2024. június 15. szombat
Ma Jolán, Vid, Viola névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Vajdasági magyar-magyar szótár

Remélhetőleg segítségével jobban megértjük egymást. >

Tovább

“Hálát adunk, hogy Erdély Romániához tartozik”

„Ordítani Kárpátia koncerteken és hullarészegen üvölteni, dögölj meg büdös zsidó.” Ille István ( Kanadai Magyar Hírlap): >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (18.)

Megőrültem. Ezt már kezdem felfogni, de lehet, hogy csak hülyülök. Tizenöt éve nem engedem Sára lányomnak >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (22.)

Simor Márton a becsületes neve. 1975-ben született. Szegedi szobrász és tanár. Mivel vallom, hogy az emberiség >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (12.)

Zsozsó! Őt szinte mindenki így ismeri. Zentai lány, asszony, akinek vadregényes élete valahol mostanság tisztult le. >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (21.)

Ifjúság Mikor Kolumbusz a zsivajgó partra lépetts követték társai, az ittas tengerészek,szagos szél támadt s lábához hullt >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (20.)

Mondhatnám azt is, gyerekkori pajtások vagyunk, de ez nem igaz, hisz Robi egy tízessel fiatalabb, és >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (1.)

Valamelyik nap a múlt héten megcsörren a telefonom, és Árpád közli velem, hogy 19-év után újra >

Tovább

Újra itt a Napló! - hozzászólások

A Napló újraindulása alkalmából megjelent cikkhez több hozzászólás érkezett. Meggyőződésünk, hogy egyes vélemények tájékozatlanságnól fakadnak. Megpróbáltuk közölni >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (13.)

Magamnak ezeket a kérdéseket írtam fel. Olyan emlékeztetőnek, miután vasárnap délután rám csörgött: >

Tovább

Madárdal

Jó magyarnak lenni. Tudom ezt már rég óta, de most szombaton valahogy különösen jó volt, sok >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (8.)

Ma egy könyvről szeretnék szólni. Ez a gondolat már vagy fél éve érik bennem, de most, >

Tovább

Napi ajánló

Világvége hangulat lesz úrrá Ukrajnán

Világvége hangulat lesz úrrá Ukrajnán

Ezt tapasztalta a helyszínen a Süddeutsche Zeitung közép-európai tudósítója, Cathrin Kahlweit. A háború elején még a dac és az összetartozás érzése ragadta magával az embereket, viszont manapság már lasszóval kell fogni önkénteseket, miután a fronton cudarul alakul a helyzet, részben az orosz mozgósítás, részben a csörgedező nyugati támogatás miatt. Az adakozó kedv is megcsappant. Nem utolsósorban azért, mert sokan elvesztették az állásukat, illetve felélték a megtakarításaikat. Több tízezer katona két éve lövészárokban él, nap mint nap látja meghalni a bajtársakat, utánpótlás nem jön, így kétségbeesnek, miközben erősítésre várnak. Az érintett családok körében hatalmas felháborodást kelt, hogy rengetegen kihúzzák magukat a frontszolgálat alól. Ilyenformán erősödik a defetizmus. Keleten, az arcvonal mögötti területeken újfajta kétségbeesést, valamint igen nagy fáradtságot érezni. De a frontvárosok lakossága körében is. A nyugati országrészben, ideértve Kijevet is, együtt lehet élni a háborúval. Ám azért az állandó áramhiány, a családok kettészakítottsága, az internetes képzés, illetve kényszerű digitális kapcsolattartás mindenkit érint. Keleten ezzel szemben folyamatos a bombariadó, mindenütt katonai járműveket látni az utakon, a mentőautók folyamatosan viszik kórházba a súlyos sérülteket. A fő kérdésekben viszont egységes az ukrán társadalom. Ilyen a Moszkvával szembeni gyűlölet, valamint a szomorúság, hogy a Nyugat által adott segítség a győzelemhez túl kevés, sőt még a túléléshez sem elegendő. Általános a meggyőződés, hogy senki sem akarja kiszolgáltatni a nemzetet Putyinnak. Ezek után mindössze az a kérdés, meddig tart még ki az erő. Szelestey Lajos nemzetközi sajtószemléje:

Le Monde

 

Meglehetősen szokatlan volt tegnapelőtt Brüsszelben az uniós külügyminiszterek tanácskozásán: legalább 5 részvevő esett neki Szijjártó Péternek, mert Magyarország gátolja 6,5 milliárd euró katonai segély folyósítását Ukrajnának. Az egyik érintett arról számolt be, hogy a szóváltás rövid volt, de heves, ám  a magyar politikus megértette, mennyire fel vannak háborodva a többiek.

A magyar fél idáig mindig azt csinálta, hogy amikor végre megoldást találtak az éppen aktuális kifogására a segély ügyében, valami új indokkal hozakodott elő. Borrell csapata számára a blokád valóságos rejtély.  Hogy elkerüljék az újabb magyar vétót, több ország képviselője azt követeli, hogy a Külügyi Szolgálat dolgozzon ki módszert, amellyel meg lehet kerülni a magyar kormányt.

Utóbbi ellenzi a 14. szankciós csomagot is. Ami még rosszabb, teszi hozzá egy uniós diplomata, Orbánék más külügyi terveket is megkontráznak, így Örményország megsegítését, a grúz kormány politikájának elítélését, valamint keményebb határozatot Gáza ügyében.

Sokan kérdezik Brüsszelt, vajon mit akar a magyar kormány, miközben persze tudják, hogy a miniszterelnök sokszor azért zsarol, mert így akar engedményeket kicsikarni a partnerekből. Egy forrás úgy véli: most éppen a befagyasztott 20 milliárdos EU-támogatáshoz kíván hozzáférni ily módon.

Mások a közelgő európai választásokat emlegetik. A kampány során Orbán, aki Putyin-barátságáról ismert, egyfolytában a béke zálogának állította be magát.

 

Euronews

 

A legfrissebb összesítésből az derül ki, hogy a jövő héten esedékes európai választás előtt a szélsőjobb elárasztja hirdetésekkel a világhálót, Orbán Viktorral, illetve a Belga Érdek Pártjával az élen. A Google adatai azt mutatják, hogy az utóbbi 30 napban a magyar miniszterelnök egyetlen reklámra 60 ezer eurót adott ki. Ez 11 nap alatt 10 millió kattintást hozott neki, ami több, mint az egész magyar lakosság, bár lehet, hogy voltak, akik kétszer is megnézték.

A 15 másodperces összeállítás azt hangoztatja, hogy a háború rettenetes, halált hoz, megsemmisíti az emberek otthonait. Inflációt okoz és tönkreteszi a gazdaságot. Illusztrációként Magyar Péter és Soros fényképet használták fel hozzá. Az üzenet összhangban áll a Fidesz oroszpárti álláspontjával. A párt azt igyekszik sulykolni, hogy Ukrajna támogatói háborúpártiak. Egyben ismételten meghiúsította, hogy az EU segítse Kijevet, illetve szankciókat hozzon Moszkva ellen.

A Metán szintén az a helyzet, hogy a legtöbbet a szélsőjobbos magyar, illetve belga párt költötte kampánycélokra.   

 

Der Standard

 

Az orbáni társadalom prototípusait sorakoztatja a Mundruczó Kornél rendezte világpremier a „Parallax” a Bécsi Ünnepi Heteken. A csaknem kétórás történet (dramaturg: Wéber Kata – a szerk. megj.) onnan indul a Múzeumnegyed egyik csarnokában, hogy a Berlinben élő lány (Kiss-Végh Emőke) hazautazik a már kissé demens mamájához (Monori Lili – a kritika mindkettőjük alakítását mesésnek nevezi) , mivel az holokauszt túlélőként kitüntetést kap.

Egyben azonban igazolást szeretne felhajtani, hogy a család zsidó, mert akkor a gyereke jó iskolába mehetne a német fővárosban. A háttérben az identitás húzódik meg. A fiú, Jónás ebben úgy érintett, hogy meleg. A színpadon elevenedik meg Szájer József alakja, aki kifelé konzervatív volt, azaz tökéletesen megfelelt az orbáni világnak, ám titokban szexpartikra járt.

Zsótér Sándor kelti életre. A nagymama tévéfoteljében ül, Jónás pedig lovaglóülésben az ölében. A kritikus úgy értékeli: egyszerűen óriási, hogy a Proton Társulat produkcióját meghívták Bécsbe, azt azonban kétli, hogy egyhamar színre kerül Magyarországon.

 

Bloomberg

 

Vasárnap este azzal döbbentette meg nézőit a legnépszerűbb szlovák kereskedelmi csatorna főidőben közvetített beszélgető műsorának házigazdája, hogy váratlanul eltért a megadott témától és a publikumhoz fordulva a sajtó „orbanizálódásának” veszélyére figyelmeztetett. Michal Kovac azt kifogásolta, hogy a magántévé vezetése enged a politika nyomásának és a következő hónaptól felfüggeszti a talk show-t, jóllehet az nem kímélt sem kormánypárti, sem ellenzéki személyiségeket az eltelt időszakban.

Kiemelte: a küzdelem mindenütt folyik, csendben, feltűnés nélkül. De ha nem állítjuk meg, akkor pusztító következményekkel jár a demokrácia szempontjából. Álláspontját a Markiza 95 munkatársa támogatta. A kormányfő elleni merénylet felszította a vitát az EU egyik legmegosztottabb országában, Fico hívei a kritikus médiát okolják a történtekért. Az ellenzék és a média szerint a vádnak semmi alapja sincs, és felszólították a kormányfő pártját, hogy ne használja ki a gyilkossági kísérletet a neki nem tetsző hangok elhallgattatására.

A televízió visszautasította Kovacsics bírálatát, bár az tény, hogy a társaság nagyon is belekerült a koalíció célkeresztjébe, mondván, hogy az elfogult. A másik oldal ezzel szemben arra hívja fel a figyelmet, hogy Orbán valóságos propaganda gépezetet épített ki, az ő emberei irányítják a közmédiát, több tucatnyi, magánkézben lévő kiadvány pedig a hivatalos politikának játszik alá. A megmaradt pár független orgánum ugyanakkor küszködik, hogy kérdéseket tehessen fel minisztereknek.

A hét végén a kormányfő interjút adott, a stúdió falán neon betűk hirdették a hatalom jelszavát: No Migration! No Gender! No War!  

 

Reuters

 

A hírügynökség európai diplomáciai forrásokból úgy értesült, hogy Németország és Csehország holnap felveti az energiaügyi miniszterek tanácskozásán: az uniós tagállamok teljes egészében mondjanak le az orosz földgázról. A brüsszeli ülésen megvitatnák, hogy milyen akadályok állnak a terv útjában – Ausztria és Magyarország pl. továbbra is erősen függ az orosz energiahordozótól.

A kezdeményezés arra szolgál, hogy áthidalja a helyzetet, miután vannak olyan kormányok, amelyek nem hajlandóak teljesen indexre tenni az orosz gázt. Magyarország többször is kijelentette, hogy megtorpedózna egy ilyen intézkedést.

A szervezet tavaly a gázszükséglet 15 %-át szerezte be orosz forrásból. Moszkva csaknem 16 millió tonna cseppfolyósított gázt szállított az európai kikötőkbe, ami több mint kétharmaddal haladja meg a 2021-es szintet.

 

Daily Telegraph

 

Ukrajnának vége és ezt ő is tudja, mivel rogyadozik a brutális támadás súlya alatt. Legutóbb kénytelen volt sok ezer katonát átirányítani Harkiv védelmére, ám emiatt másutt meggyengült a védelme. A harcok kritikus útelágazáshoz érkeznek, de ismét csak inogni látszik a nyugati támogatás. Zelenszkij a jelek szerint tudja, hogy országának vészesen fogy az ideje.

Putyin ezzel szemben azzal van tisztában, hogy nála az előny, Kína, Irán és Észak-Korea segítségével át tudta állítani a gazdaságot haditermelésre. Kijev ugyanakkor a jelek szerint aggódik, mert a figyelem nyugaton a helyi választások felé fordul. Ezt igazolja, hogy úgy tűnik: Biden nem vesz részt az ukrán vezetés által kezdeményezett békefórumon, inkább elmegy a választás céljaira kalapozni Kaliforniába, olyanok társaságában, mint George Clooney és Julia Roberts.

Zelenszkij úgy értékelte, hogy Putyin tapsikolni fog a hírre. A helyzet úgy alakul, hogy az ukránok már csupán pár hónapig tudnak ellenállni. Az orosz győzelem azonban átírná Európa térképét és olyan fenyegetés rajzolódna ki amilyenre 80 éve nem volt példa.

 

Washington Post

 

Az újság biztonságpolitikai szakírója úgy értesült, hogy a Fehér Ház két új ellenintézkedéssel kíván megálljt parancsolni, nehogy Putyin tovább tudjon nyomulni előre ukrán földön. David Ignatius szerint az egyik az, hogy megbünteti Kínát, amiért az kulcstechnológiát, kettős rendeltetésű termékeket ad át Moszkvának. A másik pedig, hogy feloldaná a tilalmat, azaz Ukrajna amerikai rakétákkal lőhetne célpontokat Oroszország területén.

Mind a kettő lényeges eltolódást jelent az eddigi állásponthoz képest. Azt támasztja alá, hogy a kormányzatot aggasztja az ukránok sebezhetősége a fronton. A kínai szankciók lehetősége azért különösen kényes, mivel a két ország éppen stabilizálni igyekszik viszonyát. De hát Peking az orosz hadiipar, illetve az invázió legnagyobb támogatója lett.

 

Wall Street Journal

 

A vezércikk úgy ítéli meg, hogy Irán menetel a nukleáris fegyver előállítása felé, ám ezt Biden igyekszik elmismásolni, mert kerülni akar minden nemzetközi botrányt a választás közeledtével, ám ez azt jelenti, hogy az iszlám rendszer dönti el, mikor jut az atomcsapásmérő képesség birtokába.

Az ENSZ legújabb jelentése hívja fel a figyelmet arra, hogy Teherán rohamléptekkel halad az áhított cél felé: Az Atomenergia Ügynökség szerint már 142 kilónyi mennyiséget halmozott fel a csaknem bomba minőségű urániumból, ami több, mint 20 kilóval több, mint a februári becslés értéke. Ez elegendő lesz három robbanófej elkészítéséhez, amint sikerül megfelelő szintre emelni a dúsítást.

Az amerikai kormányzat azonban azt kérte az európai szövetségesektől, hogy ne vonják kérdőre Iránt a következő hónapban, a NAÜ igazgatósági ülésén. Biden „stratégiája” az, hogy hagyja a mullahokat, azok csak hadd eszkalálják a helyzetet, majd folyamatosan próbálkozik a megbékítéssel. Így akárki lesz is a következő amerikai elnök, egy felbátorodott közép-keleti hatalommal találja szembe magát. A szerkesztőségi vélemény az, hogy ennél nagyobb politikai kudarcot nehéz elképzelni az USA részéről.

 

Guardian

 

A szerkesztőségnek az a véleménye, hogy a Rafah elleni hadművelettel Izrael megsértette az USA által megvont vörös vonalakat, és ez nem maradhat következmények nélkül. Ennélfogva Bidennek támogatnia kell a BT-határozatot, amely a harcok beszüntetésére szólít fel, az elnöknek nem szabad Izraelt védenie.

A legutóbbi támadás 45 földönfutó palesztint ölt meg, sokan közülük nők, illetve gyerekek. Pedig Washington kimondta, hogy védeni kell a civileket. A zsidó állam mégis aránytalan veszteségeket okozott a menekülteknek, akik híján vannak minden humanitárius segítségnek.

Hogy nem áll a palesztinok mellé, az rontja az elnök újjáválasztási esélyeit is. De itt elsősorban erkölcsi kérdésről van szó. Amerikának ki kell állnia a háború befejezése mellett. Ám hogy mégis Izrael pártját fogja, azzal a szabályokra épülő nemzetközi rendet veszélyezteti. És lehet, hogy visszaüt rá, mert bűnrészes lesz, ha Gázában megállapítják a népirtást.

Az eleve szégyenteljes, hogy amikor felmerült: a Nemzetközi Bíróság letartóztatási parancsot ad ki Netanjahu ellen, az amerikai külügyminiszter szankciókat helyezett kilátásba a hágai testület ellen. Utóbbi részéről alighanem több kell egyszerű fenyegetésnél, hogy megváltoztassa ezt a maffiózó hozzáállást.

A vezércikk utal arra, hogy a lap éppen a mai számban bizonyítja be: Izrael egy évtizede próbálja megfélemlíteni a bíróságot. A cél az, hogy az ejtse a háborús bűncselekmények vádját. Az ország vezetői azt hiszik, hogy a törvény fölött állnak. Főleg Amerikán múlik, hogy bebizonyítsa: ez tévedés.

 

Wall Street Journal

 

William Galston úgy látja, hogy Trump csupán komolytalan megoldást kínál az illegális bevándorlásra, pedig az nagyon súlyos probléma. Olyannyira, hogy az elnökválasztás egyik kulcstémája, kiemelkedő helyen szerepel az aggályok között abban a 7 államban, amelyen múlik, hogy ki lesz a Fehér Ház lakója.

A Brookings Intézet vezető kutatója elismeri, hogy nem könnyű rendezni a kérdést, részben mivel kevés gyerek születik – az egy anyára jutó arány tavaly 1,62 volt, holott a népesség egyszerű újratermeléséhez 2,1 kellene – így a hiányzó munkaerőt csak külföldről lehet pótolni.

Sok amerikai azonban attól fél, hogy az idegenek elveszik tőlük a munkát, noha ez nem igaz. Emellett a lakosság látja, mekkora nyomást gyakorolnak az érkező tömegek a lakáspiacra, az oktatásra és a helyi közszolgáltatásokra. És akkor még ott van a félelem a bűnözés növekedésétől, pedig nemrégiben egy új tanulmány bizonyította, hogy a bevándorlók kevésbé hajlamosak a törvény megszegésére, mint a született amerikaiak.

Trump a minap kifejtette, hogy szerinte 15 millióan tartózkodnak illegálisan az országban, őket tömegesen paterolná ki, akár még a hadsereget is mozgósítva. Csakhogy ez nem megy tömeges őrizetbe vételek nélkül. Viszont ha Biden nem rukkol ki bátor alternatívával a hátralévő időben, akkor az előző elnök álláspontja érvényesül, annak azonban katasztrofális kihatása lesz.

 

 

2024. május 29.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

A fasisztoid lázadás a maga korában

Mint ahogy a harmincas évek vége felé szinte minden zsidó családban előfordult Európában, hogy valamelyik rokon >

Tovább

Tanyasi történet

Jártam nemrég egy tanyán. Befordultam a két fasor láttán, leültem a kockás abroszhoz, rendeltem ezt-azt, és >

Tovább

A választás után a 30-as éveket emlegeti a sajtó, de attól az EU fényévekre van

Ezt állítja Josef Joffe, a nagy tekintélyű német újságíró a Neue Zürcher Zeitungban. Szerinte ugyanis Le >

Tovább

Pressman: Nincs ingyen ebéd

A budapesti amerikai nagykövet arra figyelmeztette az Orbán-kormányt, hogy nincs ingyen ebéd, azaz ára van annak, >

Tovább

Magyar a magyar rónán

A színrelépése óta olyan a közhangulat, mint Arthur Miller drámájának, a Salemi boszorkányoknak Salem nevű falujában. >

Tovább

Pofon Orbán Viktornak – remény Magyarországnak

Az Európai Néppárt már mint jövendő testvérpártot üdvözölte a Tiszát, ez segíthet a pártnak abban, hogy >

Tovább

Orbán arcot vesztett a választáson

Megrendült a verhetetlenségének a nimbusza. Erősen igyekezett, hogy diadalnak állítsa be a kellemetlen pofont kötelességtudóan tapsikoló >

Tovább

Orbán Viktor évek óta először elveszítette az abszolút többséget

A Tisza Párt veszedelmesen szorongatja. Ily módon hosszú idő után ismét van olyan politikai erő, amely >

Tovább

A magyar politika egyre erősödő újonca tízezreket vitt ki az utcára

A választás előtt közvetlenül tömegmegmozdulást szervezett Orbán kihívója, mert abban bízik, hogy csapást tud mérni a >

Tovább

Európa a démonaival harcol

Úgy tűnik, pont akkor mutat amnéziát, amikor egyszerre több válságot kellene megoldania. Pedig Mitterrand már csaknem >

Tovább

Érzelmek rabságában

Magyar Péter komplex politikai tehetsége közül az egyik éppen az, hogy tud a nép nyelvén beszélni, >

Tovább

A világosság lobogója alatt

Sosem késő a világosság lobogója mögé állni a Sötétség Államában. Szabad gondolkodás, szabad szó után szabad >

Tovább