2024. március 1. péntek
Ma Albin, Albina, Leonita, Lea névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Vajdasági magyar-magyar szótár

Remélhetőleg segítségével jobban megértjük egymást. >

Tovább

“Hálát adunk, hogy Erdély Romániához tartozik”

„Ordítani Kárpátia koncerteken és hullarészegen üvölteni, dögölj meg büdös zsidó.” Ille István ( Kanadai Magyar Hírlap): >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (18.)

Megőrültem. Ezt már kezdem felfogni, de lehet, hogy csak hülyülök. Tizenöt éve nem engedem Sára lányomnak >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (22.)

Simor Márton a becsületes neve. 1975-ben született. Szegedi szobrász és tanár. Mivel vallom, hogy az emberiség >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (12.)

Zsozsó! Őt szinte mindenki így ismeri. Zentai lány, asszony, akinek vadregényes élete valahol mostanság tisztult le. >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (21.)

Ifjúság Mikor Kolumbusz a zsivajgó partra lépetts követték társai, az ittas tengerészek,szagos szél támadt s lábához hullt >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (20.)

Mondhatnám azt is, gyerekkori pajtások vagyunk, de ez nem igaz, hisz Robi egy tízessel fiatalabb, és >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (1.)

Valamelyik nap a múlt héten megcsörren a telefonom, és Árpád közli velem, hogy 19-év után újra >

Tovább

Újra itt a Napló! - hozzászólások

A Napló újraindulása alkalmából megjelent cikkhez több hozzászólás érkezett. Meggyőződésünk, hogy egyes vélemények tájékozatlanságnól fakadnak. Megpróbáltuk közölni >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (13.)

Magamnak ezeket a kérdéseket írtam fel. Olyan emlékeztetőnek, miután vasárnap délután rám csörgött: >

Tovább

Madárdal

Jó magyarnak lenni. Tudom ezt már rég óta, de most szombaton valahogy különösen jó volt, sok >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (8.)

Ma egy könyvről szeretnék szólni. Ez a gondolat már vagy fél éve érik bennem, de most, >

Tovább

Napi ajánló

Liheg a Jobbik, esik szét az MTVA. Vidám napok Magyarhonban

„Nem tízezrek képesek előállítani egy leadható tévéhíradót, hanem csak tucatok.” New York Times/Szelestey Lajos, Szily László (cink.hu):

Ott liheg a Jobbik a Fidesz nyomában

New York Times

Nagy jelentőségűnek tartja Kim Lane Scheppele, hogy a Fidesz elvesztette a minősített többséget a parlamentben, mert a kétharmad varázsszámnak számít a magyar jogban. A princetoni egyetem alkotmányjogásza Paul Krugman blogjában azonban arra is felhívja a figyelmet, hogy a Fidesz által kialakított rendszerben mára már szinte lehetetlen irányítani az országot a kétharmad nélkül. Vagyis a kormánypártnak ilyen ügyekben kívülről kell támogatást szereznie, azaz 2010 óta ez az első eset, hogy a hatalom politikai korláttal kerül szembe. Azóta a jelek arra utalnak, hogy hatékonyan együtt tud működni a Jobbikkal, amelyet a Human Rights First nevű civil szervezet az európai jobboldal véres dárdahegyének nevezett.

Hogy az EU nem lépett azonnal közbe, annak az az oka, hogy ez az összefogás titkos lehet, hiszen a törvényhozásban a kétharmadot sok esetben úgy is el lehet érni, hogy valaki távol marad a szavazástól. Az első ilyen voksoláskor éppen ez történt, mivel egy jobbikos képviselő hiányzott az ülésteremből. (A másik javaslat azért nem ment át, mert Kósa Lajos rossz gombot nyomott meg.) Vona Gábor pártelnök ugyan dörgedelmes nyilatkozatot tett, de a történet egyre különösebb lett, amikor a kérdéses honatya azzal magyarázkodott, hogy azért nem lehetett jelen az ülésen, mert a családját kellett megvédenie egy roma bandától. Csakhogy a településén nem tudnak roma maffiáról. Az Országgyűlésre nézve persze egy esetből nemigen biztos következtetést levonni, de azt Vona Gábor nehezen tudja azt állítani, hogy nem létezik titkos koalíció. A jegyzőkönyvek alapján nem légből kapott, hogy a Fidesz kollaborál a Jobbikkal. Az utóbbi öt évben csupán a radikálisok szavaztak feltűnően sok alkalommal a Fidesszel együtt. Sokat támogattak a legvitatottabb jogszabályok közül, pl. a banki különadót, és a paksi szerződést.

De ezen túlmenően a Fidesz jó néhány ötletet átvett a Jobbiktól. Utóbbi pedig rendszeresen csatlakozott a kormányerő kezdeményezéseihez. Vagyis a titkos együttműködés mostantól csak a föld alá vinné azt, ami idáig nyilvánosan zajlott. De a koalíció hihető tagadása kulcsfontosságú az összefogás sikeréhez. Ám a kétharmad úgy is létrejöhet, hogy egy képviselő a személyes előnyöket a párthűség elé helyezi, illetve meg is lehet zsarolni a honatyákat. Persze rontja a Jobbik alkupozícióját, hogy a Fidesz esetenként mást is rá tudnak venni a hiányzásra. Viszont ha a Fidesz okos, akkor az opportunista együttműködés leplezésére képes lehet elérni, hogy mind a jobb-, mind a baloldalról maradjon távol valaki. Erre már volt példa decemberben, amikor sem Vona, sem Gyurcsány nem jelent meg az ülésteremben. Jó lenne tudni, hogy mi volt a háttér.

Hogy megtudjuk, mi történik mostantól a magyar politikában, ahhoz alaposan figyelni kell a hiányzókat. Erre nem sokat kell már várni, mert sarkalatos törvények módosításai meglepően sokszor kerülnek az Országgyűlés elé. Vagyis a Fidesz hiába állítja, hogy a kétharmad elvesztésének nincs jelentősége, a statisztikák mást mutatnak. Bizonyíték erre, hogy a tavalyi parlamenti választások előtt Orbánnak minden trükköt be kellett a minősített többség megszerzéséhez. Még a házszabályt is átalakította, hogy az ülésvezető elnök voksa is számítson, mert csak így lett meg a kétharmad. A veszprémi pótválasztás következménye fontos mind gyakorlati, mind jelképes szempontból. Mindenesetre ha a Fidesz mostantól kezdve relatív kétharmaddal veszi az akadályokat a parlamentben, akkor el lehet gondolkodni azon, hogy mi lehetett az adott üres szék ára. A magyar politikában ezután ha valaki nem látszik, akkor az nem okvetlenül azt jelenti, hogy megfeledkeztek róla.

XXX

Hogyhogy nem rúgta még ki Orbán Viktor a közmédia vezetőit?

Méghogy a kommunikációban és a dezinformációban a legügyesebb a Fidesz! Nagyobb kárt okoznak nekik a saját kétbalkezes propagandistáik, mint legádázabb ellenfeleik. Szabó László Zsolt MTVA-elnök és Medveczky vezérigazgató nagyobb baj, mint Gyurcsány Ferenc és Bajnai Gordon véres szelleme együttvéve.

Rögzítsük jegykönyvbe, mert ez tényleg médiatörténet: 2015-re oda jutott a magyar köztévé, hogy fizikailag képtelenné váltak a műsorkészítésre. Hétfőn olyan történt, ami talán a világ egyetlen tévéjében sem, mióta feltalálták ezt a technológiát: egy nemzeti televízió fő műsoridőben órákon át azért nem tudott műsort sugározni, mert a munkatársak képtelenek voltak kezelni a gépeket, és nem készültek el a videóikkal.

Mindezt a vasárnapi mókás bénázássorozat után egy nappal.

(...) Ugyanis ezek a valóban lojális, fanatikus, pártelkötelezett médiahonvédek eközben annyira kétbalkezesek, hogy a saját szemüket lövik ki a puskával, amitől megbotlanak, fejjel előre beleesnek a gulyáságyúba, és bele is fulladnak.

De mi lehet az oka, hogy ilyen abszurd módon tehetségtelen és balfék a köztévé, miközben az azt megteremtő kormány minden újkeletű ingadozása ellenére szinte mindható, övék minden pénz, hatalom és lehetőség? Az Ország Urai miért nem tudnak kiállítani ezer fegyelmezett klónkatonát, és leuralni a nyilvánosságot?3

Először is fejétől bűzlik a mamelukmédia. A mi közmédiánk fejesei azt képzelik, ha eleget mozgatom a nyelvem a Főnök ánuszán, abból egyszer csak materializálódni fog egy másfél perces bejátszás a nutriafodrász-bajnokságról. De ez nem így van.

(...) Jót nevettem, amikor rájöttem, hol hibádzott a Fidesz médiatervezőinek okoskodása. Ott cseszték el, hogy kizárólag kádári mintákban tudnak gondolkodni. És a kádári időkben – főleg a mostani állapothoz képest – a maga módján tényleg profin-olajozottan elketyegett a közmédia. Csakhogy akkor nem létezett más sajtós álláslehetőség azon kívül, így a sok sötét kommunista mellé-közé bekerültek alkalmas emberek is. Ők ma elmehetnek bárhová. Ez az, amivel nem számoltak a Fideszben. Pedig ezt kitalálni sem atomfizika.

Magyarország kis ország, ahol egyszerűen nincs elég ember mindenre. Nem tízezrek képesek előállítani egy leadható tévéhíradót, hanem csak tucatok.

Mindebből az következik, hogy egy közmédiának nevezett pártsajtóosztály csak rossz lehet, és okszerűen értékelhetetlen terméket állíthat csak elő.

2015. március 18.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

Le Monde: Szerbia erőszakot alkalmaz a migránsok ellen

Az uniós tagságra pályázó Szerbia egyre jobban bekeményített a migránsok ellen, és ma már szinte mindennapos, >

Tovább

Putyin megértette, Trump nem

Trump volt nemzetbiztonsági tanácsadója nem tartja kizártnak, hogy a volt elnök külön szövetséget hoz létre a >

Tovább

Kenik egymásra a sz@rt

A miniszterelnököt, aki egyébként mindig megkülönböztetett figyelmet fordít Bicske és környéke jutalmazására, fejlesztésére, privilegizálására, jól láthatóan >

Tovább

Izrael Gáza miatt eljátssza legfőbb külpolitikai aduját, az elfogadottságát

A New York Times közel-keleti szakírója megdöbbenéssel tapasztalta legutóbbi külföldi körútja során, hogy Izrael Gáza miatt >

Tovább

Orbán egyedül maradt hátra

Üres kezekkel áll, miután hosszú időn át csinálta a cirkuszt a svédek NATO-csatlakozásnak feltartóztatására – fejti >

Tovább

Trump megosztott republikánus pártja

A Wall Street Journal vezércikke arra figyelmezteti Trumpot, hogy pártja erősen megosztott, és nem a kihívó, >

Tovább

A Hamász és Netanjahu egyaránt sorscsapást jelent saját népe számára, de van remény

Ezt állapítja meg a Guardian szemleírója, Jonathan Freedland. Emlékeztet arra, hogy mindkét fél súlyos döntés előtt >

Tovább

Két év elteltével kimerülnek az ukránok, a külföld belefárad a viszályba, ám a harcok folytatódnak

A Guardian szerkesztőségi véleménye szerint a háború brutális mérlege ugyanakkor azt támasztja alá, hogy mindenképpen támogatni >

Tovább

New York Times: Elhárult az utolsó akadály

Elment Magyarországra a svéd miniszterelnök, hogy elhárítsa az utolsó akadályokat országa NATO-tagsága útjából. A belépés 19 >

Tovább

Megáll az eszem!!!

Felnőtt, ivarérett főleg férfi emberek - akiket szakértőknek és elemzőknek neveznek - arról beszélgetnek nyilvános fórumokon, >

Tovább

Le kell győzni Putyint, csakis így lehet véget vetni a háborúnak

Timothy Garton Ash azt a következtetést vonta le a müncheni Biztonságpolitikai Konferencia tapasztalatai alapján, hogy Európának >

Tovább

Rutte a NATO élén?

A Frankfurter Allgemeine Zeitung lap úgy tudja: a NATO négy vezető hatalma azért erősítette meg, hogy >

Tovább