2022. július 6. Szerda
Ma Csaba, Mária névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Vajdasági magyar-magyar szótár

Remélhetőleg segítségével jobban megértjük egymást. >

Tovább

“Hálát adunk, hogy Erdély Romániához tartozik”

„Ordítani Kárpátia koncerteken és hullarészegen üvölteni, dögölj meg büdös zsidó.” Ille István ( Kanadai Magyar Hírlap): >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (18.)

Megőrültem. Ezt már kezdem felfogni, de lehet, hogy csak hülyülök. Tizenöt éve nem engedem Sára lányomnak >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (22.)

Simor Márton a becsületes neve. 1975-ben született. Szegedi szobrász és tanár. Mivel vallom, hogy az emberiség >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (12.)

Zsozsó! Őt szinte mindenki így ismeri. Zentai lány, asszony, akinek vadregényes élete valahol mostanság tisztult le. >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (21.)

Ifjúság Mikor Kolumbusz a zsivajgó partra lépetts követték társai, az ittas tengerészek,szagos szél támadt s lábához hullt >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (20.)

Mondhatnám azt is, gyerekkori pajtások vagyunk, de ez nem igaz, hisz Robi egy tízessel fiatalabb, és >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (1.)

Valamelyik nap a múlt héten megcsörren a telefonom, és Árpád közli velem, hogy 19-év után újra >

Tovább

Újra itt a Napló! - hozzászólások

A Napló újraindulása alkalmából megjelent cikkhez több hozzászólás érkezett. Meggyőződésünk, hogy egyes vélemények tájékozatlanságnól fakadnak. Megpróbáltuk közölni >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (13.)

Magamnak ezeket a kérdéseket írtam fel. Olyan emlékeztetőnek, miután vasárnap délután rám csörgött: >

Tovább

Madárdal

Jó magyarnak lenni. Tudom ezt már rég óta, de most szombaton valahogy különösen jó volt, sok >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (8.)

Ma egy könyvről szeretnék szólni. Ez a gondolat már vagy fél éve érik bennem, de most, >

Tovább

Napi ajánló

Bajuszgate

„A kirekesztő nácikat kirekesztő demokraták közé egyenlőséget tesznek.” Csehszlovák Kém (Slovensko, do toho!):

Rasszista gyűlölethisztéria, embertelen bánásmód, Európa megosztása és sajtócenzúra – ez ma Fideszmagyarország és Orbán politikája.

Borzolja a kedélyeket egy Marian Kamensky-karikatúra alapján készült Magyar Narancs címlap, a cinkes Szily Laci máris bejelentette, utoljára vett Magyar Narancsot, de szép számmal olvashattunk a témában még félreértelmezést vagy nettó gyűlöletet. Érdekes megfigyelni, hogy a néhány éve még a jobbikos szélsőjobboldal táborában uralkodó nézet  - ti. a kirekesztő nácikat kirekesztő demokraták közé egyenlőséget tesznek – mára a demokratikus alapállású emberek között is terjedni látszik. Ez az érvelési technika más témában is megmutatkozik, lásd még az ún. „Az Amerikában verik a négereket” típusú olcsó, relativizáló megközelítés. Ettől már csak egy érveléstechnikai módszer van lejjebb:

„Mondjuk, annak azért van pontértéke, amikor egy magyar szerkesztőség Szlovákiából kap muníciót a hisztériához.”

Erősíti meg Dévényi „Leleplező” István a Heti Válaszban a Hitler-bajszos karikatúra érvényességét. Ebben a mondatban minden benne van, ami legalább kétszáz éve jellemzi azt a soviniszta magyar nacionalista gondolkodást, ami a szomszédos népek felé megmutatkozik. Értitek ugye: így általánosítva, a rohadék Beneš-dekrétumos, magyargyűlölő szlovák és a hazaáruló, nemzetére mindig rárontó baloldali liberálisok közös aknamunkája lehet ez a címlap, semmi más! Már megint nem mi, magyarok vagyunk a hibások, Magyarországon minden rendben működik és a hatóságok tökéletesen végzik munkájukat, a megtévesztő és lejárató képek és cikkek pedig a mocskos nyugat aknamunkája. Meg a szlovákoké.

Szólok Dévényinek, a szlovákok jó része ugyanolyan rasszista, xenofób és idegenellenes megnyilvánulásokkal vetette észre magát menekültügyben, mint a magyarok, megmutatkozott ez már választott kormányaikban, a nacionalista-populista Fico és Orbán között épp egy kétharmadnyi különbség van. De nincs már különbség a szlovák és magyar szélsőjobb között sem: a minap a jobbikos Hatvannégy Vármegye Mozgalom és a Kotleba-féle Mi Szlovákián Néppárt tüntetett volna közösen Bősön az iszlám és a menekültek ellen a szándéknyilatkozatok alapján, végül a szlovák rendőrség ezt másképp gondolta. A közös ellenség rémképe összehozta azokat is, akik egy DAC-Slovan meccsen egymást köpdösik.

Na de feltette-e valaki a kérdést, vajon mivel érdemelte ki Orbán a karikaturista ábrázolását?

Ha elfogadjuk a műfaj alapvető jegyeit, azaz egy karikatúra olyan gúnyos célú, szándékosan túlzó módon készült alkotás, amely torzítva mutatja be egy ember jellegzetes vonásait, amely rámutat egy társadalmi jelenség vagy személy sötét vonásaira, akkor joggal merül fel a kérdés, miért ez a nagy hiszti?

Orbán Viktor megdolgozott ezért a képért, mivel menekültekkel szembeni politikája és a menekültekkel szemben megvalósuló gyakorlati bánásmód totális fail, amely egy dolgot biztosan szolgál: Európa megosztását. Nem a Magyar Narancs a frusztrált, kedves Jámbor András, hanem azok, akik képtelenek fogást találni a Moszkva által támogatott szélsőjobboldali, etnicista, bezárkózó nacionalista politika ellen és elfogadják a szélsőjobb érvrendszerét! Hiába próbálsz szekértáborokból kilépni, a kirekesztő nácik számára te ugyanaz a nemzetére rontó, rohadék baloldali maradsz.

András, gondolkodj: a szellemi gettók megszüntetését, meghaladását csak úgy lehetne elérni, ha mindkét fél két vagy három lépést tesz hátra és felad valamit eddigi gondolkodásából és egy lehetséges új, univerzalista alapot hoz létre. Jó szándékod nem vonva kétségbe erre esély azért nem mutatkozik, mert a kerítés-bajszos Orbán, itt Kelet-Európában ott tart, hogy a „keresztény Európát” szeretné megvédeni. Te egy olyan politikától vársz szellemi kiegyezést, amely a lehető legkisebb mértékben sem érzékeli a való világot.

Keresztény Európa? Hol él ez az ember? „Európa nem a keresztények jogait, hanem az emberi jogokat találta fel, nem Európa, hanem a nemzeti önzés vallott kudarcot ebben a migációs válságban.” Ezt egyébként nem egy „baloldali kirekesztő” mondta kedves András, hanem Manfred Weber, az Európa Parlament  jobbközép Néppárt frakcióvezetője.

Ráadásul a jelenség nem egyedi, Orbánt már korábban is nevezték politikája alapján neofasiszta diktátornak, és csak az elmúlt 24 órában Werner Faymann osztrák kancellár hasonlította össze Orbán politikáját a nácik fajelméletével vagy a szerbiai Blic szombati száma is alaposan beolvas a magyar miniszterelnöknek egy Hitler-bajusz formájában. Nem a levegőbe beszélve, hanem az elmúlt napok, hetek magyarországi eseményeinek és Orbán Viktor politikai „teljesítményének” tükrében.

Hogy a botrányos eseményekről sokan nem is hallottak? Jó példa a magyarországi szellemi háborús állapotokra, hogy a menekülteket disznóként etető rendőrökről szóló rejtett felvételről csak az mno.hu, a hirado.hu, az origo.hu, a magyarhirlap.hu nem számolt be, totálisa az öncenzúra a pártsajtóban.

Ha pedig ehhez még odatesszük, hogy Putyin elvtárs már nem is titkolja a szíriai orosz katonai jelenlétet Asszad oldalán, amely újabb milliós menekülthullámot indíthat el, a „Cui prodest?” kérdés felvetése sem indokolatlan.

Rasszista gyűlölethisztéria, embertelen bánásmód, Európa megosztása és sajtócenzúra – ez ma a hivatalos Magyarország és Orbán politikája.

Marian Kamensky karikaturista egyébként évek óta Bécsben, Ausztriában él.

2015. szeptember 13.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

Ki ért minket?

Ha a kormány szemszögéből foglaljuk össze: a magyarok kivételesen intelligensek, tájékozottak és józanok, valamint becsületesek, mert >

Tovább

Hongkong riasztó példája

A Washington Post vezércikke azt ajánlja mindazoknak, akik nem aggódnak a demokrácia jövője miatt, hogy nézzék >

Tovább

Az önkényuralom bája

Az európai kereszténydemokrácia 45 utáni árnyoldalait dolgozta fel legújabb könyvében egy Bécsben dolgozó politológus, különös tekintettel >

Tovább

A bűnvádi eljárást már nem lehet megkerülni Donald Trumppal szemben

Ez veszélyes precedens keletkezhet, arról nem beszélve, hogy az eljárás jól jöhet a politikusnak. Másfelől viszont >

Tovább

Megvédheti-e a NATO Kelet-Európát?

A NATO esetleg meg tudja védeni kelet-európai tagjait egy orosz agressziótól, de azok belső gondjaival nem >

Tovább

A Fidesz, a republikánusok és a minimumadó

A republikánusok, illetve magyar illetékesek kölcsönösen egymásra hivatkoznak. A napokban több magyar hivatalosság is azzal érvelt: >

Tovább

Az ortodox Irán

Ezen a lencsén át az látszik, hogy Putyin háborúja azt célozza: minél átfogóbban és minél hosszabb >

Tovább

Az eddigi európai rendnek vége

Bármennyire is keserű szembesülni vele, az intézményeken és szerződéseken alapuló európai rendnek immár vége. A biztonságot >

Tovább

Porosenko: Fegyver, fegyver és még egyszer fegyver kell

A volt ukrán elnök, aki annak idején tető alá hozta Putyinnal a Minszki megállapodást, kizártnak nevezte, >

Tovább

Az összeomlás forgatókönyvei

Most még az első szakaszban vagyunk, amikor úgy tűnik, hogy az Orbán-rezsim bukdácsol ugyan, de fennmarad, >

Tovább

Ki kellene terjeszteni a háborút Oroszországra is

De hogy van az, hogy Oroszország nap mint nap bombázhatja saját területéről Harkivot, de Ukrajna nem >

Tovább

Snyder-Habermas vita a német szerepvállalásról

Ha Putyin azt látja, hogy nem képes elérni célját, simán bejelenti, hogy győzött és valami új >

Tovább