2024. július 23. kedd
Ma Lenke, Brigitta, Apollinár névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Vajdasági magyar-magyar szótár

Remélhetőleg segítségével jobban megértjük egymást. >

Tovább

“Hálát adunk, hogy Erdély Romániához tartozik”

„Ordítani Kárpátia koncerteken és hullarészegen üvölteni, dögölj meg büdös zsidó.” Ille István ( Kanadai Magyar Hírlap): >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (18.)

Megőrültem. Ezt már kezdem felfogni, de lehet, hogy csak hülyülök. Tizenöt éve nem engedem Sára lányomnak >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (22.)

Simor Márton a becsületes neve. 1975-ben született. Szegedi szobrász és tanár. Mivel vallom, hogy az emberiség >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (12.)

Zsozsó! Őt szinte mindenki így ismeri. Zentai lány, asszony, akinek vadregényes élete valahol mostanság tisztult le. >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (21.)

Ifjúság Mikor Kolumbusz a zsivajgó partra lépetts követték társai, az ittas tengerészek,szagos szél támadt s lábához hullt >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (20.)

Mondhatnám azt is, gyerekkori pajtások vagyunk, de ez nem igaz, hisz Robi egy tízessel fiatalabb, és >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (1.)

Valamelyik nap a múlt héten megcsörren a telefonom, és Árpád közli velem, hogy 19-év után újra >

Tovább

Újra itt a Napló! - hozzászólások

A Napló újraindulása alkalmából megjelent cikkhez több hozzászólás érkezett. Meggyőződésünk, hogy egyes vélemények tájékozatlanságnól fakadnak. Megpróbáltuk közölni >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (13.)

Magamnak ezeket a kérdéseket írtam fel. Olyan emlékeztetőnek, miután vasárnap délután rám csörgött: >

Tovább

Madárdal

Jó magyarnak lenni. Tudom ezt már rég óta, de most szombaton valahogy különösen jó volt, sok >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (8.)

Ma egy könyvről szeretnék szólni. Ez a gondolat már vagy fél éve érik bennem, de most, >

Tovább

Napi ajánló

A választás után a 30-as éveket emlegeti a sajtó, de attól az EU fényévekre van

A választás után a 30-as éveket emlegeti a sajtó, de attól az EU fényévekre van

Ezt állítja Josef Joffe, a nagy tekintélyű német újságíró a Neue Zürcher Zeitungban. Szerinte ugyanis Le Pen és Meloni pártja is csak azért tudott javítani korábbi eredményén, mert középre igazodott. És aki a hatalmat akarja, annak meg kell szelídülnie. Vagyis  arról szó sincs, hogy a kontinens visszatérne Hitlerhez, Mussolinihez, a spanyol osztrák, lengyel és magyar fasisztákhoz. Tartja magát a politikai közép, bár azért vannak tektonikus mozgások, de földrengésről nem lehet beszélni. Ahhoz pedig nagy fantázia kell, hogy a mostani helyzetet összetévesszék 1932-vel, a háború előtti Németország utolsó szabad választásával. Mert az igaz, hogy a szélsőjobb valamelyest feljött, a baloldaliak és a zöldek viszont hátrébb szorultak. De a legjobb hír az, hogy a magyar és a lengyel kemény jobb visszaesett. Emellett tény, hogy a legtöbb voksot saját országában a Nemzeti Tömörülés, illetve az Olaszország Fivérei zsákolta be, de csupán azért, mert középre húzódik. Annak idején az igazi fasiszták mindkét pártelnököt lágerbe zárták volna… Viszont lejárt a patkányfogók kora, a közép gyakorolja a hatalmat. Aki a hatalomra pályázik, annak meg kell hajolnia, Mint Le Pennek és Meloninak. Szelestey Lajos nemzetközi sajtószemléje:

Süddeutsche Zeitung

A gazdasági rovat vezetője teljes mértékben egyetért azzal, hogy Európának meg kell védenie iparát Kínával szemben. Alexander Mühlauer mindazonáltal szomorúnak tartja, hogy növelik a kínai elektromos autókra kivetett vámot, mivel a szabad kereskedelem javarészt annak a jólétnek a záloga, amely még mindig összetartja a földrészt.

A piaci korlátozások megdrágítják az árukat, ám ez esetben mégis csak meg kellett lépni, mivel itt a kőkemény verseny a tét. Az ugyanis jelen esetben minden, csak nem tisztességes, hiszen a világ legnagyobb tervgazdasága hatalmas állami pénzekkel támogatja az elektromos járművek fejlesztését és gyártását. Európának reagálnia kell arra, hogy a rivális tisztességtelen előnyt élvez.

Brüsszel jól teszi, hogy a szabad kereskedelem elveire hivatkozik, mert így kivédi a vádat, hogy a háttérben politikai okok húzódnak meg. Ám ettől még a vámok szolgálhatják a politika céljait. Az EU ily módon ugyanis jelzi, hogy kész az USA-val együtt fellépni a kínai gazdasági hatalom ellen. Hiszen Peking próbálja meggyengíteni a Nyugat gazdasági erejét az olcsó termékekkel.

Azaz itt önvédelemről van szó. De a védőfalat csak addig szabad fenntartani, amíg azt a WTO szabályai megengedik. Viszont komolyan kell venni az európai autógyárak aggályait, hogy a viszály kiszélesedhet. Mint ahogy azt is, hogy a vámok súlyosan érintik a Kínában igencsak aktív német gyártókat is.

Éppen a szoros termelési kapcsolatok miatt reménytelen a leválás, viszont nagyon is lehetséges a kockázatmentesítés. Vagyis hogy az európai cégek egy sor gyártást visszahozzanak. Nem olcsó, de csökkenti a függést Kínától. Fontos ugyanakkor, hogy nem záruljon le a párbeszéd Peking és az európai fővárosok között. Mert tárgyalni kell a vitáról.

 

Die Presse

 

A nagy veszély jelenleg az Európában, hogy az oroszok győznek Ukrajnában, mert akkor lassan összeomlana az európai biztonsági szerkezet és minden kérdésessé válna. A kínaiak alighanem felkínálnák a saját modelljüket a földrésznek. Nem véletlen, hogy nemrégiben Belgrádban és Budapesten járt a kínai elnök, aki Magyarországot trójai falónak tekinti az EU-ban. Ennek megfelelően az Egyesült Államok erősen törekszik arra, nehogy Európában a kritikus infrastruktúra kínai kézre jusson.

Ezt Peter Rough, a konzervatív amerikai kutató intézet, a Hudson Európa-igazgatója nyilatkozta. Hozzátette, hogy jelentőset változott a világ az ezredforduló óta, ma már nem közösítenék ki az Unióból Ausztriát, ha ott a Szabadságpárt jutna hatalomra. Az osztrákoknak nem kellene semmilyen amerikai szankciótól sem tartaniuk, az USA pragmatikusan állna hozzá a dologhoz.

Hiszen Fico, Orbán és Meloni kormányra került, és lehet, hogy Le Penből hamarosan elnök lesz. A szakértő ugyanakkor jelenleg nem úgy látja, hogy Kickl FPÖ-vezérből az őszi választás után kancellár lesz. Viszont ha a kormányán keresztül érzékeny információk kötnének ki Moszkvában, akkor az Egyesült Államok nagyon is reagálna.

A szakértő ugyanakkor súlyos hibának tartja, hogy Biden nem követelte meg az európai szövetségesektől saját biztonságuk megerősítését. Ideértve, hogy a fegyverek egy részét csak ígérték Kijevnek, ellenben Moszkva két hónapon belül jó egymillió lövedéket kapott a koldusszegény Észak-Koreától.

Ugyancsak gondnak nevezte, hogy Macron tele van jó ötletekkel, ám országa már nem elég erős, hogy azokat végig is vigye, ezért rászorul Németország gazdasági erejére. Úgy ítéli meg, hogy az amerikai elnökválasztáson jelenleg Trumpnak áll a zászló, de nem gondolja, hogy győzelme esetén a politikus kiszolgáltatná az ukránokat Putyinnak. Sőt, ha az orosz államfő sokat ugrál, lehet, hogy Kijev november 5. után szabad kezet kap Washingtontól.

 

Washington Post

 

Putyin számára nagy öröm forrása az új európai felfordulás, neki valójában ajándék francia és a német szélsőjobb felemelkedése. Vagyis a tavasz igen jó volt az orosz zsarnok számára – jelenti ki Lee Hockstader, az újság európai szemleírója.

Franciaországban az oroszbarát szélsőségesek komoly megrázkódtatást kiváltó győzelmet arattak. Németországban a még inkább Moszkva-párti szélsőjobb több szavazatot kapott, mint Scholz pártja, ám ott még a gazdasági rothadás is tetézi a bajokat. Ráadásul a választás referendummal ér fel: az egyes országok kormányainak teljesítményéről mond véleményt.

Vagyis a két ország jelenleg nem alkalmas arra, hogy vezesse a küzdelmet az orosz fenyegetés elhárítására. Marcon nagy kockázatot vállalt az idő előtti választás kiírásával. Rámehet a politikai öröksége, valamint Franciaország szerepe Európában és a világban

Scholz tehetségtelen, akinek nagyjából akkora a tekintélye Berlinben, mint egy sült kolbásznak.

A többit hozzáteszi Putyin, akinek trollhadserege szőnyegbombázást hajt végre a kontinensnek: záporoznak az álhírek. De emellett az orosz titkosszolgálat merényletek sorát készíti elő, amint arra nyugati illetékesek figyelmeztetnek. Az orosz katonai hírszerzés célja a megfélemlítés, a zavarkeltés és a figyelemelterelés.

A 27 tagállam egyharmadában részben vagy egészen szélsőjobbos kormány van hatalmon. Közülük többen igen baráti viszonyt ápolnak a Kremllel, és örömmel vennék, ha a Nyugat magára hagyná Ukrajnát.

Viszont kifulladt Moszkva hadművelete. Ám Putyin számára az a fontos, hogy maradjon az erőszak, hogy ne akadjon el a túlfűtött gazdaság, illetve hogy kibekkelje Trump győzelméig. Akkor ugyanis előbb-utóbb leállna az amerikai segítség, amelynek révén Kijeve vissza tudja verni a húsdarálóval vetekedő támadásokat.

 

Daily Telegraph

 

Németország erősen afelé tart, hogy káoszba süllyedjen, mégis fel van háborodva, mivel az egykor igen befolyásos német tőzsde vezetője nemrégiben arra figyelmeztetett, hogy az ország a 3. világ szintjére süllyedhet. Akkor pedig magával ránthatja az euroövezetet is.

Matthew Lynn, a brit konzervatív lap gazdasági szakírója szerint Weimer abszolút fején találta a szöget, mivel a németek tekintélye soha nemvolt ennyire rossz. Ám a politika annyi hibát követett el, hogy nincs visszaút és a hanyatlás csak gyorsulni fog. És valóban katasztrofális a mostani koalíciós kormány teljesítménye.

A gazdaság most fizeti meg az árát, hogy Berlin azt hitte, az idők végéig fennmaradhat a 20. század nehézipara. Merkel szörnyű örökséget hagyott hátra. Az egyik komoly melléfogása az volt, hogy az olcsó orosz gázra építette a gazdasági modellt. A vegyipar és az autógyártás azonban bődületes mennyiségű energiát használ el. Ráadásul bezárták az atomerőműveket, nem gondoskodtak időben alternatív energiaforrásokról, és nem csináltak semmit a tekintélyes palagáz-készletekkel sem.

A háború után robbantak a gázárak, ami megviselte az ipart. Ráadásul tömegesen érkeztek a migránsok, ám nekik az esetek többségük nem volt olyan szaktudásuk, amit a gazdaság hasznosíthatott volna. Így azután nagy tehertétellé váltak, főleg, mivel sokan az állami juttatásokból kívántak megélni.

A német gazdaság mély gödörben van, a növekedés üteme az idén mindössze 0,2 % lesz. Az autóipar nem tudta felvenni a versenyt a kínai elektromos modellekkel. De nincs elegendő ígéretes kezdő vállalkozás a számítástechnikában. A fejlődést adminisztratív akadályok is gátolják. Az adósságfék nem engedi, hogy a kormány beruházásokkal segítse új ágazatok kialakulását.

Nehéz látni, hogy volna bármiféle kiút a zűrzavarból a szerencsétlen Scholz számára. Az AfD viszont begyűjti a dühös polgárok voksait. A kereszténydemokraták még adósak radikális reformprogrammal. Vagyis nem úgy néz ki, hogy az ország felvértezi magát a 21. század követelményeinek megfelelően.

 

Bloomberg

 

Az olasz kormányfő összezavar barátot és ellenséget egyaránt. Az látszik rajta, hogy egyszerre tud lenni keményen jobbos populista, illetve a fő áramlathoz illeszkedő, pragmatikus politikus. Főszerepet játszott abban, hogy Orbán Viktor visszakozzon az Ukrajnának szánt újabb támogatás ügyében, miközben az olasz kormány másik két hazai partnere igen barátian viszonyul Moszkvához.

Az európai választás megerősítette pozícióit, ám olyan bajok jelentkeznek, amelyek eldönthetik, hogy ki tudja-e tölteni megbízatását a következő három évben. Az olasz gazdaság ugyanis súlyosan eladósodott és a Bizottság arra készül, hogy bejelentse: Róma megszegte a költekezés szabályait.

Melonit olyan szövetségesek veszik körül, akikben nem bízik, beleértve saját pártját. Odahaza és külföldön is bírálatokat vált ki, hogy milyen rideg az álláspontja a bevándorlás, az LMBT- és a polgárjogok ügyében.

Ugyanakkor ritka jelenség, mert képes áthidalni a földrészen az ideológiai választóvonalakat. Ám a gazdaság cudar állapota várhatóan meggátolja, hogy új típusú, pragmatikus szélsőjobboldali vezérként jelenjen meg, aki képes meglovagolni a nacionalista hullámot a kontinensen. Alighanem össze kell szednie minden tudását, hogy szembenézzen a gyülekező viharral.

 

FAZ

 

Merész külön utat választott a francia elnök, ám ez rossz hír Németországnak, Ukrajnának pedig még nagy-nagy keserűséget okozhat. Franciaország hosszú instabilitás felé tart. Lehet, hogy egy hónap múlva a jobboldali populisták nyernek az idő előtti választáson, az pedig irányváltást hoz az Ukrajna-politikában – írja Párizsból a tudósító, Michaela Wiegel.

Le Penék ugyanis ellenzik Kijev uniós tagságát, és teljesen ki akarnak maradni a háborúból. Az elnök mestertervének alapja ugyanakkor az, hogy pártja csak a választók átmeneti dühkitörése folytán szenvedett megsemmisítő vereséget. Tanácsadói meg vannak győződve arról, hogy az újabb erőpróba helyreállítja a párt megtépázott renoméját. Azaz meglesz a parlamenti többség.

Erősen kétséges azonban, hogy a hónap végéig lehetséges-e egy ekkora fordulat. Nagy a valószínűsége, hogy az ország irányíthatatlanná válik. A válság már jó ideje érlelődött. Állandóan fokozódott az elidegenedés Macron és az ország között. A jelentkező ellentétek Le Pen kezére játszottak. Félő volt, hogy ősszel megbukik a kisebbségi kabinet, vagyis az államfő most lezárt egy függő játszmát.

Majd kiderül, hogy mennyire válik be a számítás, mármint hogy a Nemzeti Tömörülés alkalmatlannak bizonyul a kormányzásra. A helyzet erősen emlékeztet arra, amikor Cameron jó 10 éve azt gondolta: a brit EU-tagságról tartandó népszavazással fogja ki a szelet az Európa-ellenes tábor vitorlájából.

Sokakat megfogott, amikor a meggyőződéses EU-hívő Macron arra figyelmeztetett, hogy Európa könnyen belehalhat a megpróbáltatásokba. Csak azt nem lehetett sejteni, hogy a végzetes tőrdöfést Franciaország viszi be.

2024. június 13.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

A Biden utáni időszak bizonytalanságot hoz a demokratáknak, de kétségbeejtő lesz Trumpnak

Így vélekedik a Guardian szemleírója, Simon Tisdall. Kiemeli, hogy bárki is lesz az elnök utódja jelöltként, >

Tovább

Biden visszavonul. Most káosz vár a demokratákra – és valószínűleg remek lehetőség

Így véli a Süddeutsche Zeitung kommentátora, Stefan Kornelius, aki úgy gondolja, hogy az elnök levonta a >

Tovább

Fogaggyisten

Itt tartunk momentán, és nem tudjuk, mi lesz a vége. Hogy Orbán és decens csapata hogyan >

Tovább

Pillanatokon belül vége szakadhat Trump sikersorozatának

Akkor, ha Biden ezen a hét végén hajlandó visszalépni a versenytől, ami az egyedül helyes lépés >

Tovább

A világháló összeomlásának tanulsága

Bitnyi örömnek nevezi az ürömben, hogy emberi tévedés idézte elő a fiaskót, nem pedig orosz kíber >

Tovább

Magyar Péter – hoz vagy visz?

Magyar Péternél is ráismerek, amikor időnként spinnel, csúsztat, piározik, de nála érzem a szándékot, hogy amit >

Tovább

Trump attól félt, hogy az ördög elviszi?

A Frankfurter Allgemeine Zeitung kiadója úgy véli: Trump nem fél attól, hogy elviszi az ördög a >

Tovább

Mirre gondol?

Nem szoktam nagy sikert aratni azzal a gondolattal, hogy a kormányváltás itt nem elég, a rendszert >

Tovább

A futball nyelve a spanyol

Kérdés, a világfutballnak lesz-e koncepciója elkerülni a hasonlóan bágyasztó tornákat. Mert ma még megvan a csaknem >

Tovább

Putyin rájött, mennyire sebezhető

A brit védelmi tárca szerint az orosz hadsereg az utóbbi két hónapban 70 ezer embert veszített, >

Tovább

Az alaptalan elvárások elnöke

Von der Leyennél jelenleg nem lenne jobb elnöke a Bizottságnak, ám a sima megválasztása illusztrálja, milyen >

Tovább

Putyin, Hszi és Trump imádná, ha von der Leyen elbukna. Ezért meg kell tartani a tisztségében

Ezt fejti ki Paul Taylor, az Európai Politikai Központ nevű elemző intézet vendégkutatója a Guardianben. Úgy véli, >

Tovább