2020. június 6. szombat
Ma Norbert, Norberta, Cintia névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Vajdasági magyar-magyar szótár

Remélhetőleg segítségével jobban megértjük egymást. >

Tovább

“Hálát adunk, hogy Erdély Romániához tartozik”

„Ordítani Kárpátia koncerteken és hullarészegen üvölteni, dögölj meg büdös zsidó.” Ille István ( Kanadai Magyar Hírlap): >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (18.)

Megőrültem. Ezt már kezdem felfogni, de lehet, hogy csak hülyülök. Tizenöt éve nem engedem Sára lányomnak >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (22.)

Simor Márton a becsületes neve. 1975-ben született. Szegedi szobrász és tanár. Mivel vallom, hogy az emberiség >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (20.)

Mondhatnám azt is, gyerekkori pajtások vagyunk, de ez nem igaz, hisz Robi egy tízessel fiatalabb, és >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (12.)

Zsozsó! Őt szinte mindenki így ismeri. Zentai lány, asszony, akinek vadregényes élete valahol mostanság tisztult le. >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (21.)

Ifjúság Mikor Kolumbusz a zsivajgó partra lépetts követték társai, az ittas tengerészek,szagos szél támadt s lábához hullt >

Tovább

Újra itt a Napló! - hozzászólások

A Napló újraindulása alkalmából megjelent cikkhez több hozzászólás érkezett. Meggyőződésünk, hogy egyes vélemények tájékozatlanságnól fakadnak. Megpróbáltuk közölni >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (1.)

Valamelyik nap a múlt héten megcsörren a telefonom, és Árpád közli velem, hogy 19-év után újra >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (13.)

Magamnak ezeket a kérdéseket írtam fel. Olyan emlékeztetőnek, miután vasárnap délután rám csörgött: >

Tovább

Madárdal

Jó magyarnak lenni. Tudom ezt már rég óta, de most szombaton valahogy különösen jó volt, sok >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (8.)

Ma egy könyvről szeretnék szólni. Ez a gondolat már vagy fél éve érik bennem, de most, >

Tovább

Napi ajánló

Vajdaság, magyarok, politika - 2. rész

A vajdasági magyar pártok kapcsolatai a magyarországi politikával

„Áder János fogadta Csorba Bélát, a VMDP elnökét, de a VMSZ-nek már eszébe nem jutott szövetséget kötni a párttal.”  Szekeres W. István (Figyelő Online):

Ha az előző részt az MRM-mel fejeztük be, most kezdjük velük a sort, már csak azért is, mert az ő magyarországi kapcsolódási pontjuk egyértelmű: az MRM ugyanis nyíltan a Jobbik vajdasági testvérpártja. A párt rendezvényein rendszeresen feltűnik Vona Gábor vagy Szávay István, viszonzásként az MRM aktívan részt vett a Jobbik tavaszi vajdasági kampányában, ami arról szólt, hogy a vajdasági magyarok a magyarországi parlamenti választáson a Jobbikra szavazzanak.

Az MRM külön bejáratú médiája, a Délhír portál nemcsak a VMSZ-t, de a Fideszt is kritizálja. A Fidesszel kapcsolatban állandóan felmerülő téma, hogy a kettős állampolgárság ötlete eredetileg a Jobbiktól származik, azt a Fidesz csak meglovagolta.

Ha az MRM mögött egyértelműen a Jobbik áll, a VMSZ mögött maga a Fidesz. A VMSZ-nek a korábbi, szocialista-liberális budapesti kormányokkal is kiváló volt a kapcsolata (a VMSZ-hez kapcsolódó különböző alapítványokon és programokon keresztül a Horn-, majd a Medgyessy-Gyurcsány-Bajnai kormányok is jelentős összegekkel támogatták a vajdasági magyarságot), de igazából a Fidesszel érzik magukat eszmei rokonságban: a VMSZ is az Európai Néppárt (EPP) tagja, Orbán és Pásztor pedig kifejezetten jól megértik egymást. Ellentétben Szlovákiával vagy Romániával, Szerbiában a Fidesz soha nem is kísérletezett a legnépszerűbb helyi magyar párt támogatásán kívül mással. A 2014-es EP-választáson a Fidesz listájának bejutó helyén szerepelt Deli Andor, a VMSZ fiatal politikusa.

Az is jellemző a két párt bensőséges kapcsolatára, hogy a 2012-es VMSZ-kampány záróeseményén maga Orbán Viktor szólalt fel Szabadkán, közvetlenül egy ingyenes Omega szuperkoncert előtt, idén pedig egy Kosztolányi-szobor avatása alkalmából mutatkozott együtt Pásztorral Szabadkán a kampány során.

Orbán személyes jelenléténél is fontosabb azonban a Fidesz szakmai- és logisztikai támogatása: amikor a 2010-es, első MNT-választás előtt össze kellett állítani a magyarok regisztrációs listáját (a nemzeti tanács megválasztásában csak azok vehetnek részt, akik előzőleg feliratkoznak egy nemzetiségi listára), a Fidesz hatékony segítséget nyújtott, méghozzá praktikusan a VMSZ-en keresztül.

Az biztos, hogy ugyan minden vajdasági magyar politikai párt gyűjtötte a magyarokat a listára, mégis, szervezettsége, beágyazottsága, és a Fidesztől kapott közvetlen segítség miatt a VMSZ volt kiemelkedően a legeredményesebb. A négyötödös VMSZ-többséget hozó választás után fel is merült a téma, hogy vajon a VMSZ használhatta-e azt az adatbázist, amit ugyan részben maga állított össze, de elvileg kizárólag a magyarok regisztrációja céljából, nem pedig a saját pártja „Kubatov-listájaként."

A kisebb pártok gyakran panaszkodnak amiatt a VMSZ-re, hogy az adatbázisának használatával olyan előnyre tesz szert, amit a kisebb pártok nem tudnak ellensúlyozni, anyagi hátterük korlátozottsága, szervezeti hiányosságaik nem teszik lehetővé, hogy hasonló listákat készítsenek: a VMSZ sok tízezres nagyságrendű adatbázisával szemben csak pár százas-ezres nagyságrendű Facebook csoportokat, levelező listákat tudnak felmutatni.

Ami a többi kis pártot illeti, a magyarországi választások kapcsán mindegyikük megszólalt: az MRM-en kívül az MPSZ is egyértelműen a Jobbik támogatására szólította fel szavazóit, a VMDP a Fideszt nevezte meg az egyetlen támogatandó magyarországi pártnak, a VMDK pedig általában kért támogatást „a jobboldali, keresztény értékrendet képviselő pártok" számára. 

Ez a fajta támogatás ugyanakkor nem kölcsönös - az általa megszólítottakat egyértelműen és határozottan a Fidesz felé orientáló VMDP esetében a VMSZ és a Fidesz nem mutatja jelét, hogy bármiképpen is viszonozná a jóindulatot: tavaly májusban ugyan Áder János fogadta Csorba Bélát, a VMDP elnökét, de a VMSZ-nek már eszébe nem jutott szövetséget kötni a párttal sem 2012-ben, sem 2014-ben. (Korábban, 2008-ban Magyar Koalíció néven a VMSZ, a VMDK és a VMDP közösen indult a köztársasági-, a tartományi- és az önkormányzati választásokon.)

2014. június 15.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

1920. június 4.

Ha valóban szembe akarunk nézni Trianonnal és történelmünk más tragikus eseményeivel, akkor csak így érdemes és >

Tovább

„Na, ebből most már elég!”

Nem egészen egy hónap múlva Németország lesz az EU soros elnöke és a miniszter szerint többé >

Tovább

Többszörösen kifosztva

Egyrészt a mi pénzünkből az állam befizeti a GDP 2 százalékára emelt hozzájárulást a helyreállítási alapba, >

Tovább

Öt igazság Trianonról

Az Európai Unió – azaz „Brüsszel” – megoldotta, amit száz éve egy rossz békeszerződés okozott. Trianon >

Tovább

Trianon – kinek fáj?

Másfelől Orbán realista, és tudja, hogy nemzetközi ideológiai hadjáratában szövetségesekre van szüksége, és ezeket – például >

Tovább

Orbán a német uniópártok kedvenc autokratája

Orbán tagsága ügyében döntő, hogy hová áll Merkel és Söder. Ha mindkettő lefelé fordítaná a hüvelykujját, >

Tovább

A külföldi sajtó Trianonról

Más államok is rákényszerültek a történelem során, hogy megváljon területük és lakosságuk nem kis hányadáról, ám >

Tovább

A hetvenhatodik napon

Mert mostantól – a hatalmi eliten kívül – mindenki rosszabbul fog élni. Nem kicsit, hanem nagyon. >

Tovább

Koronokraták – Orbán és a többiek

Jelen van az elengedhetetlen erőszak is, csak nem nyíltan, hanem a patrónus uralma alatt tartja a >

Tovább

Nem, Kína nem vette meg Kelet-Európát

Bár Közép- és Kelet-Európában egyes kormányok Pekinget pártolják, ezeket a hatalmakat messze nem nemzetközi, hanem hazai >

Tovább

A levélírás műfaja

Ez igenis demokrácia a javából! Ehhez fogható emberszerető, kényeztető, bársonyosan simogató gesztusok legfeljebb a demokrácia olyan >

Tovább

Járvány után, választás előtt

Tűzoltó leszel s katona, vadakat terelő juhász… J. Attila ezt ma úgy írná, közmunkás leszel s >

Tovább