2021. március 1. hétfő
Ma Albin, Albina, Leonita, Lea névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Vajdasági magyar-magyar szótár

Remélhetőleg segítségével jobban megértjük egymást. >

Tovább

“Hálát adunk, hogy Erdély Romániához tartozik”

„Ordítani Kárpátia koncerteken és hullarészegen üvölteni, dögölj meg büdös zsidó.” Ille István ( Kanadai Magyar Hírlap): >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (18.)

Megőrültem. Ezt már kezdem felfogni, de lehet, hogy csak hülyülök. Tizenöt éve nem engedem Sára lányomnak >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (22.)

Simor Márton a becsületes neve. 1975-ben született. Szegedi szobrász és tanár. Mivel vallom, hogy az emberiség >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (20.)

Mondhatnám azt is, gyerekkori pajtások vagyunk, de ez nem igaz, hisz Robi egy tízessel fiatalabb, és >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (12.)

Zsozsó! Őt szinte mindenki így ismeri. Zentai lány, asszony, akinek vadregényes élete valahol mostanság tisztult le. >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (21.)

Ifjúság Mikor Kolumbusz a zsivajgó partra lépetts követték társai, az ittas tengerészek,szagos szél támadt s lábához hullt >

Tovább

Újra itt a Napló! - hozzászólások

A Napló újraindulása alkalmából megjelent cikkhez több hozzászólás érkezett. Meggyőződésünk, hogy egyes vélemények tájékozatlanságnól fakadnak. Megpróbáltuk közölni >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (1.)

Valamelyik nap a múlt héten megcsörren a telefonom, és Árpád közli velem, hogy 19-év után újra >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (13.)

Magamnak ezeket a kérdéseket írtam fel. Olyan emlékeztetőnek, miután vasárnap délután rám csörgött: >

Tovább

Madárdal

Jó magyarnak lenni. Tudom ezt már rég óta, de most szombaton valahogy különösen jó volt, sok >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (8.)

Ma egy könyvről szeretnék szólni. Ez a gondolat már vagy fél éve érik bennem, de most, >

Tovább

Napi ajánló

Vajdaság, magyarok, politika

A vajdasági magyar politikai szcéna

Nem meglepő, hogy a jelenlegi hatásköreit csak 2010 óta gyakorló MNT-t sokan a VMSZ saját, házi szervezetének tartják.  Szekeres W. István (Figyelő Online):


A VMSZ elnöke, Pásztor István elleni májusi inzultus jelentős visszhangra talált a magyar sajtóban, de Budapestről nehéz látni, mitől jöhettek annyira indulatba a jobbikos tüntetők, hogy fizikailag is megtámadják a legnagyobb vajdasági magyar párt vezetőjét, a vajdasági tartomány parlamentjének elnökét.

 Az ügy egyik főszereplőjéről, a jobbikos (vagy ex-jobbikos) Gaudi-Nagy Tamásról ráadásul nem árt tudni, hogy nem a Kossuth téren látott először vajdasági magyar politikust: tavaly novemberben közmeghallgatást szervezett Strasbourgban, az EP székházában a délvidéki magyarok ügyében, ahová két vajdasági magyar „ellenzéki" politikust és egy szintén VMSZ-kritikus, de párt független jogász szakértőt delegált.

Érdemes áttekinteni a vajdasági magyar politikai szcénát ahhoz, hogy megértsük, mi vezetett a Pásztor elleni atrocitáshoz. Most induló, négy részes sorozatunkban bemutatjuk a vajdasági magyarokat képviselő politikai erőket és intézményeket, ezek viszonyát egymáshoz, a magyarországi- illetve a szerbiai pártokhoz és intézményekhez, és elemezzük a legmegosztóbb témát, a magyar autonómia kérdését a Vajdaságban.

Ma Szerbiában hat magyar politikai párt van bejegyezve, az „ősanya" VMDK-n kívül mindegyiküknek a története politikai szakítással, kilépéssel és önállósodással kezdődik. A hat pártból egynek, a VMSZ-nek van jelentős támogatottsága, az öt kisebb pártból is csak négy tekinthető aktívnak (a legújabb formáció, a Magyar Egység Pártja honlapján egy éves a legfrissebb hír, a párt az utóbbi időben nem sok életjelet mutat).

 A Vajdasági Magyarok Szövetsége (VMSZ) országos szinten is jegyzett párt Szerbiában, képviselőket juttat be a belgrádi Szkupstinába (kihasználva a kisebbségi pártok számára könnyebbséget jelentő, speciálisan kalkulált parlamenti küszöböt), de nem ritkán önálló parlamenti frakciót is képes alakítani. Jelenleg a belgrádi kormánykoalícióban is helyet kapott. Tartományi-, azaz vajdasági szinten is a magyar pártok közül egyedüliként vesz részt a Vajdasági Autonóm Tartomány újvidéki képviselőházában - aminek, nem mellesleg, éppen Pásztor István az elnöke.

Ennél is fontosabb azonban, hogy a VMSZ a Magyar Nemzeti Tanácsban (MNT) a 2010-es választáson négyötödös többséget szerzett, így nem meglepő, hogy a jelenlegi hatásköreit csak 2010 óta gyakorló MNT-t sokan a VMSZ saját, házi szervezetének tartják. (A kisebb magyar pártok közül kettő, a VMDP és a VMDK, bojkottálták az MNT-választást, mert nem értettek egyet a választás módszertanával.)

A fentiek tükrében meglepő lehet, hogy a vmsz-esek helyi, városi szinteken nem feltétlenül szerepelnek jól, még olyan 80-90 százalékosan magyar lakosságú településeken, mint Zenta vagy Ada is szoros és változó kimenetelű versenyt folytatnak a szerb mainstream pártokkal, akik egy-egy alkalommal valamelyik kisebb magyar párttal összefogva megmutatták már, hogy hatalmon kívül tudják tartani a VMSZ-t.

A kisebb pártoknak leginkább egy-egy városban vagy régióban vannak támogatóik: többnyire a helyi közösség egy-egy befolyásos, karizmatikus vezetőjének személye hozza a szavazatokat. Országos- vagy tartományi szinten csak sokpárti koalíciókban tudnak elindulni, eredményt azonban így is nehezen érnek el. A helyi önkormányzatokba ellenben be tudnak kerülni, mint például a Magyar Polgári Szövetség (MPSZ) Zentán, vagy a Vajdasági Magyar Demokrata Párt (VMDP) Óbecsén vagy Temerinben.

A VMSZ legerősebb potenciális kihívójának a 2009-ben alakult Magyar Remény Mozgalom (MRM) tűnik, elsősorban szervezettsége, tudatos stratégiai építkezése és magyarországi támogatása miatt. Eddigi eredményei ugyanakkor a többi kispárt közé sorolják: az MNT-ben az MPSZ-hez hasonlóan egy képviselői helyet szereztek (igaz, azt a megalakulásuk után másfél éven belül), helyi szinten pedig két városban (Szabadkán és Magyarkanizsán) van egy-egy önkormányzati képviselőjük. Az idén márciusi országgyűlési választáson egy sokpárti koalícióban indultak, együtt a magyar MPSZ-szel és a Magyar Egység Pártjával, illetve egy-egy bosnyák és horvát kisebbségi párttal. Az eredményükre nem lehetnek büszkék, az ötpárti, többnemzetiségű koalíció egész Szerbiában nem egész 4,000 szavazatot kapott - míg a VMSZ 75 ezret.

Van még egy dolog, amiben az MRM kitűnik a kisebb vajdasági magyar pártok közül, ez pedig a modern, erőteljes, jól targetált kommunikáció. A párt Facebook oldalának csaknem 6000 lájkolója van (a VMSZ-nek 15 ezer), a párt vezető munkatársai által szerkesztett és nyíltan pártkötődésű DélHír című hírportál pedig az egyik legolvasottabb magyar nyelvű sajtótermék a Vajdaságban.

A DélHír korántsem semleges vagy kiegyensúlyozottságra törekvő portál: különösen a választási kampány során durva, éles hangú, gyakran személyeskedő kirohanásokat intézett a VMSZ és egyes vezetői ellen, a cikkek anoním kommentelői pedig tovább fokozták a háborús hangulatot. Pásztor István végül be is perelte a szerkesztőséget, a főszerkesztő pedig bocsánatkérő írást jelentetett meg - de csak a választási kampányt követően.

2014. június 13.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

Micsoda két hét Orbán nélkül!

De minden rosszban van valami jó! Alig várom már, hogy Orbán lengyelországi látogatásra utazzon, s az >

Tovább

Orbán levele a Néppárthoz – ajándék

A néppárti frakció több tagja is úgy nyilatkozott, hogy a Webernek küldött levél nem annyira fenyegetés, >

Tovább

Vírusos kormányválság a cseheknél és szlovákoknál

A 10,7 milliós Csehországban idáig nem egészen 650 ezer embernek adták be az oltóanyagot, így egyre >

Tovább

Folytatódik a Fidesz-Néppárt bohózat

Az Európai Néppárt frakciója egy lépéssel közelebb jutott ahhoz, hogy kizárja a Fideszt: jelenleg ott tart, >

Tovább

Orbánék alkalmatlansága

Magyarország, mint állam válik működésképtelenné, és az oltáskampány ezzel szembesít. A kudarcokat pedig a jól bejáratott >

Tovább

Holtponton a V4

A visegrádi együttműködés fennállásának 30. évfordulóján tartott fényes krakkói ünnepség sem tudta elfedni, hogy törés van >

Tovább

Biden leckét adott Merkelnek demokráciából

Németország ugyan szakadatlanul ismételgeti, hogy az önjelölt magyar és lengyel autokraták nem kérdőjelezhetik meg a jogállamot, >

Tovább

Kovács: a Deutsche Welle nem információt továbbit, hanem kulturimperializmust terjeszt

Az Orbán-kormányt dühíti, hogy fokozatosan fel akarja újítani magyar nyelvű műsorát a külföldre sugárzó német közszolgálati >

Tovább

A félelem szülte katonai hatalomátvétel 2020-2021

Az orbáni koncepció pedig bejött, nincs ok a “lázadásra”, arra nagyon vigyáz a miniszterelnök, hogy kaja >

Tovább

„Erős emberek, Mussolinitől napjainkig”

Ruth Ben-Ghiat úgy látja, hogy a korábbi amerikai elnök a pénzben utazott, csak az érdekelte, hogy >

Tovább

Az Iványi Gábor elleni hadviselet

A diktátor egóját sérti, s nem tud afölött napirendre térni, hogy valakire egykor rászorult, hogy valaki >

Tovább

Felemás szankciók Oroszország ellen

Az európai külügyminiszterek nagyon ügyeltek arra, hogy a kecske is jóllakjon, de azért a káposzta is >

Tovább