2024. július 23. kedd
Ma Lenke, Brigitta, Apollinár névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Vajdasági magyar-magyar szótár

Remélhetőleg segítségével jobban megértjük egymást. >

Tovább

“Hálát adunk, hogy Erdély Romániához tartozik”

„Ordítani Kárpátia koncerteken és hullarészegen üvölteni, dögölj meg büdös zsidó.” Ille István ( Kanadai Magyar Hírlap): >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (18.)

Megőrültem. Ezt már kezdem felfogni, de lehet, hogy csak hülyülök. Tizenöt éve nem engedem Sára lányomnak >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (22.)

Simor Márton a becsületes neve. 1975-ben született. Szegedi szobrász és tanár. Mivel vallom, hogy az emberiség >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (12.)

Zsozsó! Őt szinte mindenki így ismeri. Zentai lány, asszony, akinek vadregényes élete valahol mostanság tisztult le. >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (21.)

Ifjúság Mikor Kolumbusz a zsivajgó partra lépetts követték társai, az ittas tengerészek,szagos szél támadt s lábához hullt >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (20.)

Mondhatnám azt is, gyerekkori pajtások vagyunk, de ez nem igaz, hisz Robi egy tízessel fiatalabb, és >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (1.)

Valamelyik nap a múlt héten megcsörren a telefonom, és Árpád közli velem, hogy 19-év után újra >

Tovább

Újra itt a Napló! - hozzászólások

A Napló újraindulása alkalmából megjelent cikkhez több hozzászólás érkezett. Meggyőződésünk, hogy egyes vélemények tájékozatlanságnól fakadnak. Megpróbáltuk közölni >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (13.)

Magamnak ezeket a kérdéseket írtam fel. Olyan emlékeztetőnek, miután vasárnap délután rám csörgött: >

Tovább

Madárdal

Jó magyarnak lenni. Tudom ezt már rég óta, de most szombaton valahogy különösen jó volt, sok >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (8.)

Ma egy könyvről szeretnék szólni. Ez a gondolat már vagy fél éve érik bennem, de most, >

Tovább

Napi ajánló

Washington Post Bidennek: ne vegye félvállról a közvélemény kutatásokat

Washington Post Bidennek: ne vegye félvállról a közvélemény kutatásokat


Népszerűsége ugyanis megrekedt 38 %-körül, ami  évtizedek óta nem fordult elő egy hivatalban lévő elnökkel. Ráadásul a kép még rosszabb az ingadozó államokban, ahol nagy valószínűséggel eldől majd a választási verseny. Trump az összesített felmérések alapján 1 %-kal vezet, de mintha a Demokrata Párt stratégái, sőt maga a politikus sem értékelné a helyén az eredményt. Abban bíznak, hogy mivel javult a gazdaság állapota, ez majd meghozza a politikai szerencsét. Ám ősz óta 53-ról 56 %-ra nőtt azoknak az aránya, akik nem kérnek az elnökből. A korábbi kemény mag, a fiatalok, a feketék, spanyol-ajkúak mind inkább Trump bűvkörébe kerülnek, mert ő radikális változásokat helyezett kilátásba. Biden viszont kétségbe vonja közvélemény kutatások hitelességét. Nem jól teszi, mert a szavazás érzelmi kérdés, nem okvetlenül befolyásolja a makrogazdasági helyzet. Szóval amikor ennyire sok múlik egy választáson, észszerűbb volna, hogy Biden higgyen azoknak, akik szondázzák a közhangulatot és ennek megfelelően cselekedjen. Szelestey Lajos nemzetközi sajtószemléje:

FAZ

 

Hogy a siker mennyire vonzóvá teszi az embert, azt Magyar Péter megtapasztalta mostanában. Hogy miként ért el 30 %-ot a választáson, azt könnyebb megválaszolni, mint azt, hogy mit akar. A programját illetően ugyanis meglehetősen ködös. Az biztos, hogy a nemzeti-jobboldali irányvonalat képviseli. Ígéri, hogy felszámolja a korrupciót és a hatalommal való visszaélést.

Ily módon olyan ajánlatot tett le az asztalra, amely a szavazópolgárok jelentős része számára  rokonszenvesebb, mint amit az eddigi, régi baloldali, illetve liberális ellenzék kínált. Továbbá az a jobboldal, amely nem képes mérséklődni és érdekesnek mutatkozni.

Magyar végigjárta az országot, minimális költségvetésből, viszont nagyon hatékonyan aknázta ki a közösségi médiát. Hogy a Fidesz komolyan veszi, az kiderült az ellene indított kampányból. Ám visszaverte a támadást: kiállt egy olyan plakát elé, amely őt és a fideszes iszapbirkózások többi, szokásos célpontját ábrázolta és bemutatta a győzelem jelét – köszönet az ingyen reklámért.

A kormánypárton belül nem tartozott a belső hatalmi körhöz, de azért átlátta a mechanizmust. Hogy közben maga is a rendszer része volt, az láthatólag nem ártott neki a választók szemében. Sőt csak növelte a szavahihetőségét. Ám még előtte áll a gyötrelmes feladat, hogy igazi néppártot csináljon a Tiszából.

 

Süddeutsche Zeitung

 

Több felől is az őrület veszélye leselkedik az Európa-házra: kívülről Putyin háborúja, belülről pedig a régi-új nacionalizmus fenyegeti, ami szeretné visszaállítani a régi földrészt. A jövő azon is múlik, hogy az EP-választáson összeszűkült többségnek sikerül-e európaizálnia a Le Peneket és a Melonikat – fejti ki kommentárjában Heribert Prantl.

A szemleíró felhívja a figyelmet, hogy a választási részvétel már a második alkalommal nőtt, vagyis van remény arra, hogy az emberek kitartanak Európa mellett. Az Európai Parlamentnek tovább kell dolgoznia az Európa-házon, ám azt nem úgy kell tekinteni, mint egy sorházat. Olyan épület inkább, amelyben sok a terem, az ajtó, rengetegféle kultúrának és embernek ad otthont. Ha jól mennek a dolgok, megőrzi a sokszínűséget, illetve a gazdaságot, ami éppen a sokszínűségből ered.  

 

FAZ

 

Az összeállítás Magyarországot hozza fel egyik bizonyítékként arra, hogy miközben a Nyugat igyekszik gazdaságilag függetlenedni Kínától, más kormányok üzletet csinálnak belőle és a végén Peking nyer. Az Orbán-kabinet felkínálkozik, hogy kapu legyen a Középső Birodalom számára az EU felé. Ily módon meg lehet kerülni az esetleges brüsszeli vámokat.

A magyar fél évek óta udvarol a világ 2. legnagyobb gazdaságának. A jobboldali-populista vezetés sokra becsüli az együttműködést, ami legutóbb a kínai elnök budapesti látogatása során is visszatükröződött. Míg a vezető európai autósnemzetek védeni kívánják piacukat, a magyarok lehetőséget látnak, hogy hasznot húzzanak a fejlett kínai elektromos járművekből.

A legfrissebb statisztika szerint tavaly Európában a kínai befektetések csaknem fele Magyarországra irányult. Egyben öt év alatt a kétoldalú forgalomban 30 %-kal nőtt a magyar vásárlások értéke, ami ily módon a 10 milliárd dollár felé közelít.

Ezzel szemben az USA célja az, hogy főként a stratégiai cikkeknél leváljon Kínáról, illetve felfuttassa odahaza a jövő ágazatait és védje azokat a kínai dömpingtámadásoktól. Ugyanakkor egy sor ország alig várja, hogy be tudjon ugrani az ily módon keletkező piaci résbe. Ilyen Mexikó, India, Vietnam és Malajzia. Csakhogy ezek az országok gyakran Kínától szerzik be pl. a félvezetők előállításához szükséges alapanyagokat, azaz igazából a nyugati függés nem sokat változott.

 

Die Welt

 

A populizmus ugyan világszerte tör felfelé, az egyik vezető német szakértő azonban arra figyelmeztet, hogy a jelenséget nem szabad reflexszerűen összekeverni a jobboldali értékekkel. Marcel Levandowsky, aki a többi közt a Bundeswehr hamburgi akadémiáján és a Floridai Egyetemen tanított, abban látja a demagógok sikerének fő okát, hogy egy sor globális válság követte egymást.

Így az emberek félnek, hogy elvesztik eddigi helyüket a társadalomban, illetve hogy a kormány nem képes úrrá lenni a helyzeten. A közösségi média azután felerősíti ezeket az aggályokat, így üt a populisták órája. Rájuk az a jellemző, hogy a vélt igazi nép nevében szólalnak fel, illetve hogy mindig találnak valakit a nemzet ellenségeként. Most éppen a woke van soron.

Nincs rövidtávú megoldás velük szemben, az embereket nem lehet egyszerűen áthangolni. A másik oldal ezzel szemben simán meglovagolja a félelmeket és ezzel afelé tereli a tömegeket, hogy rájuk szavazzanak. A politikának épp ezért meg kell próbálnia eloszlatni ezeket az aggodalmakat. Ebben a konzervatívok kulcsszerepet töltenek be, arra hivatottak, hogy megtalálják a jobboldali populizmus ellenszerét. 

 

The Times

 

Az ukrán fegyvervásárlások egyik fő felelőse azt tapasztalja, hogy robbannak az árak a világpiacon, az országnak legalább 800 millió fontra lenne szüksége, hogy legyőzze Putyint. Volodimir Pikuzo, a Védelmi Beszerzési Ügynökség alapítója, aki állami pénzekből igyekszik feltölteni a megcsappant készleteket, úgy véli, hogy a sanyarú helyzetért a nyugati partnerek a felelősek.

Mert az igaz, hogy a háború kezdete óta a több tízmilliárd font értékben adtak Kijevnek hadfelszerelést, ám ez csak töredéke annak, ami ahhoz kellene, hogy meg lehessen verni a jóval nagyobb és jobban kistafírozott orosz hadsereget. Nagyjából a kínai katonai költségvetés 3-4-szeresét kellene hadianyagra költeni, hogy megforduljon a hadiszerencse.

A jogászból lett üzletember főleg a szovjet idők fegyverzetére vadászik, de a piac tele van közvetítőkkel és spekulánsokkal, ezért ő maga jobban szeret közvetlenül a gyártókkal tárgyalni. Ám azok sokszor elzárkóznak, szerencsére sok helyütt ki lehet használni a korrupciót.

Viszont a közvetítők tudják, hogy megütötték a főnyereményt és az égbe nyomják fel az árakat. A 122 milliméteres szovjet Grad rakétához pl. 2022. februárjában 900 dollárba került a lövedék, ma 6 ezerért kínálják, de szerencsére van, ahol 4700-ért is meg lehet venni. A drágulás oka a nyerészkedés, de az is szerepet játszik, hogy Oroszország szintén folyamatosan keresi, hol kínálnak eladásra ilyen harceszközöket. És neki sokkal több pénze van.

Ukrajna viszont támaszkodhat a külföldi szövetségesekre, egész hálózat szerez be részére fegyvereket, titkosszolgálatokat is beleértve. Viszont időnként a rossz koordináció miatt az egy oldalon álló partnerek egymásra licitálnak, mert nem tudnak egymásról. Ez viszont drámai idővesztéshez vezet.

Ugyanakkor a pénzhiányon felül az is súlyos gond, hogy nincs elég gyártó kapacitás.

 

Die Welt

 

Serge Klarsfeld azt mondta, hogy ha a parlamenti választások második fordulójában Le Pen, illetve a baloldali populista Engedetlen Franciaország maradna állva, ő habozás nélkül az előbbire adná a voksát. A neves nácivadász ezt azzal indokolta, hogy a Nemzeti Tömörülés átvedlett és már támogatja a zsidókat.

Ezzel szemben a rivális bűzlik az antiszemitizmustól és egyértelműen anticionista. Klarsfeld, aki német feleségével együtt évtizedek óta küzd a nácik ellen, úgy látja, hogy a szélsőjobb pártjai viszont feladták a zsidóellenességüket. Hozzátette ugyanakkor, hogy az első körben szokás szerint a politikai közép valamelyik pártját támogatná. Macron különben a múlt hónapban a Becsületrend legmagasabb fokozatát adományozta a házaspárnak, annak évtizedes munkásságáért.

A jelentés megjegyzi, hogy Le Pen apja, az elődpárt megalapítója ismételten részletkérdésnek minősítette a gázkamrákat, míg a végén a lánya 9 éve kizáratta a pártból, és azt át is nevezte.

2024. június 17.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

A Biden utáni időszak bizonytalanságot hoz a demokratáknak, de kétségbeejtő lesz Trumpnak

Így vélekedik a Guardian szemleírója, Simon Tisdall. Kiemeli, hogy bárki is lesz az elnök utódja jelöltként, >

Tovább

Biden visszavonul. Most káosz vár a demokratákra – és valószínűleg remek lehetőség

Így véli a Süddeutsche Zeitung kommentátora, Stefan Kornelius, aki úgy gondolja, hogy az elnök levonta a >

Tovább

Fogaggyisten

Itt tartunk momentán, és nem tudjuk, mi lesz a vége. Hogy Orbán és decens csapata hogyan >

Tovább

Pillanatokon belül vége szakadhat Trump sikersorozatának

Akkor, ha Biden ezen a hét végén hajlandó visszalépni a versenytől, ami az egyedül helyes lépés >

Tovább

A világháló összeomlásának tanulsága

Bitnyi örömnek nevezi az ürömben, hogy emberi tévedés idézte elő a fiaskót, nem pedig orosz kíber >

Tovább

Magyar Péter – hoz vagy visz?

Magyar Péternél is ráismerek, amikor időnként spinnel, csúsztat, piározik, de nála érzem a szándékot, hogy amit >

Tovább

Trump attól félt, hogy az ördög elviszi?

A Frankfurter Allgemeine Zeitung kiadója úgy véli: Trump nem fél attól, hogy elviszi az ördög a >

Tovább

Mirre gondol?

Nem szoktam nagy sikert aratni azzal a gondolattal, hogy a kormányváltás itt nem elég, a rendszert >

Tovább

A futball nyelve a spanyol

Kérdés, a világfutballnak lesz-e koncepciója elkerülni a hasonlóan bágyasztó tornákat. Mert ma még megvan a csaknem >

Tovább

Putyin rájött, mennyire sebezhető

A brit védelmi tárca szerint az orosz hadsereg az utóbbi két hónapban 70 ezer embert veszített, >

Tovább

Az alaptalan elvárások elnöke

Von der Leyennél jelenleg nem lenne jobb elnöke a Bizottságnak, ám a sima megválasztása illusztrálja, milyen >

Tovább

Putyin, Hszi és Trump imádná, ha von der Leyen elbukna. Ezért meg kell tartani a tisztségében

Ezt fejti ki Paul Taylor, az Európai Politikai Központ nevű elemző intézet vendégkutatója a Guardianben. Úgy véli, >

Tovább