2020. július 8. Szerda
Ma Ellák, Edgár, Eperke névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Vajdasági magyar-magyar szótár

Remélhetőleg segítségével jobban megértjük egymást. >

Tovább

“Hálát adunk, hogy Erdély Romániához tartozik”

„Ordítani Kárpátia koncerteken és hullarészegen üvölteni, dögölj meg büdös zsidó.” Ille István ( Kanadai Magyar Hírlap): >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (18.)

Megőrültem. Ezt már kezdem felfogni, de lehet, hogy csak hülyülök. Tizenöt éve nem engedem Sára lányomnak >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (22.)

Simor Márton a becsületes neve. 1975-ben született. Szegedi szobrász és tanár. Mivel vallom, hogy az emberiség >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (20.)

Mondhatnám azt is, gyerekkori pajtások vagyunk, de ez nem igaz, hisz Robi egy tízessel fiatalabb, és >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (12.)

Zsozsó! Őt szinte mindenki így ismeri. Zentai lány, asszony, akinek vadregényes élete valahol mostanság tisztult le. >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (21.)

Ifjúság Mikor Kolumbusz a zsivajgó partra lépetts követték társai, az ittas tengerészek,szagos szél támadt s lábához hullt >

Tovább

Újra itt a Napló! - hozzászólások

A Napló újraindulása alkalmából megjelent cikkhez több hozzászólás érkezett. Meggyőződésünk, hogy egyes vélemények tájékozatlanságnól fakadnak. Megpróbáltuk közölni >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (1.)

Valamelyik nap a múlt héten megcsörren a telefonom, és Árpád közli velem, hogy 19-év után újra >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (13.)

Magamnak ezeket a kérdéseket írtam fel. Olyan emlékeztetőnek, miután vasárnap délután rám csörgött: >

Tovább

Madárdal

Jó magyarnak lenni. Tudom ezt már rég óta, de most szombaton valahogy különösen jó volt, sok >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (8.)

Ma egy könyvről szeretnék szólni. Ez a gondolat már vagy fél éve érik bennem, de most, >

Tovább

Napi ajánló

Európa csúf választása

„A legjobb mód e pártok elhervasztására az, ha megtanulnak újra növekedést produkálni a gazdaságukban.“ The Wall Street Journal/Galamus:

A The Wall Street Journal Európa csúf választása címmel közölt cikket. A marginális pártoknak nem kell koherensnek lenniük ahhoz, hogy egy stagnáló gazdaságban tiltakozó szavazatokat szerezzenek.

A következő négy napban a választóknak 28 országban nyílik esélyük rá, hogy a következő öt évre 751 képviselőt küldjenek az Európai Parlamentbe. A felmérések súlyos veszteségeket jósolnak a jobbközép Európai Néppártnak, amely jelenleg 274 mandátummal a legnagyobb frakciót alkotja. A  soknemzetiségű koalíciót lehagyhatja a második legnagyobb csoport, a balközép Szocialisták és Demokraták, de az előrejelzések szerint minden „közép” jelentősen csökkeni fog a különféle szélső csoportok javára.

A U.K. Independence Party (UKIP), amelynek egyetlen választási témája Nagy-Britannia kiléptetése az Európai Unióból, a várakozások szerint az országra jutó 73 mandátum harmadát nyeri el. A francia választók azon vannak, hogy 74 helyük közel negyedét a bevándorló-ellenes Nemzeti Frontnak adják. Az új német Alternative für Deutschland, amely tavaly euró-ellenes platformmal alakult meg, várhatóan a 96 német hely 6 százalékát szerzi meg. A bevándorlás-ellenes Osztrák Szabadságpárt és holland testvérpártja a felmérések szerint szintén jó eredményekre számíthat, akárcsak a szélsőséges nacionalista magyar Jobbik.

Az, hogy ezek a csoportok nagyobb teret szereznek, nem – vagy még nem – bizonyíték arra, hogy az európaiak kollektíven átléptek egy politikai határt. Ezeken a választásokon a részvétel 1994 óta nem ment 50 százalék fölé, és ezúttal várhatóan alulról súrolja majd a 40 százalékot. Emellett az európai „szélsőjobb” állítólagos felemelkedése korántsem olyan egységes jelenség, amilyennek tűnhet. Különféle populisták verődtek össze a közös taktikájuk révén, amellyel támadják az uniós bürokratákat és a fősodor pártjait, mert lehetővé teszik e bürokraták ténykedését.

A Jobbik prioritásai között van a magyar termőföld „megvédelmezése” a külföldi vásárlóktól, és annak a „biztonsági kockázatnak” a vizsgálata, amelyet úgymond a Magyarországon élő zsidók jelentenek. A Holland és az Osztrák Szabadságpárt széles körben egyetért a magánszemélyek szabad mozgásával, és a bevándorló-ellenes nézeteit többnyire a muzulmánokra korlátozza. Nigel Farage, a UKIP vezetője számos ok miatt ellenzi a gazdagság újraelosztását, de különösen akkor, ha a bevándorlóknak szóló juttatásokról és összeurópai átcsoportosításokról van szó. Marine Le Pen Nemzeti Frontja a legtöbb gazdasági kérdésben mostanra a szocialistáktól kicsit balra helyezkedik el, és a jóléti kiadások unió által előírt csökkentésében látja a francia gazdaság bajainak gyökerét.

Ezeknek a pártoknak a proteszt-szavazóit főleg az egyesíti, hogy dühösek a politikai elitre, mert nem tud semmiféle érezhető javulást nyújtani a gazdasági esélyekben. Az Eurobarometer legutóbbi felmérése szerint a válaszadók 65 százaléka ítélte meg úgy, hogy országának gazdasága „elég rossz” vagy nagyon rossz” helyzetben van, és 49 százalék sorolta fel a munkanélküliséget a két legsúlyosabb probléma közt: ezt a „gazdasági helyzet” (49 százalék) és az infláció (20 százalék) követte. Noha nagyon sok szó esik arról, hogy Európában  fokozódik az idegengyűlölet, a bevándorlást a válaszolók mindössze 11 százaléka minősítette fontos témának; a legtöbb országban a külföldiek messze a sürgetőnek és aggasztónak tekintett adók és a bűnözés témái mögött foglaltak helyet.

E tekintetben a britek kilógnak a sorból, náluk a bevándorlás 25 százalékkal a munkanélküliség (33 százalék) után a második legfontosabb probléma. Ez magyarázattal szolgálhat arra, hogy a UKIP miért kampányol főleg a Nagy-Britanniát állítólag tömegesen sújtó romániai bűnözők ellen. Ezzel szemben a francia válaszadók 9 százalékának, a hollandoknál pedig csupán 4 százaléknak jelent gondot a bevándorlás. A magyarok a Jobbik rémisztő retorikája ellene a leginkább a munkanélküliség, a gazdaság és a bűnözés miatt aggódnak, ebben a sorrendben. A németeket a legnagyobb mértékben az inflációs kilátások aggasztják.

Szó van arról, hogy a választások után szövetségre lép az Osztrák és a Holland Szabadságpárt, valamint a francia Nemzeti Front, amelyek együtt befolyással rendelkező kisebbséget alkothatnak az Európai Parlamentben néhány összeurópai politikai területen. Ezek a pártok azonban már elutasították azt az elképzelést, hogy kapcsolatba lépjenek a Jobbikkal. Farage úr a maga részéről elutasította a UKIP és a Le Pen-féle francia Nemzeti Front közötti bármiféle partnerség lehetőségét. És az új német Alternative párt – amely ellenzi a „kudarcot vallott euró valutát”, de nem ellenzi az Európai Uniót – a fentiek közül egyik csoportosulással sem hajlandó szövetségre lépni.

Egységben vagy sem, úgy tűnik, hogy Európa marginális pártjai ezen a hétvégén kicsit kevésbé lesznek marginálisak. Népszerűségük azt tükrözi, hogy Európa a szívében kudarcot vallott abban, hogy politikailag és technokrata értelemben javítsa az átlagos európaiak kilátásait. A pártoknak ahhoz, hogy proteszt-szavazatokat nyerjenek, nem szükséges koherensnek, de még ésszerűnek sem lenni. Az európai fősodor számára a legjobb mód e pártok elhervasztására az, ha megtanulnak újra növekedést produkálni a gazdaságukban.

2014. május 23.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

Soros befolyása

A filantróp Soros kora előtt jár, hiszen rájött, mekkora gondok feszítik a világot. Lásd a kelet-európai >

Tovább

Von der Leyen Horvátországban kampányolt

A Bizottság szóvivője ugyan kifejtette, hogy a politikus személyes véleményét mondta el a Néppárt által szervezett >

Tovább

A HDZ győzött, a lengyelek meg még mindig a körmüket rágják

Sokaknak elnyerte a tetszését Plenković miniszterelnök mérsékelt vezetési stílusa mutat rá az Oxfordi Egyetem Nemzetközi Kapcsolatok >

Tovább

Erkölcsi tisztaság kontra Koszovó?

A szerb elnök szerint országa számára Koszovó függetlensége nem lehet fontosabb, mint az értékek, az erkölcsi >

Tovább

Londoni levél – A „hazai hivatal”

Az itteni belügyminisztériumot 1782 óta Home Office-nak hívják, a kitöltendő kérdőívem fejlécében is ez volt. Tárgyilagos >

Tovább

A szélsőjobb királycsináló lehet Horvátországban

Egy zágrábi történész arra figyelmeztet, hogy az ország az eddiginél sokkal közelebb kerülhet a populista, a >

Tovább

Az orosz bénultság

Megint divatba jöttek az üres politikai rituálék, akárcsak a Brezsnyev-érában. De a hasonlóság vonatkozik arra is, >

Tovább

Asselborn: Magyarországnak semmi keresnivalója az Európai Tanácsban

A magyar modell már nem demokratikus, élesen elüt a nyugati értékkánontól. Jean Asselborn, aki ádáz ellenfele >

Tovább

Bajban Orbán szlovén klónja

Belebukhat a szlovén kormány a vírus elleni felszerelések beszerzése körüli simlis üzletekbe. A gazdasági tárca vezetőjét >

Tovább

Az emberiség válaszúthoz közeledik

A világgazdaság már amúgy is súlyos visszaesést produkál és ehhez jön még az egyre erőteljesebb amerikai-kínai >

Tovább

A nemzet golyóstolla második fordulóra kényszerül

Arra lehet számítani, hogy Trzaskowski mozgósítani tudja a 3., illetve 4. helyen végzett jelölt szavazóinak jó >

Tovább

A rajongók köztársasága

Az ok az, hogy megosztott társadalmakban az emberek sokszor a pártos ösztöneiket követik és nem a >

Tovább