2021. április 20. kedd
Ma Tivadar, Tihamér, Töhötöm névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Vajdasági magyar-magyar szótár

Remélhetőleg segítségével jobban megértjük egymást. >

Tovább

“Hálát adunk, hogy Erdély Romániához tartozik”

„Ordítani Kárpátia koncerteken és hullarészegen üvölteni, dögölj meg büdös zsidó.” Ille István ( Kanadai Magyar Hírlap): >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (18.)

Megőrültem. Ezt már kezdem felfogni, de lehet, hogy csak hülyülök. Tizenöt éve nem engedem Sára lányomnak >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (22.)

Simor Márton a becsületes neve. 1975-ben született. Szegedi szobrász és tanár. Mivel vallom, hogy az emberiség >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (20.)

Mondhatnám azt is, gyerekkori pajtások vagyunk, de ez nem igaz, hisz Robi egy tízessel fiatalabb, és >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (12.)

Zsozsó! Őt szinte mindenki így ismeri. Zentai lány, asszony, akinek vadregényes élete valahol mostanság tisztult le. >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (21.)

Ifjúság Mikor Kolumbusz a zsivajgó partra lépetts követték társai, az ittas tengerészek,szagos szél támadt s lábához hullt >

Tovább

Újra itt a Napló! - hozzászólások

A Napló újraindulása alkalmából megjelent cikkhez több hozzászólás érkezett. Meggyőződésünk, hogy egyes vélemények tájékozatlanságnól fakadnak. Megpróbáltuk közölni >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (1.)

Valamelyik nap a múlt héten megcsörren a telefonom, és Árpád közli velem, hogy 19-év után újra >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (13.)

Magamnak ezeket a kérdéseket írtam fel. Olyan emlékeztetőnek, miután vasárnap délután rám csörgött: >

Tovább

Madárdal

Jó magyarnak lenni. Tudom ezt már rég óta, de most szombaton valahogy különösen jó volt, sok >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (8.)

Ma egy könyvről szeretnék szólni. Ez a gondolat már vagy fél éve érik bennem, de most, >

Tovább

Napi ajánló

A moszkvai kapcsolat. Aki nem hisz a könnyeknek

„Simicska Lajosnak nem nagyon lesz más választása, mint a növekvő orosz irányultságot támadni.” Véleményvezér, Csuhaj Ildikó (Népszabadság):

A nagy oligarcha-háború tétje

(...) Eddig ez egy sablonos és sok más országban is lejátszódott lecsúszás-történet lenne, de a mi esetünk sajnos rosszabb ennél. Az elmúlt 20 évben ugyanis a legnagyobb tortaszelethez egy magyar oligarcha Moszkván keresztül juthatott hozzá. Míg útépítésből, állami hirdetésekből és a szokásos oligarcha sarcokból évente néhány milliárd forintot lehet összekalapozni, addig a magyar állam gázvásárlásának megcsapolásából soktíz milliárdot. Ráadásul míg előbbi megszerzéséhez egy hadseregnyi lebonyolítóra van szükség, addig az utóbbi tényleg csak egy bankszámlát és egy szerződést igényel.

Ezt a szerződést azonban csak az tudja megkötni, akit az eladó, azaz a vonatkozó orosz döntéshozó hajlandó helyzetbe hozni. Nem elég Magyarország leghatalmasabb emberének lenni, mert ezen jutalom kiosztásáról máshol is döntenek. Mindig más áttéten keresztül, de mindig Moszkvában. Ráadásul hosszú távon nagyon nehéz, ha nem lehetetlen, hazánk leghatalmasabb emberének maradni, amennyiben egy másik magyar fölözi le ezt a hasznot. Egyszerűbben: aki a magyar oligarchia-piramis csúcsán akar maradni, annak meg kell egyeznie az oroszokkal, hogy az igazán nagy pénzhez is hozzá lehessen jutni. (…)

Amennyire az elmúlt évek vonatkozó cikkekből ki lehet hámozni, úgy tűnik, hogy Simicska Lajos 2010-ben a honi oligarcha-piramis tetejére került. Cégei rendszeresen nyertek milliárdos állami megbízásokat és egyre több, állami pénzektől függő vállalat került a tulajdonába. A koronagyémántot, az előző években még az EMFESZ által lefölözött gázimport-buliban rejlő lehetőségeket azonban nem tudta kiaknázni. A már hivatkozott cikk szerint ezt helyette egy másik csoport valósította meg:

az a csoport, amelyikre állítólag Orbán Viktor támaszkodik a Simicska Lajos elleni küzdelemben.

Ez az a pont, ahol összeér az Orbán-Simicska konfliktus és Magyarország orientációjának kérdése. A két ember küzdelme kapcsán nem a múltjuk, a jellemük, de még csak nem is a szándékaik a fontosak, hanem a jelenlegi helyzetük és az érdekeik. Ezek ugyanis determinálják, hogy a küzdelmük folyamán milyen irányba próbálják fordítani az ország hajóját. Szerencsétlenségünkre ugyanis éppen olyan időket élünk, amikor a régió országainak választania kell, hogy hajlandóak-e teljes egészében szolidárisak maradni a Nyugattal vagy a szövetségi rendszerükből való kikacsintásból próbálnak tőkét kovácsolni.

A kibontakozó oligarchikus háborúban Orbán Viktor nem engedheti meg magának, hogy rossz viszonyban legyen Moszkvával.

Ezért aztán bár az orosz elnök immáron nyílt háborúra készül Ukrajna ellen és az egész nyugati szövetségi rendszer a feltartóztatásán dolgozik, Budapesten mégis szívesen látott vendég lesz egy hét múlva. Kérhetett múlt héten Angela Merkel bármit, a magyar kormányfő saját jól felfogott érdekei miatt nem fordulhat túlságosan szembe Putyinnal. Sőt, minden bizonnyal egyáltalán nem akar vele szembefordulni. Az EU intézményrendszere, különösen a támogatási pénzek felfüggesztésének egyelőre távoli réme persze a másik irányba is korlátozza a miniszterelnököt, de nagyon úgy tűnik, hogy az EU viszonylatában nagyobb kockázatokat hajlandó vállani a kormányfő, mint Moszkvával kapcsolatban.

Ezzel szemben Simicska Lajosnak nem nagyon lesz más választása, mint lapjain és tévéjén keresztül a növekvő orosz irányultságot támadni. (…)

Az Orbán-Simicska harc nem két ellentétes világkép küzdelméről szól és minden bizonnyal nem hazánk érdekeinek eltérő értelmezésén robbant ki. Végső soron azonban az ország orientációjára gyakorolt hatása lesz a legfontosabb következménye.

XXX

Sokan kezdhetnek keményen izzadni Simicska miatt

(...) „Téved, aki azt gondolta, hogy Simicska huszonnégy óra leforgása alatt megvívta és el is veszítette a totális médiaháborút Orbán Viktorral szemben. Nem villámháborúra rendezkedik be. Médiabirodalmát stabilizálta az új főszerkesztőkkel (a Josip Toth–Kaya Ibrahim-ügyben elhíresült Schlecht Csabát vajon melyik fideszes támadná egy interpellációban?), annak pedig szimbolikus az üzenete, hogy ő maga lett a Hír TV elnöke. Ez azt jelenti, hogy nyílt sisakkal harcol” – mondta munkatársunknak egy Simicskát jól ismerő személy.

„Tonnaszámra lehetnek olyan pecséttel ellátott hivatalos papírok nála, amelyek miatt most sokak homloka elkezdhet gyöngyözni.”

Forrásunk elismerte, hogy ezek nyilvánosságra kerülése Simicskát is rombolná, hiszen „a botnak két vége volt”, de véleménye szerint Simicska nem politikus-közszereplő, másrészt a róla alkotott kép már aligha lehetne sötétebb. És félreértés ne essék, Simicskának a romosodó médiabirodalma élén a túlélésért kell küzdenie az elkövetkező hónapokban, hiszen pénz, paripa, fegyver, minden Orbán rendelkezésére áll. (...)

S hogy végül az RTL és a kormány megegyezése lett az apropó a totális médiaháborúhoz? Az elkövetkező időszakban kiderül – mégpedig a Hír TV képernyőjén, a Magyar Nemzet hasábjain –, hogy Simicska valóban azt az ukázt fogalmazta-e meg Liszkay Gáborék számára, hogy „Orbánt és a családját is támadni kell”. Kiderül, hogy a Hír TV-nézők, a Magyar Nemzet-olvasók – Orbán Viktor legelkötelezettebb hívei, törzsszavazói – hátat fordítanak-e a Simicska-médiumoknak, és Orbán alternatív médiabirodalmát érzik-e a sajátuknak.

Közhely, hogy az előző ciklusban a kétharmad Simicska kétharmada volt, most pedig Orbáné lett. Simicska esélye az, hogy bebizonyítja, a Hír TV a kétharmad televíziója. Azaz mérsékelten kormánykritikus, Orbán (és családja) pedig nem lehet az ellensége. Viszont egy januári sajtóreggelin Orbán is mintha épp azt mondta volna a jobboldali lapvezetőknek – amikor a hírek szerint elengedte a kormányközeli Simicska-orgánumok kezét, és közölte, hogy a jövőben nem lesz túl sok állami hirdetésük –, jót tehet az öndefiníciójuknak az „egészséges” kormánykritika.

Azaz Orbán mesterterve valósul meg.

2015. február 9.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

Az unió emberelje meg magát sajtószabadság ügyében!

Financial Times: Tegyen az eddiginél sokkal többet a független sajtóért, annál is inkább, mert média szabadsága >

Tovább

A pánik jelei

Azt gondolom, hogy sokkal többet tudnak a közvélemény állapotáról, mint amennyit mi tudunk, és ez ijesztheti >

Tovább

Ritka menekültbarát döntést hozott a szerb alkotmánybíróság

Elmarasztalta ugyanis a rendőrséget, miután az négy éve egy helyi bíró döntése ellenére sem indította meg >

Tovább

Spiegel: Orbán Viktor egyre inkább lesre fut az unióban

A földrészen egyre inkább árnyékba kerül. Csak úgy tudta megakadályozni, nehogy kidobják az Európai Néppártból, hogy >

Tovább

Pár szó az ellenzéki pártok védelmében

Ezt a rezsimet azonban nem lehet csupán pár százalékkal legyőzni. Egy csekély, „éppen csak” győzelem bármely >

Tovább

A nagy világösszefüggések

A végtelen hazaszeretetet az akadémiai szabadság elve fölé helyező Fudan Egyetem egyik remekbe szabott egyetemi kurzusát >

Tovább

Alighanem forogna a sírjában Sissi

A svájci köztévé szerint a magyar kormány visszaél hatalmával, amikor milliárdos nagyságrendben viszi ki az állami >

Tovább

Orbánéknak még szüksége lehet kiutasított orosz kiber-szakértőkre

Mindenesetre nem csodálkoznék azon, ha a három orosz diplomata Lengyelországból történt kiutasítását követően hamarosan megjelenne a >

Tovább

Az Orbán-kormány nyíltan védi Kína érdekeit

Magyarország megint meggátolta, hogy az EU elmarasztalja Kínát. A közösség azért akart állásfoglalást kiadni, mert az >

Tovább

A Die Welt óva inti Magyarországot a meggondolatlan nyitás miatt

Senki se gondolja, hogy a vakcina mindent megold, és hiba, ha a társadalom afelé tereli a >

Tovább

Alternatív valóság

A többségnek fogalma sincs a valós helyzetről. Ez abból derül ki leginkább, hogy a felnőtt népesség >

Tovább

Mi lesz a sorsa a jogállami mechanizmusnak?

Magyarország és Lengyelország idáig tiszteletben tartotta az EUB ítéleteit, de nem lehet tudni, hogy ez így >

Tovább