2022. június 30. csütörtök
Ma Pál névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Vajdasági magyar-magyar szótár

Remélhetőleg segítségével jobban megértjük egymást. >

Tovább

“Hálát adunk, hogy Erdély Romániához tartozik”

„Ordítani Kárpátia koncerteken és hullarészegen üvölteni, dögölj meg büdös zsidó.” Ille István ( Kanadai Magyar Hírlap): >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (18.)

Megőrültem. Ezt már kezdem felfogni, de lehet, hogy csak hülyülök. Tizenöt éve nem engedem Sára lányomnak >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (22.)

Simor Márton a becsületes neve. 1975-ben született. Szegedi szobrász és tanár. Mivel vallom, hogy az emberiség >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (12.)

Zsozsó! Őt szinte mindenki így ismeri. Zentai lány, asszony, akinek vadregényes élete valahol mostanság tisztult le. >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (21.)

Ifjúság Mikor Kolumbusz a zsivajgó partra lépetts követték társai, az ittas tengerészek,szagos szél támadt s lábához hullt >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (20.)

Mondhatnám azt is, gyerekkori pajtások vagyunk, de ez nem igaz, hisz Robi egy tízessel fiatalabb, és >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (1.)

Valamelyik nap a múlt héten megcsörren a telefonom, és Árpád közli velem, hogy 19-év után újra >

Tovább

Újra itt a Napló! - hozzászólások

A Napló újraindulása alkalmából megjelent cikkhez több hozzászólás érkezett. Meggyőződésünk, hogy egyes vélemények tájékozatlanságnól fakadnak. Megpróbáltuk közölni >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (13.)

Magamnak ezeket a kérdéseket írtam fel. Olyan emlékeztetőnek, miután vasárnap délután rám csörgött: >

Tovább

Madárdal

Jó magyarnak lenni. Tudom ezt már rég óta, de most szombaton valahogy különösen jó volt, sok >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (8.)

Ma egy könyvről szeretnék szólni. Ez a gondolat már vagy fél éve érik bennem, de most, >

Tovább

Napi ajánló

Háborús bűnökért elítélt politikus bábáskodott Mészáros Lőrinc eszéki bizniszénél

„Nem tudni, Glavaš úr tett-e valaha olyat, ami nem a saját egyéni érdekeit szolgálta”. Magyar Krisztián (Magyar Narancs):

Branimir Glavaš közvetítésével került a felcsúti polgármester a horvát fociklub közelébe. Mészáros üzlettársa végül nem ő, hanem egy Dubajban tartózkodó üzletember lett.

Alig több mint egy hete a horvátországi Eszéken figyelhettük meg, ahogy a városi tanács megszavazta: eladják a helyi focicsapatban korábban szerzett részesedését Mészáros Lőrincnek.

A felcsúti polgármester a legnagyobb cégén, a Mészáros és Mészáros Kft. keresztül így megszerezte a szomszédos ország élvonalában utolsó előtti helyen álló NK Osijek 46,6 százalékát. Még nagyjából 44-45 százalékot egy eszéki üzletemberrel közösen, Ivan Meštrović-csal kaparinthatnak meg úgy, hogy hozzájuk kerül a csődeljárás alatt álló városi bank és egy városi cég részesedése is; a maradék, nagyjából 10 százaléknyi részvény magánszemélyek tulajdonában van, de még nem tudni, hogy ők mit akarnak kezdeni a részvényeikkel. Az önkormányzati tulajdonrészért 100 ezer kunát fizetett a felcsúti polgármester, ez nagyjából 4 millió forint, de a jelenlegi 7 millió kunás adósságállományon kívül 2017-ben még 18 millió kunát is ki kell csengetnie a klubnak (mindösszesen tehát 1 milliárd forint körüli összeget) az elmaradások rendezésére.

Mészáros az eszéki városi tanácsnak elküldött egy banki igazolást is arról, hogy a Mészáros és Mészáros Kft. bankszámláján rendelkezésre áll minimum 2 millió eurónak megfelelő forint ahhoz, hogy finanszírozzák a felmerülő költségeket, és biztosítsák az eszéki csapat működését.

Képbe kerül Glavaš

A január 19-i ülésen az eszéki képviselők hosszasan tanácskoztak a klub eladásáról, és többször felmerült: nem biztos, hogy jó megoldás Mészárosra bízni a klubot, de nincs más választásuk, hiszen ha nem ír alá az új befektető, akkor nem is csődeljárás, hanem azonnali megszűnés fenyegeti a sportegyesületet.

A legnagyobb vita akkor támadt, amikor Jaroslav Pecnik, a baloldali ellenzék képviselője azt mondta Mészáros Lőrincről, hogy egy „alvilági üzletember”, a magyar miniszterelnök bizalmasa, ezért legyenek vele nagyon elővigyázatosak. Az eszéki polgármester azonban határozottan kiállt a felcsúti milliárdos mellett, és azt mondta, hogy 2-3 napon belül Eszékre várja Mészárost. Ivan Vrkić polgármester, aki a jobbközép Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) politikusa, akkor a magyarnarancs.hu-nak azt mondta: ő igazából csak annyit tud Mészáros Lőrincről, amennyit a hírekben olvashatott, de őt ez nem is érdekli, mert ez az egész egy nyilvános pályázat volt, és végig törvényesen jártak el. Amíg beszélgettünk vele, ezt többször is megismételte, és párszor azt is, hogy teljesen mindegy, ki lesz az új tulajdonos, őt az mozgatja, hogy megmenekül a klub. A polgármesternél külön rákérdeztünk arra, hogy mit tud arról, ki ajánlotta be Mészáros Lőrincet, és ezt a választ adta: „Nem tudom, ki ajánlotta, engem ez nem érdekel”, majd folytatta megint, hogy minden átlátható és tiszta volt.

Ez azért is furcsa, mert a városi tanács ülésének vége felé nyilvánosan köszönetet mondott egy Branimir Glavaš nevű horvát politikusnak, aki – a városvezető szavai szerint – „idehozta ezt a vevőt, vevőket, és velem erről beszélgetett”.

Háborús bűnök

Az eszéki városházán több helyi képviselőnél is kérdezősködtünk arról, hogy mit tudnak arról a folyamatról, amely megelőzte a tulajdonosváltást, de vagy nem akartak válaszolni, vagy azt mondták, hogy erről nekik fogalmuk sincs. Akik pedig tudtak valamit, ők Mészáros tulajdonostársán kívül mind Branimir Glavašt emlegették, tudomásuk szerint ő volt az, aki először közvetített az új tulajdonosok és a városvezetés között.

Glavaš neve nem ismeretlen Magyarországon sem, lévé ő volt az egyik első magas rangú politikus, akit hivatalosan háborús bűnökkel vádoltak meg Horvátországban. A volt tábornok Eszék védelmét irányította a délszláv háborúban, a helyi média szerint „élet és halál ura” volt a Dráva-parti városban. A vádak szerint 1991-ben félkatonai alakulatot szervezett Eszéken, és szerbek elrablására, megkínzására, meggyilkolására adott parancsot. Branimir Glavašt 2009-ben Boszniában tartóztatták le, majd büntetését boszniai börtönben kezdte el letölteni, miután Horvátországban nyolc évre elítélték a szerb polgári lakosság terhére elkövetett háborús bűnök miatt. Végül a tavalyi év elején kiszabadult, mivel az ellene hozott elmarasztaló ítéletet a horvát alkotmánybíróság megsemmisítette. A testület ugyanakkor nem azt mondta ki, hogy Glavaš mégsem háborús bűnös, hanem jogtechnikai kifogásokat talált. A volt tábornok ellen egy másik eljárás még folyamatban van, amelyben szintén háborús bűnökkel vádolják. A 444. tavalyi cikke szerint, amikor visszatért, „Glavašt hősként üdvözölték Eszéken, ahol 1500 ember és a főtéren rendezett buli várta. A rendezvényre késve érkező Glavaš ezen a Nyugat és Washington bábjának nevezte a kormányzó balközép koalíciót és tiltakozott az ellen, hogy a horvát hatóságok egyre több háborús veterán ellen indítanak vizsgálatot a háborúban elkövetett bűneik miatt.” Branimir Glavaš jelenleg is Eszéken él, tagja a horvát parlamentnek, és úgy tudjuk, a 90-es évek közepén ő volt a focicsapat vezetője.

Glavast végül telefonon sikerült utolérnünk. Ekkor megkérdeztük tőle, hogy milyen szerepe volt az NK Osijek önkormányzati részének eladásában, mire Glavaš úgy vázolta fel a folyamatot, hogy ő volt az, aki Ivan Meštrović-ot – ő Mészáros üzlettársa – bevitte a polgármesterhez, és először így hármasban kezdtek el gondolkozni arról, hogyan is lehetne megmenteni a klubot. Elmondása szerint Mészáros Lőrincet már nem ő, hanem Ivan Meštrović kereste meg, akinek nem ismeretlen a magyarországi terep, hiszen tulajdonostárs abban a City Mailben, amely idén egyedüliként kapott arra engedélyt, hogy a Magyar Posta mellett beszálljon a kis küldemények piacára. Meštrović is eszéki, de ideje jelentős részét külföldön tölti. Őt is megkerestük telefonon, de éppen Dubajban tartózkodott és annyit közölt: csak később tud válaszolni a kérdéseinkre. Branimir Glavaštól is megkérdeztük, hogy mit tud Meštrović és Mészáros kapcsolatáról, csak annyit mondott: „Gondolom, van valamilyen kontakt”, majd megjegyezte, hogy szerinte a felcsúti polgármester üzlettársát annyira nem is igazán érdekli az eszéki sportklub, mégis beszállt az üzletbe.

Mészáros még nem írt alá

„Ha már Glavaš közvetít egy ügyletben, ott már rég baj van” – ezt a már a Mészárost „alvilági üzletembernek” nevező Jaroslav Pecnik mondta nekünk Eszéken. A helyi önkormányzati képviselő szerint vigyázni kell vele, mert – mint ahogy fogalmazott – „nem tudni, Glavaš úr tett-e valaha olyat, ami nem a saját egyéni érdekeit szolgálta”.

Az önkormányzati részesedés előző héten megszavazott eladás után – úgy tudjuk – nyolc nap áll Mészáros Lőrinc rendelkezésére, hogy aláírja az adás-vételről szóló dokumentumokat, de eszéki forrásaink szerint még a felcsúti polgármester kedd délutánig nem járt a horvát városban. Hogy miért nem, arról hivatalos információt nem kaptunk, bár hívtuk a sportegyesületet is, de ott azt mondták, nem nyilatkoznak. A tulajdonosváltás folyamatára rálátó informátorunk szerint ez nem jelenti azt, hogy a felcsúti milliárdos elállt volna az ügylettől, az aláírás azért csúszhat, mert az önkormányzati részvényeken kívül a csődbe ment városi bank és egy szintén városi cég részesedésének átvétele is folyamatban van.

 

2016. január 27.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

Porosenko: Fegyver, fegyver és még egyszer fegyver kell

A volt ukrán elnök, aki annak idején tető alá hozta Putyinnal a Minszki megállapodást, kizártnak nevezte, >

Tovább

Az összeomlás forgatókönyvei

Most még az első szakaszban vagyunk, amikor úgy tűnik, hogy az Orbán-rezsim bukdácsol ugyan, de fennmarad, >

Tovább

Ki kellene terjeszteni a háborút Oroszországra is

De hogy van az, hogy Oroszország nap mint nap bombázhatja saját területéről Harkivot, de Ukrajna nem >

Tovább

Snyder-Habermas vita a német szerepvállalásról

Ha Putyin azt látja, hogy nem képes elérni célját, simán bejelenti, hogy győzött és valami új >

Tovább

420 forint/eurós árfolyam sem kizárt

Az apanázsra azért is szükség van, hogy megdobja a gazdaságot, amelynek növekedési üteme előreláthatólag lassul a >

Tovább

Riadókészültségben a magyarországi média

Létezik ugyan még egy maroknyi független orgánum, de ahhoz, hogy elérjék a közönséget, vagy a közönségnek >

Tovább

„Szélsőjobb: tánc a vulkánon”

Trump, Brexit, Magyarország, Lengyelország, Brazília és most még a Marine Le Pen-féle párt is 89 képviselőt >

Tovább

Homo orbanicus

A nemzeti nem-közösségnek nincs összetartó ereje. A nemzet elveszítette veszélytudatát. Egyenként mindenki érzi, hogy baj van, >

Tovább

Az orosz fenyegetések üresebbek, mint ahogy azt gondolnánk

Ezt bizonyítja – írja a Times -, hogy Vlagyimir Putyin idáig mindig abbahagyta a kardcsörtetést, amikor >

Tovább

Még sok a „ha” Ukrajna uniós útján

Timothy Garton Ash úgy ítéli meg, hogy Ukrajna uniós tagsága stratégiai döntés volna egész Európa számára, >

Tovább

Még sok a „ha” Ukrajna uniós útján

Timothy Garton Ash úgy ítéli meg, hogy Ukrajna uniós tagsága stratégiai döntés volna egész Európa számára, >

Tovább

A látványos uniós ajánlat csak kamu

A Die Welt német konzervatív lap úgy értékeli, hogy az Ukrajnának és Moldovának tett látványos ajánlat >

Tovább