2021. december 3. péntek
Ma Ferenc, Olívia névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Vajdasági magyar-magyar szótár

Remélhetőleg segítségével jobban megértjük egymást. >

Tovább

“Hálát adunk, hogy Erdély Romániához tartozik”

„Ordítani Kárpátia koncerteken és hullarészegen üvölteni, dögölj meg büdös zsidó.” Ille István ( Kanadai Magyar Hírlap): >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (18.)

Megőrültem. Ezt már kezdem felfogni, de lehet, hogy csak hülyülök. Tizenöt éve nem engedem Sára lányomnak >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (22.)

Simor Márton a becsületes neve. 1975-ben született. Szegedi szobrász és tanár. Mivel vallom, hogy az emberiség >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (12.)

Zsozsó! Őt szinte mindenki így ismeri. Zentai lány, asszony, akinek vadregényes élete valahol mostanság tisztult le. >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (20.)

Mondhatnám azt is, gyerekkori pajtások vagyunk, de ez nem igaz, hisz Robi egy tízessel fiatalabb, és >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (21.)

Ifjúság Mikor Kolumbusz a zsivajgó partra lépetts követték társai, az ittas tengerészek,szagos szél támadt s lábához hullt >

Tovább

Újra itt a Napló! - hozzászólások

A Napló újraindulása alkalmából megjelent cikkhez több hozzászólás érkezett. Meggyőződésünk, hogy egyes vélemények tájékozatlanságnól fakadnak. Megpróbáltuk közölni >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (1.)

Valamelyik nap a múlt héten megcsörren a telefonom, és Árpád közli velem, hogy 19-év után újra >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (13.)

Magamnak ezeket a kérdéseket írtam fel. Olyan emlékeztetőnek, miután vasárnap délután rám csörgött: >

Tovább

Madárdal

Jó magyarnak lenni. Tudom ezt már rég óta, de most szombaton valahogy különösen jó volt, sok >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (8.)

Ma egy könyvről szeretnék szólni. Ez a gondolat már vagy fél éve érik bennem, de most, >

Tovább

Napi ajánló

Ciki lett a POSZT

„Ezek meg most nem sírnak, hanem véleményük van, ez különösen idegesítő lehet.“ Puskás Panni (hvg.hu):

Ókovács Szilveszter, az idei POSZT egyik zsűritagja nagy dérrel-durral hagyta el a nézőteret az Újvidéki Színház előadásának utolsó perceiben. Gesztusa deklarált kijelentés volt: nem szabad a színházban akármit kimondani.

Nem véletlen ám az, hogy Ókovács Szilveszter a Magyar Állami Operaház főigazgatója, és az sem véletlen, hogy idén ő díszeleg a POSZT zsűrijében (többek között Balázs Péter és Blaskó Balázs mellett). Sok munka kellett ehhez, például beültetni a királyi páholyba a szerencsehagyott Orbán Ráhelt, akinek nyilvánvalóan lövése sem volt a színházi protokollról.

A POSZT színvonala egyébként korántsem ettől az évtől kezdett el vészesen romlani, a Teátrumi Társaság lassan, de biztosan már évekkel ezelőtt nekiállt, hogy megszállja a fesztivált. A baj ezzel nyilvánvalóan az, hogy az egyetlen reprezentatív volumenű magyar színházi fesztivál a szakmai szempontok helyett politikai érdekek szerint kezdett el szerveződni. És itt felmerülhet a kérdés, hogy miért csak idén kezdett el érdemben reagálni erre a szakma. A válaszom pedig az, hogy lapítottunk, hogy meg akartuk menteni a POSZT-ot, mert szerettük, mert fontosnak találtuk, de fogalmam sincs, mire vártunk.

Az idei év volt a gyújtópont, történt valami, amit már nem lehetett szó nélkül hagyni. A szakmai zsűribe a Magyar Teátrumi Társaság és a Magyar Színházi Társaság delegál tagokat minden évben. Utóbbinak vannak szakmai szervezetei – ez is kiválóan bizonyítja a két szervezet közti különbségeket –, ilyen például a Színházi Kritikusok Céhe és a Színházi Dramaturgok Céhe. A szakmai szervezetek minden évben jelölnek egy-egy tagot a zsűribe. Ebben az évben Csáki Juditot jelölte a Kritikusok Céhe, amit a Teátrumi Társaság nem fogadott el, s ezzel egy fontos szakmai szervezet véleményét tette semmissé. A dolog puszta erődemonstrációnak tűnt: akinél a pénz és a paripa, az hozza a döntéseket, gondolom, mondanom sem kell, pénzzel és paripával a Színházi Társaság kevéssé rendelkezik, tehát elfogadta a döntést.

Ezért volt a bojkott, ezért mondta vissza a zsűrizést a Csáki Judit helyett suttyomban felkért Zsigmond Andrea kritikus, valamint Enyedi Éva dramaturg és Nagy Fruzsina díszlet- és jelmeztervező is. Ennek folyományaként került a zsűribe Ókovács Szilveszter, Blaskó Balázs (az egri Gárdonyi Géza Színház igazgatója) és Balázs Péter (a Szolnoki Szigligeti Színház igazgatója). És ezért indult versenyen kívül az Örkény Színház két előadása, ilyen körülmények között ugyanis már elég ciki versenyezni, ciki lett a POSZT.

És jött az Újvidéki Színház Bánk bánja az előadás végi performansszal – kis baleset, senki se számolt vele előre. Az egyik színész ugyanis arra szólította fel a nézőket, hogy hagyják el a nézőteret, ha az általa felsorolt kijelentések közül olyat hallanak, ami miatt elhagynák Magyarországot. A kijelentések nem voltak teljes képtelenségek, magam is el tudom képzelni, hogy „650 Ft lesz az euró”, hogy „kilépünk az EU-ból”, sajnos akár azt is, hogy „félkatonai szervezetek tartanak etnikai tisztogatást az országban”. Ókovács Szilveszter viszont feldúltan hagyta el a nézőteret, dilettáns performansznak nevezte az előadást, valamint feltette a kérdést, hogy „ki szerint szólt ez az egész Katona József Bánk bán című művéről”.

Most belemerülhetnék abba, hogy hányféleképp lehet értelmezni Katona művét, abba is, hogy a színháznak vajon kötelessége-e a Bánk bánt a játékhagyomány klasszikus és unalomig ismert formáihoz alkalmazkodva megjelenítenie. De ha ezt tenném, akkor komolyan kéne vennem Ókovács Szilveszter felvetését, és ez csak abban az esetben lenne lehetséges, ha nem egy udvari talpnyaló volna. Így viszont a Kádár-kor jut eszembe, a nagyfőnököt kell megvédeni, a szeretetét kell viszonozni, ami őt bírálja, az dilettáns performansz. Különben Ókovács biztosan egy igazságos és nagyszerű rendszernek tartja ezt a miénket, hiszen megszerezte benne jól megérdemelt helyét, és most végre bizonyíthatta, hogy rászolgált a bizalomra, további fontos pozíciókat is rá lehet már bízni. Ugyanígy Blaskó Balázs is, aki elmondása szerint azért várta meg az előadás végét, mert annyira szereti a hazáját, hogy történjen bármi, maradna.

Az újvidékiek előadásában pedig az a legcsodálatosabb, hogy itt nem egy budapesti liberális fészek nyilvánított ezredszer véleményt, hanem az imádnivaló határon túli magyarok, akikkel együtt szokta a kormány siratni a trianoni békét. Ezek meg most nem sírnak, hanem véleményük van, ez különösen idegesítő lehet.

Ókovács kirohanása egyébként újabb szöget vert a POSZT koporsójába, és még egyértelműbbé tette, hogy itt szakmai kérdések már nincsenek, nem is lehetnek, mert akik beszélgetnek vagy döntést hoznak, azok a jelen politikai rendszerének felkent védelmezői. Ennek pedig az a következménye, hogy lehet bármilyen jó előadás a Bánk bán, nem fogja megnyerni a legjobb előadásnak járó díjat. Nagyobb esélye van a Nemzeti Színház hátrafele nyilazós előadásának, az Isten ostorának. De vajon örülni fog-e Vidnyánszky Attila a díjnak? Nem lesz-e neki is vérciki?

2015. június 13.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

Meg van rémülve Magyarország erős embere…

… mert az egyesült ellenzéknek 11 év után végre esélye van, hogy legyőzze. Vagyis Orbán Viktor >

Tovább

Méretes pofont kapott a magyar és a lengyel kormány

Az Európai Bíróság főtanácsnoka azt javasolja az EUB-nak, hogy az utasítsa el a keresetet. A szakvélemény >

Tovább

Európa viharos évtized elé néz

Jön a politikai bizonytalanság újabb kora, felül kell vizsgálni a korábbi 3 nagy válság tanulságait. Amikor >

Tovább

Uniós hírszerkesztőség az álhírek ellen

Az Európai Unió fel akarja venni a kesztyűt az álhírek ellen, ezért közös hírszerkesztőséget hoz létre >

Tovább

A siker kényszere megint mocskos trükkökre csábítja a Fideszt

A követeléseknek része, hogy a külföldön dolgozó magyarok is szavazhassanak levélben, ne csupán a határon túliak.  >

Tovább

Kelet-Európának új tervre van szüksége

Közép-Európában alapvető gazdasági koncepcióváltásra van szükség, mert az már nem megy sokáig, hogy a térség a >

Tovább

Európa-ellenes Komintern

Adam Michnik szerint egyértelmű, hogy Kaczynski meg akarja gyengíteni az uniót, e célból összefogást készít elő >

Tovább

Novemberi helyzetkép

Az Európai Unió felcsútizálása vagy Felcsút európaizálása – ez itt a kérdés; „a világ esze épp >

Tovább

Magyarország szép csendben visszasomfordált...

... az EU közös vakcinabeszerzési programjába, miután májusban úgy vált ki, hogy tudván tudta: ez azt >

Tovább

A Magnyickij-törvény Orbán ellen?

Mujtaba Rahman, az Eurázsia Csoport nevű amerikai kockázatelemző agytröszt európai igazgatója úgy látja, hogy az amerikai >

Tovább

Európa migrációs csapdában

Azt természetesen a Nyugat-Balkánon is tudják, miként lehet kihasználni a helyzetet. Vučić hat éve még azzal >

Tovább

Szerbia és Magyarország került a legközelebb Moszkvához és Pekinghez

A pozsonyi Globsec kutatóintézet szerint Európa középső részén Szerbia és Magyarország van a legkiszolgáltatottabb helyzetben Oroszországgal, >

Tovább