2020. július 10. péntek
Ma Amália, Engelbert, Ulrika névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Vajdasági magyar-magyar szótár

Remélhetőleg segítségével jobban megértjük egymást. >

Tovább

“Hálát adunk, hogy Erdély Romániához tartozik”

„Ordítani Kárpátia koncerteken és hullarészegen üvölteni, dögölj meg büdös zsidó.” Ille István ( Kanadai Magyar Hírlap): >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (18.)

Megőrültem. Ezt már kezdem felfogni, de lehet, hogy csak hülyülök. Tizenöt éve nem engedem Sára lányomnak >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (22.)

Simor Márton a becsületes neve. 1975-ben született. Szegedi szobrász és tanár. Mivel vallom, hogy az emberiség >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (20.)

Mondhatnám azt is, gyerekkori pajtások vagyunk, de ez nem igaz, hisz Robi egy tízessel fiatalabb, és >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (12.)

Zsozsó! Őt szinte mindenki így ismeri. Zentai lány, asszony, akinek vadregényes élete valahol mostanság tisztult le. >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (21.)

Ifjúság Mikor Kolumbusz a zsivajgó partra lépetts követték társai, az ittas tengerészek,szagos szél támadt s lábához hullt >

Tovább

Újra itt a Napló! - hozzászólások

A Napló újraindulása alkalmából megjelent cikkhez több hozzászólás érkezett. Meggyőződésünk, hogy egyes vélemények tájékozatlanságnól fakadnak. Megpróbáltuk közölni >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (1.)

Valamelyik nap a múlt héten megcsörren a telefonom, és Árpád közli velem, hogy 19-év után újra >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (13.)

Magamnak ezeket a kérdéseket írtam fel. Olyan emlékeztetőnek, miután vasárnap délután rám csörgött: >

Tovább

Madárdal

Jó magyarnak lenni. Tudom ezt már rég óta, de most szombaton valahogy különösen jó volt, sok >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (8.)

Ma egy könyvről szeretnék szólni. Ez a gondolat már vagy fél éve érik bennem, de most, >

Tovább

Napi ajánló

Győztek a magyarok, Orbán takarodj!

Ezért hülyeség azt mondani, hogy aki a melegházasságot vagy épp az EU-t támogatja, akinek nem fáj Trianon, az elvesztette magyar identitását. Teczár Szilárd (Magyar Narancs):

Hogy én is őszintén tudok örülni a magyar válogatott sikerének, az nem legitimálja, hanem éppenséggel cáfolja Orbán politikájának lényegét.

A magyar futballválogatott keddi győzelme után több ismerősöm és nem ismerősöm is feltette a kérdést: kellett ez nekünk? Nem legitimálja-e a siker a futballkultuszt és a megalomán stadionépítéseket politikája középpontjába helyező Orbán Viktor hatalmát? Mintha a kormánnyal nem rokonszenvező liberálisok, baloldaliak (és konzervatívok) némi bűntudatot éreznének, amiért örömmel szemlélték a fiúk remeklését.

Rosszul teszik.

Én nem vagyok sportközgazdász, nehezen tudom megítélni, hogy a stadionépítési láz, az NB I-es csapatok és akadémiáik közpénzzel történő kitömése játszott-e bármilyen szerepet a magyar válogatott teljesítményének javulásában. Valószínűbbnek tűnik, hogy nem játszott. Az pedig egészen biztos, hogy haveri zsebek kitömésére semmi szükség nem volt a győzelemhez.

Ezzel együtt tisztában vagyok vele, hogy a sportsikerek – az általános közérzet javításán keresztül – mindig az aktuális kormányerőnek kedveznek. Különösen erős lehet ez a hatás, ha az aktuális kormányerő politikájának és retorikájának kiemelten fontos eleme a sport. Orbán Viktornak rövid távon kétségkívül jól jönnek a magyar válogatott eredményei.

De nem ez a lényeg.

A szurkolás megmagyarázhatatlan, zsigeri ösztöne és a győzelem után érzett felhőtlen öröm éppen arra világít rá, hogy igenis megkülönböztethető egymástól a közösséghez – jelen esetben nemzethez – tartozás érzése és a nacionalizmus politikai mozgalma. Előbbi adja identitásunkat, életünk értelmét, míg utóbbi számos emberi szenvedés forrása volt és lesz a jövőben is.

A szurkolás élménye nyilvánvalóvá teszi, hogy a nemzeti érzés, az identitás nem feltételez politikai azonosulást. Elfogadhatatlannak tartom a Fidesz politikájának csaknem összes elemét, és – enyhén szólva is – szomorúsággal tölt el, hogy a magyarok többsége szavazattal vagy csendes beletörődéssel ezt a politikát támogatja. De ettől még képtelen lennék a magyar válogatott ellen szurkolni. Orbán Viktor krédója, miszerint aki az ország ügyeiről másképp vélekedik, abból kiveszett a nemzeti érzés, nemcsak veszélyes, hanem tényszerűen nem is lehet igaz.

A futball valósága a nemzet kirekesztő, etnicista felfogását is tagadja. Nem félelmetesek, hanem nevetségesek azok a huligánok, akik saját csapatuk cigányai előtt cigányoznak, saját válogatottjuk színes bőrű játékosai előtt négereznek. Elég végignézni a mostani Eb játékoskereteit, hogy világossá váljon: a nemzethez – sőt a nemzet büszkeségeihez – tartozás nem az ember bőrszínén dől el. A labdarúgás – minden látszat ellenére – a nemzet befogadó koncepcióját pártolja. Nyáron nem véletlenül voltak tele a német stadionok „Refugees welcome!” transzparensekkel.

A sport végezetül cáfolja az identitások kizárólagosságát is. Ezt legjobban a kettős állampolgárok tuják, vagy azok, akik huzamosabb ideig éltek származási országuktól távol. Ők a foci Eb-n sem egy, hanem két válogatottért szorítanak. De jómagam is szurkolok az olasz csapatnak, holott életemben egyszer jártam Olaszországban, és nem beszélem a nyelvet sem. Mégis szeretem a konyhájukat, a történelmüket és a futballkultúrájukat is. Más nemzetek, eltérő identitások tisztelete azonban nem tesz kevésbé jó vagy igaz magyarrá. A futball valódi szellemét az egymás mellett sétáló svéd és ír szurkolók képviselik, nem a balhézó angolok és oroszok.

Ezért hülyeség azt mondani, hogy aki a melegházasságot vagy épp az EU-t támogatja, akinek nem fáj Trianon, az elvesztette magyar identitását. Identitásunk lényegét nem ezek a politikai konstrukciók, hanem mindennapi tapasztalataink adják. Mindennapjaink, melyek többségén éppen arról vitatkozunk, hogy mi legyen Magyarországgal. Néhány kitüntetett pillanatban – és a keddi minden bizonnyal ilyen volt – azonban rádöbbenünk, mekkora érték, hogy ezeket a vitákat egyáltalán lefolytathatjuk. Hogy egy közösséghez tartozunk.

Orbán Viktor jó eséllyel politikai hasznot húz majd a magyar válogatott szerepléséből. De az együtt ünneplő magyarokat látva arra is rá kell döbbennie, hogy identitásunkat, azaz szabadságunkat egyikünktől sem veheti el.

2016. június 16.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

Merkel és a populisták

A képviselők úgy vették, hogy szavai támadást jelentenek Trump és Johnson, vagyis azok ellen, akik nem >

Tovább

A világ esik szét amíg az USA visszavonul

A liberális demokráciáknak nincs esélyük, hogy ellensúlyt képezzenek bizonyos területeken Pekinggel szemben, de egyben együtt is >

Tovább

Soros befolyása

A filantróp Soros kora előtt jár, hiszen rájött, mekkora gondok feszítik a világot. Lásd a kelet-európai >

Tovább

Von der Leyen Horvátországban kampányolt

A Bizottság szóvivője ugyan kifejtette, hogy a politikus személyes véleményét mondta el a Néppárt által szervezett >

Tovább

A HDZ győzött, a lengyelek meg még mindig a körmüket rágják

Sokaknak elnyerte a tetszését Plenković miniszterelnök mérsékelt vezetési stílusa mutat rá az Oxfordi Egyetem Nemzetközi Kapcsolatok >

Tovább

Erkölcsi tisztaság kontra Koszovó?

A szerb elnök szerint országa számára Koszovó függetlensége nem lehet fontosabb, mint az értékek, az erkölcsi >

Tovább

Londoni levél – A „hazai hivatal”

Az itteni belügyminisztériumot 1782 óta Home Office-nak hívják, a kitöltendő kérdőívem fejlécében is ez volt. Tárgyilagos >

Tovább

A szélsőjobb királycsináló lehet Horvátországban

Egy zágrábi történész arra figyelmeztet, hogy az ország az eddiginél sokkal közelebb kerülhet a populista, a >

Tovább

Az orosz bénultság

Megint divatba jöttek az üres politikai rituálék, akárcsak a Brezsnyev-érában. De a hasonlóság vonatkozik arra is, >

Tovább

Asselborn: Magyarországnak semmi keresnivalója az Európai Tanácsban

A magyar modell már nem demokratikus, élesen elüt a nyugati értékkánontól. Jean Asselborn, aki ádáz ellenfele >

Tovább

Bajban Orbán szlovén klónja

Belebukhat a szlovén kormány a vírus elleni felszerelések beszerzése körüli simlis üzletekbe. A gazdasági tárca vezetőjét >

Tovább

Az emberiség válaszúthoz közeledik

A világgazdaság már amúgy is súlyos visszaesést produkál és ehhez jön még az egyre erőteljesebb amerikai-kínai >

Tovább