2021. november 30. kedd
Ma András, Andor, Andrea névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Vajdasági magyar-magyar szótár

Remélhetőleg segítségével jobban megértjük egymást. >

Tovább

“Hálát adunk, hogy Erdély Romániához tartozik”

„Ordítani Kárpátia koncerteken és hullarészegen üvölteni, dögölj meg büdös zsidó.” Ille István ( Kanadai Magyar Hírlap): >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (18.)

Megőrültem. Ezt már kezdem felfogni, de lehet, hogy csak hülyülök. Tizenöt éve nem engedem Sára lányomnak >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (22.)

Simor Márton a becsületes neve. 1975-ben született. Szegedi szobrász és tanár. Mivel vallom, hogy az emberiség >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (12.)

Zsozsó! Őt szinte mindenki így ismeri. Zentai lány, asszony, akinek vadregényes élete valahol mostanság tisztult le. >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (20.)

Mondhatnám azt is, gyerekkori pajtások vagyunk, de ez nem igaz, hisz Robi egy tízessel fiatalabb, és >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (21.)

Ifjúság Mikor Kolumbusz a zsivajgó partra lépetts követték társai, az ittas tengerészek,szagos szél támadt s lábához hullt >

Tovább

Újra itt a Napló! - hozzászólások

A Napló újraindulása alkalmából megjelent cikkhez több hozzászólás érkezett. Meggyőződésünk, hogy egyes vélemények tájékozatlanságnól fakadnak. Megpróbáltuk közölni >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (1.)

Valamelyik nap a múlt héten megcsörren a telefonom, és Árpád közli velem, hogy 19-év után újra >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (13.)

Magamnak ezeket a kérdéseket írtam fel. Olyan emlékeztetőnek, miután vasárnap délután rám csörgött: >

Tovább

Madárdal

Jó magyarnak lenni. Tudom ezt már rég óta, de most szombaton valahogy különösen jó volt, sok >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (8.)

Ma egy könyvről szeretnék szólni. Ez a gondolat már vagy fél éve érik bennem, de most, >

Tovább

Napi ajánló

McCain szenátor és a magyar valóság

McCain szenátor és a magyar valóság
McCain & Orbán

„ Orbán-kormány eltakarítása az ország éléről nem Amerika, nem a külvilág dolga.“ Ara-Kovács Attila diplomáciai jegyzete (Magyar Narancs):

A mindig kiválóan fogalmazó, éles szemű politikai elemző, S. Balog Éva, a Hungarian Spectrumon publikált legutóbbi cikkében egy Martonyi János külügyminiszter által tett kijelentést idéz. John McCain szenátor múlt heti budapesti látogatásának utolsó aktusaként nyilatkozott a sajtónak, amiben diplomatikusan, de félreérthetetlenül hangsúlyozta azokat a fenntartásokat, amelyekkel általában Amerika, de ő személy szerint is az Orbán-kormány viselt dolgait szemléli. Érdemes itt leírni pontosan, mit is mondott a republikánus szenátor:

„Aggályok merültek fel, és néhány aggály súlyos… A magyaroknak kell ezeket demokratikus úton megoldani, és az ország demokratikus intézményeinek, a fékek és ellensúlyok rendszerének, illetve a jogállamiságnak erősnek kell lennie ahhoz, hogy támaszai legyenek ennek a folyamatnak.”

E szavak nem igényelnek kommentárt. Hogy mégis fűzök hozzájuk két megjegyzést, azt a nyilatkozat utóélete: a magyar kormányoldal által kezdeményezett félremagyarázások teszik elkerülhetetlenné. Tehát mit is üzent McCain: (1) Léteznek valós problémák az Orbán-kormány tevékenységével kapcsolatban. Ennél többet tulajdonképpen a kijelölt, de még nem akkreditált amerikai nagykövet, Colleen Bell sem mondott, de vele kapcsolatban már elszabadultak a fideszes indulatok, mint ismeretes. (2) Az Orbán-kormány eltakarítása az ország éléről nem Amerika, nem a külvilág dolga, ha a magyarok együtt akarnak élni e problémákkal, nyugodtan ismét megválaszthatják Orbánt és a pártját, de akkor számolniuk kell a következményekkel.

Hogy a Fideszben nagyon is értették, mit akart McCain üzenni, azt Fritz Tamás glosszája bizonyítja a leginkább: „Az amerikai törvényhozási delegáció villámgyors látogatást tett Magyarországon, villámgyorsan aggódott egy sort a magyar demokráciáért, Paks miatt, a választások tisztasága miatt és a német megszállás kapcsán tervezett emlékmű miatt. Mi pedig villámgyorsan felejtsük el ezt a »látogatást«.” – írja.

Hogy McCain nyilatkozata nem felejthető, azt épp a Hungarian Spectrum cikke mutatja a leginkább, de erre mások is rájöhettek. Martonyi nyilatkozata pedig pont azt a célt szolgálta, hogy a Fidesz-tábor számára valahogy feldolgozhatóvá, elfogadhatóvá tegye az esetet. Íme a Heti Válasz tudósítása a miniszteri nyilatkozatról:

„Martonyi János elmondta, hogy a konferencián kétoldalú megbeszélést folytatott többek között John McCain amerikai szenátorral, aki [1] »nagyon pozitívan nyilatkozott« pénteki budapesti látogatásáról. Az amerikai politikust biztosította arról, hogy [2] Magyarországon teljes mértékben érvényesülnek a jogállamiság szabályai.

A vitatott »kérdéseket [3] már megoldottuk, és szeretnénk, ha ezt Washingtonban ugyanúgy tudomásul vennék, ahogyan Brüsszelben az Európai Bizottság [4] már megtette« - emelte ki a külügyminiszter.

Hozzátette: John McCain »továbbra is a barátunk és [5] megértéssel viseltetik a magyarországi folyamatok iránt. Ezt a budapesti látogatása is megerősítette,[6] függetlenül attól, hogy pontosan milyen szóhasználatot alkalmazott a sajtó előtt«.”

Rövid, pár soros szöveg, melyben a külügyminiszternek sikerült hat hazug állítást elhelyeznie. Kijelentései számmal megjelölt kitételeinek pont az ellenkezője az igaz:

1. McCain egyáltalán nem nyilatkozott pozitívan budapesti látogatásán, lásd erre vonatkozóan Fritz reakcióit is.

2. McCain épp azt hangsúlyozta, hogy Magyarországon nem érvényesülnek teljes mértékben a jogállamiság szabályai.

3. A vitatott kérdésekből Orbánék gyakorlatilag semmit sem oldottak meg, a látogatást is az emiatti „aggodalom” szülte.

4. Brüsszel és az Európai Bizottság a legkevésbé sem tekinti úgy, hogy a magyar kormány változtatott volna kifogásolt politikai módszerein.

5. Maga McCain nyilatkozata a legékesebb példa arra, hogy a szenátor nem megértéssel, hanem „aggodalommal” viseltetett a magyar fejleményekkel kapcsolatban.

6. McCain szóhasználata nem véletlen, hanem nagyon is szándékos volt, ezt látogatásáról visszatérve Washingtonba is megerősítette.

Martonyi nyilatkozata egyébként teljes összhangban van azzal az elvárással, amivel Orbán a parlament tavaszi üléssorozatát indította: legyen ellenfelünk akármekkora is, akkor is ellenállunk – valami ilyesmit mondott, s ez jól jellemzi azt a tényt, hogy a külföldet már meggyőzni sem próbálják arról, hogy szándékaik tisztességesek. Nyilvánvalóan nem először fordul ilyesmi elő a világtörténelemben, elég az 1989 előtti évekig visszamenni. Mindenkinek figyelmébe ajánlom a volt román kémfőnök, Ion Mihai Pacepa Vörös horizontok című könyvét, melyet hajdanán, mint a ceauşescui rendszer pontos és szemléletes leírását forgattuk. Most újraolvasva már jócskán háttérbe szorul a munka egykori konkrét tárgya, és félelmetes áthallásokkal jelenik meg benne a mai konkrét magyar politikai valóság.

Pacepa könyve azt is plasztikusan ábrázolja, miként maradt teljesen magára Románia akkori vezetője. És ha megnézzük Orbán nemzetközi szerepléseit, ezekben is minduntalan tetten érhető az elszigetelődés. Ceauşescu viszonylag gyorsan jutott el a washingtoni dédelgetett szerepkörből oda, hogy az utolsó állam, ahol még szóba álltak vele, a khomeinista Irán legyen – de ez a rövid időszak azért eltartott valamivel több, mint másfél évtizedig. A világ azóta nagyot fordult, a nemzetközi kapcsolatok dinamikája megváltozott, Orbánnak ennyi idő nem jut a hetvenkedésre. Legújabb négy éve bőségesen elég volt ahhoz, hogy legfeljebb Keleten fogadják, s ha mégis sor kerül találkozókra, azoknak a közös unióellenes sanda szándék (London), esetleg V4-es egyeztetések az okai. Magyar szempontból azt sem nevezném igazi diplomáciai sikernek, ha a szlovák (Robert Fico) és a magyar miniszterelnök olykor találkozik. Ez utóbbiakkal kapcsolatban egy szlovák szakértő nemrég ekként fogalmazott: „Ön, uram el sem tudja képzelni, micsoda elégtétel Fico számára, hogy látja Orbánt meghunyászkodva, hálásan gazsulálva elé járulni, amiért a szlovák miniszterelnök egyáltalán szóba áll vele.”

2014. február 6.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

Kelet-Európának új tervre van szüksége

Közép-Európában alapvető gazdasági koncepcióváltásra van szükség, mert az már nem megy sokáig, hogy a térség a >

Tovább

Európa-ellenes Komintern

Adam Michnik szerint egyértelmű, hogy Kaczynski meg akarja gyengíteni az uniót, e célból összefogást készít elő >

Tovább

Novemberi helyzetkép

Az Európai Unió felcsútizálása vagy Felcsút európaizálása – ez itt a kérdés; „a világ esze épp >

Tovább

Magyarország szép csendben visszasomfordált...

... az EU közös vakcinabeszerzési programjába, miután májusban úgy vált ki, hogy tudván tudta: ez azt >

Tovább

A Magnyickij-törvény Orbán ellen?

Mujtaba Rahman, az Eurázsia Csoport nevű amerikai kockázatelemző agytröszt európai igazgatója úgy látja, hogy az amerikai >

Tovább

Európa migrációs csapdában

Azt természetesen a Nyugat-Balkánon is tudják, miként lehet kihasználni a helyzetet. Vučić hat éve még azzal >

Tovább

Szerbia és Magyarország került a legközelebb Moszkvához és Pekinghez

A pozsonyi Globsec kutatóintézet szerint Európa középső részén Szerbia és Magyarország van a legkiszolgáltatottabb helyzetben Oroszországgal, >

Tovább

Az EU alvajáróként belesétál a Nyugat-Balkán elvesztésébe

Biden igyekszik rendet teremteni az erőtlen EU helyett – Európában. Márpedig ez sokat árt az unió >

Tovább

Brüsszel csupán időt próbál nyerni

A Budapestre és Varsóba küldött levél arra utal, hogy a Bizottság az idén már nem tervez >

Tovább

Komoly veszélyben a magyar uniós tagság

A jelek arra utalnak, hogy hamarosan megalakul az új, szélsőséges frakció, éspedig várhatóan a magyar választás >

Tovább

A Bizottság megírta levelét

Igen kellemetlen kérdésekkel lepte meg a Bizottság a magyar (és a lengyel) kormányt, miután aggódik, hogy >

Tovább

Barbárként és civilizálatlanként hallgatni

Számomra ez az, ami a legtöbbet árulja el erről a velejéig bűnös, rohadt és elmondhatatlanul kártékony >

Tovább