gazdasági kérdésekkel foglalkozik majd. Vučić különben is minden sajtótájékoztatón, bármiről legyen is szó, egy pillanat alatt témát vált, és a gazdasági sikerekről kezd el beszélni‟ – mutatott rá Marjanović.

Értelmetlen időhúzás

Nyilvánvalóvá vált, hogy a kormány valamilyen, egyedül a számára ismert okból időt akar nyerni. Marjanović szerint Vučić minél több időt akar eltölteni a kormány élén, ezért jól jön neki a kormány megalakításának elhúzása.

„A sürgős problémák megoldásán kellene dolgozni, amit a technikai kormány ilyen formában nem tud teljes egészében megtenni, habár ha jobban belegondolok, a problémákat nem tudja megoldani az új kormány sem, mert egyszerűen nem jó‟ – tette hozzá Marjanović. (Deutsche Welle)

2016. július 15.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

Benjamin Netanjahu bukása

Az ellenfelei által is elismert politikai bűvésznek elfogytak a trükkjei. Nem azonnal szembesül a kudarccal, de >

Tovább

Putyin emeli a tétet

Megújítja a fenyegetést, amikor bejelenti, hogy harcászati atomfegyvereket telepít Belaruszba, de pontosan tudja, hogy mit csinál. >

Tovább

A magyar identitásról

Elmeséltem ezt a levelet valakinek. Megkérdezte, hogy ha valaki magyar marad, akkor olcsóbb lesz-e a kenyér. >

Tovább

Örökösödési háború

A miniszterelnök szobájának faláról Tisza István képe néz le. Gondol-e Orbán az erős ember és vele >

Tovább

Ketten von der Leyennel szemben

A Spiegel úgy mutatja be Daniel Freundot, illetve Moritz Körnert, mint furcsa párt, amely jó két >

Tovább

Trump most ismerkedik a jogállammal

Mégis jobb volna, ha előbb a Kapitólium ostroma miatt számoltatnák el. Az utóbbi ügyben vizsgálódó különmegbízottnak >

Tovább

A boszniai szerbek vezére a Kreml forgatókönyvét alkalmazza

Milorad Dodik bekeményít a sajtó és a civil szféra ellen. Most éppen ott tart, hogy törvénytervezetben >

Tovább

A nevetségesség határát súrolja, hogy Nagy-Magyarország a határon túliakkal való összetartozás jelképe

„Amennyiben fontos számunkra a határon túli magyarság érdekképviselete, akkor ezt nem történeti, hanem etnikai alapon kellene >

Tovább

Magyarország mindenkit kenterbe ver az illegális kitoloncolások számát tekintve

A 11.11.11. nevű belga civil csoport úgy tudja, hogy tavaly több mint 225 ezer határsértő pateroltak >

Tovább

Milošević példája alighanem nyugtalanítja a paranoid Putyint

A Human Rigths Watch volt brit igazgatója azt mondja, hogy annak idején végigkövette Milošević tárgyalását a >

Tovább

Idegösszeroppanás felé tart Oroszország

A Times szerint azért mert mivel magukra maradnak a frontról igencsak megviselt lelki állapotban hazatérő katonák, >

Tovább

Sokan félreértik Orbán Viktor oroszbarát álláspontját

Ezt a Die Weltbe írt cendégkommentárjában Szelényi Zsuzsa hangsúlyozza. Szerinte Orbánt egyetlen cél vezérli: az hogy >

Tovább