2023. február 6. hétfő
Ma Dorottya, Dóra, Pál névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Vajdasági magyar-magyar szótár

Remélhetőleg segítségével jobban megértjük egymást. >

Tovább

“Hálát adunk, hogy Erdély Romániához tartozik”

„Ordítani Kárpátia koncerteken és hullarészegen üvölteni, dögölj meg büdös zsidó.” Ille István ( Kanadai Magyar Hírlap): >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (18.)

Megőrültem. Ezt már kezdem felfogni, de lehet, hogy csak hülyülök. Tizenöt éve nem engedem Sára lányomnak >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (22.)

Simor Márton a becsületes neve. 1975-ben született. Szegedi szobrász és tanár. Mivel vallom, hogy az emberiség >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (12.)

Zsozsó! Őt szinte mindenki így ismeri. Zentai lány, asszony, akinek vadregényes élete valahol mostanság tisztult le. >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (21.)

Ifjúság Mikor Kolumbusz a zsivajgó partra lépetts követték társai, az ittas tengerészek,szagos szél támadt s lábához hullt >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (20.)

Mondhatnám azt is, gyerekkori pajtások vagyunk, de ez nem igaz, hisz Robi egy tízessel fiatalabb, és >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (1.)

Valamelyik nap a múlt héten megcsörren a telefonom, és Árpád közli velem, hogy 19-év után újra >

Tovább

Újra itt a Napló! - hozzászólások

A Napló újraindulása alkalmából megjelent cikkhez több hozzászólás érkezett. Meggyőződésünk, hogy egyes vélemények tájékozatlanságnól fakadnak. Megpróbáltuk közölni >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (13.)

Magamnak ezeket a kérdéseket írtam fel. Olyan emlékeztetőnek, miután vasárnap délután rám csörgött: >

Tovább

Madárdal

Jó magyarnak lenni. Tudom ezt már rég óta, de most szombaton valahogy különösen jó volt, sok >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (8.)

Ma egy könyvről szeretnék szólni. Ez a gondolat már vagy fél éve érik bennem, de most, >

Tovább

Napi ajánló

Nem érdemlünk több esélyt

Nem érdemlünk több esélyt
(multicolorlips illusztrációja)

„A leginkább az iskolák fájnak. A pedagógusok is kicsit, de leginkább az államosított gyerekek.” Seres László (hvg.hu):

(…) Ötvenéves múltam, nem várok jobb időkre és pártokra, belátom, hogy ha most megint a Fidesz nyer, akkor az alkotmányos-piacgazdasági minimum helyreállítására esély sem lesz. Politikai alternatíva felépítésére persze igen, hosszú, boldog NER-es évek elé nézünk, de előbb még bizony ott érvényesítem a protest-szavazatomat, ahol az a mostani számok alapján a leginkább hasznosul. Semmilyen illúzióm nincs a mindenkori magyarországi politikai kínálattal, de még a máshol remekül működő demokratikus rendszerekkel, a demokráciák amúgy szabadságkorlátozó lényegével kapcsolatban sem. A parlamenti választás egészen biztosan nem a kompromisszummentesség terepe.

A kisebbik rosszat választom: életünk tudatos államosítása, az eltervezett konformizálás és uniformizálás helyett a káoszt és az alkalmatlanságot.

"A választás nem attól szabad, hogy a polgárok szabadon kifejezhetik az akaratukat, hanem attól, hogy ez az akarat érvényesülni is tud" – nyilatkozta nemrégiben Szentpéteri Nagy Richárd politikai elemző, és ezzel akkor is egyetértek, ha ő maga nem úgy érti, mint én: hogy ti. még mindig vagyunk annyira szabadok, hogy egy mélységesen inkorrekt választási rendszer ellenére szavazhatunk, éspedig a reálisan létező, sajnálatos kínálatra. Az összes ismert manipuláció (körzetátszabás, győzteskompenzálás, határon túliak megkülönböztetése, bizniszpártok stb.) ellenére az elvi esélye mindig megvolt a ballib oldalnak arra, hogy körzetfüggetlenül megfordítsa azt a bizonyos közhangulatot. Nem tette, és nyilván nem is ezt jutalmaznám. Ahogy azt sem, hogy mindig elmondják, mennyire jogállamiatlan-illegitim az egész, ehhez képest meg kezdettől teljesen elutasították a teljes elutasítást.

A leginkább az iskolák fájnak. A pedagógusok is kicsit, de leginkább az államosított gyerekek. Inkább vigyék a magánnyugdíjamat, az alkotmányomat, a közbeszerzéseimet, a közműcégeimet – de hagyják békén a gyerekeimet. Ha egyetlen jelenséggel jellemezhetném a NER leglényegét, akkor nem Kerényi Imre festményeit, nem Gábriel arkangyalt, nem a rezsihazugságot, nem a Rogán-vagyonosodás elhallgatását választanám, hanem a gyerekeink eltulajdonlását, az iskolákra és a tankönyvpiacra központilag ráeresztett hoffmannrózsizmust, a teljes centralizációt, nagy ívben leszarva a szülői beleszólást, a civil kontrollt, a szabadságot, a kreativitást, az angol nyelvtanulást, piedesztálra emelve azokat az "értékeket", amellyel egy egyszer már sikeres modellt fenn lehetett tartani: a konformitást és a szervilizmust. Dühös vagyok, és szavazni akarok.

"A Nemzeti Együttműködés Rendszere semmilyen szempontból nem nevezhető rendszernek", ezért nem is konszolidálható – érvelt Tallián Miklós a bojkott mellett, és ez igaz, de ezt ugyanígy beláthatja az is, aki bojkott helyett legalább egy nyomorult táviratot el akar küldeni a NER-nek: Rendszer nem vált be, STOP. Amúgy akarja a halál konszolidálni a rendszert, inkább eltüntetni akarom, ha nem most, akkor majd, egyszer. (Most ugyan esélyük sincs, de ha az általam nem éppen nagyra becsült baloldal nyer, választási reformba akarna fogni, ez azért mellettük szól. Ellenük pedig az, amit szintén Tallián kolléga ír: "köztük sincs senki, aki felvállalná egy működő, nyugati típusú intézményrendszer kialakítását". Ez is abszolúte tény, de most nem ez a kérdés. Előbb valaki szedjen le az akasztófáról, vágja le a nyakunkról a kötelet, aztán utána megbeszéljük a nyugati típusú intézményrendszert.)

"A mi részvételünkkel legitimálják Orbán 4-8-12-16 esztendejét" – érvelt Tamás Gáspár Miklós is a bojkott mellett. Így van, ahogyan 1990 a részvételünkkel (és, by the way: távolmaradásunkkal) legitimáltuk az összes eddigi kormányt. A rendszeren kívül is van élet, de minek: javított-bővített kiadásban, de alkotmányos-parlamentáris rendszer kell, nem bázisdemokratikus, permanens népszavazásos utópia (ezt épp elég ideig képviseltem, úgyhogy tudom, mennyire káros), arról pedig nekünk kell gondoskodni, hogy legyen épelméjű politikai választékunk.

"Aki a kisebbik rosszat választja, az is a rosszat választja" – emelte fel a szavát a mindig morális indíttatású Sólyom László félreérthetetlenül a baloldal ellen, az LMP mellett, kiemelve ezzel az ökopártot a kisebbik rossz – nagyobbik rossz mérlegelési köréből. Miért is? Számos jó ok létezhet az LMP megszavazására, én pl. Schiffer Andrást kifejezetten becsülöm és okos politikusnak tartom, de a párt mélyen antiliberális, ökoszociális filozófiája és időnként megmagyarázhatatlan Fidesz-közelisége számomra igenis a nagyobbik rossz a konfúz, részben hiteltelen, de alapvetően nem Nyugat-ellenes "kormányváltókhoz" képest.

Az év sajtófotója lehetne az a fekete-fehér fénykép, amit ezrével osztottak meg a Facebookon: egy budapesti buszban ülő-álló szürke tömeg alatt volt látható a "Nem érdemelnek több esélyt" felirat, a fideszes kontextus nélkül. Nagyon találó felvétel. A mi passzivitásunk, igénytelenségünk és nihilizmusunk termelte ki a NER-t. Rajtunk áll, mihez kezdünk vele: nem pont most, de azért előbb-utóbb eltakarítjuk, vagy szépen, kényelmesen berendezkedünk arra, hogy mások szépen, kényelmesen berendezkednek az életünkben.

2014. április 3.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

Riasztó lesz a háború második éve

A New York Times biztonságpolitikai szakírója azt jósolja, hogy riasztó lesz a háború 2. éve, az >

Tovább

Putyin pátriárkája kém volt Svájcban

I. Kirill (akit a magyar kormány levetetett az uniós tilalmi listáról – a szerk. megj.) szereti >

Tovább

Az elhúzódó háború ára

A New York Times elemzése szintén arra figyelmeztet, hogy nem lenne jó, ha elhúzódna a háború, >

Tovább

Izrael a magyar és a lengyel úton

A NPR, az amerikai közszolgálati rádió kommentárja azt emeli ki, hogy a szélsőjobbos izraeli kormány széles >

Tovább

A nagy közös piszoár

S ha már látszat és valóság politikai összefüggéséről beszélünk, aligha mehetünk el szó nélkül az Orbán-rezsim >

Tovább

A szabadság különös iránya

Orbán is bármit megtehet, mert a magyar állam halott, a helyébe ő lépett. Az állam minden >

Tovább

Netanjahu létveszélyt jelent Izrael számára

A Guardian kommentárja azt hangsúlyozza, hogy a régi-új miniszterelnök létveszélyt jelent Izrael számára, de ki lehet >

Tovább

A scholzkodás tétje

Timothy Garton Ash bevallja: nem gondolta volna, hogy ekkora sikert arat, amikor a múlt héten továbbküldte >

Tovább

Ukrajna földje

Miután Orbán Viktor egy hete senkiföldjének nevezte Ukrajnát, a dnyiprói polgármester magából kikelve gazembernek minősítette a >

Tovább

Nevezd ásónak

Mai levelemet Londonból, de nem csak Londonról írom. Innen sokszor élesebb fényben látszik Magyarország és a >

Tovább

Trump és a republikánusok jövője

A volt elnök ellenfelei részéről jelenleg a vágyálom tűnik az egyetlen stratégiának, mármint hogy ne ő >

Tovább

Össztűz a nagykövetre

A keményen jobboldali Magyarországon személyeskedő támadások érik a vállaltan meleg diplomatát. A hatalombarát média azzal gyanúsítja, >

Tovább