2024. július 23. kedd
Ma Lenke, Brigitta, Apollinár névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Vajdasági magyar-magyar szótár

Remélhetőleg segítségével jobban megértjük egymást. >

Tovább

“Hálát adunk, hogy Erdély Romániához tartozik”

„Ordítani Kárpátia koncerteken és hullarészegen üvölteni, dögölj meg büdös zsidó.” Ille István ( Kanadai Magyar Hírlap): >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (18.)

Megőrültem. Ezt már kezdem felfogni, de lehet, hogy csak hülyülök. Tizenöt éve nem engedem Sára lányomnak >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (22.)

Simor Márton a becsületes neve. 1975-ben született. Szegedi szobrász és tanár. Mivel vallom, hogy az emberiség >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (12.)

Zsozsó! Őt szinte mindenki így ismeri. Zentai lány, asszony, akinek vadregényes élete valahol mostanság tisztult le. >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (21.)

Ifjúság Mikor Kolumbusz a zsivajgó partra lépetts követték társai, az ittas tengerészek,szagos szél támadt s lábához hullt >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (20.)

Mondhatnám azt is, gyerekkori pajtások vagyunk, de ez nem igaz, hisz Robi egy tízessel fiatalabb, és >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (1.)

Valamelyik nap a múlt héten megcsörren a telefonom, és Árpád közli velem, hogy 19-év után újra >

Tovább

Újra itt a Napló! - hozzászólások

A Napló újraindulása alkalmából megjelent cikkhez több hozzászólás érkezett. Meggyőződésünk, hogy egyes vélemények tájékozatlanságnól fakadnak. Megpróbáltuk közölni >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (13.)

Magamnak ezeket a kérdéseket írtam fel. Olyan emlékeztetőnek, miután vasárnap délután rám csörgött: >

Tovább

Madárdal

Jó magyarnak lenni. Tudom ezt már rég óta, de most szombaton valahogy különösen jó volt, sok >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (8.)

Ma egy könyvről szeretnék szólni. Ez a gondolat már vagy fél éve érik bennem, de most, >

Tovább

Nemzetközi sajtószemle

Viktátor az orbániversumban

Viktátor az orbániversumban


A Die Presseben megjelent a glossza azt emeli ki, hogy a magyar válogatottnak bosszút kellett volna állnia Bernért. A tét Orbán tekintélye, illetve Rossi állása volt. Mostantól a foci a főnökre tartozik. A szerző, Thomas Vieregge úgy látta, hogy a miniszterelnök legszivesebben becserélte volna magát. Lehet, hogy már egy negyedóra változást hozott volna, ha söprögetőt játszik, aki belátja az egész pályát és ha kiteszi a labdát a jobbszélre (a szélsőjobbra).  De hát nem működött a lipcsei retesz, Willi Orbán és Gulácsi bakiztak. Ez egyáltalán nem volt a kormányfő inyére. A Viktárornál az forgott kockán, hogy ő a Napnyugat védelmezője és győztes – trumpi értelemben. Lúzerek számára nincs hely az orbániverzumban. De közben több más is gallyra ment. Budapesten felbukkant Magyar Péter, illetve Meloni becsapta a Fidesz orra előtt az ECR ajtaját. Ezért mindenképpen kellett a siker az este Stuttgartban, akár Németország ellen. Scholz-cal nem sok megbeszélnivalója volt a lelátón, annál inkább a találkozó után a játékosokkal, valamint a szövetségi kapitánnyal. Innentől kezdve ő mondja meg a frankót, és a labda kerek, akárcsak a magyar politikus, aki most fél éven át Mr. Európa lesz. Vagy ha úgy tetszik, Európa bajnoka. Szelestey Lajos nemzetközi sajtószemléje:

 Die Presse

 

Az EP próbálta megakadályozni a soros magyar elnökséget, a poszt eddigi gazdája pedig igyekezett beélesiteni a 7-es paragrafus alapján folyamatban lévő eljárást, de az Orbán-kormányt már nem lehetett feltartóztatni. Sokak számára azonban már az döbbenetes volt hogy az elnökségi programhoz Trump jelszavát vette át, hozzáigazitva azt a feladathoz – irja kommentárjában Wolfgang Böhm.

Az aggályok jelentősek a földrészen. Egyesek attól félnek, hogy a miniszterelnök megint blokkol olyan kérdéseket, mint Ukrajna támogatása, vagy a szankciók. De leginkább az félő, hogy Orbán ily módon megzsarolja a többieket a jogállami vizsgálat leállitására.

Brüsszelben azonban már nem idegesek, mivel az egész elnöki funkció már nem annyira fontos, mint a Lisszaboni Szerződések előtt volt. Azon kívül a csúcstalálkozókon és a külügyminiszteri értekezleteken a Tanács elnöke a főnök.

Vagyis a magyar fél legfeljebb rövid ideig tudja megakadályozni, hogy bizonyos témák napirendre kerüljenek. Ezért azt várják a többiek, hogy a magyar diplomácia tisztességes közvetitő módjára jár el és nem tolja előtérbe saját nemzeti érdekeit.

A diplomaták az utóbbi hetekben pont ilyen változásokat érzékeltek a magyar oldalon. Ezzel szembenáll ugyanakkor, amit Kovács Zoltán közölt, hogy ti. Magyarország szóba kivánja hozni saját álláspontját különféle kérdésekben.

 

Neue Zürcher Zeitung

 

A kommentár úgy értételi, hogy tettvágyat sugároz a magyar uniós elnökség programja, de persze már a jelszóból kiderült, hogy Orbánt semmi sem lelkesiti annyira, mint a jobboldali forradalom lehetősége, valamint az, hogy propagálja Trumpot.

Feltűnő, hogy a hatalom mennyire érdeklődik a lázongó gazdák helyzete iránt. Hogy ez azután azt jelenti-e, hogy a kormány nem támogatja a zöld átmenetet, az nem derült ki a magyar EU-miniszter sajtótájékoztatóján.  További súlypont viszont a bevándorlás korlátozása. A Fidesz nem támogatja az EU új menedékpolitikáját.

Szorgalmazza viszont a keleti nyitást, de ez nem érvényes Ukrajnára, mert a Kijevnek küldött meghivást Orbán hibának tartja. A kérdés már csak azért is izgalmas, mert a magyarok maguknak akarják a jövőben is a bővitési biztos posztját, ám arra Lengyelország is szemet vetett.

Ily módon azonban fontos döntések maradhatnak félbe, bár a soros elnöki posztot nem szabad túlértékelni. Brüsszelben abban biznak, hogy a magyar vezető a végén hídépitő lesz.

Ungarn will Europa wieder "grossartig" machen (nzz.ch)

 

FAZ

 

Orbán Viktor alatt a foci első számú politikai kérdéssé lépett elő, az aranylábú fiúkra nagy nyomás nehezedik, ám a futballhoz Magyarországon a korrupció fogalma társul – irja az esti magyar-német meccs előtt megjelent kommentárjában Stephan Löwenstein. A hatalom a felcsúti akadémiát szánta, a hozzátartozó stadionnal együtt, a nemzeti labdarúgás új bölcsőjének.

Az elnök Mészárols Lőrinc, aki pár év alatt lett gázszerelőből az ország legvagyonosabb embere. Több mint két tucat stadion épült, illetve újult meg az utóbbi 14 évben, x milliárd forintból. A pénz – igy vagy úgy – az államkasszából jött. A válogatott és az elsőosztályú csapatok valamivel feljebb léptek a nemzetközi ranglistákon, de azért Puskáséktól még nagyon messze vannak.

 

Euronews

 

Meloni, Orbán, valamint a cseh kormányfő és dühös, mert ki akarják rekeszteni őket a vezető uniós posztok elosztásából. Csak éppen az erőviszonyok alapján igazából nem kérhetnek érdemi beleszólást a dolgokba. A magyar politikus arra hivatkozik, hogy a hétfői csúcson semmibe vették az európai nemzetek akaratát, és a három nagy frakció továbbra is támogatja a migrációt valamint pénzt és fegyvert ad Ukrajnának a háborúhoz.

Olasz kollégája, aki királycsinálónak tekinti magát, azért van kiakadva, mert hétfőn nem vonták be a három nagy pártcsalád egyeztetésébe. Orbán és ő is azt mondja, hogy az EP-választás óta új szelek fújnak a földrészen, mert megerősödött a kemény (szélső)jobb. Ezért új szabályok kellenek, kezdve a fő funkciók odaitélésének módjával.

A baj csupán az, hogy az eddigi többség továbbra is megvan Strasbourgban, az ECR-nek, illetve az ID-nek mindössze 130 mandátuma lett. Szemben a Néppárt, a szocialisták és a liberálisok 400 helyével, amiből még 450 is lehet, ha beszállnak hozzájuk a zöldek. Azaz hogy mi legyen, azt azok mondhatják meg a továbbiakban is, akik erősiteni és nem gyengiteni akarják az integrációt.

 

FT

 

Az olasz kormányfő azt követeli, hogy az Európai Konzervativok és Reformerek pártcsalád beleszólhasson, kik kapják meg a legfőbb posztokat az unió élén, mert szerinte a frakciónak több képviselője van, mint a liberálisoknak. Ha eléri célját, az megnehezitheti von der Leyen dolgát, hogy ismét a Bizottság elnöke lehessen, sőt kihatna az egész EU terveire a következő öt évben.

Meloni azzal érvel, hogy a kontinens jobbra  tolódott. Alternativ frontot kiván létrehozni a baloldallal szemben, ezért több irányzat képviselőivel is tárgyal Strasbourgban. Szerinte ez még hozhat meglepetéseket. A Néppárt azonban már jelezte, hogy kitart a szocialisták és a liberálisok mellett.

Egy brüsszeli tisztségviselő szerint az ECR jó választási eredménye a világon semmit sem jelent, mert a hagyományos összefogás még mindig a mandátumok 55 %-át tartja kézben. Az hiba volt, hogy az olasz politikust megsértették hétfő este Brüsszelben, de Meloni félreérti a helyzetet,  az ECR továbbra sem kap helyet a nagyok asztalánál.

 

Süddeutsche Zeitung

 

Meloni nekiront a hatalmi ágak szétválasztásának: azt akarja, hogy a kormányfőt a jövőben a nép válassza és ne a parlament. Ily módon jelentősen korlátozná a pártok felett álló köztársasági elnök jogkörét, ideértve, hogy az nem tudná meneszteni a miniszterelnököt, illetve feloszlatni a törvényhozást.

A felsőház már jóváhagyta a tervet, az ellenzék viszont attól fél, hogy a posztfasiszta Olaszország Fivérei valójában tartósan be kiván rendezkedni a hatalomban. De addig még sok víz lefolyik a Pón, mivel lesz választás, és ott a baloldal bizonyithat.

Egy sor szakértő ugyanakkor azt kifogásolja, hogy Meloni felszámolná azt a gondosan kiegyensúlyozott alkotmányos rendet, amely Mussolini bukása után jött létre, és amely bevált. A hatalom viszont arra hivatkozik, hogy a politikát ki kell vinni a palotákból a néphez. Viszont aki az utcát szeretné mozgósitani, főleg egy olyan párt, amely a fasizmusban gyökerezik, nost az olyan szellemeket engedhet ki a palackból, amelyeket jobb volna nem látni, főleg manapság.

Persze, hogy Meloni mire törekszik, az világos, az viszont egyáltalán nem, hogy bejön-e a szándéka.

 

Washington Post

 

Franciaország a szakadék szélén tántorog, mert lehet, hogy a keményen jobbos Nemzeti Tömörülés a jövő hónapban megszerzi a végrehajtó hatalmat – jelenti Párizsból Lee Hockstader. A lehetőség azért borzasztó számára, mert Le Pen a háborúig támogatta a véres orosz zsarnokságot és terjesztette a Kreml propagandáját. Ha győz a választáson, az megtörheti az egységet a földrészen Ukrajna ügyében.

A következő gond az, hogy a párt egészen új rendet képzel el az országban. Az EU-t nem ellensúlynak tekinti az agressziv Oroszországgal, a mohó Kinával és a mind megbizhatatlanabb Amerikával szemben, hanem a nemzeti törekvések gátját látja benne. Végül pedig igyekszik visszaszoritani a bevándorlást, noha az idegenek nélkül nem lehet fenntartani a gazdasági növekedést.

Egy francia vállalatvezető úgy fogalmazta meg a választást a szélsőjobb, illetve a szélsőbal között, hogy az olyan, mintha a kolera és a pestis között kellene dönteni. A Nemzeti Tömörülés úgy állitja be, hogy káosz, bűnözés és hanyatlás van az országban, miközben lejjebb ment a munkanélküliség és az infláció. De a hatalom nem tudott semmilyen ellenszert találni az általános nyugtalanságra.

Főleg a szegényeket taszitja az elit arroganciája, amit a szemükben Marcon testesit meg. Ha a polgárok a Nemzeti Tömörülés kezébe adják a gyeplőt, akkor bosszút állnak a sérelmekért. De lehet, hogy még nagyon megbánják, bármit is szerettek volna elérni.

 

Guardian

 

Az újság külpolitikai elemzője Putyin phenjani látogatása kapcsán olyan furcsa párnak nevezi a vendéget, illetve Kim Dzsong Unt, amelynek célja, hogy bebetonozza az új világrendet.  Simon Tisdall szerint a házigazda élvezi az elismerést és támogatja a háborút. Moszkvának ugyanakkor szüksége van az észak-koreai fegyverekre. Veszélyes a szövetség.

Két brutális, baljós és kiszámithatatlan diktátorról van szó, azt tekintik életük feladatának, hogy megdöntsék a 45 után kialakult nemzetközi rendet, új antidemokratikus szövetséget létrehozva Kinától Iránig. Mindkettejük ellen szankciók vannak érvényben, kiközösitették őket, ám a Nyugat azért egy kicsit fél tőlük.

Az invázió ajándék volt Kimnek, igy most segiti a Kremlt, ami belefér. De nem csupán fegyverekkel. Olyan mechanizmust igyekeznek kialakitani, amellyel ki lehet játszani a nyugati tilalmakat.  Ám Putyin bármennyire is nem hajlandó elismerni, diplomáciailag elszigetelődött, gazdaságilag pedig szintén nagy csapások értékek, nem véletlen, hogy rászorul a koldusszegény Észak-Koreára.

A Biden-kormányzat nem sokat tett az összefogás megakadályozására. Pedig Phenjan csupán egyetlen figura a sakktáblán. A szemünk láttára ér véget a pax Americana, illetve az ENSZ-alapokmányra épülő világrend. Helyét egy olyan, borzalmas valami veszi át, ami még paródiának is rettenetes.

 

Neue Zürcher Zeitung

 

A kommentár tragikus figurának minősiti az Európai Tanács november végén távozó elnökét, mert szerette volna megbuktatni ősellenségét, a Bizottság vezetőjét, de most a saját jövőjéért kell aggódnia, már azért annyira nem is. Mindenesetre von der Leyen újjáválasztási esélyei jónak látszanak, de azért Michel, úgy tudni, még a hétfői csúcson is igyekezet betenni neki.

Folyton próbálta más témákra terelni a szót, arról nem beszélve, hogy nemrégiben bedobta a görög kormányfő nevét a tisztségre. A húzás még Micotakiszt is meglepte. Az ellentétek onnantól kezdve váltak köztudottá, hogy 3 éve a belga hagyta, hogy egy törökországi látogatás során Erdogan egy mellékasztalnál jelölje ki von der Leyen helyét.

A vége az lett, hogy Michelről elterjedt: igazi pancser és a sajtó egyre többször találta meg. De nem csupán a kémia nem stimmel a két politikus között, a közel-keleti válságot is teljesen más oldalról közelitették meg. Egy brüsszeli diplomata szerint a belga balga módon, egészen gyerekesen viselkedik, mert úgy véli, hogy ötévi mérlege éppen a másik miatt nem túl pozitiv.

Most abban bízik, hogy odahaza külügyminiszter lehet, kormányfő már volt.

 

 

2024. június 20.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

A Biden utáni időszak bizonytalanságot hoz a demokratáknak, de kétségbeejtő lesz Trumpnak

Így vélekedik a Guardian szemleírója, Simon Tisdall. Kiemeli, hogy bárki is lesz az elnök utódja jelöltként, >

Tovább

Biden visszavonul. Most káosz vár a demokratákra – és valószínűleg remek lehetőség

Így véli a Süddeutsche Zeitung kommentátora, Stefan Kornelius, aki úgy gondolja, hogy az elnök levonta a >

Tovább

Fogaggyisten

Itt tartunk momentán, és nem tudjuk, mi lesz a vége. Hogy Orbán és decens csapata hogyan >

Tovább

Pillanatokon belül vége szakadhat Trump sikersorozatának

Akkor, ha Biden ezen a hét végén hajlandó visszalépni a versenytől, ami az egyedül helyes lépés >

Tovább

A világháló összeomlásának tanulsága

Bitnyi örömnek nevezi az ürömben, hogy emberi tévedés idézte elő a fiaskót, nem pedig orosz kíber >

Tovább

Magyar Péter – hoz vagy visz?

Magyar Péternél is ráismerek, amikor időnként spinnel, csúsztat, piározik, de nála érzem a szándékot, hogy amit >

Tovább

Trump attól félt, hogy az ördög elviszi?

A Frankfurter Allgemeine Zeitung kiadója úgy véli: Trump nem fél attól, hogy elviszi az ördög a >

Tovább

Mirre gondol?

Nem szoktam nagy sikert aratni azzal a gondolattal, hogy a kormányváltás itt nem elég, a rendszert >

Tovább

A futball nyelve a spanyol

Kérdés, a világfutballnak lesz-e koncepciója elkerülni a hasonlóan bágyasztó tornákat. Mert ma még megvan a csaknem >

Tovább

Putyin rájött, mennyire sebezhető

A brit védelmi tárca szerint az orosz hadsereg az utóbbi két hónapban 70 ezer embert veszített, >

Tovább

Az alaptalan elvárások elnöke

Von der Leyennél jelenleg nem lenne jobb elnöke a Bizottságnak, ám a sima megválasztása illusztrálja, milyen >

Tovább

Putyin, Hszi és Trump imádná, ha von der Leyen elbukna. Ezért meg kell tartani a tisztségében

Ezt fejti ki Paul Taylor, az Európai Politikai Központ nevű elemző intézet vendégkutatója a Guardianben. Úgy véli, >

Tovább