2021. február 25. csütörtök
Ma Géza, Cézár, Vanda névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Vajdasági magyar-magyar szótár

Remélhetőleg segítségével jobban megértjük egymást. >

Tovább

“Hálát adunk, hogy Erdély Romániához tartozik”

„Ordítani Kárpátia koncerteken és hullarészegen üvölteni, dögölj meg büdös zsidó.” Ille István ( Kanadai Magyar Hírlap): >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (18.)

Megőrültem. Ezt már kezdem felfogni, de lehet, hogy csak hülyülök. Tizenöt éve nem engedem Sára lányomnak >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (22.)

Simor Márton a becsületes neve. 1975-ben született. Szegedi szobrász és tanár. Mivel vallom, hogy az emberiség >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (20.)

Mondhatnám azt is, gyerekkori pajtások vagyunk, de ez nem igaz, hisz Robi egy tízessel fiatalabb, és >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (12.)

Zsozsó! Őt szinte mindenki így ismeri. Zentai lány, asszony, akinek vadregényes élete valahol mostanság tisztult le. >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (21.)

Ifjúság Mikor Kolumbusz a zsivajgó partra lépetts követték társai, az ittas tengerészek,szagos szél támadt s lábához hullt >

Tovább

Újra itt a Napló! - hozzászólások

A Napló újraindulása alkalmából megjelent cikkhez több hozzászólás érkezett. Meggyőződésünk, hogy egyes vélemények tájékozatlanságnól fakadnak. Megpróbáltuk közölni >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (1.)

Valamelyik nap a múlt héten megcsörren a telefonom, és Árpád közli velem, hogy 19-év után újra >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (13.)

Magamnak ezeket a kérdéseket írtam fel. Olyan emlékeztetőnek, miután vasárnap délután rám csörgött: >

Tovább

Madárdal

Jó magyarnak lenni. Tudom ezt már rég óta, de most szombaton valahogy különösen jó volt, sok >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (8.)

Ma egy könyvről szeretnék szólni. Ez a gondolat már vagy fél éve érik bennem, de most, >

Tovább

Napi ajánló

Magyarország alattomosan lecsapás a médiára

„Az elmúlt négy évben a kormány sportot űzött abból, hogy ellenséges és nehéz környezetet teremtsen az újságírók számára.” Human Right Watch/Galamus:

A Human Right Watch elnevezésű nemzetközi jogvédő szervezet Magyarország alattomosan lecsapás a médiára címmel közölte honlapján Lydia Gall, a szervezet Balkánnal és Kelet-Európával foglalkozó kutatójának cikkét, amely megjelent az EU Observer című portálon is.

Rossz hónap volt ez a magyarországi sajtószabadságnak.

Az Alkotmánybíróság május 25-i ítéletével kezdődött, amelynek értelmében a honlapok fenntartói felelnek a blogbejegyzésekhez, illetve hírekhez fűzött minden hozzászólásért, amely sértheti a médiatörvényt. A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ), az egyik vezető magyarországi jogvédő szervezet szerint a bíróság döntése súlyos hatásokkal jár a véleménynyilvánítási szabadságra, a nyilvános vitára és az internet szabadságára,. A blogok és az online hírportálok dönthetnek úgy, hogy korlátozzák a hozzászólásokat, mert attól félnek, hogy súlyos bírságokat ró ki rájuk a politikai kinevezettekből álló Médiatanács.

Június elején a Kúria kimondta, hogy a kormánnyal szemben kritikus ATV megsértette a 2010-es médiatörvény előírásait, amikor szélsőjobboldalinak nevezte a szélsőjobboldali pártot, a Jobbikot a híradóban. A bíróság azzal indokolta döntését, hogy a Jobbik nem nevezi magát szélsőjobboldalinak, ez a minősítés véleményt fejez ki, és negatív benyomást hagyhat hátra a tévénézőkben. Tekintettel a Jobbik égbekiáltó cigányellenes és antiszemita napirendjére, a „szélsőjobboldali” tisztességes kommentárnak tűnik, amelyet a bíróságnak védenie kellene.

Ugyancsak június elején újságírók és a sajtószabadság hívei az utcára vonultak, hogy tiltakozzanak a kormánnyal szemben kritikus origo.hu portál főszerkesztőjének elbocsátása ellen. Az origo.hu átstrukturálást és átszervezést hozott fel az elbocsátás indoklásául. Ám erre nem sokkal azután került sor, hogy a portál cikket közölt arról, hogy a miniszterelnöki hivatalt vezető államtitkár állítólag visszaélt közpénzekkel. Az aggodalmakat, amelyek szerint a cikk és az elbocsátás között összefüggés lehet, fokozta az a tény, hogy az origo.hu tulajdonosa, a Magyar Telekom és a kormány között szoros kapcsolatok állnak fenn. Az elbocsátás elleni tiltakozásul mintegy 30 további újságíró távozott a portáltól.

Aztán június 11-én a kormány arra használta fel kétharmados többségét az egykamarás magyar parlamentben, hogy a médiára vonatkozó reklámadót rögzítő törvényt fogadtasson el. A törvény progresszív adót vet ki a reklámokból származó bevételekre, a 20 milliárd forint feletti bevételre 40 százalék adót kell fizetni. A törvény elsősorban a német tulajdonban lévő RTL Klub kereskedelmi adót sújtja, amelyet a Magyarországon még megmaradt, utolsó független, nagy tévéadók egyikének tekintenek. Példátlan módon a politikai spektrum minden pontján álló médiacégek együtt ítélték el a törvényt, tiltakozásul üres oldalakkal jelentek meg a lapok, és a rádiók-tévék szüneteltették az adást.

Nem ez az első eset, hogy Magyarországon támadás érte a médiát. Nem sokkal 2010-es megválasztása után a Fidesz-kormányzat elfogadott egy médiatörvényt, amely biztosította, hogy a kormány ellenőrizze a kinevezéseket a Médiatanácsba, a médiát szabályozó fő testületbe, és amely súlyos bírságok terhe mellett homályos korlátozásokat vezetett be a tartalmakra, ami összességében dermesztő hatással volt a sajtószabadságra és öncenzúrát váltott ki.

Az elmúlt négy évben a kormány sportot űzött abból, hogy ellenséges és nehéz környezetet teremtsen az újságírók számára. 2011-ben és 2012-ben három elbocsátási hullámban a kormányhoz szorosan kötődő állami rádió és televízió több mint 1000 embert bocsátott el, miután összevonták az MTVA-ban. Az elbocsátásokat az összevonással indokolták, de az elbocsátottak között legalábbis több olyan volt, aki nem akarta követni a párt vonalát.

2011-től 2013-ig a Médiatanács makacsul elutasította a kritikus, független Klubrádió frekvenciaengedélyének meghosszabbítását, noha hat bírósági ítélet született a rádió javára. A kormányhoz közelálló sajtóorgánumoknál korábban és jelenleg alkalmazott újságírók szerkesztői beavatkozásra panaszkodnak.

Az Európai Unió tagállamaként Magyarország köteles tiszteletben tartani az unió alapvető értékeit, a demokráciát, szabadságot, emberi jogokat és egyéb releváns normákat, például azokat, amelyeket az Európai Emberi Jogi Konvenció határozott meg, amelyhez Magyarország is csatlakozott. A magyar kormány előző periódusában mind Brüsszel, mind Strasbourg tett korlátozott lépéseket, úgy tűnik, hogy azóta mind az EU, mind az Európa Tanács eltökéltsége megingott, és mindkettő azt választotta, hogy megoldottnak tekinti az ügyeket.

Nos, az ügyek nyilvánvalóan nincsenek megoldva. Legfőbb ideje, hogy az Európai Unió és az Európa Tanács felébredjen, és felismerje, hogy nem csupán a magyar állampolgárok jogait ássa alá, ha hagyják, hogy Magyarország fittyet hányjon az alapvető elvekre, hanem magában hordozza azt a veszélyt, hogy kétségessé teszi ezeknek az  intézményeknek a hitelességét.

2014. június 14.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

Kovács: a Deutsche Welle nem információt továbbit, hanem kulturimperializmust terjeszt

Az Orbán-kormányt dühíti, hogy fokozatosan fel akarja újítani magyar nyelvű műsorát a külföldre sugárzó német közszolgálati >

Tovább

A félelem szülte katonai hatalomátvétel 2020-2021

Az orbáni koncepció pedig bejött, nincs ok a “lázadásra”, arra nagyon vigyáz a miniszterelnök, hogy kaja >

Tovább

„Erős emberek, Mussolinitől napjainkig”

Ruth Ben-Ghiat úgy látja, hogy a korábbi amerikai elnök a pénzben utazott, csak az érdekelte, hogy >

Tovább

Az Iványi Gábor elleni hadviselet

A diktátor egóját sérti, s nem tud afölött napirendre térni, hogy valakire egykor rászorult, hogy valaki >

Tovább

Felemás szankciók Oroszország ellen

Az európai külügyminiszterek nagyon ügyeltek arra, hogy a kecske is jóllakjon, de azért a káposzta is >

Tovább

Az új magyar érettségi témák

Mindenesetre Takaró Mihály korszakos jelentőségű irodalomtörténeti eszmefuttatását látszik visszaigazolni az Orbán-rezsim, hogy tudniillik Kertész Imre nem >

Tovább

A Klubrádió sorsa (is) végsősoron a CDU/CSU kezében van?

A német külügy államminiszter, a Klubrádió kapcsán kifejtette, hogy  sokkal hatásosabb volna, ha kizárnák a Fideszt >

Tovább

Bismarck után Merkel: tartsd fenn a békét Moszkvával

A megváltozott piaci feltételek miatt immár semmi értelme az Északi Áramlat 2-nek, ám az mégis megépül, >

Tovább

Biden üzenete

Amerikai visszatért a nemzetközi porondra. Egyúttal kijelölte a fő irányt, tehát, hogy a demokráciáknak tartós rivalizálásra >

Tovább

Szappanopera a Fidesz és az EPP viszonya

A Politico által látott legújabb változat ellentmond annak az értesülésnek, hogy a jövőben az eddiginél könnyebb >

Tovább

Haza a mélyben

De Márai Sándor 1945-ben nemcsak a múltat és az akkori jelent, hanem a mi jövőnket is >

Tovább

Pénzbüntetés várhat Magyarországra a civil szervezetek vegzálása miatt

Az EUB tavalyi verdiktje kimondja, hogy a jogszabály diszkriminatív és igazságtalanul korlátozza mind az érintett NGO-kat, >

Tovább