2021. április 20. kedd
Ma Tivadar, Tihamér, Töhötöm névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Vajdasági magyar-magyar szótár

Remélhetőleg segítségével jobban megértjük egymást. >

Tovább

“Hálát adunk, hogy Erdély Romániához tartozik”

„Ordítani Kárpátia koncerteken és hullarészegen üvölteni, dögölj meg büdös zsidó.” Ille István ( Kanadai Magyar Hírlap): >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (18.)

Megőrültem. Ezt már kezdem felfogni, de lehet, hogy csak hülyülök. Tizenöt éve nem engedem Sára lányomnak >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (22.)

Simor Márton a becsületes neve. 1975-ben született. Szegedi szobrász és tanár. Mivel vallom, hogy az emberiség >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (20.)

Mondhatnám azt is, gyerekkori pajtások vagyunk, de ez nem igaz, hisz Robi egy tízessel fiatalabb, és >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (12.)

Zsozsó! Őt szinte mindenki így ismeri. Zentai lány, asszony, akinek vadregényes élete valahol mostanság tisztult le. >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (21.)

Ifjúság Mikor Kolumbusz a zsivajgó partra lépetts követték társai, az ittas tengerészek,szagos szél támadt s lábához hullt >

Tovább

Újra itt a Napló! - hozzászólások

A Napló újraindulása alkalmából megjelent cikkhez több hozzászólás érkezett. Meggyőződésünk, hogy egyes vélemények tájékozatlanságnól fakadnak. Megpróbáltuk közölni >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (1.)

Valamelyik nap a múlt héten megcsörren a telefonom, és Árpád közli velem, hogy 19-év után újra >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (13.)

Magamnak ezeket a kérdéseket írtam fel. Olyan emlékeztetőnek, miután vasárnap délután rám csörgött: >

Tovább

Madárdal

Jó magyarnak lenni. Tudom ezt már rég óta, de most szombaton valahogy különösen jó volt, sok >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (8.)

Ma egy könyvről szeretnék szólni. Ez a gondolat már vagy fél éve érik bennem, de most, >

Tovább

Napi ajánló

Blaszfémia. Vagy, amit akartok

„Jézus pedig legalább olyan keményen karikírozta a vallási vezetőket, mint a Charlie Hebdo.” Para-Kovács Imre (Amerikai Népszava), Balavány György (hvg.hu):

Boszorkányok márpedig léteznek

(...) Mi az a vallásgyalázás?

Természetesen az, ami az aktuális álszent baromnak éppen nem tetszik, egy karikatúra, egy vicces félmondat, esetleg egy ateista könyv vagy szervezet, a darwini tanítások, egy félmeztelen nő, egy polgár, aki nem jár templomba – bármi lehet, a hülyeség nem ismer határokat.

A terroristák gyilkolnak, a KDNP pedig letérdel eléjük, és könyörög, hogy legyenek elnézőek, de sajnos a terror nem így működik, mert ugyan be lehet tiltani Magyarországon Mohamed ábrázolását, de mit csináljon az, aki például zsidónak született?!

A KDNP válasza egyértelmű: keresztelkedjen ki vagy meneküljön.

Az ateisták is magukra vessenek, hiszen puszta létük alkalmas a vallás meggyalázására, azonban a megengedő és nagyvonalú magyar állam esetleg engedélyezi, hogy otthon a négy fal között ne higgyenek istenben, azonban az ilyen jellegű rádió- és tévéműsorok, újságcikkek és könyvek nem kívánatosak.

A világi oktatás veszedelmes.

A KDNP világában ronda férfiak ülnének ronda nők mellett ádámcsutkáig felöltözve, és arról beszélgetnének, hogy milyen szépen beszélt a pap a misén, aztán elmennének egy cukrászdába és boldogok lennének, amiért sikerült megtartóztatni magukat az esküvőig, miután persze évente szülnének egy gyermeket, hogy megállítsák a magyarság fogyását, leszülnék a pályáról a cigányokat, zsidókat és hitetleneket, míg végre mindenki hinné, amit hinni kell. A tévében pedig okos műsorok mennének a maszturbálás veszélyeiről és az ateistákra leselkedő nemibetegségekről, amelyek humor útján is terjednek, ezért jobb, ha vigyáz a védtelen fiatalság és csak az engedélyezett könyveket olvassa.

Egy ilyen országot messzire elkerülnek a terroristák, mert… izé… miért is kerülnék el?!? Hiszen éppen a keresztények zavarják őket a legjobban (a zsidók után), éppen keresztényeket mészárolnak le, ha nem sikerül betörniük egy kóser közértbe.

De ez mindegy, hiszen a párizsi áldozatok még meleg hullái hátán a KDNP most kicsit növelheti befolyását, egy kicsit hallathatja a hangját, egy kicsit jobban elcseszheti az életünket, rombolhatja szabadságunkat. Ugye!? – mutatnak a lemészárolt karikatúristákra – ugye?!, ide vezet a nagy szabadság, a sajtó- és véleménydiktatúra, a szélsőliberális borzalom. Bezzeg egy olyan országban, amit Semjén Zsolt vezet, sohasem jelentek volna meg a gyalázatos rajzok, és a terroristák otthon maradtak volna, hogy felneveljék gyermekeiket, dolgozzanak és békében éljenek.

XXX

Jézus is Charlie, avagy a szólásszabadság teológiája

(...) Jézus Krisztus, a gátlástalan provokátor

Jelzem elfogultságomat: keresztény hívő vagyok, a szó vallásos-dogmatikus értelmében is. Jézust Uramnak és Megváltómnak tekintem; számomra a Biblia isteni kinyilatkoztatás; pontról pontra igaznak tartom az Apostoli Hitvallás artikulusait. És azt állítom, hogy Jézus tudatosan provokálta a kor tradicionalista-vallásos közönségét, amely, szerintem, a mai, magát keresztény-konzervatívnak tartó rétegnek felel meg. Kiss Ulrich jezsuita szerzetes azzal érvel, hogy a Charlie Hebdo tudatosan kereste a bajt, vagyis nem lehet rájuk vértanúként tekinteni – hát, ennyi erővel Krisztusra sem lehetne. Pontosan tisztában volt vele, hogy mekkora megrökönyödést és ellenszenvet fog kiváltani a viselkedésével; a családja is, a tanítványai is többször kérték, hogy ne feszítse túl a húrt, de hiába.

Már a Héber Biblia is tele van a hamis vallásosságot ostorozó, sokszor csöppet sem illedelmes fordulatokkal. Illés próféta így gúnyolja „mások vallását”, a Baál papjaihoz intézett beszédében: „Kiáltsatok hangosabban, hiszen isten ő! Talán elmélkedik, vagy szarni ment, vagy úton van, vagy talán alszik, és majd fölébred. (1Királyok 18, 27.)  Jézus a szentírási hagyományt (kortársai zömével ellentétben)  hűen követte. Miközben állhatatos volt a jó cselekedetekben, provokációi hatásukban nemigen maradtak el a Charlie Hebdo-karikatúráktól.

Volt, amikor fizikai erőszakot alkalmazott, vagyis bement a templom előcsarnokába, felrugdalta az árusok asztalait, rablóknak nevezte őket (pedig nem is voltak rablók, csak kereskedők); majd az övéből korbácsot csinálva ütötte-vágta őket, ahol csak érte. Különös előszeretettel gyógyított, vagy gyűjtött élelmiszert szombaton, ami az előírások szerint Isten rendjének arcátlan megszegése volt. Amikor ezért rá akartak pirítani, meglehetős pimaszsággal arról érdeklődött a teológusoktól – vagyis azt írástudóktól – vajon olvasták-e egyáltalán az Írásokat, amikre hivatkoznak. (Márk 2, 25.) Puff.

 

A názáreti Jézus rabbiként nemcsak megszólított nőket (ami tilos volt), hanem meg is érintette őket (ami duplán tilos volt); céltudatosan felkeresett mindenkit, aki tisztátalannak, kivetettnek, lenézettnek számított: a leprásokat, a vámszedőket, a korhelyeket, a prostituáltakat. Amikor ezt kifogásolták a legnagyobb tekintéllyel bíró vallási-politikai vezetők, megüzente nekik, hogy „képmutatók és vakok” akikre a pusztulás vár. Azt mondta róluk: „meszelt sírok”, amelyek kívül tisztának látszanak, de belül tele vannak rothadó hullákkal. (Máté 23, 27.) A talmudi kor hallgatósága számára nem létezhetett ennél durvább karikatúra.

2015. január 17.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

Az unió emberelje meg magát sajtószabadság ügyében!

Financial Times: Tegyen az eddiginél sokkal többet a független sajtóért, annál is inkább, mert média szabadsága >

Tovább

A pánik jelei

Azt gondolom, hogy sokkal többet tudnak a közvélemény állapotáról, mint amennyit mi tudunk, és ez ijesztheti >

Tovább

Ritka menekültbarát döntést hozott a szerb alkotmánybíróság

Elmarasztalta ugyanis a rendőrséget, miután az négy éve egy helyi bíró döntése ellenére sem indította meg >

Tovább

Spiegel: Orbán Viktor egyre inkább lesre fut az unióban

A földrészen egyre inkább árnyékba kerül. Csak úgy tudta megakadályozni, nehogy kidobják az Európai Néppártból, hogy >

Tovább

Pár szó az ellenzéki pártok védelmében

Ezt a rezsimet azonban nem lehet csupán pár százalékkal legyőzni. Egy csekély, „éppen csak” győzelem bármely >

Tovább

A nagy világösszefüggések

A végtelen hazaszeretetet az akadémiai szabadság elve fölé helyező Fudan Egyetem egyik remekbe szabott egyetemi kurzusát >

Tovább

Alighanem forogna a sírjában Sissi

A svájci köztévé szerint a magyar kormány visszaél hatalmával, amikor milliárdos nagyságrendben viszi ki az állami >

Tovább

Orbánéknak még szüksége lehet kiutasított orosz kiber-szakértőkre

Mindenesetre nem csodálkoznék azon, ha a három orosz diplomata Lengyelországból történt kiutasítását követően hamarosan megjelenne a >

Tovább

Az Orbán-kormány nyíltan védi Kína érdekeit

Magyarország megint meggátolta, hogy az EU elmarasztalja Kínát. A közösség azért akart állásfoglalást kiadni, mert az >

Tovább

A Die Welt óva inti Magyarországot a meggondolatlan nyitás miatt

Senki se gondolja, hogy a vakcina mindent megold, és hiba, ha a társadalom afelé tereli a >

Tovább

Alternatív valóság

A többségnek fogalma sincs a valós helyzetről. Ez abból derül ki leginkább, hogy a felnőtt népesség >

Tovább

Mi lesz a sorsa a jogállami mechanizmusnak?

Magyarország és Lengyelország idáig tiszteletben tartotta az EUB ítéleteit, de nem lehet tudni, hogy ez így >

Tovább