2020. október 31. szombat
Ma Farkas, Rodrigó, Wolfgang névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Vajdasági magyar-magyar szótár

Remélhetőleg segítségével jobban megértjük egymást. >

Tovább

“Hálát adunk, hogy Erdély Romániához tartozik”

„Ordítani Kárpátia koncerteken és hullarészegen üvölteni, dögölj meg büdös zsidó.” Ille István ( Kanadai Magyar Hírlap): >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (18.)

Megőrültem. Ezt már kezdem felfogni, de lehet, hogy csak hülyülök. Tizenöt éve nem engedem Sára lányomnak >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (22.)

Simor Márton a becsületes neve. 1975-ben született. Szegedi szobrász és tanár. Mivel vallom, hogy az emberiség >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (20.)

Mondhatnám azt is, gyerekkori pajtások vagyunk, de ez nem igaz, hisz Robi egy tízessel fiatalabb, és >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (12.)

Zsozsó! Őt szinte mindenki így ismeri. Zentai lány, asszony, akinek vadregényes élete valahol mostanság tisztult le. >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (21.)

Ifjúság Mikor Kolumbusz a zsivajgó partra lépetts követték társai, az ittas tengerészek,szagos szél támadt s lábához hullt >

Tovább

Újra itt a Napló! - hozzászólások

A Napló újraindulása alkalmából megjelent cikkhez több hozzászólás érkezett. Meggyőződésünk, hogy egyes vélemények tájékozatlanságnól fakadnak. Megpróbáltuk közölni >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (1.)

Valamelyik nap a múlt héten megcsörren a telefonom, és Árpád közli velem, hogy 19-év után újra >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (13.)

Magamnak ezeket a kérdéseket írtam fel. Olyan emlékeztetőnek, miután vasárnap délután rám csörgött: >

Tovább

Madárdal

Jó magyarnak lenni. Tudom ezt már rég óta, de most szombaton valahogy különösen jó volt, sok >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (8.)

Ma egy könyvről szeretnék szólni. Ez a gondolat már vagy fél éve érik bennem, de most, >

Tovább

Napi ajánló

Miért ilyen ideges a Fidesz?

A szervezet egyebek között négymillió levelet küldött szét – minden magyar háztartásnak egyet –, és ezekben azt kérte, hogy ne szavazzanak az ellenzékre. Die Zeit/Galamus:

A Die Zeit című német lap Magyarország – Orbán hadjárata a baloldal ellen címmel közölte Michal Kokot cikkét. Orbán Viktornak, Magyarország miniszterelnökének nagyobb a hatalma, mint bármikor, de továbbra is igyekszik kantárra fogni a független médiát és a civil szervezeteket. Mitől fél?

A magyar média tiltakozása átfogó volt. Múlt csütörtökön szinte minden lap üres címoldallal jelent meg. A tévében és a rádióban 15 perces teljes némaság uralkodott. Ezzel tiltakoztak a magyar újságírók a tervezett médiaadó ellen.

A magyar kormány a jövőben részt követel a kiadók, tévé- és rádióállomások reklámbevételeiből. Az adót a forgalomra vetik ki, nem pedig arra, amit a médiacégek valóban megkeresnek, vagyis nem a nyereségre. Azoknak a vállalatoknak, amelyek 1,6 millió eurónál több a forgalmuk, a tervek szerint a reklámbevételek 10-30 százalékát kell leadniuk az államnak. Amennyiben a reklámbevételek forgalma meghaladja a 65 millió eurót, a cégeknek 40 százalék adót kell fizetni.

A kormány magyarázkodik: csak azokat a médiavállalatokat terheli meg, amelyek jelentős nyereségeket termelnek. A 48 milliárd eurós államháztartásnak ez a bevétel mindesetre csak egy csepp a tengerben: a médiaadóból legfeljebb 65 millió euró folyik be.

Az új törvény ellen a múlt héten a kormánypárti média is tiltakozott. Pedig az adó főleg a független cégeket sújtja majd. A tervezett bevételek több mint fele várhatóan az RTL Klubtól, az ország legnagyobb magán tévéadójától származik majd. A cégnek, amely a német Bertelsmann Rt. tulajdona, nagy forgalma miatt egyetlenként kell majd 40 százalékos kulccsal adóznia. Az összes többi csatornát az utóbbi években olyan üzletemberek vásárolták meg, akik közel állnak a kormányzó Fideszhez. Vagy újraalapították őket, természetesen kormány közelien. Hasonló a helyzet a nyomtatott sajtó piacán is. A média struktúrája a legfőbb oka a sajtószabadság gyenge magyarországi helyzetének a Riporterek Határok Nélkül szervezet szerint. A sajtószabadság-ranglistán Magyarország a 64. helyen áll, olyan országok mögött, mint Moldova, Szerbia vagy Burkina Faso. (…)

.Az elmúlt napokban azonban halmozódtak a különös véletlenek, amelyek Orbán 39 éves bizalmasával Orbán Viktor miniszterelnök kormánya természetesen nem látja veszélyben a sajtószabadságot. „Magyarország demokratikus marad, akkor is, ha adót kell fizetni” – mondta nemrég Lázár János, a miniszterelnöki hivatal vezetője, a miniszterelnök jobb keze. Lázárnak egyébként magának is nagyon jó oka van arra, hogy ne kedvelje a független sajtót. Az origo.hu portálon májusban megjelent egy cikk, amely Lázár elmúlt években tett gyanús szolgálati utazásait írta le: ezek kereken 7000 euróba kerültek. Értelmük és céljuk ismeretlen. Lázár a cikkek megjelenése után megígérte, hogy visszafizeti az összeget.

Múlt héten aztán elbocsátották Sáling Gergőt, az origo.hu főszerkesztőjét. Sáling nem mondta meg, miért kellett mennie, csak annyit közölt, hogy leváltása akarata ellenére történt meg. Az origo.hu a Magyar Telekom, a Deutsche Telekom egyik leányvállalatának a tulajdona. Lázár, a miniszterelnöki hivatal főnöke tagadja, hogy bármiféle összefüggés lenne a róla szóló kritikus cikkek és a főszerkesztő elbocsátása közöttálltak kapcsolatban. Így például egy ellenőrző hatóság ügynökei rohantak meg három civil szervezetet. Ezek a szervezetek a Norvég Civil Alapok – egy a norvég állam tulajdonában lévő alap – pénzét kezelik. Oslo erre a külügyminisztériumba kérette az ottani magyar nagykövetet, és a nemzetközi jog megsértésével vádolta Magyarországot.

A magyar kormánypárt már régóta azzal vádolja a norvégokat, hogy pénzzel támogatják a baloldali ellenzéket. Éppen Lázár, a miniszterelnöki hivatal vezetője írt dühös levelet nem sokkal a választások után Vidar Helgesennek, a norvég Európa-ügyi miniszternek. Ebben azzal vádolta a norvégokat, hogy az LMP zöld-liberális pártot támogatták volna. A norvég kormány ezt tagadja, ami láthatólag nem győzte meg Lázárt. (…)

Miért ilyen ideges a Fidesz?

Nem csoda, hogy a kormány éppen azokat a civil szervezeteket vette célba, amelyeket a Norvég Alap támogat. A Freedom House elnevezésű amerikai civil szervezet szerint rajtuk kívül nincs már több független szervezet Magyarországon. Magánadományozók alig vannak, sok civil szervezet az állam támogatására szorul. A Fidesz három éve csak a kormánybarát szervezeteket támogat. Akkoriban létrehoztak egy Nemzeti Együttműködési Alapot (NEA), amelyet a párt és a kormány képviselői ellenőriznek. A NEA egyik vezetője Csizmadia László, az Orbán-kormány híve. Csizmadia emellett  az elnöke egy CÖF elnevezésű szervezetnek, amely pénzt kap a NEA-tól. Missziója „a magyar nép összefogásának” elősegítése.

A parlamenti választás előtt a CÖF erősen harcolt az ellenzék ellen. A szervezet egyebek között négymillió levelet küldött szét – minden magyar háztartásnak egyet –, és ezekben azt kérte, hogy ne szavazzanak az ellenzékre. Senki nem tudja, honnan volt a pénz erre az akcióra. Szakértők a konzervatív kormánypárt választási kampányának leplezett finanszírozásáról beszélnek.

Magyar politológusok szerint Orbán rég a magáévá tette az országot. Az üzletemberek, politikusok, a média és még maguk a civil szervezetek is összefonódtak. Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ)  áprilisban bírálta a magyarországi tájékoztatást, amely nem szabad és pártos.

De vajon miért lép fel a Fidesz ilyen idegesen a még megmaradt néhány független szellem ellen? A kormánypárt nagy energiát fordított arra, hogy a parlamenti választáson biztosítsa magának a hőn áhított kétharmadot. Ez teszi lehetővé számára, hogy megváltoztassa az alkotmányt is. A kormánypárt éppen hogy csak elérte a célját, annak ellenére, hogy megváltoztatta a választójogi törvényt és sajtókampányt folytatott. A Fidesznek 133 mandátuma van a parlamentben, éppen annyi, amennyi a többségéhez szükséges.

És még nemrég ez sem volt biztos. A magyar jog eredetileg nem tette lehetővé, hogy a parlamenti elnök szavazzon a törvényjavaslatokról. Az illető természetesen a Fidesz képviselője. Múlt héten a parlament a kormány kívánságára megváltoztatta a házszabályt – a parlamenti elnök most már szavazhat, és a Fidesz többsége ezáltal biztosítva van.

2014. június 11.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

Az Economist Biden mellett

De a legfőbb gond vele az, hogy átgázolt az amerikai értékeken. Ily módon hihetetlen módon ártott >

Tovább

Brüsszelnek nincs választása: bemegy Orbán utcájába

A 27-ek együtt találták ki az alapot és az csak akkor kezdheti meg működését, ha minden >

Tovább

Orbán csak blöfföl

Amikor az újjáépítési csomag, illetve a következő költségvetés megvétózásával fenyegetőzik. Elemzésében a főváros brüsszeli képviseletének vezetője >

Tovább

A képzelt pszichiáter

Nincs abban semmi meglepő, hogy Semjén önmagához, mentalitásához és világlátásához abszolút következetesen a cári Oroszország és >

Tovább

Választások utáni válság lehetséges Amerikában

Timothy Garton Ash a Financial Times-ban azt tanácsolja, hogy a demokratikus világ készüljön fel, mert az >

Tovább

A média visszalengyelesítése magyar módra

A Washington Post szerkesztőségi állásfoglalásában arra figyelmeztet, hogy a lengyel kormány módszeresen zárkózik fel a magyar >

Tovább

Az echte magyar keresztény-úri polgárság

Azon tűnődöm, vajon mit szólnának ahhoz ezek a keresztény-konzervatív polgárok, ha például a Bogár Lászlót (korábban >

Tovább

Zenebohóc a szimfonikusok között

A magyarországi olvasó valószínűleg nem ismeri azt a nagyszerű érzést, ami akkor tölti el a szlovák >

Tovább

Orbán ingadozik a korbács és a mézesmadzag között

Az önmagát illiberálisnak nevező Orbán ritkán kerül szembe ilyen fizikai ellenállással, miközben egyre inkább kiterjeszti befolyását. >

Tovább

Libération: A színművészeti egyetemisták nem hátrálnak

Karsai György, aki két évtizeden át volt az iskola tanára, ahhoz hasonlítja a helyzetet, mintha egy >

Tovább

Orbán emeli a tétet az amerikai elnökválasztásban

A Frankfurter Allgemeine Zeitung vezető német jobboldali lap ezt azzal magyarázza, hogy a Fidesz közeli sajtó >

Tovább

Jó pár vezető szívná a fogát a világban, ha Trump veszítene

Így Észak-Korea, Szaúd-Arábia, Törökország, Kína, Oroszország, Brazília, Izrael, valamint Magyarország és Lengyelország első embere. Sok kormány >

Tovább