2021. március 1. hétfő
Ma Albin, Albina, Leonita, Lea névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Vajdasági magyar-magyar szótár

Remélhetőleg segítségével jobban megértjük egymást. >

Tovább

“Hálát adunk, hogy Erdély Romániához tartozik”

„Ordítani Kárpátia koncerteken és hullarészegen üvölteni, dögölj meg büdös zsidó.” Ille István ( Kanadai Magyar Hírlap): >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (18.)

Megőrültem. Ezt már kezdem felfogni, de lehet, hogy csak hülyülök. Tizenöt éve nem engedem Sára lányomnak >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (22.)

Simor Márton a becsületes neve. 1975-ben született. Szegedi szobrász és tanár. Mivel vallom, hogy az emberiség >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (20.)

Mondhatnám azt is, gyerekkori pajtások vagyunk, de ez nem igaz, hisz Robi egy tízessel fiatalabb, és >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (12.)

Zsozsó! Őt szinte mindenki így ismeri. Zentai lány, asszony, akinek vadregényes élete valahol mostanság tisztult le. >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (21.)

Ifjúság Mikor Kolumbusz a zsivajgó partra lépetts követték társai, az ittas tengerészek,szagos szél támadt s lábához hullt >

Tovább

Újra itt a Napló! - hozzászólások

A Napló újraindulása alkalmából megjelent cikkhez több hozzászólás érkezett. Meggyőződésünk, hogy egyes vélemények tájékozatlanságnól fakadnak. Megpróbáltuk közölni >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (1.)

Valamelyik nap a múlt héten megcsörren a telefonom, és Árpád közli velem, hogy 19-év után újra >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (13.)

Magamnak ezeket a kérdéseket írtam fel. Olyan emlékeztetőnek, miután vasárnap délután rám csörgött: >

Tovább

Madárdal

Jó magyarnak lenni. Tudom ezt már rég óta, de most szombaton valahogy különösen jó volt, sok >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (8.)

Ma egy könyvről szeretnék szólni. Ez a gondolat már vagy fél éve érik bennem, de most, >

Tovább

Napi ajánló

Választások után: Orbán Magyarországa

„A Fidesz, a Jobbik és a zöld LMP a magáévá tette azt a panaszt, amely szerint az országnak semmi haszna nem volt abból, hogy lerázta a kommunizmust és csatlakozott az EU-hoz.” FAZ/Galamus:

A Frankfurter Allgemeine Zeitung című német konzervatív lap Stephan Löwenstein elsőoldalas vezércikkét közölte Választások után: Orbán Magyarországa címmel. A Fidesz győzelme és a szélsőjobboldali Jobbik szavazói számának növekedése a magyarországi választásokon azt a benyomást keltheti, hogy Magyarországon „jobbratolódás” következett be. Ez a benyomás téves.

Most szombaton még egyszer izgalmas lett a helyzet Magyarországon. Ugyanis csak a magyarok múlt vasárnap a választásokon, a saját választókerületüktől távol leadott, utolsó szavazatainak  kiszámolásával válik világossá: Orbán Viktor miniszterelnök Fidesz pártja továbbra is – nagyon szűk – kétharmados parlamenti többséggel kormányozhat.

A végeredmény fontosabb a pártja, mint saját maga számára – mondta a régi-új miniszterelnök erről. Ez alighanem megfelel a valóságnak. Az új alkotmányt, az intézményrendszer átépítését és mindazt, amihez alkotmányos többségre volt szüksége, már rég megvalósította az előző törvényhozási periódusban. És a további kormányzásban Orbán „saját” választójogi rendszerének köszönhetően nagyon stabil többségre támaszkodhat.

Ez a többség, és hozzá a szélsőjobboldali Jobbik szavazatainak növekedése azt a benyomást keltheti, hogy Magyarországon „jobbratolódás” következett be. Ez a benyomás téves. Összességében a középtől jobbra álló pártok még vesztettek is szavazataikból és szavazati arányaikból. 2010-ben együttesen közel 70 százalékot szereztek, most 65 százalékot kaptak. Politikailag nem  lehet egybeszámítani a két pártot. A Jobbik szélsőséges párt, amit rasszista, antiszemita és irredenta jelszavai és az erőszakra hajlamos milíciákhoz fűződő kapcsolatai dokumentálnak. A Fidesz számos homályos kétértelműség ellenére nem szélsőséges.

A Jobbik eredményének mintegy 4 százalékpontos javulásából sem lehet arra következtetni, hogy Magyarországon megerősödött volna a valóban szélsőjobboldali miliő. A párt a választások előtti felmérések sorozatában csak akkor erősödött meg, amikor mérsékelte a retorikáját, így a tiltakozás eszközeként kínálkozott fel olyan szavazóknak, akik el akartak fordulni a Fidesztől. A Jobbik 2010-ben elsősorban az ország északi és keleti részén, a vidéken összeomlott MSZP kárára szedte össze a 17 százaléknyi szavazatot. A választási eredmény bizonyítja, hogy kudarcot vallott a Fidesz politikája, amely az elmúlt években arra irányult, hogy a Jobbikot lehetőleg ignorálja, és témáit mérsékelt formában átvegye.

Már az európai választási harcban meg fog mutatkozni, milyen következtetéseket von le a kormánypárt a Jobbik megerősödéséből. Nem a stratégia megváltoztatására utal, hogy – a korábbi bejelentések ellenére – közvetlenül a választások után hozzákezdtek a történelem-revizionista háborús emlékmű építéséhez, amely elmélyíti az ellentéteket a magyarországi zsidó közösséggel.

A választási eredmény nagyon világosan mutatja, hogy a magyarok messze túlnyomó többsége fogékony az olyan ígéretekre, hogy majd megmentik őket a globalizáció viharaitól, és az Európai Unió „idegen” irányításától. A Fidesz, a Jobbik és a zöld LMP – mindhárom a maga módján –  a magáévá tette azt a panaszt, amely szerint az országnak semmi haszna nem volt abból, hogy lerázta a kommunizmust és csatlakozott az EU-hoz.

Az ilyen beszéd talán a bulvár jellegű tájékoztatás által kiváltott reflex lehet. De az alapja sokak életvalóságában ott van: stagnáló bérek, robbanásszerűen növekedő kiadások – nem utolsó sorban a vízre és az energiára –, hozzá százezrek eladósodottsága devizában, amelynek a terhe a forint gyenge árfolyama miatt nem csökken, hanem nő.

A baloldali ellenzék nem adott ezekre a nehézségekre olyan választ, amely sok szavazót meggyőzött volna. Még mindig diszkreditált a saját – válság előtti és válság alatti – kormányzása miatt. Orbán válasza az „unortodox” gazdaságpolitikából állt: a bankokat terhelni, a szolgáltató vállalatok nyereségeit csökkenteni, a háztartásokat tehermentesíteni. A Nemzetközi Valutaalap hitelét, amely az országot 2009-ben megmentette az összeomlástól, de amely a szokásos feltételekkel járt, Magyarország demonstratív módon idő előtt visszafizette. A magánnyugdíjpénztárakat államosították. Az alacsony, egykulcsos jövedelemadót nagyon magas fogyasztási adóval kombinálták. Orbánnak nem ártott, hanem használt, hogy mindez ellentmond a szokásoknak, és hogy nemzetközi kritikát váltott ki (továbbá azt az általános bírálatot, hogy diktatúrába vezeti az országot). Tehetséges populistaként kényszerítette a szolgáltatókat, hogy a számlákon mutassák ki, mennyivel csökkent a díj kormánya előírásainak köszönhetően.

Mindez feltehetően nem sokat hozott volna, ha egy évvel a választások előtt nem javultak volna a gazdasági adatok. Magyarország kikerült az EU túlzottdeficit-eljárásából. Újra növekedés mutatkozott, bár alacsony szintről. Az IMF is éppen megemelte 2 százalékra a Magyarországra vonatkozó előrejelzését. Az más lapra tartozik, hogy középtávon nem okoz-e nagyobb kárt, mint amekkora hasznot hoz egy olyan politika, amely elriasztja a befektetőket, és az uniós partnerekkel szemben – legalábbis a retorika szintjén – elutasító.

2014. április 13.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

Micsoda két hét Orbán nélkül!

De minden rosszban van valami jó! Alig várom már, hogy Orbán lengyelországi látogatásra utazzon, s az >

Tovább

Orbán levele a Néppárthoz – ajándék

A néppárti frakció több tagja is úgy nyilatkozott, hogy a Webernek küldött levél nem annyira fenyegetés, >

Tovább

Vírusos kormányválság a cseheknél és szlovákoknál

A 10,7 milliós Csehországban idáig nem egészen 650 ezer embernek adták be az oltóanyagot, így egyre >

Tovább

Folytatódik a Fidesz-Néppárt bohózat

Az Európai Néppárt frakciója egy lépéssel közelebb jutott ahhoz, hogy kizárja a Fideszt: jelenleg ott tart, >

Tovább

Orbánék alkalmatlansága

Magyarország, mint állam válik működésképtelenné, és az oltáskampány ezzel szembesít. A kudarcokat pedig a jól bejáratott >

Tovább

Holtponton a V4

A visegrádi együttműködés fennállásának 30. évfordulóján tartott fényes krakkói ünnepség sem tudta elfedni, hogy törés van >

Tovább

Biden leckét adott Merkelnek demokráciából

Németország ugyan szakadatlanul ismételgeti, hogy az önjelölt magyar és lengyel autokraták nem kérdőjelezhetik meg a jogállamot, >

Tovább

Kovács: a Deutsche Welle nem információt továbbit, hanem kulturimperializmust terjeszt

Az Orbán-kormányt dühíti, hogy fokozatosan fel akarja újítani magyar nyelvű műsorát a külföldre sugárzó német közszolgálati >

Tovább

A félelem szülte katonai hatalomátvétel 2020-2021

Az orbáni koncepció pedig bejött, nincs ok a “lázadásra”, arra nagyon vigyáz a miniszterelnök, hogy kaja >

Tovább

„Erős emberek, Mussolinitől napjainkig”

Ruth Ben-Ghiat úgy látja, hogy a korábbi amerikai elnök a pénzben utazott, csak az érdekelte, hogy >

Tovább

Az Iványi Gábor elleni hadviselet

A diktátor egóját sérti, s nem tud afölött napirendre térni, hogy valakire egykor rászorult, hogy valaki >

Tovább

Felemás szankciók Oroszország ellen

Az európai külügyminiszterek nagyon ügyeltek arra, hogy a kecske is jóllakjon, de azért a káposzta is >

Tovább