2021. június 15. kedd
Ma Jolán, Vid, Viola névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Vajdasági magyar-magyar szótár

Remélhetőleg segítségével jobban megértjük egymást. >

Tovább

“Hálát adunk, hogy Erdély Romániához tartozik”

„Ordítani Kárpátia koncerteken és hullarészegen üvölteni, dögölj meg büdös zsidó.” Ille István ( Kanadai Magyar Hírlap): >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (18.)

Megőrültem. Ezt már kezdem felfogni, de lehet, hogy csak hülyülök. Tizenöt éve nem engedem Sára lányomnak >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (22.)

Simor Márton a becsületes neve. 1975-ben született. Szegedi szobrász és tanár. Mivel vallom, hogy az emberiség >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (20.)

Mondhatnám azt is, gyerekkori pajtások vagyunk, de ez nem igaz, hisz Robi egy tízessel fiatalabb, és >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (12.)

Zsozsó! Őt szinte mindenki így ismeri. Zentai lány, asszony, akinek vadregényes élete valahol mostanság tisztult le. >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (21.)

Ifjúság Mikor Kolumbusz a zsivajgó partra lépetts követték társai, az ittas tengerészek,szagos szél támadt s lábához hullt >

Tovább

Újra itt a Napló! - hozzászólások

A Napló újraindulása alkalmából megjelent cikkhez több hozzászólás érkezett. Meggyőződésünk, hogy egyes vélemények tájékozatlanságnól fakadnak. Megpróbáltuk közölni >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (1.)

Valamelyik nap a múlt héten megcsörren a telefonom, és Árpád közli velem, hogy 19-év után újra >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (13.)

Magamnak ezeket a kérdéseket írtam fel. Olyan emlékeztetőnek, miután vasárnap délután rám csörgött: >

Tovább

Madárdal

Jó magyarnak lenni. Tudom ezt már rég óta, de most szombaton valahogy különösen jó volt, sok >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (8.)

Ma egy könyvről szeretnék szólni. Ez a gondolat már vagy fél éve érik bennem, de most, >

Tovább

Napi ajánló

A magyar Orbán mérsékli külpolitikai álláspontját

„Miért fájjon hát a fejünk a paksi nukleáris bővítés miatt?” Wall Street Journal/Galamus:

A The Wall Street Journal online kiadásában jelent meg Fehér Margit cikke: A magyar Orbán mérsékli külpolitikai álláspontját. A miniszterelnök korábban azt mondta, tekintélyelvű rezsimeknél keres inspirációt.

Magyarország miniszterelnöke azt mondta, országa szilárdan gyökerezik a nyugati kultúrában és politikai intézményekben, noha korábban olyan kijelentéseket, hogy politikáját tekintélyelvű rezsimek inspirálják.

A magyar diplomáciai testület előtt mondott beszédében Orbán Viktor azt mondta, Magyarország tagsága az Európai Unióban és a NATO-ban „megkérdőjelezhetetlen”.

A múlt hónapban Orbán kijelentette, hogy elhagyja az európai ideológiákat, és Magyarországból illiberális államot akar csinálni. Egy beszédben, amely a vezetőt fokozódóan tekintélyelvűnek minősítő bírálatok hullámát váltotta ki, Orbán Oroszországot, Indiát, Törökországot és Szingapúrt nevezte meg olyan országként, amelyek globális mértékben sikeresek, noha nem liberálisok.

Hétfőn azt mondta, Magyarország nem feltétlenül utánozza ezen országok bármelyikét.

„Követhetnénk az orosz modellt, ha lenne tízmillió, katonai múlttal rendelkező emberünk… de nekünk tízmillió lázadó magyarunk van” – mondta, és hozzátette: lehetetlen lenne külföldi modellt kényszeríteni a nemzetre.

Orbán pártja, a Fidesz az idén áprilisi választásokon egymás után másodszor szerzett kétharmados parlamenti többséget. Orbán radikális lépéseket tett, hogy újraírja az ország törvényeit és nagyobb ellenőrzést biztosítson magának a gazdaság felett, amiért gyakran kapott éles bírálatot az EU brüsszeli végrehajtó testületeitől.

A magyar vezető azt mondta, az eddiginél pragmatikusabban közelíti meg a  külpolitikát, mert inkább akarja felgyorsítani Magyarország gazdaságát, semmint azon értékek alapján kiválasztani a partnereket, amelyeket azok képviselnek.

„Nem szabad olyan külpolitikát követnünk, amely az értékeket helyezi megfontolásai középpontjába. Az ideológiai  alapú külpolitikát furfangos országok találták ki a buta országoknak” – mondta.

Orbán januárban megállapodást írt alá Moszkvával, amelynek értelmében az orosz Roszatom kibővíti Magyarország egyetlen atomerőművét, s ehhez Oroszország 10 milliárd euró hitelt nyújt. Hétfőn Orbán védelmébe vette a döntést, annak ellenére, hogy az EU szankciókkal sújtotta Moszkvát a Krím annektálása miatt.

Az Egyesült Államoknak nincsenek skrupulusai amiatt, hogy Kína fedezi a hiányát, a (német) RWE elad egy céget Oroszországnak, és a norvég állam technológiát ad el az oroszoknak. Miért fájjon hát a fejünk a paksi nukleáris bővítés miatt?” – mondta.

Közép-Európában, ahol a kommunizmus európai összeomlása, 1989 óta Lengyelország és az egykori szovjet tömb több más állama igyekezett csökkenteni függőségét az orosz energiaforrásoktól és politikai befolyásától,  meglepetést keltett, hogy Magyarország orosz partnert választott.

„Történelmük miatt a balti államok és Lengyelország kizárólag biztonsági kérdésként tudják szemlélni (az Oroszországhoz fűződő kapcsolataikat)”, de Magyarország számára ez gazdasági kérdés – mondta Orbán.

Arról is beszélt, hogy sürgeti a többi uniós tagállamot, állítsák le a bevándorlást az unióba. Szerinte a bevándorlás gyengíti Európa hagyományos társadalmi modelljét.

„Nem csinálok ebből titkot: olyan belpolitikát fogunk követni, amely a lehető legkisebb mértékben támogatja a bevándorlást. Magyarország sokszínű, ami a kereszténységet illeti, de kulturális tekintetben homogén ország, és nem tekintjük értéknek ennek megbontását” – mondta Orbán.

„Nyugat-Európában lehetetlen olyan gazdasági modellt építeni, amely nem a kereszténységen alapul. A kultúra meghatározó erő” – mondta.

Kifejtette, hogy a nem európai kulturális és vallási háttérből érkező bevándorlók befogadása Európába „képmutató, nélkülözi az erkölcsi alapot és nem praktikus”.

Magyarország társadalma gyors tempóban öregszik, és lakosságának létszáma nemrég tízmillió alá esett. A munkaerő bővítéséhez Magyarország bevándorlók befogadása helyett szociálpolitikai ösztönzőkkel növelni akarja a lakosság létszámát.

Orbán szerint az Európai Uniónak ahelyett, hogy a bevándorlókra költene, inkább elő kellene segíteni a már itt lévő tízmillió roma integrálását, ha növelni akarja a munkaerőt – mondta Orbán. A romák, akiket gyakran cigányoknak neveznek, Európa legelszegényedettebb kisebbségei között vannak, és magas munkanélküliségtől szenvednek.

2014. augusztus 26.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

Finckelstein után kapkodás

Amióta Finckelstein meghalt, azóta egy tehetségtelen, fantáziátlan vitrin szakértő és egy rendkívül drága, de lényegében használhatatlan >

Tovább

Önkényurak látják vendégül Európát

Vendégségben despotáéknál, így Magyarországon, Oroszországban, valamint Azerbajdzsánban – írja a Spiegel  a futball EB-ről, hozzátéve, hogy >

Tovább

A magyar kivétel: telt stadion

Magyarországon a futball a legfőbb vezetésre tartozik és változatlanul politikai kérdésnek számít. Elképesztő összeget mentek el >

Tovább

Vessenek egyszer s mindenkorra véget Orbán disznóságainak

Miközben a magyarok igencsak haszonélvező voltak, hogy más nemzetek hajlandónak bizonyultak menekülteket befogadni. Így 1956 után, >

Tovább

Orbán Viktor népszavazást jelentett be

Mégpedig a kínai egyetem ügyében, miután erős a tiltakozás a tervvel szemben. Az ellenállást részben az >

Tovább

További kérdések a Pápa-látogatás körül

Így most nem tudni, hol lenne a megbeszélés. Állítólag felmerült, hogy a helyszín a Szépművészeti Múzeum >

Tovább

Orbán elszámította magát

Úgy néz ki, hogy Orbán Viktor elgaloppírozta magát, nem készült fel ekkora ellenállásra a Fudani Egyetem >

Tovább

A német példára vérszemet kapnak a magyarok

A Bizottság várhatóan ma megszavazza, hogy kötelezettségszegési eljárást indít Németország ellen, nehogy vérszemet kapjon a magyar >

Tovább

A németeknek tele van a hócipőjük a magyarokkal

A nacionalista magyar miniszterelnök igen szoros kapcsolatokra törekszik Kínával. Akadékoskodása miatt a napokban már hangot adott >

Tovább

A Fidesz nagyságai félnek a magyar

Minden hatalma ellenére a miniszterelnöknek megvan az oka, hogy tartson a tavaszi választástól. Mert mi más >

Tovább

Orbán odadobta az országot Kínának

Az új Selyemút egyirányú, melynek elsődleges célja Kína expanzív terjeszkedésének, gazdasági, pénzügyi és civilizatorikus befolyásának növelése. >

Tovább

Liberális várospolitika kontra tekintélyelvű kormányzás

Karácsony Gergellyel két éve egy zöld jelölt győzött, de még ennél is fontosabb, hogy újfajta felfogást >

Tovább