2021. december 5. vasárnap
Ma Vilma, Ünige, Csaba, Sebőrella névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Vajdasági magyar-magyar szótár

Remélhetőleg segítségével jobban megértjük egymást. >

Tovább

“Hálát adunk, hogy Erdély Romániához tartozik”

„Ordítani Kárpátia koncerteken és hullarészegen üvölteni, dögölj meg büdös zsidó.” Ille István ( Kanadai Magyar Hírlap): >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (18.)

Megőrültem. Ezt már kezdem felfogni, de lehet, hogy csak hülyülök. Tizenöt éve nem engedem Sára lányomnak >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (22.)

Simor Márton a becsületes neve. 1975-ben született. Szegedi szobrász és tanár. Mivel vallom, hogy az emberiség >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (12.)

Zsozsó! Őt szinte mindenki így ismeri. Zentai lány, asszony, akinek vadregényes élete valahol mostanság tisztult le. >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (20.)

Mondhatnám azt is, gyerekkori pajtások vagyunk, de ez nem igaz, hisz Robi egy tízessel fiatalabb, és >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (21.)

Ifjúság Mikor Kolumbusz a zsivajgó partra lépetts követték társai, az ittas tengerészek,szagos szél támadt s lábához hullt >

Tovább

Újra itt a Napló! - hozzászólások

A Napló újraindulása alkalmából megjelent cikkhez több hozzászólás érkezett. Meggyőződésünk, hogy egyes vélemények tájékozatlanságnól fakadnak. Megpróbáltuk közölni >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (1.)

Valamelyik nap a múlt héten megcsörren a telefonom, és Árpád közli velem, hogy 19-év után újra >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (13.)

Magamnak ezeket a kérdéseket írtam fel. Olyan emlékeztetőnek, miután vasárnap délután rám csörgött: >

Tovább

Madárdal

Jó magyarnak lenni. Tudom ezt már rég óta, de most szombaton valahogy különösen jó volt, sok >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (8.)

Ma egy könyvről szeretnék szólni. Ez a gondolat már vagy fél éve érik bennem, de most, >

Tovább

Napi ajánló

A putyinizmus megerősödése

„Ha Obama hallgat, akkor azoknak kell beszélniük, akik az örökébe akarnak lépni.” Klubrádió/Szelestey Lajos:

A Wall Street Journal arra a következtetésre jutott Orbán Viktor tusványosi beszéd nyomán, hogy világszerte károkat okozott a politikai és gazdasági szabadságnak, amikor az USA feladta a globális vezetést. A Washington Post „A putyinizmus megerősödése” címmel közöl kommentárt Orbán Viktor illiberális víziójáról, kiemelve, hogy 1989-ben Magyarország volt az első, amely szakított a kommunizmussal és áttért a liberális demokráciára. A Spiegel „Gyűlölet - emlékezés helyett”címmel idézi fel, hogy öt éve zárult Magyarországon a romák elleni gyilkosság-sorozat. Megjegyzik, hogy sokan a legszívesebben megfeledkeznének a jobboldali erőszakos akciókról, ám a választási kampányban a politikusok saját céljaikra használják fel az idegenekkel szembeni gyűlöletet.

Wall Street Journal

Az újság Orbán Viktor tusványosi beszéde alapján úgy látja: világszerte károkat okozott a politikai és gazdasági szabadságnak, amikor az USA feladta a globális vezetést. Elemzők a liberális intézmények leépülését a demokrácia hanyatlásának minősítik azokban az államokban, amelyek csupán nemrégiben demokratizálódtak, habár alighanem pontosabb meghatározás, ha azt mondjuk: tekintélyuralmi visszaesés a bűnbe. Orbán fokozatosan lefaragta a fékeket és ellensúlyokat, telerakta híveivel a bíróságokat és más, független intézményeket, átpolitizálta a jegybankot, államosította a magán nyugdíjpénztárakat, ugyanakkor eltiltotta a sajtót a “kiegyensúlyozatlan tájékoztatástól”. Ezzel párhuzamosan ment végbe a kifejezetten neonáci Jobbik felemelkedése, amelynek gusztustalan politikáját a Fidesz gyakran elősegítette és felerősítette, ahelyett, hogy szembeszállt volna azzal.

A fejlemények közül sok a fájdalmas szocialista örökségre vezethető vissza. A lassú növekedés, az állástalanság és az egymást váltó kormányok rossz gazdaságpolitikája Európában másutt is jótétemény volt a szélsőségesek, az autoriter uralomra törő erők számára. Magyarország lassú átalakulása puha tekintélyuralommá Washington és Brüsszel szemében az európai periféria provinciális gondjának tűnhet. Ám Orbán csodálattal néz Putyinra, és hasonló törekvéseket táplál, mint az orosz elnök. Az ország az utóbbi években állampolgárságot adott a környező államok magyarjainak, és a Nagy-Magyarország helyreállításának célja nem a képzelet szüleménye a nacionalista elit sok tagja számára. Szélesebb értelemben a miniszterelnök szókimondása az illiberalizmus ügyében figyelmeztetés, mármint, hogy a szabad piac és társadalom erőteljesebb védelemre szorul. A hidegháborúban aratott győzelem önelégültséget eredményezett, tehát hogy a liberális gondolat immár győzedelmeskedett, azaz itt a “történelem vége”. De a tekintélyuralom hívei mindig résen vannak, hogy lecsapjanak a demokrácia gyengeségére. Nyugat-Európának a gazdasági növekedés megélénkítésének útján jobb példával kell szolgálnia arra, hogy mire képes a szabadság és az amerikai elnöknek, aki azért még mindig a szabad világ vezetője, meg kell szólalnia a liberális eszme oldalán, ha még hisz abban. Viszont ha Obama hallgat, akkor azoknak kell beszélniük, akik az örökébe akarnak lépni.

 

Washington Post

 

A lap „A putyinizmus megerősödése” címmel közöl kommentárt Orbán Viktor illiberális víziójáról, kiemelve, hogy 1989-ben Magyarország volt az első, amely szakított a kommunizmussal és áttért a liberális demokráciára. Ma azonban ismét élen jár, mivel Európában elsőként veti a liberális demokráciát, határolja el magát attól. Új rendszert, új értékeket vezet be, amihez a legjobb példát a putyini Oroszország kínálja, amely ugyanakkor más államokban is visszhangra talál. A szerző már 1997-ben szembesült azzal a veszélyes illiberális irányzattal, hogy demokratikus kormányok az egyéni jogok, a hatalmi ágak szétválasztásának és a jogállamnak a lebontására használják fel megbízatásukat, csak azt nem gondolta volna soha, hogy egy vezető – főleg Európából – még büszkélkedik is a fogalommal.

Az elmúlt években Orbán lépései azt mutatják, hogy a szerephez a modellt az orosz államfőtől vette át.

Olyasmit valósított meg, amit a putyinizmus egyik változatának lehet nevezni. Az orosz vezető úgy indult, hogy integrálja országát a világba, jó kapcsolatokra törekedett a nyugattal. Idővel azonban elnyomó rendszert alakított ki, hogy fenntartsa hatalmát. A 2011-es választások előtt azután rájött, hogy ha győzni akar a választásokon, akkor nem csak nyers erőre, hanem a hatalom ideológiájára is szüksége van. A szisztéma fő eleme a nacionalizmus, a vallás, a társadalmi konzervativizmus, az államkapitalizmus és a kormányzati uralom a médiában. Mindez – így van úgy -, de szemben áll az egyéni jogok, a tolerancia, a kozmopolitizmus és a nemzetköziség korszerű nyugati értékeivel. De ez az ideológia segít megőrizni Putyin népszerűségét.

Orbán ezt a mintát követte: aláásta az igazságszolgáltatás függetlenségét, korlátozta az egyéni alapjogokat, nacionalista kifejezéseket vezetett be az etnikai magyarok kapcsán és szájkosarat tett a médiára. Az ellenőrzés módszerei gyakran kifinomultabbak, mint a szokásos cenzúra. Lásd a reklámadót, amely a jelek szerint főleg az RTL Klubot célozza meg. Akadnak persze mások is a világban, akik átvették a putyinizmus alapelemeit, ilyen pl. a török Erdogan. Sok európai szélsőjobbos vezér, Le Pen, Wilders, de még a brit Nigel Farage is, nyíltan bámulattal tekintenek az orosz politikusra és arra, amit képvisel. A putyinizmus sikere nagyban függ attól, hogy mennyire eredményes az elnök és az általa vezetett Oroszország. Ha nyer Ukrajnában, és Kijev esetleg kénytelen pitizni Moszkvánál, akkor győztesnek tűnik majd. Ha viszont Ukrajna az orosz érdekszférán kívül folytatja és az orosz gazdaság tovább gyengül, akkor Putyin egy szép napon azt láthatja, hogy egy teljesen elszigetelt szibériai olajállam feje.

 

Der Spiegel

 

„Gyűlölet - emlékezés helyett”. Ezzel a címmel idézi fel a hetilap, hogy öt éve zárult Magyarországon a romák elleni gyilkosság-sorozat. Ám sokan a legszívesebben megfeledkeznének a jobboldali erőszakos akciókról, a választási kampányban a politikusok saját céljaikra használják fel az idegenekkel szembeni gyűlöletet. A tettesek 6 embert öltek meg, 55-en megsebesültek, részben életveszélyesen. Az utolsó gyilkosság 5. évfordulóján nem lesz nyilvános megemlékezés, bár Balog Zoltán miniszter holnapután emlékistentiszteletet tart. Gulyás József volt parlamenti képviselő azt mondja, az ügy kínos a korábbi, szocialista-kormány tagjainak, valamint a mostani hatalomnak is. A legtöbb vezető politikus a történteket gyorsan és hangtalanul lezárná. Pedig még sok mindent kellene tisztázni: így azt, hogy a hatóságok dicstelen szerepet játszottak a történtek során. Titkosszolgálatok pl. értesüléseket tartottak vissza, túl későn követték a szélsőjobboldali világba vezető nyomokat, stb. A mélyszegények közé tartozó túlélők és a hozzátartozók átszámítva 4-7 ezer euro közötti összeget kaptak élet- és lakáskörülményeik javítására. Kártérítésre perelhetnék az államot, de az elsőfokú ítélet híján még nem kezdődött meg a másodfokú tárgyalás. A kormány ugyan azt ígéri, hogy a pótnyomozás során kiderít mindent, ám ebben a magyar politikai elit többsége nem érdekelt. Erre utal, hogy Miskolcon romaellenes jelöltek indulnak a választásokon.

 

Wiener Zeitung

 

Jean-Claude Junckerre olyan probléma várhat, amely igazából még fel sem mérhető teljes politikai nagyságában. Ausztria számára pedig minden, csak nem vidám. Arról van szó, hogy Orbán Viktor elvetette a nyugati, liberális értékeket, ugyanakkor az oroszokat, a kínaiakat és a törököket nevezte meg követendő példaként – mutat rá vezércikkében a lap. Majd úgy folytatja, hogy senki sem tudja, hogy a Fidesz miért tagja továbbra is az Európai Néppártnak, amely éppen az említett értékeket képviseli. De lehet, hogy a fiatal demokraták kilépnek az EPP-ből. Azonban nem ez a fő gond. Magyarország az EU-hoz tartozik, és már tavaly Európa-szerte sokan a homlokukat ráncolták, amikor a magyarok olyan alkotmánymódosításokat hagytak jóvá, amelyek gúnyt űztek a szabad, demokratikus társadalomból. A kisebb változtatások láttán az unió úgy tett, mintha semmi sem történt volna. Ám most ennek vége. Brüsszel egyértelműen fellép Oroszország ellen, viszont kérdés, miként jár el Magyarországgal szemben, amely továbbra is nacionalista programot valósít meg. És ha Budapest kitart amellett, hogy a liberális demokráciának vége, márpedig nagyon sok minden szól amellett, hogy kitart, nos, akkor az EU nagy gonddal néz szembe. Nincs jogszabály arra nézve, mi a teendő egy olyan tagállam esetében, amely folyamatosan megsérti a közösségi alapjogokat. Orbán tisztában van ezzel, két éve szórakozik az európai intézményekkel. Ha Magyarország kilép az unióból és csatlakozik az Eurázsiai Szövetséghez, az igencsak keserű lenne Ausztria számára. Sok minden függ persze attól, miként reagál majd a magyar lakosság a jövőbeli politikai fejleményekre. Idáig inkább passzívnak bizonyult. Ez azonban a jövő zenéje, Junckernek előbb meg kell fontolnia, miként tudja meggyőzni a magyar felet az ellenkező irány helyességéről. Ausztria ebben segíthet, sőt muszáj is segítenie.

2014. augusztus 1.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

Az európai szélsőjobb újabb egyesülési kísérlete

Amikor Orbán tavasszal kilépett a Néppártból, az csak ráerősített  a várakozásokra, hogy itt egy szélesebb jobboldali >

Tovább

Meg van rémülve Magyarország erős embere…

… mert az egyesült ellenzéknek 11 év után végre esélye van, hogy legyőzze. Vagyis Orbán Viktor >

Tovább

Méretes pofont kapott a magyar és a lengyel kormány

Az Európai Bíróság főtanácsnoka azt javasolja az EUB-nak, hogy az utasítsa el a keresetet. A szakvélemény >

Tovább

Európa viharos évtized elé néz

Jön a politikai bizonytalanság újabb kora, felül kell vizsgálni a korábbi 3 nagy válság tanulságait. Amikor >

Tovább

Uniós hírszerkesztőség az álhírek ellen

Az Európai Unió fel akarja venni a kesztyűt az álhírek ellen, ezért közös hírszerkesztőséget hoz létre >

Tovább

A siker kényszere megint mocskos trükkökre csábítja a Fideszt

A követeléseknek része, hogy a külföldön dolgozó magyarok is szavazhassanak levélben, ne csupán a határon túliak.  >

Tovább

Kelet-Európának új tervre van szüksége

Közép-Európában alapvető gazdasági koncepcióváltásra van szükség, mert az már nem megy sokáig, hogy a térség a >

Tovább

Európa-ellenes Komintern

Adam Michnik szerint egyértelmű, hogy Kaczynski meg akarja gyengíteni az uniót, e célból összefogást készít elő >

Tovább

Novemberi helyzetkép

Az Európai Unió felcsútizálása vagy Felcsút európaizálása – ez itt a kérdés; „a világ esze épp >

Tovább

Magyarország szép csendben visszasomfordált...

... az EU közös vakcinabeszerzési programjába, miután májusban úgy vált ki, hogy tudván tudta: ez azt >

Tovább

A Magnyickij-törvény Orbán ellen?

Mujtaba Rahman, az Eurázsia Csoport nevű amerikai kockázatelemző agytröszt európai igazgatója úgy látja, hogy az amerikai >

Tovább

Európa migrációs csapdában

Azt természetesen a Nyugat-Balkánon is tudják, miként lehet kihasználni a helyzetet. Vučić hat éve még azzal >

Tovább