2023. március 28. kedd
Ma Gedeon, Johanna névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Vajdasági magyar-magyar szótár

Remélhetőleg segítségével jobban megértjük egymást. >

Tovább

“Hálát adunk, hogy Erdély Romániához tartozik”

„Ordítani Kárpátia koncerteken és hullarészegen üvölteni, dögölj meg büdös zsidó.” Ille István ( Kanadai Magyar Hírlap): >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (18.)

Megőrültem. Ezt már kezdem felfogni, de lehet, hogy csak hülyülök. Tizenöt éve nem engedem Sára lányomnak >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (22.)

Simor Márton a becsületes neve. 1975-ben született. Szegedi szobrász és tanár. Mivel vallom, hogy az emberiség >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (12.)

Zsozsó! Őt szinte mindenki így ismeri. Zentai lány, asszony, akinek vadregényes élete valahol mostanság tisztult le. >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (21.)

Ifjúság Mikor Kolumbusz a zsivajgó partra lépetts követték társai, az ittas tengerészek,szagos szél támadt s lábához hullt >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (20.)

Mondhatnám azt is, gyerekkori pajtások vagyunk, de ez nem igaz, hisz Robi egy tízessel fiatalabb, és >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (1.)

Valamelyik nap a múlt héten megcsörren a telefonom, és Árpád közli velem, hogy 19-év után újra >

Tovább

Újra itt a Napló! - hozzászólások

A Napló újraindulása alkalmából megjelent cikkhez több hozzászólás érkezett. Meggyőződésünk, hogy egyes vélemények tájékozatlanságnól fakadnak. Megpróbáltuk közölni >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (13.)

Magamnak ezeket a kérdéseket írtam fel. Olyan emlékeztetőnek, miután vasárnap délután rám csörgött: >

Tovább

Madárdal

Jó magyarnak lenni. Tudom ezt már rég óta, de most szombaton valahogy különösen jó volt, sok >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (8.)

Ma egy könyvről szeretnék szólni. Ez a gondolat már vagy fél éve érik bennem, de most, >

Tovább

Napi ajánló

A Szabadkai Színház Magyar Társulatának Nyilatkozata

Követelik: Andrási Attila eltávolítását, Körmöci Petronella kinevezését, Lovas Ildikó nyílvános állásfoglalását.

Az utóbbi napokban-hetekben (ismét) közbeszéd tárgyává vált a szabadkai Népszínház magyar társulata. Ezek a narratívák gyakran méltatlan és ízléstelen szövegkörnyezetben említik a társulat nevét, csúsztatásokat, féligazságokat, valótlanságokat tartalmaznak. Ezért úgy gondoljuk, nemcsak jogunk, de egyben erkölcsi kötelességünk is tájékoztatni a közvéleményt, mi történik a színház körül, mit gondolunk erről mi, a társulat, mit szeretnénk elérni és mit megakadályozni. Ennyivel tartozunk – a közönségünknek. Andrási Attilát hat hónappal ezelőtt nevezte ki a magyar társulat művészeti vezetőjének a Népszínház igazgatónője, a Magyar Nemzeti Tanács kulturális bizottságának j-avaslatára. 

Az azóta eltelt időszak tapasztalatai a következők:

n  A mindössze negyed óráig tartó székfoglaló társulati gyűlésen kívül a társulatvezető ezalatt az időszak alatt mindössze egy társulati gyűlést tartott (igaz, az már fél óráig tartott), azt is a társulat hosszas unszolására, kérésére, könyörgésére.  Vagyis, nyilvánvalóvá vált, hogy Andrási semmilyen kapcsolatot nem kíván kialakítani a magyar társulattal. Felvetődik a kérdés:  hogy kíván egy intézményvezető irányítani egy olyan intézményt, amelynek a munkatársai egyáltalán nem is érdeklik?

n  Egy dolog mégis érdekelte, méghozzá rögtön a székfoglalója után: kinek mikor jár le a szerződése, kit mikor lehet kirúgni? Eziránt érdeklődött ugyanis a Népszínház igazgatónőjénél, közvetlenül a kinevezése után. Felvetődik a kérdés: mi a valós szándéka Andrási Attilának (és azoknak, akiktől a megbízást kapta), ha a számára legfontosabb kérdés az, hogy hogyan lehet megszabadulni azoktól, akiket nem is ismer?

n  Egészen groteszk módon – de a fentiek ismeretében azt kell mondanunk: logikusan – mi, a társulat tagjai a sajtóból értesülünk az előttünk álló évadban tervezett munkáról, akárcsak annak változásairól is. Felvetődik a kérdés: hol van még olyan a világon, hogy valaki az újságból értesül arról, hogy mi lesz a dolga a munkahelyén?

n  A művészi (és egyáltalán: emberi) munkához valóban méltatlan csipkegyári próbatermet munkába állása után azonnal megszüntette – viszont azóta sem biztosított más, megfelelő helyiséget a számunkra. Felvetődik a (rendkívül egyszerű) kérdés: akkor most hol próbáljunk?

n  Amióta Andrási Attila elfoglalta jelenlegi pozícióját, a magyar társulat havi bontásban sokkal kevesebb előadást játszik, mint az előző évadokban, és a tavalyi évadból áthozott előadásokat is csak elvétve tűzi műsorra. Vagyis: a színház sorvad. Felvetődik a kérdés: miért? Mi ezzel a cél?

n  Andrási Attila következetesen elzárkózik a magyar társulat minden eddig kiépített szakmai kapcsolati tőkéjének kamatoztatásától. Vagyis: elvág minden létező szakmai, intézményi, emberi kapcsolatot. Felvetődik a kérdés: miért? Mi ezzel a cél?

n  Minden jelentősebb szerepre külső munkatársakat hív. Vagyis: sem mint társulatvezető, sem mint rendező nem gondolkodik a társulat színészeiben. Felvetődik a kérdés: miért? Mi ezzel a cél?

Úgy gondoljuk, a fentiekben felsorolt tények feljogosítanak bennünket arra, hogy kijelentsük: ilyen hangulatban és ilyen feltételek mellett nem lehet alkotó és művészi munkát végezni, mint ahogy arra a kijelentésre is, hogy mindezek miatt (mint ahogy a pályázatában leírtak miatt is) Andrási Attilát teljes mértékben alkalmatlannak tarjuk egy kiemelt jelentőségű kulturális intézmény művészeti vezetői  posztjának betöltésére.

Emellett (sajnos) reagálnunk kell még néhány, a társulattal kapcsolatban nyilvánosan elhangzott (leírt, kimondott stb.) csúsztatásra és rágalomra is.

n  Több fórumon is megemlítik, hogy a társulat 4 tagját: Kovács Frigyest, Mess Attilát, Kálló Bélát és Péter Ferencet a társulat „elüldözte”. Ez valótlan állítás, a felsorolt négy név közül az első három saját magától kérte a szerződés felbontását, a negyedik pedig a mai napig a társulat tagja.

n   Sértőnek tartjuk mindazokat a társulatra, valamint az Emberi Erőforrás Minisztériumára, a Nemzeti Kulturális Alapra, a Bethlen Gábor Alapra stb. vonatkozó kijelentéseket, amelyek azt sugallják, hogy az általuk rendelkezésünkre bocsátott eszközöket nem rendeltetésszerűen használtuk fel, hiszen a pályázati anyagok és azok elszámolásai teljesen nyilvánosak, és az említett támogatók részéről jóváhagyottak.

n   Sértőnek tartjuk az úgynevezett szórakoztató, vagy zenés előadásaink minősíthetetlen kritizálását, miközben ezek az előadások a legnagyobb közönségsikerrel, a legszélesebb rétegeket megszólítva voltak több évig repertoáron.  Maga a Magyar Nemzeti Tanács is ezeket az előadásokat preferálta az általuk támogatott tájolási programban.

n  Döbbenetesnek tartjuk, hogy a Népszínház közönségét nem tartják kompetensnek annak megítélésében, hogy melyek azok az előadások, amelyeket kitüntetnek figyelmükkel.

n  Felelőtlennek, és egyben a közönségünk szempontjából sértőnek tartjuk a Magyar Nemzeti Tanács elnökének azt a kijelentését, hogy majd „ez a színház egészen biztosan megtalálja majd a maga közönségét”. Ebből ugyanis logikusan következik a kérdés: miért, mi a baj a jelenlegi közönséggel? A Népszínház küldetése az, hogy az egész vajdasági magyar közösséget szolgálja és az is világos, hogy NINCS másik közösség/közönség az amúgy is fogyatkozó magyarság körében.

n  Kijelentjük, hogy a Második Nyilvánosság nevű Facebook-csoport létrehozása, kezelése stb.  nem a mi kezdeményezésünk és nem mi állunk a hátterében. Ugyanakkor üdvözöljük a közönségnek azt a kezdeményezését, hogy részt kíván venni az identitásunkat meghatározó kulturális életben, sőt, arra kérjük őket, hogy éljenek minden olyan számukra elérhető eszközzel, amellyel úgy érzik, meg tudják védeni ezt a társulatot.

n  Azt viszont kikérjük magunknak, hogy a Vajdasági SkaCcok nevű internetes blogon bárki név nélkül rágalmazza  a társulat bármely tagját.

n  Elvárjuk, hogy  a Magyar Nemzeti Tanács kulturális bizottsága hozza nyilvánosságra a pályázatokat, valamint a bizottság ülésén készült hangfelvételt és jegyzőkönyvet. A nyilvánosság és átláthatóság elve ugyanis joggal várható el attól az intézménytől, amelyik többek között arra is felesküdött, hogy tájékoztassa a gondjaira bízott közösséget.

n  Végezetül elvárjuk: 1. Andrási Attila eltávolítását a művészeti vezetői tisztségről. 2. Körmöci Petronella kinevezését ugyanerre a tisztségre, aki mellett a társulat továbbra is egyöntetűen kiáll. 3. Elvárjuk Lovas Ildikótól, a Magyar Nemzeti Tanács Végrehajtó Bizottságnak tagjától  (és kulturális ügyekkel megbízott volt tanácsosától) a nyilvános állásfoglalást az ügyben.

 Baráth Attila, Bíró Tímea, Brestyánszki Boros Rozália, Csernik Árpád, 
G. Erdélyi Hermina, Hajdú Tamás, Kalmár Zsuzsa, Körmöci Petronella, 
Kovács Nemes Andor, Ifj. Kucsera Géza, Mezei Zoltán, Pálfi Ervin,
 Pámer Csilla, Pesitz Mónika, Ralbovszki Csaba, Szilágyi Nándor, 
Sziráczky Katalin, Szőke Attila, Szőke Sarolta, Vicei Natália

 

 

 

 

2014. december 19.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

Benjamin Netanjahu bukása

Az ellenfelei által is elismert politikai bűvésznek elfogytak a trükkjei. Nem azonnal szembesül a kudarccal, de >

Tovább

Putyin emeli a tétet

Megújítja a fenyegetést, amikor bejelenti, hogy harcászati atomfegyvereket telepít Belaruszba, de pontosan tudja, hogy mit csinál. >

Tovább

A magyar identitásról

Elmeséltem ezt a levelet valakinek. Megkérdezte, hogy ha valaki magyar marad, akkor olcsóbb lesz-e a kenyér. >

Tovább

Örökösödési háború

A miniszterelnök szobájának faláról Tisza István képe néz le. Gondol-e Orbán az erős ember és vele >

Tovább

Ketten von der Leyennel szemben

A Spiegel úgy mutatja be Daniel Freundot, illetve Moritz Körnert, mint furcsa párt, amely jó két >

Tovább

Trump most ismerkedik a jogállammal

Mégis jobb volna, ha előbb a Kapitólium ostroma miatt számoltatnák el. Az utóbbi ügyben vizsgálódó különmegbízottnak >

Tovább

A boszniai szerbek vezére a Kreml forgatókönyvét alkalmazza

Milorad Dodik bekeményít a sajtó és a civil szféra ellen. Most éppen ott tart, hogy törvénytervezetben >

Tovább

A nevetségesség határát súrolja, hogy Nagy-Magyarország a határon túliakkal való összetartozás jelképe

„Amennyiben fontos számunkra a határon túli magyarság érdekképviselete, akkor ezt nem történeti, hanem etnikai alapon kellene >

Tovább

Magyarország mindenkit kenterbe ver az illegális kitoloncolások számát tekintve

A 11.11.11. nevű belga civil csoport úgy tudja, hogy tavaly több mint 225 ezer határsértő pateroltak >

Tovább

Milošević példája alighanem nyugtalanítja a paranoid Putyint

A Human Rigths Watch volt brit igazgatója azt mondja, hogy annak idején végigkövette Milošević tárgyalását a >

Tovább

Idegösszeroppanás felé tart Oroszország

A Times szerint azért mert mivel magukra maradnak a frontról igencsak megviselt lelki állapotban hazatérő katonák, >

Tovább

Sokan félreértik Orbán Viktor oroszbarát álláspontját

Ezt a Die Weltbe írt cendégkommentárjában Szelényi Zsuzsa hangsúlyozza. Szerinte Orbánt egyetlen cél vezérli: az hogy >

Tovább