2019. november 18. hétfő
Ma Jenő névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Vajdasági magyar-magyar szótár

Remélhetőleg segítségével jobban megértjük egymást. >

Tovább

“Hálát adunk, hogy Erdély Romániához tartozik”

„Ordítani Kárpátia koncerteken és hullarészegen üvölteni, dögölj meg büdös zsidó.” Ille István ( Kanadai Magyar Hírlap): >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (18.)

Megőrültem. Ezt már kezdem felfogni, de lehet, hogy csak hülyülök. Tizenöt éve nem engedem Sára lányomnak >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (20.)

Mondhatnám azt is, gyerekkori pajtások vagyunk, de ez nem igaz, hisz Robi egy tízessel fiatalabb, és >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (22.)

Simor Márton a becsületes neve. 1975-ben született. Szegedi szobrász és tanár. Mivel vallom, hogy az emberiség >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (12.)

Zsozsó! Őt szinte mindenki így ismeri. Zentai lány, asszony, akinek vadregényes élete valahol mostanság tisztult le. >

Tovább

Újra itt a Napló! - hozzászólások

A Napló újraindulása alkalmából megjelent cikkhez több hozzászólás érkezett. Meggyőződésünk, hogy egyes vélemények tájékozatlanságnól fakadnak. Megpróbáltuk közölni >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (21.)

Ifjúság Mikor Kolumbusz a zsivajgó partra lépetts követték társai, az ittas tengerészek,szagos szél támadt s lábához hullt >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (1.)

Valamelyik nap a múlt héten megcsörren a telefonom, és Árpád közli velem, hogy 19-év után újra >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (13.)

Magamnak ezeket a kérdéseket írtam fel. Olyan emlékeztetőnek, miután vasárnap délután rám csörgött: >

Tovább

Madárdal

Jó magyarnak lenni. Tudom ezt már rég óta, de most szombaton valahogy különösen jó volt, sok >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (8.)

Ma egy könyvről szeretnék szólni. Ez a gondolat már vagy fél éve érik bennem, de most, >

Tovább

Napi ajánló

Felvidéki fociakadémia építésébe öntik a határon túli pénzeket Orbánék

„Világi Oszkár az egyik leggazdagabb szlovákiai magyar, bár vagyonáról pontosabbat nem lehet tudni.” Kósa András (Átlátszó):

Újabb határon túli labdarúgó-beruházást támogat a kormány. A nemzetpolitikai célokat segítő elkülönített állami pénzalap, a Bethlen Gábor Alap a csíkszeredai fociklub évek óta tartó támogatása mellett ezúttal a most épülő Dunaszerdahelyi Labdarúgó Akadémia fejlesztéseinek és programjainak támogatására ítélt meg 300 millió forintot.

A pénzről tavaly december 28-án döntött egyhangúlag a Potápi Árpád határon túli ügyekért felelős államtitkárból, Berczik Ábel helyettes államtitkárból, Grezsa István miniszteri biztosból és Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettesből álló bizottság.

A tavalyi juttatások között nem találtunk túl sok hasonló nagyságrendűt, még a „Nemzeti jelentőségű intézmények és programok” kategóriában is csak néhány van: a szamosújvári Mezőségi Kemény Zsigmond Szórványoktatási Központ építésére 400 millió forint jutott, a Sapientia Alapítvány 500 millió forintot kapott „Tan-, és mintagazdaságok létrehozására”. 600 milliót kapott a kárpátaljai II. Rákóczi Ferenc Főiskola működési támogatásként, és ezek többszörösét, 2,1 milliárdot az Erdélyi Magyar Tudományegyetem, illetve a Partiumi Keresztény Egyetem.

A 300 millióhoz képest eközben 80 millió jutott a teljes moldvai magyar nyelvű oktatásra, 75 millió a vajdasági felsőoktatási ösztöndíjprogramra, 42 millió erdélyi szórványkollégiumok, és iskolabusz programok támogatására.

A „Magyar Kultúráért és Oktatásért” kategóriában egy millió forintot meghaladó támogatást is viszonylag keveset találunk, jellemzően 500-600-800 ezer forint között mozognak a kifizetett pénzösszegek a központi pályázatokon, a felvidéki regionális pályázatok esetében pedig még ennél is alacsonyabb, 100-300 ezer forint közötti a nagyságrend.

Az egész akadémiai beruházás költsége nagyjából 450 milliót tesz ki, pontosabban 1.5 millió eurót – ezt Világi Oszkár, a dunaszerdahelyi klub tulajdonosa mondta egy sajtótájékoztatón. Az építkezés már megy, kész két pálya (az egyik műfüves), és állnak a reflektorok is. Év végéig még két pályát és egy központi épületet terveznek átadni, így egy valódi edzőközpont jön majd létre, ahol összesen tíz focipályán lehet majd gyakorolni egyszerre.

Világi Oszkár az egyik leggazdagabb szlovákiai magyar, bár vagyonáról pontosabbat nem lehet tudni. Több szlovákiai magyar médium mint „Orbán Viktor jóbarátját” említi, a Fidesz 2014-es ismételt kétharmados győzelme után egy szlovákiai kereskedelmi tévében egy kerekasztal beszélgetés vendégeként elemezte a Fidesz sikereinek okait.

A Népszabadság TOP 150 kiadványa a cseh Tyden hetilapra hivatkozva még 2008-ban azt írta, hogy a vállalkozó magánvagyona legalább 15 milliárd forint, a Tyden cseh-, és szlovák állampolgárságú gazdagokat tartalmazó 101-es listájára ugyanis ennyi volt a „beugró”.

A jogász végzettségű Világi a rendszerváltás utáni első szabad – akkor még – csehszlovák parlament képviselője lett mindössze 27 évesen, de meggazdagodását saját korábbi nyilatkozatai szerint az alapozta meg, amikor 150 dolláros órabérért kezdett dolgozni egy amerikai cégnek, majd a pénzből ingatlanüzletekbe fogott.

Mára Világi jelentős élelmiszeripari és idegenforgalmi érdekeltségekkel is rendelkezik a Csallóközben, amit egyébként „Kukkónia” néven igyekszik ismertté tenni külföldön is. (Egyes kutatások szerint ez volt a régió korábbi elnevezése.) Így létezik ilyen márkanevű tej, valamint többféle húskészítmény, de a „Kukkónia projekt” része egy panzió, egy „ranch”, valamint az Amade Chateu nevű luxusszálló Nyékvárkonyon, ahol egy helyi forrásunk szerint Orbán Viktor is vendégeskedett már.

A vezérigazgatónak saját honlapja is van, eszerint „globális világban élünk, ahol a kilométeres távolságok másodpercekre rövidülnek. Ezért az idő rendkívül fontos entitás. Behatárolt és sehogy sem lehet becsapni. Mindannyiunknak pontosan ki van mérve”. Kukkónia néven egyébként még egy polgári egyesületet is bejegyeztetett Világi Oszkár.

Világi a Magyar Koalíció Pártja országos tanácsának tagja is volt, és amikor a párt Mikulás Dzurinda miniszterelnöksége idején a kormánykoalíció része lett, a Szlovák Államvasút és a Slovnaft olajipari vállalat igazgatótanácsában is tisztséget kapott, de 2003-2007 között az OTP szlovák leánybankjának felügyelő bizottságába is beválasztották.

A MOL 2000-ben megvásárolta a Slovnaftot. Világi 2006-tól a Slovnaft vezérigazgatója, 2009-től pedig a cég igazgatótanácsának elnöke is, 2011-től már a MOL-ban is igazgatótanácsi tag.

A szlovák média szerint Világi neve 34-szer bukkan fel a szlovák közélet eddigi legnagyobb korrupciós botrányában. 2012-ben egy „Gorilla” néven futó titkosszolgálati akció nyilvánosságra került aktái szerint a szlovákiai politikai elit szorosan összefonódott az ország legbefolyásosabb vállalkozóival, háttéralkukra épülő klienspolitika uralta a rendszert.

A Gorilla-akták szerint Világi a Magyar Közösség Pártja (MKP) legbefolyásosabb gazdasági háttérembere, ő fizeti többek között a párt delegáltjait különböző állami cégek vezetésében. Az akták szerint az egyik leggazdagabb szlovák üzletember, Jaroslav Hascák egy ízben arról panaszkodott, Világi annyira befolyásos, hogy például a szlovák villamosművek igazgatóhelyettese, Miroslav Wöllner is jobban figyel rá, mint a gazdasági miniszterre.

Hacák egy másik alkalommal arról beszélt, hogy „a villamos művekben Wöllner és Világi csinálja a legnagyobb csalásokat”. Világi Oszkár akkor egy interjúban azt mondta az Új Szónak, meggyőződése, hogy a „Gorilla-aktákban” szereplő anyagok nagy része kitaláció, és tagadta, hogy bármi köze is lenne azokhoz a történetekhez, amiben nevét megemlítik.

2016. március 3.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

Pár méterre az ígéret földjétől

Egyesek már három éve úton vannak. De mindent elvesztenek: nemcsak a családjukat és a javaikat, hanem >

Tovább

„Magyarország »hihetetlenül goromba« jelöltje a bizottságba”

Ezzel a címmel közölte a Politico amerikai portál európai kiadása Lili Bayer cikkét Várhelyi Olivérről. A >

Tovább

Magyarország immár nem demokrácia

Erre persze jöhet a másik oldal azzal, hogy Karácsony Gergely lett a budapesti főpolgármester. Ám Isztanbult >

Tovább

A halottak nem válaszolhatnak

Schmidt Mária egy államilag finanszírozott rendezvénysorozat kormánybiztosaként ismét azt teszi, amit Orbán Viktor 30 évvel ezelőtt, >

Tovább

Erődemonstráció

A november 7-ére gondosan kitervelt és megrendezett káosz nem volt más, mint a felcsúti nemzetvezető erődemonstrációja, >

Tovább

Önök úgy humanisták, ahogy orbánék krisztusi keresztények

Gyilkolni, kedves Dobrev Klára, nem csak fegyverekkel lehet. Olykor egy-egy szavazat is elég hozzá. Hadd ne >

Tovább

A nagy vonzódás személyes okai

A török üzletember, Adnan Polat boltolt Orbán vejével és rendbe hozatta Gül baba türbéjét. Azon kívül >

Tovább

Mi lett a szabadság új hajnalából

Kína nem halad a demokrácia felé, Oroszország visszatért a tekintélyelvűséghez. Új demokráciák jöttek ugyan létre, de >

Tovább

Az ellenzék káros purifikátorai

Én azt gondolom, hogy nekünk, akik szavazatainkkal segítettük az ellenzéki összefogás győzelmét, bíznunk kell bennük mindaddig, >

Tovább

Többszázezer bevándorló a migránsellenes keleten

Magyarország főként Délkelet-Ázsiára alapoz, de emellett ösztöndíjakkal igyekszik jelentkezőket becsábítani az arab térségből. És a születések-halálozások-elvándorlások >

Tovább

Nincsenek eszközök a gengszter tagállamok megfékezésére

A New York Times pár napja még a csilivili vadonatúj magyar stadionokat állította szembe az ország >

Tovább

A halál csókja

Erdoğan a múlt héten köszönetet mondott Orbánnak a szíriai konfliktussal kapcsolatban nyújtott támogatásáért. Ez halálos csóknak >

Tovább