2024. július 23. kedd
Ma Lenke, Brigitta, Apollinár névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Vajdasági magyar-magyar szótár

Remélhetőleg segítségével jobban megértjük egymást. >

Tovább

“Hálát adunk, hogy Erdély Romániához tartozik”

„Ordítani Kárpátia koncerteken és hullarészegen üvölteni, dögölj meg büdös zsidó.” Ille István ( Kanadai Magyar Hírlap): >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (18.)

Megőrültem. Ezt már kezdem felfogni, de lehet, hogy csak hülyülök. Tizenöt éve nem engedem Sára lányomnak >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (22.)

Simor Márton a becsületes neve. 1975-ben született. Szegedi szobrász és tanár. Mivel vallom, hogy az emberiség >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (12.)

Zsozsó! Őt szinte mindenki így ismeri. Zentai lány, asszony, akinek vadregényes élete valahol mostanság tisztult le. >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (21.)

Ifjúság Mikor Kolumbusz a zsivajgó partra lépetts követték társai, az ittas tengerészek,szagos szél támadt s lábához hullt >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (20.)

Mondhatnám azt is, gyerekkori pajtások vagyunk, de ez nem igaz, hisz Robi egy tízessel fiatalabb, és >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (1.)

Valamelyik nap a múlt héten megcsörren a telefonom, és Árpád közli velem, hogy 19-év után újra >

Tovább

Újra itt a Napló! - hozzászólások

A Napló újraindulása alkalmából megjelent cikkhez több hozzászólás érkezett. Meggyőződésünk, hogy egyes vélemények tájékozatlanságnól fakadnak. Megpróbáltuk közölni >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (13.)

Magamnak ezeket a kérdéseket írtam fel. Olyan emlékeztetőnek, miután vasárnap délután rám csörgött: >

Tovább

Madárdal

Jó magyarnak lenni. Tudom ezt már rég óta, de most szombaton valahogy különösen jó volt, sok >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (8.)

Ma egy könyvről szeretnék szólni. Ez a gondolat már vagy fél éve érik bennem, de most, >

Tovább

Napi ajánló

Az újfasizmus kísértete járja be Európát

Az újfasizmus kísértete járja be Európát

Slavoj Žižek neves szlovén filozófus rámutat, hogy már egy sor hagyományos párt, illetve politikus készül együttműködni a szélsőjobbal, ám ily módon szép csendben feladják a 2. világháború utána demokratikus rend alaptételét: nem működünk együtt a fasisztákkal! Hogy igazát bizonyítsa, a tudós kissé átalakított formában idézi a legendás komikus Marx-fivérek nagy mondását: Lehet, hogy Európa úgy beszél és cselekszik, mintha a radikális jobb felé tartana, de ez senkit se vezessen félre, mert a földrész tényleg a radikális jobboldal felé húz. A sajtó javarészt próbálta bagatellizálni Le Pen, Meloni és az AfD sikerét, mondván, hogy náluk valóban felbukkannak fasiszta elemek, de semmi pánik, mert ha hatalomra kerülnek, tiszteletben tartják a demokratikus szabályokat. Csakhogy nyugtalanító a radikális jobb háziasítása, mert azt jelzi, hogy a hagyományos jobboldali pártok készek beállni az új mozgalom mellé. A választás üzenete egyértelmű: a választóvonal a legtöbb államban immár a Néppárt által képviselt jobboldal, illetve a neofasiszták között húzódik. A kérdés az, hogy az EPP kooperál-e a Le Penekkel, Melonikkal.Zsizsek helyesli, hogy Marcon a parlament feloszlatásával reagált a szélsőjobb sikerére, bár van benne rizikó. De megéri kockáztatni, mert ha társbérlet alakul ki, az elnöknek lesz lehetősége mozgósítani egy új többséget. A lehető leghatározottabban fel kell venni a harcot az új fasizmussal. Szelestey Lajos nemzetközi sajtószemléje:

 Bloomberg

 

Magyarország megtrollkodja az EU-t a Trumptól kölcsönzött elnökségi jelszóval. Orbán egyébként is bedolgozta magát a kerékkötő szerepkörbe, és máris többeket maga ellen hangolt azzal, hogy a soros elnökség szlogenjéül azt választotta: Tegyük ismét naggyá Európát!” Ez főhajtás nagy barátja, a volt elnök előtt, aki mást sem hangoztat a mostani választási hadjáratban, csak persze neki Amerikával vannak jelentős tervei.

Ugyanakkor a magyar politikus a háború kezdete óta is szoros viszonyt tart fenn Putyinnal és megvétózott, illetve késleltetett több szankciót Oroszország ellen.

 

Yahoo/Euronews

 

Fél évre elakadhat az ukrán uniós csatlakozás a soros magyar elnökség alatt. Ez a lehetőség aggályokat váltott ki diplomáciai körökben, mert félő, hogy Orbán a nacionalista, keményen jobbos nézeteit követi a tisztségben. Főleg Ukrajna ügyében vétózhat, Kijev felvételét siklathatja ki leginkább.

A nyugtalanságot igazolta Bóka János sajtótájékoztatója, mert a program több utalást is tartalmaz a szomszéd ország területi épségéről, újjáépítéséről, biztonságáról, a menekültekről, a háborús bűnökről, de a bővítésről valahogy nem esik szó. Leszámítva azt a kitételt, hogy a nyitásnak lényegesen elő kell segítenie a nemzeti kisebbségek helyzetének javítását.

Hangnem éles ellentétben áll azzal, ahogy a belgák viszonyultak a felvételhez a soros elnökként az első félévben. Pláne, hogy a magyar EU-miniszter tegnap közölte: új fejezeteket nem nyitnak meg az év végéig. A jelentés megjegyzi: Orbán már eddig is igen nagy mértékben kihasználta az egyhangú döntéshozatal elvét, amikor engedményeket igyekezett kicsikarni, illetve próbált megállapodásokat meghiúsítani, leginkább Oroszország és Ukrajna ügyében. Most éppen a csaknem 7 milliárd eurós katonai támogatást tartja fel.

 

The Times

 

Megorrolt a tegnapelőtti brüsszeli csúcson az olasz miniszterelnök, mert hiába volt az EP-választások egyik nyertese, Macron és Scholz simán átnyúlt a feje fölött.  Ennél fogva maga a csúcs igen rossz hangulatban zajlott, pedig dönteni kellett volna von der Leyen támogatásáról.

Az úgy volt, hogy a Néppárt, a szocialisták és a liberálisok vezetői, köztük Macron és Scholz külön tanácskozásra ültek le, így a többiek három órán át tétlenül várakoztak. Egy illetékes úgy értékelte, hogy ez az eljárásmód hatalmas fiaskónak bizonyult, mert a három pártcsalád úgy próbált megállapodásra jutni, hogy abból kihagyta a partnereket.

Ettől Meloni azután besokallt, hiszen teljesen egyértelmű volt, hogy megpróbálják elszigetelni. Az eset mutatja, hogy a politikus egyre nagyobb szerephez jut Brüsszelben, ez az első nagy tanulság – mondta egy uniós diplomata.

 

Süddeutsche Zeitung

 

A brüsszeli tudósító, Hubert Wetzel azt kérdezi gunyoros kommentárjában az EU-csúcsértekezlet kapcsán, hogy minek gyorsan határozni, amikor lassan is lehet? Így viszont maradt a blama, miközben kiderült, hogy a korábbi uniós kulcsfigurák, mint Marcon és Scholz már nem is annyira befolyásosak.

A régi szép időkben, amikor a jobboldali radikálisok még nem voltak annyira erősek, mint most,egy francia-német megállapodás gyakorlatilag kész tények elé állította a többieket. Ám ezúttal valós időben lehetett nyomon követni, hogy a választási vereség milyen drámai mértében gyengítette meg Berlint és Párizst.

Először a Néppárt mukkant meg, miután már nem elégszik meg a Bizottság elnöki tisztségével, majd Meloni sértődött meg azon, hogy kihagyják a vezető posztok elosztásából. A következő lecke, hogy a választások nem maradnak következmények nélkül, Európa jobbra tolódott.

A politikai közép ugyan úgy, ahogy tartja magát, de a jobboldali pártok öntudatosan dörömbölnek a hatalom kapuján. A baloldal defenzívába szorult. Hétfő este mindenki ízelítőt kapott a további csatározásokból, amelyek tétje a követendő irány. A jövő héten ismét összejönnek az állam- és kormányfők. Legrosszabb esetben már ott kézitusába megy át a hatalmi vetélkedés.

 

Handelsblatt

 

Fel kell kötnie a Bizottság régi-új elnökének, mert ha megszavazzák az újabb mandátumát, akkor jókora jelzáloggal vág neki a további öt évnek – új a politikai környezet és főleg Ukrajna támogatása kerül veszélybe – világít rá Brüsszelből Carsten Volkery. Úgy látja, hogy kemény idők jönnek Brüsszelben, mivel a következő fél évben Magyarország lesz a soros elnök, a franciáknál a Nemzeti Tömörülés veheti át a kormányzást, és novemberben jöhet Trump.

A minap, a G7-ek találkozóján amerikai nyomásra megállapodtak, hogy 50 milliárd dolláros kölcsönt vesznek fel Kijev javára, és hogy a törlesztés a befagyasztott orosz állami javakból megy. Pont itt végezhet nagy rombolást az Orbán-kormány, mivel a részleteket a pénzügyminiszterek dolgozzák ki és egyhangú döntés szükséges. Az oroszbarát magyar miniszterelnök már több határozatot blokkolt.

És ezúttal támogatást kaphat Párizsból, ha Bordella kerül az új kormány élére. Ráadásul, ha a novemberi amerikai elnökválasztásig nincs egyezség, Trump derékba lőheti az egész tervet. Már így is berzenkedik, hogy az ukránoknak az isten pénze nem elég. Viszont ha nem érkeznek újabb milliárdok, Zelenszkijék csak a jövő év elejéig tudnak kitartani.

 

FT

 

Az osztrák szociáldemokraták azt tervezik, hogy ingyen újságelőfizetést adnak a 16-30 év közötti fiataloknak, hogy azok semmiképpen se essenek áldozatul a dezinformációnak és így ne orbanizálódhasson a politika. Babler főtitkár szerint ez a befektetés elengedhetetlen a demokrácia fenntartásához, nehogy az ország a magyarok sorsára jusson, hiszen náluk Orbán felszámolta a szabad sajtót.

Az anyagi forrást részben a már most is létező digitális hirdetési adóból teremtenék elő, az összeg fejenként 150 euró lenne. Csakhogy – hangzik a kifogás – az összeg édeskevés, mert a legtöbb előfizetés ennek a kétszeresébe kerül. Viszont vonatkozna a nyomtatott, illetve az online médiára, ám meghatároznák, hogy melyek azok az orgánumok, amelyek kötelezőnek tekintik magukra nézve a tisztességes tájékoztatást.

Azért a fiatalokat kívánják célba venni, mert azok közül sokan a szélsőjobbot támogatják. A szeptemberi választáson elvileg éppen az FPÖ-nek áll a zászló, de aligha találnak olyan pártot, amely összeállna velük. Épp ezért a szociáldemokratáknak jó esélyük van arra, hogy ők adják a kancellárt.

 

Der Standard

 

A Bizottság elnökének volt tanácsadója szerint háromféleképpen lehet legyűrni a szélsőjobbot Európában: vagy minden megy úgy, mint idáig, vagy a földrész igazodik a jelenséghez, vagy pedig ellentámadásba megy át.

A brit Phillippe Legrain, aki a London School of Ecomicson tanít, elengedhetetlennek tartja, hogy az EU-barát pártok szembeszálljanak a populistákkal, mert anélkül nincs esélyük.  A nacionalisták ugyanis hatalmas fenyegetést jelentenek. Gyakran rokonszenveznek Putyinnal elutasítják a klímapolitikát, a migránsokat és az uniós intézményeket.

Az első változat azért jön szóba, mert Európa hívei többségben vannak az új EP-ben is, ráadásul a szélsőségesek erősen megosztottak. Ám a gondatlanság megbosszulhatja magát. Még nagyobb gond, hogy a kulcsállamokban előretörtek a radikálisok, lásd az AfD, illetve a Nemzeti Tömörülést.

A következő lehetőség, hogy a középpártok megmásíthatatlan ténynek tekintik a szélsőjobb felemelkedését és együttműködnek ezekkel a körökkel, amire már több államban is van példa. Csakhogy ez visszafelé sülhet el, mert a szélsőségesek bedarálhatják a mérsékelteket. Hiszen pl. a Fidesz egykor a Néppárt tagja volt, ehhez képest Orbán ma Putyin-barát szakadár, aki lábbal tiporja a jogállamot és a demokratikus vívmányokat.

A 3. eshetőség az, amit Macron csinál, hogy ti. kesztyűt dob az ellenfélnek. Kockázatos, hiszen lehet, hogy a vége szélsőjobbos miniszterelnök lesz. Ám a kampány során ráirányíthatja a figyelmet a veszélyre és elképzelhető, hogy a végén alulmarad az RN. Ez azonban kevéssé várható, mert a politikus roppant népszerűtlen.

Ennél valószínűbb, hogy Le Penék kudarcot vallanak kormányon, hiszen a populistáknak kívülállóként nagy a szájuk, mert akkor semmilyen felelősség nem hárul rájuk. Ám a hatalom sáncain belül már nehezen teljesítenek. A következtetés: jobb ma egy szélsőjobbos kormányfő, mint 3 év múlva egy elnök asszony ugyanebből a fajtából.

 

Neue Zürcher Zeitung

 

A nyugati kultúra különb minden másnál, de most saját magát veszélyezteti – kívülről a Kína-Oroszország-tengely fenyegeti, belülről pedig az ellenőrizetlen migráció és az iszlámizmus destabilizálja. De a legfőbb gond az, hogy a Nyugat már nem bízik önmagában, vagyis a szabadságban, a demokráciában és a jogállamban – fejti ki Benedict Neff, a tárca rovat vezetője

Hatalmas károk érték a nyugati társadalmak tekintélyét és hitelét. Hiszen Irakban felmerült, hogy a háborúval az USA megtévesztette a világot. Majd jött pl. az Abu Graib-börtönben elkövetett kínzás. De az nagy előny, hogy a felelősök grabancát el lehetett kapni, a történteket szabadon és nyíltan meg lehetett vitatni. Vagyis a Nyugat képes irányváltásra. Sok tekintetben modellé vált a világ számára.

Ezzel szemben az egykor magasabb fejlett arab kultúra az évszázadok korán a haladás ellensége lett, így mára teljes függőségbe került a Nyugattól, amire nehéz, narcisztikus sértettséggel reagál.

Kína, Oroszország, Irán és sok más, nem demokratikus állam átvette a nyugati módszereket, de kitartott a régi ideológia mellett. Viszont Amerikában, továbbá és jó néhány, bevándorlási célországnak számító európai országban is tetten lehet érni, hogy a migránsok csak látszólag fogadták el a nyugati normákat. A 2. és 3 nemzedék gyakran párhuzamos társadalomban él.

Az ellenőrizetlen migráció közvetlenül összekapcsolódik az illiberális pártok felemelkedésével. Mintha a hagyományos irányzatok nem értenék, hogy a menedékpolitika alapvető reformja többet ér a liberális demokrácia számára, mint azt követelni, hogy tiltsák be a szélsőséges mozgalmakat.

Sok helyütt baj van a Nyugat védekezési hajlandóságával is. Az általános, hogy Ukrajna nem csupán a saját szabadságáért küzd, de a jelek szerint ebben kevesen hisznek igazán. Amerikának pl. sokkal fontosabb az oroszok katonai meggyengítése. A Nyugat önmagát marcangolja és ez az önmegsemmisítés felé mutat. 

 

Washington Post

 

Az európai szövetségeseknek minden okuk megvan, hogy féljenek Trump visszatérésétől, mert a nyugati szövetség nem élné túl, ha a volt elnök még egy megbízatást kap – mutat rá elemzésében a szemleíró, Jennifer Rubin. Emlékeztet arra, hogy a G7-ek találkozója alkalmából a német kancellár igen meleg szavakkal dicsérte Biden külpolitikai rátermettségét, ami élesen szemben áll a republikánusok részéről megszokott gúnyolódással.

De a megjegyzés egyben rávilágított arra is, mennyire nyugtalan Európa az esetleges váltás miatt, hiszen a potenciális ellenzéki vetélytárs a bezárkózás híve, Putyin pompon-fiúja és tökéletesen járatlan a világpolitikában.

Az ukrán származású nyugalmazott tábornok, Vindman mindezt megfejelte azzal, hogy egy Trump véget vetne Ukrajna támogatásának, vagyis Kijev kénytelen volna feladni területe egy részét és hatalmas jelentőségű sikerhez juttatná a Kremlt. Az unió keleti bővítése onnantól kezdve reménytelen lenne, a balti államok pedig aggódhatnának saját biztonságukért.

A probléma onnan ered, hogy a republikánusok beálltak Putyin pudlikutyája mögé. Ráadásul felbátorodnának az európai populisták, hogy még inkább gátolják az EU-politikáját. Kína zöld jelzésnek venné a terjeszkedéshez a Távol-Keleten és Afrikában. Moszkva pedig fokozná Irán és Szíria támogatását. Azaz meglódulnának a Teherán gyámkodását élvező terrorcsoportok.

Moszkva és a Trump-stáb célja, hogy lehetetlenné tegye Biden újjáválasztását. Ám figyelmeztetni kell az amerikai választókat: az nem megy, hogy igényt tartsanak az ország szuperhatalmi státuszára, ugyanakkor beszavazzák a hatalomba azt, aki aláásná azt.     

2024. június 19.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

A Biden utáni időszak bizonytalanságot hoz a demokratáknak, de kétségbeejtő lesz Trumpnak

Így vélekedik a Guardian szemleírója, Simon Tisdall. Kiemeli, hogy bárki is lesz az elnök utódja jelöltként, >

Tovább

Biden visszavonul. Most káosz vár a demokratákra – és valószínűleg remek lehetőség

Így véli a Süddeutsche Zeitung kommentátora, Stefan Kornelius, aki úgy gondolja, hogy az elnök levonta a >

Tovább

Fogaggyisten

Itt tartunk momentán, és nem tudjuk, mi lesz a vége. Hogy Orbán és decens csapata hogyan >

Tovább

Pillanatokon belül vége szakadhat Trump sikersorozatának

Akkor, ha Biden ezen a hét végén hajlandó visszalépni a versenytől, ami az egyedül helyes lépés >

Tovább

A világháló összeomlásának tanulsága

Bitnyi örömnek nevezi az ürömben, hogy emberi tévedés idézte elő a fiaskót, nem pedig orosz kíber >

Tovább

Magyar Péter – hoz vagy visz?

Magyar Péternél is ráismerek, amikor időnként spinnel, csúsztat, piározik, de nála érzem a szándékot, hogy amit >

Tovább

Trump attól félt, hogy az ördög elviszi?

A Frankfurter Allgemeine Zeitung kiadója úgy véli: Trump nem fél attól, hogy elviszi az ördög a >

Tovább

Mirre gondol?

Nem szoktam nagy sikert aratni azzal a gondolattal, hogy a kormányváltás itt nem elég, a rendszert >

Tovább

A futball nyelve a spanyol

Kérdés, a világfutballnak lesz-e koncepciója elkerülni a hasonlóan bágyasztó tornákat. Mert ma még megvan a csaknem >

Tovább

Putyin rájött, mennyire sebezhető

A brit védelmi tárca szerint az orosz hadsereg az utóbbi két hónapban 70 ezer embert veszített, >

Tovább

Az alaptalan elvárások elnöke

Von der Leyennél jelenleg nem lenne jobb elnöke a Bizottságnak, ám a sima megválasztása illusztrálja, milyen >

Tovább

Putyin, Hszi és Trump imádná, ha von der Leyen elbukna. Ezért meg kell tartani a tisztségében

Ezt fejti ki Paul Taylor, az Európai Politikai Központ nevű elemző intézet vendégkutatója a Guardianben. Úgy véli, >

Tovább