2023. június 2. péntek
Ma Kármen, Anita, Péter, Marcellinusz névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Vajdasági magyar-magyar szótár

Remélhetőleg segítségével jobban megértjük egymást. >

Tovább

“Hálát adunk, hogy Erdély Romániához tartozik”

„Ordítani Kárpátia koncerteken és hullarészegen üvölteni, dögölj meg büdös zsidó.” Ille István ( Kanadai Magyar Hírlap): >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (18.)

Megőrültem. Ezt már kezdem felfogni, de lehet, hogy csak hülyülök. Tizenöt éve nem engedem Sára lányomnak >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (22.)

Simor Márton a becsületes neve. 1975-ben született. Szegedi szobrász és tanár. Mivel vallom, hogy az emberiség >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (12.)

Zsozsó! Őt szinte mindenki így ismeri. Zentai lány, asszony, akinek vadregényes élete valahol mostanság tisztult le. >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (21.)

Ifjúság Mikor Kolumbusz a zsivajgó partra lépetts követték társai, az ittas tengerészek,szagos szél támadt s lábához hullt >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (20.)

Mondhatnám azt is, gyerekkori pajtások vagyunk, de ez nem igaz, hisz Robi egy tízessel fiatalabb, és >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (1.)

Valamelyik nap a múlt héten megcsörren a telefonom, és Árpád közli velem, hogy 19-év után újra >

Tovább

Újra itt a Napló! - hozzászólások

A Napló újraindulása alkalmából megjelent cikkhez több hozzászólás érkezett. Meggyőződésünk, hogy egyes vélemények tájékozatlanságnól fakadnak. Megpróbáltuk közölni >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (13.)

Magamnak ezeket a kérdéseket írtam fel. Olyan emlékeztetőnek, miután vasárnap délután rám csörgött: >

Tovább

Madárdal

Jó magyarnak lenni. Tudom ezt már rég óta, de most szombaton valahogy különösen jó volt, sok >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (8.)

Ma egy könyvről szeretnék szólni. Ez a gondolat már vagy fél éve érik bennem, de most, >

Tovább

Napi ajánló

Brexit után Huxit

Aki a nemzeti izoláció lehetőségében hisz, az egyszerűen nem érti a huszonegyedik századot. Bojár Gábor (hvg.hu):

Nálunk a miniszterelnök akar kilépni, szemben egyelőre a magyarok többségének akaratával, míg az angoloknál ez pont fordítva volt.

Az angol népszavazás sokkoló eredménye nyomán egyre szélesebb körben emlegetik a következő lehetséges kilépőként Magyarországot. Van azonban egy lényeges különbség, amit az elemzők nem említenek. Nálunk a miniszterelnök akar kilépni, szemben egyelőre a magyarok többségének akaratával, míg az angoloknál ez pont fordítva volt. Miniszterelnökünk szándéka nem új, hiszen Brüsszel-ellenes szabadságharcos retorikája a 2010-es győzelem után azonnal elkezdődött, sőt emlékezhetünk szavaira első kormányzása idejéről, amikor ő vezette a csatlakozási tárgyalásokat: „Van élet az unión kívül is”. Akkor is úgy éreztem, hogy ez nem tárgyalási taktika, hanem őszinte, mélyről jövő mondat, és ha rajta múlik, nem lépünk be. Ő ugyanis erős vezetőként nem viseli hatalma korlátait. Következesen felszámolta az elvileg független kontrollnak szánt intézmények függetlenségét és az unióban az utolsó felszámolandó korlátot látja.

Ellenzéki érzelmű barátaim sokáig nem osztották véleményemet a kilépési szándékról, mondván, hogy akkor mivel tömné a hozzá közel álló zsebeket. Ezt az érvet soha nem osztottam. Úgy gondolom, hogy számára fontosabb a hatalom korlátjainak felszámolása, mint a GDP átlagosan kb. 4%-át kitevő uniós pénz. Nála a pénz ugyanis nem cél, hanem eszköz a hatalom megszerzése és megtartása érdekében. Tehát arról a pénzről, amelynek ára a hatalom korlátozása, inkább lemond, mint ahogy lemondott, sőt idő előtt visszafizette (helyesebben visszafizettette velünk) a piacinál jóval alacsonyabb kamatozású IMF-hitelt is. Továbbá az is valószínű, hogy korlátok nélkül az uniós források nélküli 96 százalékból többet is ki lehet venni, mint a 4% uniósból, hiszen ez utóbbiak a felhasználását több-kevesebb sikerrel, de ellenőrizni is próbálják. (…)

Orbán Viktor kitűnő politikus, tudja, hogy a magyarok többsége (szemben az angolokkal) ma még nem támogatná a kilépést, ezért szisztematikusan dolgozik a kilépés tömegtámogatásának felépítésén. Kizárólag erről szól a Brüsszel- és migrációellenes kampány és népszavazás, és erről szólt a tavalyi, alig leplezetten rasszista, xenofób felhanggal átitatott plakátkampány is. A gyűlöletkeltő felhangot nemcsak én éreztem, így látták a nálunk tanuló amerikai diákok is, akik erre sokkal érzékenyebbek. Én tudom, hogy miniszterelnökünk nem rasszista, de hogy épít ezekre az ösztönökre, azt nehéz nem észrevenni. Miért kell egy korábban vendégszeretetéről ismert, alapvetően befogadó népben, amely maga is többségében befogadottakból épült fel, a futballhuligánok legundorítóbb ösztöneit felkorbácsolni?

Vezetőnk valóban azt gondolja, hogy ezzel a retorikával lehet legjobban védeni érdekeinket Brüsszelben? Szerintem ennél sokkal, de sokkal jobb politikus, és pontosan tudja, hogy érdekeinket színfalak mögötti ügyes tárgyalásokkal és az egyes ügyekben jól megtalált szövetségesekkel eredményesebben lehetne védeni az itthoni hangos kampány nélkül. Ott is emberek ülnek, ezzel a folyamatos sértegetéssel csak a támogatások csökkentését lehet elérni. Vezetőnk ezt pontosan tudja, és ez is a célja. Hiszen ha Brüsszel még a pénzünket is elveszi, akkor mit keresünk ott – mondhatja.

Vannak, akik hisznek a nagyhatalmi centrumok közötti ügyes lavírozás politikájában és ezzel függetlenségünk megőrzésének lehetőségében, de azt hiszem, ez illúzió, mint ahogy néhány rövid történelmi szakasztól eltekintve ebben a huzatos Kárpát-medencében mindig is az volt. A globalizáció a nagy felfedezések korában kezdődött, a motorizációval felgyorsult, ma pedig az Informatika korában teljessé és visszafordíthatatlanná vált. A világ tele van olyan kihívással, amelyre nemzeti keretek között egyszerűen nincs válasz. Beleértve a globális felmelegedést, a fenyegető környezeti katasztrófát, a terrorizmust és a tömeges migrációt is. Ezekre csak közös válasz létezik, és ehhez nem gyengíteni, hanem nagyon is erősíteni kellene a közösségi hatásköröket. Aki a nemzeti izoláció lehetőségében hisz, az egyszerűen nem érti a huszonegyedik századot.

Egy idézet miniszterelnökünktől: „a Fidesz és a Jobbik között az a fő különbség, hogy a Jobbik kilépne az unióból, a Fidesz pedig nem, mert Magyarország gazdasági érdeke az uniós tagság”. Tehát csak gazdasági érdek, semmi más. Ha pedig a pénzeső eláll – előbb utóbb pedig eláll – akkor semmi nem marad. Értékközösség, közös célok, közös szembenézés a közös kihívásokkal – ezekről szó sincs.

Félreértés ne legyen, ez nemcsak a Fidesz bűne, a belépést megelőző és az azt népszerűsítő szocialista vezetésű kampányban is az uniós források hasznán volt a fő hangsúly. Nem az értékválasztáson. Nem annak a liberális demokráciának a választásán, amely kétszáz éve megteremtette a kapitalizmust és az ipari forradalmat, mely minden ellentmondása és válsága ellenére a történelemben soha nem látott fejlődést hozott például a közegészségügy, a közoktatás, vagy a közbiztonság terén is, hogy ne csak a pénzről beszéljünk. Napjainkban pedig a liberális demokrácián alapuló szabad (és jól szabályozott) verseny teremtette meg és vezeti az informatikai forradalmat, amely még az ipari forradalomnál is mélyebben fogja megváltoztatni világunkat. A liberális demokrácia sokszor volt már válságban, ma is abban van, de eddig mindig ki tudott gyógyulni válságaiból és meg tudott újulni, szemben a válságokra adott rossz válaszokkal – gondolok itt a kommunizmusra és a fasizmusra – melyek viszonylag rövid történelmi idő után kimúltak.

A magyarok többsége Szent István óta a Nyugathoz akar tartozni. Valahová mindig tartoztunk, de most először választhattunk. Ezt a történelmi választást akarja most visszafordítani miniszerelnökünk. Csak azt nem tudom, hogy ő, és akik ebben segítik, hogyan fognak elszámolni lelkiismeretükkel.

2016. július 2.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

Növekszik a nukleáris konfliktus kockázata

Téves számítás vagy valamilyen baleset katasztrófát eredményezhet – hívja fel a figyelmet a Washington Post vezércikke. >

Tovább

Törökországnak be kell engednie Svédországot a NATO-ba

Különben ne hívják meg Erdogant és Orbán a jövő hónap közepén tartandó vilniusi NATO-csúcsra – írja >

Tovább

A Nyugat kudarcot vall a Balkánon

A Nyugat önmagát téveszti meg, amikor erőlteti az Unió bővítését, miközben az már évek óta halott. >

Tovább

Putyin háborúja egyben Amerika lehetősége is

A neves külpolitikai elemző, Walter Russel Mead nagy lehetőségnek tekinti a háborút Amerika számára. A Hudson >

Tovább

A Nyugat-Balkánon Putyin második frontot nyithat a NATO ellen

Különösen feltűnő, hogy a belgrádi kormány által szervezett rokonszenv-felvonuláson fellépett Milorad Dodik, a boszniai szerbek vezére, >

Tovább

Eljött az idő: Bidennek apait-anyait be kell vetni az ukrán győzelem elősegítésére

A Guardian szerzője, Simon Tisdall szerint annál is inkább így van ez, mivel Zelenszkij diktálja a >

Tovább

A Nyugat beszorult a félelem és a reménykedés közé, miután Erdogan meghosszabbította 20-éves uralmát

Maga a politikus választás elé került, mert vagy viszi tovább országát Oroszország felé, vagy nyitottabb lesz >

Tovább

Válaszúton

Mindent meg kell tennünk, hogy Magyarország a szövetségesek, a Nyugat oldalára álljon. Putyin háborúja s Orbán >

Tovább

Itt az idő felvenni Ukrajnát a NATO-ba

Méghozzá Francis Fukuyama szerint, mert csak az teszi lehetővé a békét. A Stanfordi Egyetem világhírű politológia >

Tovább

Isten éltesse, Kissinger úr, éljen sokáig!

Mindössze 8 évig volt a washingtoni diplomácia első embere, de ez idő alatt Nixonnal együtt megváltoztatta >

Tovább

Menetelés a Hexit felé

Amikor már az ember azt gondolná, hogy ennél nem lehetne rosszabb Magyarország és az EU viszonya, >

Tovább

Jövő héten szavaz az Európai Parlament Magyarország soros EU elnökségéről

Várhatóan a jövő csütörtökön szavaz az Európai Parlament arról a példátlan javaslatról, hogy Magyarország ne lehessen >

Tovább