2021. november 30. kedd
Ma András, Andor, Andrea névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Vajdasági magyar-magyar szótár

Remélhetőleg segítségével jobban megértjük egymást. >

Tovább

“Hálát adunk, hogy Erdély Romániához tartozik”

„Ordítani Kárpátia koncerteken és hullarészegen üvölteni, dögölj meg büdös zsidó.” Ille István ( Kanadai Magyar Hírlap): >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (18.)

Megőrültem. Ezt már kezdem felfogni, de lehet, hogy csak hülyülök. Tizenöt éve nem engedem Sára lányomnak >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (22.)

Simor Márton a becsületes neve. 1975-ben született. Szegedi szobrász és tanár. Mivel vallom, hogy az emberiség >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (12.)

Zsozsó! Őt szinte mindenki így ismeri. Zentai lány, asszony, akinek vadregényes élete valahol mostanság tisztult le. >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (20.)

Mondhatnám azt is, gyerekkori pajtások vagyunk, de ez nem igaz, hisz Robi egy tízessel fiatalabb, és >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (21.)

Ifjúság Mikor Kolumbusz a zsivajgó partra lépetts követték társai, az ittas tengerészek,szagos szél támadt s lábához hullt >

Tovább

Újra itt a Napló! - hozzászólások

A Napló újraindulása alkalmából megjelent cikkhez több hozzászólás érkezett. Meggyőződésünk, hogy egyes vélemények tájékozatlanságnól fakadnak. Megpróbáltuk közölni >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (1.)

Valamelyik nap a múlt héten megcsörren a telefonom, és Árpád közli velem, hogy 19-év után újra >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (13.)

Magamnak ezeket a kérdéseket írtam fel. Olyan emlékeztetőnek, miután vasárnap délután rám csörgött: >

Tovább

Madárdal

Jó magyarnak lenni. Tudom ezt már rég óta, de most szombaton valahogy különösen jó volt, sok >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (8.)

Ma egy könyvről szeretnék szólni. Ez a gondolat már vagy fél éve érik bennem, de most, >

Tovább

Napi ajánló

Bajuszgate

„A kirekesztő nácikat kirekesztő demokraták közé egyenlőséget tesznek.” Csehszlovák Kém (Slovensko, do toho!):

Rasszista gyűlölethisztéria, embertelen bánásmód, Európa megosztása és sajtócenzúra – ez ma Fideszmagyarország és Orbán politikája.

Borzolja a kedélyeket egy Marian Kamensky-karikatúra alapján készült Magyar Narancs címlap, a cinkes Szily Laci máris bejelentette, utoljára vett Magyar Narancsot, de szép számmal olvashattunk a témában még félreértelmezést vagy nettó gyűlöletet. Érdekes megfigyelni, hogy a néhány éve még a jobbikos szélsőjobboldal táborában uralkodó nézet  - ti. a kirekesztő nácikat kirekesztő demokraták közé egyenlőséget tesznek – mára a demokratikus alapállású emberek között is terjedni látszik. Ez az érvelési technika más témában is megmutatkozik, lásd még az ún. „Az Amerikában verik a négereket” típusú olcsó, relativizáló megközelítés. Ettől már csak egy érveléstechnikai módszer van lejjebb:

„Mondjuk, annak azért van pontértéke, amikor egy magyar szerkesztőség Szlovákiából kap muníciót a hisztériához.”

Erősíti meg Dévényi „Leleplező” István a Heti Válaszban a Hitler-bajszos karikatúra érvényességét. Ebben a mondatban minden benne van, ami legalább kétszáz éve jellemzi azt a soviniszta magyar nacionalista gondolkodást, ami a szomszédos népek felé megmutatkozik. Értitek ugye: így általánosítva, a rohadék Beneš-dekrétumos, magyargyűlölő szlovák és a hazaáruló, nemzetére mindig rárontó baloldali liberálisok közös aknamunkája lehet ez a címlap, semmi más! Már megint nem mi, magyarok vagyunk a hibások, Magyarországon minden rendben működik és a hatóságok tökéletesen végzik munkájukat, a megtévesztő és lejárató képek és cikkek pedig a mocskos nyugat aknamunkája. Meg a szlovákoké.

Szólok Dévényinek, a szlovákok jó része ugyanolyan rasszista, xenofób és idegenellenes megnyilvánulásokkal vetette észre magát menekültügyben, mint a magyarok, megmutatkozott ez már választott kormányaikban, a nacionalista-populista Fico és Orbán között épp egy kétharmadnyi különbség van. De nincs már különbség a szlovák és magyar szélsőjobb között sem: a minap a jobbikos Hatvannégy Vármegye Mozgalom és a Kotleba-féle Mi Szlovákián Néppárt tüntetett volna közösen Bősön az iszlám és a menekültek ellen a szándéknyilatkozatok alapján, végül a szlovák rendőrség ezt másképp gondolta. A közös ellenség rémképe összehozta azokat is, akik egy DAC-Slovan meccsen egymást köpdösik.

Na de feltette-e valaki a kérdést, vajon mivel érdemelte ki Orbán a karikaturista ábrázolását?

Ha elfogadjuk a műfaj alapvető jegyeit, azaz egy karikatúra olyan gúnyos célú, szándékosan túlzó módon készült alkotás, amely torzítva mutatja be egy ember jellegzetes vonásait, amely rámutat egy társadalmi jelenség vagy személy sötét vonásaira, akkor joggal merül fel a kérdés, miért ez a nagy hiszti?

Orbán Viktor megdolgozott ezért a képért, mivel menekültekkel szembeni politikája és a menekültekkel szemben megvalósuló gyakorlati bánásmód totális fail, amely egy dolgot biztosan szolgál: Európa megosztását. Nem a Magyar Narancs a frusztrált, kedves Jámbor András, hanem azok, akik képtelenek fogást találni a Moszkva által támogatott szélsőjobboldali, etnicista, bezárkózó nacionalista politika ellen és elfogadják a szélsőjobb érvrendszerét! Hiába próbálsz szekértáborokból kilépni, a kirekesztő nácik számára te ugyanaz a nemzetére rontó, rohadék baloldali maradsz.

András, gondolkodj: a szellemi gettók megszüntetését, meghaladását csak úgy lehetne elérni, ha mindkét fél két vagy három lépést tesz hátra és felad valamit eddigi gondolkodásából és egy lehetséges új, univerzalista alapot hoz létre. Jó szándékod nem vonva kétségbe erre esély azért nem mutatkozik, mert a kerítés-bajszos Orbán, itt Kelet-Európában ott tart, hogy a „keresztény Európát” szeretné megvédeni. Te egy olyan politikától vársz szellemi kiegyezést, amely a lehető legkisebb mértékben sem érzékeli a való világot.

Keresztény Európa? Hol él ez az ember? „Európa nem a keresztények jogait, hanem az emberi jogokat találta fel, nem Európa, hanem a nemzeti önzés vallott kudarcot ebben a migációs válságban.” Ezt egyébként nem egy „baloldali kirekesztő” mondta kedves András, hanem Manfred Weber, az Európa Parlament  jobbközép Néppárt frakcióvezetője.

Ráadásul a jelenség nem egyedi, Orbánt már korábban is nevezték politikája alapján neofasiszta diktátornak, és csak az elmúlt 24 órában Werner Faymann osztrák kancellár hasonlította össze Orbán politikáját a nácik fajelméletével vagy a szerbiai Blic szombati száma is alaposan beolvas a magyar miniszterelnöknek egy Hitler-bajusz formájában. Nem a levegőbe beszélve, hanem az elmúlt napok, hetek magyarországi eseményeinek és Orbán Viktor politikai „teljesítményének” tükrében.

Hogy a botrányos eseményekről sokan nem is hallottak? Jó példa a magyarországi szellemi háborús állapotokra, hogy a menekülteket disznóként etető rendőrökről szóló rejtett felvételről csak az mno.hu, a hirado.hu, az origo.hu, a magyarhirlap.hu nem számolt be, totálisa az öncenzúra a pártsajtóban.

Ha pedig ehhez még odatesszük, hogy Putyin elvtárs már nem is titkolja a szíriai orosz katonai jelenlétet Asszad oldalán, amely újabb milliós menekülthullámot indíthat el, a „Cui prodest?” kérdés felvetése sem indokolatlan.

Rasszista gyűlölethisztéria, embertelen bánásmód, Európa megosztása és sajtócenzúra – ez ma a hivatalos Magyarország és Orbán politikája.

Marian Kamensky karikaturista egyébként évek óta Bécsben, Ausztriában él.

2015. szeptember 13.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

Kelet-Európának új tervre van szüksége

Közép-Európában alapvető gazdasági koncepcióváltásra van szükség, mert az már nem megy sokáig, hogy a térség a >

Tovább

Európa-ellenes Komintern

Adam Michnik szerint egyértelmű, hogy Kaczynski meg akarja gyengíteni az uniót, e célból összefogást készít elő >

Tovább

Novemberi helyzetkép

Az Európai Unió felcsútizálása vagy Felcsút európaizálása – ez itt a kérdés; „a világ esze épp >

Tovább

Magyarország szép csendben visszasomfordált...

... az EU közös vakcinabeszerzési programjába, miután májusban úgy vált ki, hogy tudván tudta: ez azt >

Tovább

A Magnyickij-törvény Orbán ellen?

Mujtaba Rahman, az Eurázsia Csoport nevű amerikai kockázatelemző agytröszt európai igazgatója úgy látja, hogy az amerikai >

Tovább

Európa migrációs csapdában

Azt természetesen a Nyugat-Balkánon is tudják, miként lehet kihasználni a helyzetet. Vučić hat éve még azzal >

Tovább

Szerbia és Magyarország került a legközelebb Moszkvához és Pekinghez

A pozsonyi Globsec kutatóintézet szerint Európa középső részén Szerbia és Magyarország van a legkiszolgáltatottabb helyzetben Oroszországgal, >

Tovább

Az EU alvajáróként belesétál a Nyugat-Balkán elvesztésébe

Biden igyekszik rendet teremteni az erőtlen EU helyett – Európában. Márpedig ez sokat árt az unió >

Tovább

Brüsszel csupán időt próbál nyerni

A Budapestre és Varsóba küldött levél arra utal, hogy a Bizottság az idén már nem tervez >

Tovább

Komoly veszélyben a magyar uniós tagság

A jelek arra utalnak, hogy hamarosan megalakul az új, szélsőséges frakció, éspedig várhatóan a magyar választás >

Tovább

A Bizottság megírta levelét

Igen kellemetlen kérdésekkel lepte meg a Bizottság a magyar (és a lengyel) kormányt, miután aggódik, hogy >

Tovább

Barbárként és civilizálatlanként hallgatni

Számomra ez az, ami a legtöbbet árulja el erről a velejéig bűnös, rohadt és elmondhatatlanul kártékony >

Tovább