2022. december 2. péntek
Ma Melinda, Vivien, Aranka névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Vajdasági magyar-magyar szótár

Remélhetőleg segítségével jobban megértjük egymást. >

Tovább

“Hálát adunk, hogy Erdély Romániához tartozik”

„Ordítani Kárpátia koncerteken és hullarészegen üvölteni, dögölj meg büdös zsidó.” Ille István ( Kanadai Magyar Hírlap): >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (18.)

Megőrültem. Ezt már kezdem felfogni, de lehet, hogy csak hülyülök. Tizenöt éve nem engedem Sára lányomnak >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (22.)

Simor Márton a becsületes neve. 1975-ben született. Szegedi szobrász és tanár. Mivel vallom, hogy az emberiség >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (12.)

Zsozsó! Őt szinte mindenki így ismeri. Zentai lány, asszony, akinek vadregényes élete valahol mostanság tisztult le. >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (21.)

Ifjúság Mikor Kolumbusz a zsivajgó partra lépetts követték társai, az ittas tengerészek,szagos szél támadt s lábához hullt >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (20.)

Mondhatnám azt is, gyerekkori pajtások vagyunk, de ez nem igaz, hisz Robi egy tízessel fiatalabb, és >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (1.)

Valamelyik nap a múlt héten megcsörren a telefonom, és Árpád közli velem, hogy 19-év után újra >

Tovább

Újra itt a Napló! - hozzászólások

A Napló újraindulása alkalmából megjelent cikkhez több hozzászólás érkezett. Meggyőződésünk, hogy egyes vélemények tájékozatlanságnól fakadnak. Megpróbáltuk közölni >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (13.)

Magamnak ezeket a kérdéseket írtam fel. Olyan emlékeztetőnek, miután vasárnap délután rám csörgött: >

Tovább

Madárdal

Jó magyarnak lenni. Tudom ezt már rég óta, de most szombaton valahogy különösen jó volt, sok >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (8.)

Ma egy könyvről szeretnék szólni. Ez a gondolat már vagy fél éve érik bennem, de most, >

Tovább

A BBC helyszíni beszámolója a vajdasági új magyar állampolgárokról

A BBC helyszíni beszámolója a vajdasági új magyar állampolgárokról

A BBC brit műsorszóró internetes oldalán Nick Thorpe „Subotica, Szerbia” keltezésű cikkét közölte Magyarország uniós polgárok új tömegét teremti meg címmel. Magyarország több tízezernyi útlevelet adott a szomszédos országokban élő embereknek, s ezzel automatikusan az Európai Unió polgáraivá tette őket, mindazokkal az előnyökkel, amelyekkel ez jár. A BBC portálján olvasható a cikk eredetiben, a Galamuson pedig az alábbi fordításban:

A magyar konzulátusról távozó férfi értetlenül néz rám, amikor magyarul köszönök neki.

„Nem érti – nem igazán beszéli jól” – mondja az őt kísérő nő sietve.

A férfi barna mappát szorongat a kezében, ez tartalmazza új, magyar állampolgársági papírjait. Alig 15 perccel előbb tette le a magyar állampolgári hűségesküt. Most mennek fényképet csináltatni az első magyar útleveléhez.

Szerbiában mintegy százezer, világszerte több mint 500 ezer ember folyamodott magyar állampolgárságért, amióta 2011 januárjában életbe lépett egy új magyar törvény. Mindössze két feltétel van: egy egyenes ági felmenő, aki magyar állampolgár volt, továbbá a nyelv alapvető ismerete.

Messzire kivetett háló

Szerbia északi Vajdaság tartománya, Romániában Erdély,  Szlovákia és Ukrajna kárpátaljai része mind Ausztria-Magyarország része volt 1920-ig, és több részt rövid időre újra annektált Magyarország a második világháborúban.

Ezért a térségben a legtöbb családban akad egy nagyszülő vagy egy dédszülő, aki megfelel a követelménynek.

Miközben Románia és Szlovákia már tagja az Európai Uniónak, Szerbia állampolgárainak felbecsülhetetlen érték a magyar útlevél. Esélynek tekintik ahhoz, hogy elmeneküljenek a hazai gazdasági válságból, és – tekintet nélkül az unió saját nagy munkanélküliségére – bárhol a tömbben éljenek és dolgozzanak.

Szerbia kormánya nyugodtan fogadta a magyar törvényt – végtére is megvan a saját megfelelője, amelynek értelmében a boszniai szerbek kérhetnek szerbiai állampolgárságot.

Mások azonban idegesebbek Magyarország indítékai miatt. A szlovák kormány törvényt fogadott el, amely megtiltja a kettős állampolgárságot, és néhány politikus a korábbi területeire támasztott irredenta igényekkel vádolta meg Magyarországot.

A magyar állampolgárságot kérő szlovákok közül 51 embert fosztottak meg szlovák állampolgárságától, és több száz csehet is.

„Az emberek részben érzelmi, részben racionális okokból kérnek magyar állampolgárságot. Az érzelmi okokat aligha kell magyaráznom – a nemzeti közösséghez való tartozás érzése. A racionális ok az, hogy magyar útlevéllel az ember könnyebben utazhat” – mondja Korsós Tamás újvidéki magyar főkonzul.

Törődik-e azzal, hogy sokan folyamodnak állampolgárságért olyanok is, akiknek nincs érzelmi kötődésük Magyarországhoz, és egyszerűen csak Németországban vagy másutt akarnak dolgozni?

Kitart amellett, hogy a legtöbben azért akarnak magyar állampolgárok lenni, mert azonosulnak Magyarországgal, de hozzáteszi: „Semmilyen módon nem ítélem ezt el… mindenki a saját érdekei szerint cselekszik. Már várom a napot, amikor a szerbiai útlevéllel is mindenhová lehet utazni!”

Nincs vizsga

Magyarországon a Fidesz-kormány az új állampolgársági törvényt azzal magyarázta az elfogadásakor: a cél az, hogy a világ minden táján, de főleg a szomszédos országokban élő magyaroknak megadják az esélyt, hogy újra az anyaországhoz tartozzanak.

A hazai bírálók arra panaszkodtak, hogy az új állampolgárok valószínűleg arra használják majd fel újonnan szerzett szavazati jogukat, hogy meghálálják ezt a Fidesznek a jövő évi választásokon.

Az Európai Unió Bizottságának nincs hivatalos állásfoglalása a félmillió új uniós polgár kérdésében – éppen úgy, ahogyan nem bírálta Romániát, amiért a moldovaiaknak ajánlott román állampolgárságot – mintegy 400 ezer ember szerzett már ilyet.

Az újvidéki konzulátus 50 alkalmazottal dolgozik, hogy kezelni tudják a keresletet – a kezdeti napi 800 telefonhívás száma alig csökkent.

A szabályozás gyenge pontja a nyelvtudás. Nincs vizsga, nincsenek kérdéssorok – mindössze annyi a követelmény, hogy mindenkinek, aki magyar állampolgárságot kér, „tudnia kell magyar nyelven intéznie a mindennapi ügyeit”.

A konzulátus személyzete heti két napot úton van, felkeresi a városokat és falvakat, hogy népszerűsítse az intézkedést. Minden alkalommal kézhez kapnak egy halom kitöltött folyamodványt. A konzulátusról minden nap száz új magyar állampolgár lép ki.

Ramadan Sadikovic tavaly kapott magyar állampolgárságot – és kiválóan beszél magyarul. Partnere – a magát a 2011-es népszámláláson magyarnak valló 252 ezer személy egyike – csak most adta be a kérvényt. Azt tervezik, hogy elmennek, amint megkapják. „Előbb Magyarországon próbálunk szerencsét, aztán majd meglátjuk” – mondja.

Egy asszonyt, Tímeát – csak a keresztnevét mondja meg – és 21 éves Orsolya lányát, valamint 19 éves Krisztián fiát már munka várja: takarítók lesznek a német-francia határon, ezt Tímea apja szervezete meg, aki már ott van.

A magyar nyelv – Európa egyik legnehezebb nyelve – hirtelen népszerűsége élénk forgalmat teremtett a nyelviskolákban. Sok magyar ajánlja, hogy interneten, skype útján tanítja. Az egyikük, akivel beszélek, nem hajlandó interjút adni. „Túl érzékeny téma” – mondja.

Az újvidéki Nyitott Egyetemen Farkas Ibolya tart órát az osztályában. „Néhányan úgy jönnek hozzám, hogy éppen csak annyira akarnak megtanulni magyarul, hogy megkapják a magyar dokumentumokat. De én ragaszkodom hozzá, hogy rendesen megtanulják a nyelvet” – mondja.

Ezenközben a konzulátuson az új magyar állampolgárok újabb csoportja szürcsöl pezsgőt, miközben halkan szól a magyar himnusz.

2013. november 10.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

Orbán elszámította magát

Brüsszellel birkózott és ez még sokba kerülhet neki. Mivel vonakodik végrehajtani a reformokat, veszélybe kerül az >

Tovább

Putyin szőnyegbombázásba kezd, ha a nyugat nem lép

A légi hadviselésben az oroszok vannak fölényben. Legelőször is igen sok gépet tudnak bevetni és Szíriában >

Tovább

Szorul a hurok Orbán Viktor körül

A Bizottság ma várhatóan azt kezdeményezi, hogy vonjanak meg sok-sok milliárdnyi szubvenciót Magyarországtól, habár a végső >

Tovább

Megbosszulta magát a kínai vakcina-nacionalizmus

A kormány nem volt hajlandó hatékony szereket beszerezni külföldről, a hazai gyártmányokról viszont bebizonyosodott, hogy csak >

Tovább

Méltóság és szabadság 2.0

Azt hiszem, elértük a mélypontot, de hosszú út vezetett idáig, és a gödörásásban sokan kivették a >

Tovább

Oroszország csak nyer azzal, ha veszít Ukrajnában

A Yale egyetem Közép- és Kelet-Európára szakosodott történész professzora Timothy Snyder úgy látja, hogy az ország >

Tovább

Nehammer Kurz nyomdokain

Nagyon úgy néz ki, hogy az osztrák kancellár az előd, Sebastian Kurz nyomába szegődik, mert újra >

Tovább

Katalin Volodimirnél

A magyar kormány maga ellen fordította NATO-szövetségeseit, mivel fenntartja baráti kapcsolatait a Kremllel, ám tegnap Novák >

Tovább

Hívei azt mondják, Orbán csak játszik

A biztosok következetesen fel akarnak lépni az urambátyám-rendszer ellen, illetve érvényt kívánnak szerezni a bíróságok függetlenségének. >

Tovább

A magyar határzárnak hála, virágzik az embercsempészet

A legtöbb delikvens Indiából és Tunéziából érkezik Belgrádba, nem is kell nekik beutazási engedély. Ezért az >

Tovább

Viktor, téged hidegre tettek, a brüsszeli bürokraták megkésve, de legyűrtek

Ezt hangsúlyozza a kommentár, miután több hónapos huzavona után a Bizottság elnöke úgy döntött, hogy szembeszáll >

Tovább

Infláció Magyarországon: helyszíni riport

Magyarországon az árak nap mint nap emelkednek, az üzletekben szüntelenül átírják az árcédulákat. Ezzel tért haza >

Tovább